0000340673
Ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 μέσα από προφορικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Αποτελεί μια έρευνα πάνω στη ζωή του Ελληνισμού της Ανατολής πριν από την καταστροφή, στα αίτια της Καταστροφής, καθώς και στη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα, στην προσφορά τους στον οικονομικό τομέα και στην οδυνηρή διαδικασία της ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Περιέχονται, τέλος, αφηγήσεις για την Μικρασιατική Εκστρατεία όπως την έζησαν αυτόπτες μάρτυρες.
Κωδικός Τεκμηρίου
340673
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1983
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
06/02/1983
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ/ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 μέσα από προφορικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Αποτελεί μια έρευνα πάνω στη ζωή του Ελληνισμού της Ανατολής πριν από την καταστροφή, στα αίτια της Καταστροφής, καθώς και στη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα, στην προσφορά τους στον οικονομικό τομέα και στην οδυνηρή διαδικασία της ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Περιέχονται, τέλος, αφηγήσεις για την Μικρασιατική Εκστρατεία όπως την έζησαν αυτόπτες μάρτυρες.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 μέσα από προφορικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με πλάνα από τη γιορτή Μικρασιατών ''Οι Σμυρνιοί Ρεμπέτες'' όπου ακούγεται σε ζωντανή εκτέλεση το τραγούδι ''Έχε γεια Παναγιά''. Η εκπομπή στο πρώτο μέρος της παρουσιάζει προφορικές μαρτυρίες από την σφαγή των Μικρασιατών το καλοκαίρι του 1922. Η πρόσφυγας ΣΤΑΣΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ αρχίζει να περιγράφει το πως εγκατέλειψε την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας με προορισμό την Σμύρνη για να αποφύγει τις σφαγές των Τούρκων. Οι πρόσφυγες Γ. και Μ. ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ μοιράζονται τη δική τους μαρτυρία από τη φυγάδευσή τους μέσω του Γαλλικού προξενείου Σμύρνης και την άρνηση των κατοίκων της Σύρου να δεχτούν τους πρόσφυγες. Ο λογοτέχνης Τάσος Αθανασιάδης αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εγκατέλειψε την Σμύρνη με κίνδυνο της ζωής του. Η πρόσφυγας ΔΩΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗ περιγράφει πως έχασε τον πατέρα και τους θείους της στην καταστροφή.
Έπειτα, γίνεται αναφορά στο νόμο 2.870, δημοσιευμένος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 26 Ιουλίου 1922 που προέβλεπε την απαγόρευση αποβίβασης προσφύγων στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες παρουσιάζουν τις συνθήκες άφιξής τους στην Ελλάδα και την προώθησή τους στην Αθήνα. Η πρόσφυγας και λαογράφος ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΡΙΒΑ μιλά για την παραμονή της οικογένειάς της σε βαγόνια τραίνου. Η λογοτέχνης ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ αναφέρεται στην άφιξή της στην Ελλάδα,τον τρόπο που την αντιμετώπισαν οι ντόπιοι, την σημασία της Μικρασιατικής καταστροφής για τον Ελληνισμό και τα αίτια της. Ο ιστορικός ΝΙΚΟΣ ΨΥΡΡΟΥΚΗΣ περιγράφει την άφιξη των προσφύγων. Ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Γιαννόπουλος μιλά για τη μικρασιατική καταστροφή, τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή και την εξάρτηση της Ελλάδας από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Ο ΝΙΚΟΣ ΑΡΩΝΗΣ, Επίτιμος Πρόεδρος της ''Ένωσης Σμυρναίων'' παρουσιάζει στοιχεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και αναφέρεται ιδιαίτερα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων στην Σμύρνη. Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΡΙΒΑ μιλά για τη ζωή στην Σμύρνη, τις θρησκευτικές εορτές και τους εορτασμούς. Η ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ θυμάται τη ζωή στο Αϊβαλί και περιγράφει την αγροτική παραγωγή στο Ικόνιιο. Ο ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ θυμάται πως έπαιζε με τα παιδιά του Τούρκου Έπαρχου. Ακόμη, γίνεται αναφορά στο μικρασιατικό και σμυρναίικο τραγούδι. Προβάλλεται απόσπασμα με πλάνα από το συγκρότημα ΣΑΜΙΟΥ-ΤΣΑΟΥΛΗ να χορεύει σμυρνέικο μπάλο. Ο πρόσφυγας ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, ο ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ και η ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ μιλούν για τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων έως το κίνημα των Νεοτούρκων και πριν την καταστροφή.
Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ μιλά για τη Μικρασιατική εκστρατεία, την πορεία του ελληνικού στρατού στα βάθη της Μικράς Ασίας και τις προϋποθέσεις αναδιανομής του κόσμου μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τονίζεται το πανηγυρικό κλίμα κάτω από το οποίο έγινε η αποβίβαση του ελληνικού στρατού στην Σμύρνη το 1919. Η ΣΤΑΣΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ μοιράζεται τις αναμνήσεις της από την πορεία του ελληνικού στρατού και τις σφαγές Τούρκων στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και στο Αϊδίνι. Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ, εθελοντής στρατιώτης στη Μικρασιατική εκστρατεία και οι Μ. και Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΠΠΑΣ, επίσης εθελοντές, περιγράφουν στιγμές από το μέτωπο. Το χρονικό φτάνει ως τη μάχη του Σαγγάρειου και την γραμμή Εσκί Σεχίρ-Αφιόν Καραχισάρ και έπειτα στην άτακτη υποχώρηση του στρατού.
Ο δημοσιογράφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΨΙΔΗΣ μιλά για τα γεγονότα που ακολούθησαν την καταστροφή, το κίνημα Πλαστήρα-Γονατά ή την Επανάσταση του 1922 όπως ονομάστηκε, το πως συνείσφεραν οι πρόσφυγες στην αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία, τον τρόπο με τον οποίον υπολογίστηκαν οι περιουσίες των προσφύγων. Η ΚΑΛΛΙΟΠΟΗ ΚΑΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΡΙΒΑ περιγράφει το πως επιβίωσαν οι γυναίκες της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα και ο Τάσος Αθανασιάδης τονίζει την χάρη των Μικρασιατών. Τέλος, η ηθοποιός Άννα Καλουτά αναφέρεται στο πως παρουσιάστηκαν οι πρόσφυγες μέσα από τις διάφορες επιθεωρήσεις της μεταπολεμικής κυρίως περιόδου.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεματικοί Όροι
Σμύρνη, σμυρναίικο τραγούδι, Μικρασιατική Καταστροφή, καθημερινή ζωή, λαϊκό τραγούδι
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σενάριο-σκηνοθεσία: ΠΟΠΗ ΑΛΚΟΥΛΗ (της Ε.Ε.Σ.), Ιστορικός σύμβουλος: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ, Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης, Διευθυντής φωτογραφίας: ΣΑΚΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, Έρευνα-ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ, Αφηγητής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΓΛΕΡΗΣ, Έκτακτη συμμετοχή: ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ, Οπερατέρ: ΣΑΚΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, 2η κάμερα: ΠΟΛ. ΚΥΡΛΙΔΗΣ, Τρυκέζα: ΑΚΗΣ ΨΑΪΛΑΣ, Μακιγιέζ (Άννας Καλουτά): ΚΙΚΗ ΓΡΑΤΣΙΑ, Ηχολήπτες: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ, Ηλεκτρολόγοι: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΕΛΗΣ, Βοηθός σκηνοθέτη: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΠΑΝΟΛΙΟΣ, Βοηθοί οπερατέρ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΣ, Βοηθός παραγωγής: ΔΩΡΑ ΜΑΝΤΖΩΡΟΥ, Μιξάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Συγχρονισμοί: ΦΙΛΙΤΣΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΛΗ, Μοντάζ: ΣΑΚΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΠΟΠΗ ΑΛΚΟΥΛΗ, Παραγωγή: ΕΡΤ 1
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
01:14:26
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Τύπος: FILM - 16 mm
Εικόνα: 03:ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ & ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση
21/10/2022