D000106
Ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον που ασχολείται με το θέμα της ερημοποίησης των εδαφών και την ξηρασία. Προβλήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, στις 17 Ιουνίου 2011.
Κωδικός Τεκμηρίου
D000106
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΑΝΥΔΡΗ ΓΗ
Χρονολογία Παραγωγής
2011
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
17/06/2011
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ/ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
Ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον που ασχολείται με το θέμα της ερημοποίησης των εδαφών και την ξηρασία. Προβλήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, στις 17 Ιουνίου 2011.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον που προβλήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, στις 17 Ιουνίου 2011.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τα αίτια που προκαλούν την ερημοποίηση των εδαφών η οποία συνδέεται με την υποβάθμιση της γης και τη μείωση της παραγωγικότητας.
Ο κίνδυνος της ερημοποίησης είναι μεγάλος όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή βροχόπτωση. Απειλές για τα δάση της Μεσογείου αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Εκτός όμως από τους φυσικούς παράγοντες, γίνεται λόγος για τη σημαντική ευθύνη που φέρει ο ίδιος ο άνθρωπος και ο τρόπος που ασκεί τις δραστηριότητές του: η διάβρωση των εδαφών, η εντατικοποίηση της γεωργίας, οι πυρκαγιές, η αποψίλωση των δασών, η εντατική κτηνοτροφία –υπερβόσκηση, οι αστικές επεκτάσεις, η τουριστική επέκταση, η εξορυκτική δραστηριότητα, τα μεγάλα έργα υποδομών, η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Γίνεται ακόμη αναφορά στις επιπτώσεις της ερημοποίησης, όπως η περιβαλλοντική μετανάστευση.
Οι εκτιμήσεις για το μελλοντικό κλίμα προβλέπουν μεγαλύτερη ένταση βροχοπτώσεων που θα επιτείνουν τα φαινόμενα διάβρωσης και ερημοποίησης εδαφών. Στο ντοκιμαντέρ ανιχνεύεται επίσης ο ρόλος της πολιτείας και προτείνονται μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο όπως, η σωστή διαχείριση των βοσκοτόπων για την ισορροπία περιβάλλοντος και κτηνοτροφίας ή οι κατάλληλες γεωργικές πρακτικές. Επισημαίνεται η ανάγκη της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ενημέρωση του ανθρώπου για την αξία της γης καθώς και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Μιλούν οι ειδικοί για το θέμα: ΕΛΕΝΗ ΜΠΡΙΑΣΟΥΛΗ, καθηγήτρια τμ. Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ, καθηγητής εδαφολογίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΡΗΣ, δενδροκλιματολόγος, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ομότιμος καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΙΚΗΣ, φυσικός καλλιεργητής υπεύθυνος κέντρου φυσικής καλλιέργειας.
Στο ντοκιμαντέρ ενσωματώθηκαν πλάνα από ταξίδι του σκηνοθέτη στην Αργεντινή το 2009 που παρουσιάζουν τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας με την τεχνική των σβώλων για την αναβλάστηση έρημων περιοχών.
Θεματική Κατηγορία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θεματικοί Όροι
ξηρασία, ερημοποίηση της γης, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σενάριο – σκηνοθεσία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Διεύθυνση φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΜΒΟΛΟΣ, Μοντάζ – μιξάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ, Ηχοληψία: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ, Σκηνοθεσία – φωτογραφία Αργεντινής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ, 3D animation – modeling: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΜΑΡΑΣ, Διεύθυνση παραγωγής: ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ, Επιστημονικός συμβουλος: Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΡΗΣ,
Επιστημονικοί συνεργάτες: ΕΛΕΝΗ ΜΠΡΙΑΣΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΙΚΗΣ,
Μεταφράσεις ισπανικών: ΝΤΕΝΙΑ ΜΟΡΦΗ, Μεταφράσεις αγγλικών: ΕΛΕΝΗ ΜΑΜΑΛΗ, Ειδικές κατασκευές: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΚΟΥΡΛΟΥΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ ΤΣΙΠΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ, Μηχ. FEINMECHANIK Δ. & Μ. ΚΑΤΣΙΚΑΔΕΛΗΣ, Εκτέλεση παραγωγής: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Παραγωγή ΕΡΤ Α.Ε.
Copyright ERT S.A. 2011
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:48:57
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Τύπος: VIDEO - BETACAM DIGITAL
Εικόνα: 02: ΕΓΧΡΩΜΗ, 16:9
Ηχος: ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση
23/11/2022