0000154992
Η εκπομπή, την οποία επιμελήθηκε και παρουσιάζει η ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, αναφέρεται στα τραγούδια της Επανάστασης του 1821 που παρουσιάζονται εκτελεσμένα με τη χρήση μουσικών οργάνων της εποχής.
Κωδικός Τεκμηρίου
154992
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ 21
Χρονολογία Παραγωγής
1976
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
25/3/1976
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ/ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
Περίληψη
Η εκπομπή, την οποία επιμελήθηκε και παρουσιάζει η ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, αναφέρεται στα τραγούδια της Επανάστασης του 1821 που παρουσιάζονται εκτελεσμένα με τη χρήση μουσικών οργάνων της εποχής.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή αναφέρεται στα τραγούδια της Επανάστασης του 1821 που παρουσιάζονται εκτελεσμένα με τη χρήση μουσικών οργάνων της εποχής. Παρέχονται στοιχεία για τα κλέφτικα τραγούδια κατά την επαναστατική δράση των κλεφτών και των αρματολών, για τη μουσική της περιόδου του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και το ρόλο της, καθώς και για το είδος των μουσικών οργάνων με τα οποία ψυχαγωγούνταν οι οπλαρχηγοί σε στιγμές ανάπαυλας όπως, το λαούτο, ο ταμπουράς, η φλογέρα. Πολλοί από τους αγωνιστές του ’21 ήξεραν κι έπαιζαν παραδοσιακά μουσικά όργανα. Μάλιστα, στην εκπομπή παρουσιάζεται ο ταμπουράς του ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ που φυλάσσεται στο Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή το 1826, αυτοσχεδίασε κι έπαιξε με τον ταμπουρά του το θρυλικό μοιρολόι «Ο ήλιος εβασίλεψε», το οποίο ακούγεται στην εκπομπή.
Γνωρίζουμε την ιστορία των τραγουδιών αυτών, τα οποία έπλαθαν οι αγωνιστές ή προσάρμοζαν υπάρχοντα μοτίβα της δημοτικής ποίησης και πρόσθεταν και δικούς τους στίχους. Στην εκπομπή, παρουσιάζονται τραγούδια γραμμένα από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον λαϊκό ποιητή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΑ ή Τσοπανάκο από τη Δημητσάνα, τον Μεσολογγίτη ΣΤΑΣΙΝΟ ΜΙΚΡΟΥΛΗ και τον πρόδρομο της Επανάστασης ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ. Τέτοια είναι τα εξής: «Καλά τρώμε και πίνουμε», «Στα Τρίκορφα μες στην κορφή», «Να μουν πουλί να πέταγα», «Θούριος του Ρήγα», «Μεσ' του Γέροντα τον κάβο» . Τραγουδούν οι: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΓΙΑΣ και ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ενώ τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της εποχής παίζουν οι οργανοπαίχτες: ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΥΒΑΣ (ταμπουρά), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΚΟΣ (πίπιζα), ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (φλογέρα), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ (νταούλι), ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΚΗΣ (λαούτο), ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ (λύρα), ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ (τουμπελέκι).
Την εκπομπή επιμελήθηκε και παρουσιάζει η ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ. Τα κείμενα των τραγουδιών και οι μελωδίες τους αντλήθηκαν από το υλικό της Συλλογής του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΤΗ και του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεματικοί Όροι
Ελληνική Επανάσταση 1821, ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, "Θούριος", δημοτική παράδοση, δημοτικό τραγούδι, κλέφτικο τραγούδι, λαϊκοί οργανοπαίκτες, μουσικά όργανα, οπλαρχηγοί, Κλέφτες και αρματολοί, μουσική παράδοση, λαογραφία
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Τηλεσκηνοθεσία ΔΑΦΝΗ ΤΖΑΦΕΡΗ, Καλλιτεχνική διεύθυνση ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, Αφήγηση ΜΑΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΑΣ, Απαγγελία ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ, Κείμενα ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΖΙΑΝΑΣ, Εκτέλεση σκηνικών Γ. ΒΑΡΘΑΛΗΣ, Λ.ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Μακιγιάζ ΝΤ. ΠΑΘΕΚΑ, Ρ. ΔΑΡΖΕΝΤΑ, Διεύθυνση φωτισμού Τ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ, Εικονολήπτες Γ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ, Ν.ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, Κ. ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ, Μίξη εικόνας Μ. ΧΑΤΖΙΡΗ, Ρύθμιση εικόνας Κ. ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ, Ρύθμιση ήχου Ε.ΦΑΤΟΥΡΟΣ, Μπούμαν Ι. ΤΣΙΚΝΗΣ, Μαγνητική εγγραφή Π. ΠΑΔΟΥΒΑΣ, ΣΤ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Βίντεο Μοντάζ Π. ΠΙΝΑΚΑΣ, Ε.ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ, Κεντρικός έλεγχος Σ. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ, Τεχνικός Προϊστάμενος Σ. ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, Επιμέλεια παραγωγής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:32:51
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Τύπος: 2-INCH
Εικόνα: 01:ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση
22/10/2019