ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ:ΜΝΗΜΗ ΜΑΝΟΥ ΛΟΪΖΟΥ-1ο ΑΦΙΕΡΩΜΑ
DS002383
‘Ένα χρόνο μετά το θάνατο του οι φίλοι και οι συνεργάτες του Μάνου Λοϊζου μιλούν για τον αδικοχαμένο συνθέτη, ζωντανεύοντας τη μορφή του στους χώρους που έζησε και δημιούργησε.
Κωδικός Τεκμηρίου
DS002383
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ:ΜΝΗΜΗ ΜΑΝΟΥ ΛΟΪΖΟΥ-1ο ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1983
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
05/10/1983
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
‘Ένα χρόνο μετά το θάνατο του οι φίλοι και οι συνεργάτες του Μάνου Λοϊζου μιλούν για τον αδικοχαμένο συνθέτη, ζωντανεύοντας τη μορφή του στους χώρους που έζησε και δημιούργησε.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή Παρασκήνιο το 1983 με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Μάνου Λοΐζου (17/9/1982) παρουσιάζει επεισόδιο αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα τραγουδοποιό. Παρακολουθούμε φίλους και συνεργάτες του Λοΐζου, οι οποίοι μιλούν για εκείνον, ενώ παράλληλα επισκέπτονται μέρη στα οποία έζησε και εργάστηκε για τη δημιουργία της μουσικής του.
Ο Φώντας Λάδης επισκέπτεται το σπίτι στο οποίο έγραψαν με τον Λοΐζο τη συλλογή «Τα Τραγούδια μας» μιλάει για τη συνεργασία τους το 1976, περιγράφει τις συνθήκες μετά την μεταπολίτευση και το γενικότερο αίτημα για κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, αναφέρεται στη δημιουργία τραγουδιών τους όπως τα «Πάγωσε η τσιμινιέρα», «Το δέντρο», «Λιώνουν τα νιάτα μας» και προβάλλονται ασπρόμαυρα πλάνα από τη συνεργασία του με τον Μάνο Λοϊζο το 1976 με δοκιμές για τα τραγούδια «Ρήμαξαν τα χωριά μας» και «Λιώνουν τα νιάτα μας». Ο Λάδης μιλάει για τις τελευταίες ημέρες του Λοΐζου πριν το δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο και το θλιβερό προνόμιο που είχε ο ίδιος να συνοδεύσει τη σωρό του από τη Μόσχα στην Αθήνα.
Ακολουθούν πλάνα από τις πρόβες και τις ηχογραφήσεις σε στούντιο με τον Λοΐζο να διευθύνει τον Γιώργο Νταλάρα και τους μουσικούς. Ο μουσικός παραγωγός, Αχιλλέας Θεοφίλου, περιγράφει τη συνεργασία με τον Λοΐζο στο στούντιο ηχογραφήσεων, θυμάται περιστατικά ενδεικτικά της ιδιοσυγκρασίας του Λοΐζου και του τρόπου με τον οποίο εργαζόταν. Παρεμβάλλονται στιγμιότυπα από γυρίσματα στο στούντιο από την ηχογράφηση για «Τα τραγούδια μας» το 1976.
Προβάλλονται φωτογραφίες της οικογένειας του Λοΐζου και του ίδιου από τα παιδικά μέχρι και τα νεανικά του χρόνια και ακούγεται ηχητικό απόσπασμα με τον ίδιο τον συνθέτη να αφηγείται τα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την ενασχόλησή του με τη μουσική, τα διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα, την επαφή με το βιολί και τα πρώτα του τραγούδια και μουσικά βήματα. Ακολούθως μιλάει για τις σπουδές του στην Αθήνα, στη Φαρμακευτική και αργότερα στην ΑΣΟΕΕ.
Ο σκηνοθέτης, Φώτης Κωνσταντινίδης, συμμαθητής και φίλος του Μάνου Λοΐζου από την Αλεξάνδρεια, θυμάται το ταξίδι στο καράβι για την Αθήνα, την υποδοχή από συμμαθητή τους στο σπίτι στην Αριστίππου, τις βόλτες και τις συζητήσεις τους, τις πρώτες μελωδίες του Μάνου σε ένα νοικιασμένο πιάνο και την πεποίθηση που ήδη είχε διαμορφώσει εκείνος για την μελλοντική πορεία του ως συνθέτης.
