P000374
Εκπομπή-αφιέρωμα στη 13η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκπομπή συναντά εικαστικούς καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν δημιουργικά με το Πολυτεχνείο, εμπνεόμενοι από τον αγώνα των φοιτητών και παρουσιάζει τα έργα τους.
Κωδικός Τεκμηρίου
P000374
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Χρονολογία Παραγωγής
1986
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
17/11/1986
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ
Κατηγορία
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
Περίληψη
Εκπομπή-αφιέρωμα στη 13η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκπομπή συναντά εικαστικούς καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν δημιουργικά με το Πολυτεχνείο, εμπνεόμενοι από τον αγώνα των φοιτητών και παρουσιάζει τα έργα τους.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η συγκεκριμένη εκπομπή, σε παρουσίαση των δημοσιογράφων ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΒΒΑΘΑ και ΗΡΑΚΛΗ ΤΖΑΘΑ, συγκεντρώνει συνεντεύξεις εικαστικών καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αρχικά, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Πολυτεχνείου το 1973, καταθέτει τη δική του μαρτυρία για τα γεγονότα της εξέγερσης. Έπειτα γίνεται λόγος για τη δολοφονία του εικοσάχρονου ΜΙΧΑΛΗ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ από τον αξιωματικό του στρατού ΝΙΚΟΛΑΟ ΝΤΕΡΤΙΛΗ και για το πως αποτέλεσε έμπνευση για διάφορους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ αναφέρεται και σε άλλους αφανείς ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όπως στον καλλιτέχνη ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΛΗ που βρέθηκε νεκρός στις αρχές του 1974.
Στην συνέχεια, ο ζωγράφος ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΤΖΙΑΣ μιλά για πίνακές του, εμπνευσμένους από τους αφανείς ήρωες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο ζωγράφος ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΛΑΜΟΣ εξηγεί πως το έργο ”μάνα” του Χρήστου Καπράλου έπαιξε καίριο ρόλο στο καλλιτεχνικό του έργο και πως αποτύπωσε την συμβολή των μανάδων που έκρυψαν κυνηγημένα παιδιά από την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου 1973. Τονίζει ακόμη πως το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να υπάρχει ως καλλιτεχνικό ερέθισμα, ιδίως για τα παιδιά. Η σύζυγός του ΙΩΑΝΝΑ ΜΗΤΣΕΑ-ΜΑΛΑΜΟΥ, εκπαιδευτικός και ζωγράφος, περιγράφει πως το θέμα της εξέγερσης επηρέασε ως έμπνευση για καλλιτεχνικές δημιουργίες τα μικρά παιδιά στα σχολεία. Ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης, που συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μιλά για το πως η συλλογική προσπάθεια των φοιτητών και η ενοχή για τη δική του απουσία από όσα συνέβησαν το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973 επηρέασαν το έργο του.
Έπειτα, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ αναφέρεται στο πως ζωγράφοι χρησιμοποίησαν φωτογραφίες στα έργα τους για να καταγγείλουν τα δικτατορικά καθεστώτα καθώς και για το πως το Πολυτεχνείο λειτούργησε ως ερέθισμα για δημιουργία. Ο γλύπτης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΜΑΚΕΛΗΣ εξηγεί πως το έργο του λειτούργησε ως αντίδραση στη δικτατορία και τα εγκλήματά της.
Αμέσως μετά, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ μιλά για δύο μνημειώδη έργα που έχουν γίνει με αφορμή το Πολυτεχνείο. Ο γλύπτης ΜΕΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ περιγράφει πως δημιούργησε το μνημειώδες κεφάλι και πως μετατράπηκε σε μνημείο-σύμβολο της εξέγερσης της νεολαίας στο Πολυτεχνείο.
Τέλος, οι καλλιτέχνες, ο Πρύτανης του ΕΜΠ και ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔης Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ΕΜΠ σχολιάζουν το γεγονός πως δεν υπάρχει μια έκθεση με θέμα τα έργα που δημιουργήθηκαν για το Πολυτεχνείο.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΚΡΑΤΟΣ
Θεματικοί Όροι
Εξέγερση του Πολυτεχνείου, Αντιδικτατορικός αγώνας, φοιτητικό κίνημα, 17η Νοεμβρίου 1973, μνήμη αντιδικτατορικού αγώνα, Δικτατορία των Συνταγματαρχών, Τέχνη, Πολιτισμός, καλλιτεχνική παραγωγή, γλυπτική, ζωγραφική, Έλληνες Καλλιτέχνες
Αναφορές
ΜΕΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ, γλύπτης, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ, μέλος συντονιστικής επιτροπής Πολυτεχνείου, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, αντιδικτατορικός αγωνιστής, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ, στρατιωτικός, ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΤΖΙΑΣ, ζωγράφος, ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΛΑΜΟΣ, ζωγράφος, ΙΩΑΝΝΑ ΜΗΤΣΕΑ-ΜΑΛΑΜΟΥ, εκπαιδευτικός-ζωγράφος, ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, γλύπτης, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ, ζωγράφος. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΜΑΚΕΛΗΣ, γλύπτης, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ, γλύπτης, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ, Πρύτανης ΕΜΠ, ΜΕΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ, γλύπτης, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Πρύτανης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ΕΜΠ
Γεωγραφικός Προσδιορισμός,
Γλώσσα Περιεχομένου
Ελληνικά
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΙΟΣ,Έρευνα-επιμέλεια:ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ,ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΖΑΘΑΣ, Διεύθυνση Φωτογραφίας:ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΥΛΗΣ, Διεύθυνση παραγωγής:ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ, Μουσική:ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, Σκηνικό:ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Διάρκεια
00:59:07
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ Τύπος: VIDEO – BETACAM DIGITAL Εικόνα:02:ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3 Ηχος: ΔΙΚΑΝΑΛΟΣ ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ (DUAL MONO)
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
Τελευταία Ενημέρωση
07/11/2023