Ο ευρωπαϊκός δρόμος για την ψηφιακή δεκαετία

Με επιτυχία και ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συμπόσιο του ευρωπαϊκού δικτύου Euscreen, στις 4-5 Δεκεμβρίου 2023, για πρώτη φορά στην Αθήνα, με θέμα “Reimagining the Future of Data Flows: A European Digital Public Space“, ένα θέμα κρίσιμο για την Ευρωπαϊκή μελλοντική ψηφιακή πραγματικότητα. Το συμπόσιο, που φιλοξενήθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, συνδιοργανώθηκε με το Αρχείο της ΕΡΤ, επί πολλά χρόνια πάροχο οπτικοακουστικού περιεχομένου του δικτύου του EUscreen και μέλος του Euscreen Foundation.

Το EUscreen είναι ένα διεθνές δίκτυο ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, οπτικοακουστικών αρχείων, μελετητών των μέσων ενημέρωσης και επαγγελματιών. Κάθε χρόνο το διεθνές συμπόσιο του EUscreen Foundation, όπου συμμετέχουν και φορείς από την ευρύτερη ευρωπαϊκή οπτικοακουστική κοινότητα, εστιάζει σε διαφορετικό θέμα.

Αυτή τη φορά το συνέδριο ήταν επικεντρωμένο στους Ευρωπαϊκούς Κοινούς Χώρους Δεδομένων (European Data Spaces) σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων σε στρατηγικούς τομείς, περιλαμβάνοντας τον χώρο των Media, των Eρευνητικών Aνοιχτών Δεδομένων, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, δίνοντας έμφαση στη διευκόλυνση και την ενίσχυση της ροής δεδομένων και κοινών πόρων, στη διαλειτουργική ανταλλαγή τους και στη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, το Euscreen διαδραματίζει ένα καίριο ρόλο στη διαχείριση δεδομένων, ως αναπόσπαστο στοιχείο του Χώρου Δεδομένων για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που λειτουργεί από το Europeana Foundation.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φορέων και οργανισμών (Europeana, Open Future Foundation, EBU, DG Connect, CAPGEMINI, DARIAH, LUCE-CINECITTA, Netherlands Institute for Sound & Vision, TV3, Centrum Cyfrowe, Κρατικό Αρχείο της Λιθουανίας), και από την Ελλάδα (Αρχείο ΕΡΤ, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), οι οποίοι συνεισέφεραν σε μια πολύ γόνιμη συζήτηση γύρω από τους χώρους και τις ροές δεδομένων, τις ευρωπαϊκές πολιτικές που τους διέπουν ή που χρειάζεται να δημιουργηθούν, τις μελλοντικές προκλήσεις για τους φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς σε σχέση με την ενεργή συνεισφορά τους στην κατασκευή αυτού του ψηφιακού δημόσιου χώρου, τις τάσεις, και τις δυνατότητες συνεργασίας. Σε ειδικές θεματικές ενότητες αναδείχθηκε η αξία της επαναχρησιμοποίησης και αξιοποίησης αρχειακού υλικού στην πολιτιστική παραγωγή, τις δημιουργικές βιομηχανίες και την εκπαίδευση.

Καλωσόρισμα απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, ενώ χαιρέτισαν το συμπόσιο ο Διευθυντής του Αρχείου της ΕΡΤ Βασίλης Αλεξόπουλος και ο Πρόεδρος του Δικτύου Euscreen Johan Oomen.

Οι εργασίες του συνεδρίου ήταν στην αγγλική γλώσσα. Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Πρώτη ημέρα συμποσίου - 4/12/2023

Χαιρετισμοί

Στρογγυλά τραπέζια

Paul Keller, Open Future Foundation

Εισαγωγική ομιλία

1ο Στρογγυλό Τραπέζι: Ευρωπαϊκή πολιτική για τους ψηφιακούς χώρους δεδομένων

Συντονισμός: Maja Drabczyk Συμμετέχοντες: Paul Keller (Open Future Foundation),...

2ο Στρογγυλό Τραπέζι: Ευρωπαϊκό οικοσύστημα ψηφιακών χώρων δεδομένων

Συντονισμός: Johan Oomen Συμμετέχοντες: Esther Huyer (CAPGEMINI / Data...

Δεύτερη ημέρα συμποσίου - 5/12/2023

Η επαναχρησιμοποίηση του αρχειακού υλικού στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες

Συντονισμός: Marco Rendina, Cinecittà / EUscreen Foundation Board member

Ελένη Ζώντου, Αρχείο ΕΡΤ

Creative re-use of ERT archives: from schools to...

Kelly Hazejager, Netherlands Institute for Sound & Vision

From Sharing Data to New Collaboration Opportunities between Cultural...

Roland Sejko, Cinecittà – Archivio Luce

From literature to film, passing through footage. The...

Μάνος Ευστρατιάδης, Σκηνοθέτης

The use of archival content in film production...

Παρουσίαση δράσεων των μελών του δικτύου EUscreen

Συντονισμός: Laura Schotte, EUscreen Chair of the Participant’s Council

Διδώ Γεωργούλα, Αρχείο ΕΡΤ

ERT Archive in the digital landscape

Montse Bailac Puigdellivol & Montse Fortino Segura, TV3

40 PALS: past times, what a show!

Jole Stimbiryte, Lithuanian State Archive

New possibilities and challenges for re-use of audiovisual...

Maja Drabczyk, Centrum Cyfrowe

Data-driven skills in content, journalism and storytelling -...

Φωτογραφικό Υλικό