0000244195
Ταινία – ντοκιμαντέρ με κύριο άξονα αναφοράς τα λαϊκά τραγούδια της Σμύρνης. Περιλαμβάνεται πλούσιο οπτικό υλικό βασισμένο σε σπάνιες καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες από την κοινωνική ζωή της Σμύρνης και ηχητικό υλικό από σμυρναίικα τραγούδια.
Κωδικός Τεκμηρίου
244195
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΕΝΗ ΣΜΥΡΝΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1982
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
21/12/1982
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ/ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Ταινία - ντοκιμαντέρ με κύριο άξονα αναφοράς τις πληροφορίες που αντλούνται από τα λαϊκά τραγούδια της Σμύρνης. Περιλαμβάνεται πλούσιο οπτικό υλικό βασισμένο σε σπάνιες καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες από την κοινωνική ζωή της Σμύρνης και ηχητικό υλικό από σμυρναίικα τραγούδια.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ταινία - ντοκιμαντέρ με κύριο άξονα αναφοράς τα λαϊκά τραγούδια της Σμύρνης. Περιλαμβάνεται πλούσιο οπτικό υλικό βασισμένο σε σπάνιες καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες από την κοινωνική ζωή της Σμύρνης και ηχητικό υλικό από σμυρναίικα τραγούδια.
Το κείμενο της αφήγησης γράφτηκε με τη μορφή αλληλογραφίας ανάμεσα σε μια Σμυρνιά μοδίστρα κι έναν Ελλαδίτη φοιτητή που υπηρετεί στο στρατό, χωρίς να γνωρίζονται προσωπικά. Εκείνη γράφει για τη ζωή στη Σμύρνη και στέλνει σμυρναίικα τραγούδια. Παράλληλα αναφέρεται στον ξάδερφό της που είναι τραγουδιστής σε κομπανία και στη Μικρή Κυρία, στο αρχοντικό της οποίας ράβει. Εκείνος χαίρεται για όσα μαθαίνει από τη ζωή της σπουδαίας πολιτείας και σχολιάζει τα πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα. Παρακολουθούμε την άφιξη του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, που τους φέρνει πιο κοντά εντούτοις δεν τους βοηθά να γνωριστούν. Την επομένη αυτός αναχωρεί για το μέτωπο και συνεχίζουν να αλληλογραφούν, μέχρι την κατάρρευση του μετώπου και την καταστροφή ενώ εκείνος συνεχίζει να γράφει γράμματα μέχρι και σήμερα μη θέλοντας να παραδεχτεί πως όλα τέλειωσαν.
Μέσα από την αφήγηση και το οπτικό υλικό παρουσιάζονται εικόνες από τα χρόνια της κοσμοπολίτικης ζωής στη Σμύρνη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και από την καταστροφή της το 1922, πληροφορίες για την οικονομική ζωή του ελληνικού στοιχείου και τη συμβίωσή του με τις άλλες κοινότητες, για τη ζωή στις ελληνικές αστικές συνοικίες αλλά και τις φτωχικές γειτονιές, για τα στέκια εμπορίου και ψυχαγωγίας, για τις μεγάλες επαύλεις στις αριστοκρατικές συνοικίες, για τα δημόσια κτήρια, για τα σοκάκια της πόλης και για την κίνηση στην περίφημη προκυμαία της Σμύρνης.
Εμφανίζεται η Μικρασιάτισσα ποιήτρια και συγγραφέας ΟΛΓΑ ΒΑΤΙΔΟΥ η οποία πρωτοεμφανίστηκε με δημοσιεύσεις σε περιοδικά της Σμύρνης το 1921, και διαβάζονται αποσπάσματα από τα βιβλία της, π.χ. «Από τη Δύση της Ανατολής στην Ανατολή της Δύσης», Αθήνα, 1974.
Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια , κυρίως από αυθεντικές εκτελέσεις (1910-1930) και σε κινηματογραφημένες «ζωντανές» εκτελέσεις από Μικρασιάτες τραγουδιστές: «Τα παιδιά της γειτονιάς σου», «Μπαρμπαγιαννακάκης», «Εργάτης τιμημένος», «Αραμπάς περνάει», «Σμύρνη με τα περίχωρα», «Σμυρνιά καμωματού», «Καροτσέρη τράβα», «Η παραμάνα και ο βαρκάρης», κ.ά. Παίζουν και τραγουδούν οι ΜΑΘΙΟΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΗΣ, ΜΗΤΣΟΣ ΛΙΑΚΟΣ. Επίσης, περιλαμβάνονται πλάνα αρχείου από την πυρπόληση της Σμύρνης και αναφορά σε ιστορικά έγγραφα. Περιέχονται δε λήψεις από περιοχές της Αθήνας που επιβιώνει το Μικρασιατικό στοιχείο.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεματικοί Όροι
Σμύρνη, σμυρναίικο τραγούδι, Μικρασιατική Καταστροφή, καθημερινή ζωή, λαϊκό τραγούδι
Αναφορές
ΟΛΓΑ ΒΑΤΙΔΟΥ, λογοτέχνιδα
ΜΑΘΙΟΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ, οργανοπαίχτης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΗΣ, οργανοπαίχτης
ΜΗΤΣΟΣ ΛΙΑΚΟΣ, οργανοπαίχτης
«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΟΥ», τραγούδι
«ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ», τραγούδι
«ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΙΜΗΜΕΝΟΣ», τραγούδι
«ΑΡΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ», τραγούδι
«ΣΜΥΡΝΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ», τραγούδι
«ΣΜΥΡΝΙΑ ΚΑΜΩΜΑΤΟΥ», τραγούδι
«ΚΑΡΟΤΣΕΡΗ ΤΡΑΒΑ», τραγούδι
«Η ΠΑΡΑΜΑΝΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ», τραγούδι
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ, Εργαστήρια Εικόνας: ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ,
Επεξεργασία Ήχου: ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΡΑ, Τρύκ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΚΔΑΚΗΣ, Τρυκκέζα: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΑΝΙΔΗΣ, Φωτογραφικές εργασίες:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΔΟΥΡΟΓΛΟΥ, Φωτογράφος: ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΟΓΛΟΥ, Τίτλοι: ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΣ, Φωτογραφικά Αρχεία: ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΑΚΥΛΑ ΜΗΛΑ, ΜΑΝΩΛΗ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΥ, ΕΝΩΣΗΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ, ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΔΩΝΙΑΤΩΝ, Λαϊκή ζωγραφιά: Κ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Αφηγητές: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΥΛΙΑΝΟΥ, Εμφανίζεται η ΌΛΓΑ ΒΑΤΙΔΟΥ και διαβάζονται αποσπάσματα απ’τα βιβλία της. Παίζουν και Τραγουδούν: ΜΑΘΙΟΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΗΣ, ΜΗΤΣΟΣ ΛΙΑΚΟΣ. Ακούγεται δυο φορές η φωνή
της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, Βοηθός Σκηνοθέτη: ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ, Ηχολήπτης: ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ,
Μιξάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, Δ/ντής Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, Μοντάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ,
Βοηθός Μοντέρ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΙΔΟΝΙΔΗΣ, Στοιχεία, Πληροφορίες και Μουσικό Υλικό: ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Εκτέλεση Παραγωγής: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΚΑΣ
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
01:04:41
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Τύπος: FILM - 16 mm
Εικόνα: 03:ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ & ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση
18/10/2022