Ακούμε τον Λοΐζο να μιλάει για το ξεκίνημά του και την καθοριστική για τον ίδιο επαφή με τις μελωδίες του Χατζιδάκι, για την πρώτη του απόπειρα στη δισκογραφία με το «Τραγούδι του δρόμου» σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και μετάφραση Νίκου Γκάτσου, το 1962, αλλά και για τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη η οποία τον επηρέασε σε σημαντικό βαθμό. Περιγράφει επίσης το ξεκίνημα με τον Λεοντή το 1962 όταν ανέβηκε η «Μαγική Πόλη» και ανέλαβαν τη διεύθυνση της χορωδίας, αλλά και το 1963 όταν ο Θεοδωράκης με τον Χατζιδάκι τους ανέθεσαν να διευθύνουν την ορχήστρα σε μια επιθεώρησή τους στο Θέατρο Παρκ και να παρουσιάσουν ένα μέρος της δουλειάς τους στο κοινό.
Παρακολουθούμε απόσπασμα από τη συναυλία που δόθηκε σε κλειστό στάδιο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου στις 16 Σεπτεμβρίου 1983 και συγκεκριμένα τον Μίκη Θεοδωράκη να μιλάει για τον Μάνο, για τη γνωριμία τους και τη μουσική του Λοΐζου ως σημαντική συνεισφορά στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Ο Θεοδωράκης μιλάει για την ιστορία της πέτρας που κράτησε από εκείνες που του πετούσαν, αλλά και για τον Μ. Λοΐζο και τον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής.
Ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, αναφέρεται στη γνωριμία και τη συνεργασία του με τον Μάνο Λοΐζο, τη συμμετοχή στην πρώτη τους συναυλία το 1963 για τους νέους συνθέτες που είχε οργανώσει ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικής Μουσικής. Περιγράφει την ιστορία με την πέτρα που τους έδωσε εκείνο το βράδυ ο Θεοδωράκης, η οποία συμβόλιζε τον αγώνα για την προαγωγή των ιδεωδών της τέχνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Θυμάται τη συνεργασία τους ως νέοι συνθέτες με τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι, την αγωνία και τη σημαντική εμπειρία που αποκόμισαν. Περιγράφει επίσης τις συναυλίες του 1981 με τον Λοΐζο και τον Μικρούτσικο και ακολουθούν πλάνα από την εν λόγω συναυλία, όπου τραγουδούν μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου, τον Μανώλη Μητσιά και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου μεταξύ άλλων.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος μιλάει για τον Λοΐζο και θυμάται περιστατικά από τα νεανικά τους χρόνια. Μιλάει με συγκίνηση για τον τρόπο με τον οποίο τον επηρέασε ο θάνατος του Λοΐζου και θυμάται την άφιξη του αεροπλάνου με τη σωρό του στο Ελληνικό.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος περιγράφει τη συνεργασία του με τον Λοΐζο, παρουσιάζει χειρόγραφα του Μάνου με στίχους και άλλα με δικούς του, μια συνεργασία παρέας, όπως λέει, όπου ο ένας βοηθούσε τον άλλο. Αναφέρει παραδείγματα από τα τραγούδια «Σ’ ακολουθώ», «Η γοργόνα», «Αχ χελιδόνι μου» και περιγράφει με παραστατικό τρόπο χαρακτηριστικές στιγμές από τη φιλία τους. Στο σπίτι της οδού Ροστοβίου στους Αμπελόκηπους ο Παπαδόπουλος θυμάται τη σύλληψη του Λοΐζου από τη χούντα, τις συναντήσεις του Λοΐζου με τραγουδιστές όπως ο Νταλάρας και ο Καλαϊτζής σε εκείνο το σπίτι.
Στην εκπομπή περιλαμβάνονται πλάνα από το επεισόδιο της σειράς Παρασκήνιο του 1979 αφιερωμένο στον Λοΐζο, όπου ο ίδιος ερμηνεύει με την κιθάρα του αγαπημένα τραγούδια όπως το «Δελφίνι, δελφινάκι» και «Η γοργόνα».
Ανάλυση Περιεχομένου
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
συνθέτες, μουσική, ελληνικό λαϊκό έντεχνο τραγούδι
Αναφορές
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, στιχουργός
ΦΩΝΤΑΣ ΛΑΔΗΣ, στιχουργός
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ, ηχολήπτης
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, μουσικός
ΦΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, σκηνοθέτης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ, συνθέτης
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, συνθέτης
ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, τραγουδίστρια
ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ, συνθέτης
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
CINETIK
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
Σκηνοθεσία: Ομάδα ΣΙΝΕΤΙΚ
Μουσική επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Έρευνα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:51:19:01
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΕΡΤ ΑΕ
Τελευταία Ενημέρωση
23/5/2025