ΘΥΜΑΜΑΙ…
000152698
Ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της εκπομπής “Εδώ και σήμερα” που επιχειρεί μια εκτενή περιδιάβαση στα δραματικά γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μέσα από τις συγκλονιστικές διηγήσεις γονιών που είδαν τα παιδιά τους να αγωνίζονται και δίνουν το αίμα τους. Ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν μπροστά στον φακό την προσωπική και οικογενειακή τους τραγωδία, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου του Πολυτεχνείου.
000152698
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΘΥΜΑΜΑΙ…
Χρονολογία Παραγωγής
1986
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
17/11/1986
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
Περίληψη
Ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της εκπομπής “Εδώ και σήμερα” που επιχειρεί μια εκτενή περιδιάβαση στα δραματικά γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μέσα από τις συγκλονιστικές διηγήσεις γονιών που είδαν τα παιδιά τους να αγωνίζονται και δίνουν το αίμα τους. Ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν μπροστά στον φακό την προσωπική και οικογενειακή τους τραγωδία, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου του Πολυτεχνείου.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «Θυμάμαι…», παραγωγής 1986, είναι ένα αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από τις μαρτυρίες και τις αφηγήσεις γονιών που έχασαν τα παιδιά τους εκεί. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Κομνηνός, πατέρας του 17χρονου μαθητή, Διομήδη Κομνηνού, δολοφονηθέντος με σφαίρα στην καρδιά στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Μάρνη, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, καθώς και η Ανθή Μυρογιάννη, μητέρα του 20χρονου σπουδαστή, Μιχάλη Μυρογιάννη, ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ, με σφαίρα στο κεφάλι, από τον ταγματάρχη Νικόλαο Ντερτιλή στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, μιλούν για τα παιδιά τους, τη συμμετοχή τους στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκαν , καθώς και τα γεγονότα που ακολούθησαν τον χαμό τους.
Ο Γιάννης Κομνηνός μιλάει για το γιο του, εξηγεί ότι προετοιμαζόταν για να δώσει εξετάσεις για το Πολυτεχνείο, περιγράφει τον χαρακτήρα του και λέει ότι ήταν αγωνιστικός τύπος, προβληματισμένο και πολιτικοποιημένο παιδί, είχε συμμετάσχει στα γεγονότα της Νομικής, τα οποία λειτούργησαν ως αφορμή για να βγουν αρκετοί άνθρωποι από το λήθαργο και εκεί ο Διομήδης είχε πέσει θύμα της καθεστωτικής και αστυνομικής βαρβαρότητας. Εξηγεί ότι ο γιος του από την ανατροφή που είχε αλλά και λόγω του χαρακτήρα του ήταν προετοιμασμένος για να είναι στο Πολυτεχνείο, για τους γονείς του ήταν δεδομένο ότι θα βρισκόταν εκεί, βεβαίως και ήθελαν να προσέχει, αλλά κανένας δεν του ζήτησε να μην πάει. Τις ημέρες εκείνες ερχόταν το πρωί για λίγο να πλυθεί, να αλλάξει ρούχα και να καθησυχάσει τη μητέρα του και επέστρεφε στο Πολυτεχνείο. Περιγράφει με λεπτομέρεια την ημέρα της δολοφονίας του Διομήδη Κομνηνού, την ανησυχία, το πολεμικό κλίμα στην Αθήνα, τις δικές του αποτυχημένες προσπάθειές να μπει στο Πολυτεχνείο όπου πίστευε ότι βρισκόταν ο γιος του. Αναφέρεται στις μαρτυρίες για την προσπάθεια του Διομήδη να φροντίσει τραυματίες και να τους μεταφέρει στην πλατεία Κάνιγγος μαζί με ένα φίλο του και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε προσπαθώντας να σώσει έναν ακόμα τραυματία. Όταν σταμάτησε η εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Πολυτεχνείου υπέθεσαν ότι θα γίνουν συλλήψεις και οι γονείς του Διομήδη εύχονταν να έχει συλληφθεί και να μην έχει τραυματιστεί, φυσικά δεν πίστευαν ότι θα έχει σκοτωθεί. Με τις αναγγελίες των ονομάτων των πρώτων νεκρών τους ενημέρωσαν φίλοι ότι ανάμεσά τους ήταν και ο Διομήδης. Ο Γιάννης Κομνηνός περιγράφει την αναγνώριση του πτώματος του γιου του, καθώς και την νεκρώσιμη ακολουθία και την ταφή του την επόμενη ημέρα παρουσία οχημάτων της αστυνομίας και ένοπλων χωροφυλάκων. Ο Γιάννης Κομνηνός υπογραμμίζει την εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία στην οποία υποβάλλεται η οικογένειά του κάθε χρόνο μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου προκειμένου να θυμηθεί και να αφηγηθεί ξανά τον τραγικό χαμό του Διομήδη. Εξηγεί όμως ότι είναι χρέος του να λέει αυτή την ιστορία, για να μάθουν εκείνοι που δεν ξέρουν και για να αποτραπεί η σιωπή που συχνά βοηθάει στην παραχάραξη της ιστορίας.
Η Ανθή Μυρογιάννη μιλάει για τον γιο της, ο οποίος ήταν σπουδαστής και βρέθηκε από την πρώτη στιγμή μέσα στο Πολυτεχνείο, θυμάται ότι δεν επέστρεφε το βράδυ, παρά μόνο για λίγα λεπτά για να δει εκείνη ότι είναι καλά. Εκείνη βεβαίως ανησυχούσε και του έλεγε να μην πάει, αλλά ο Μιχάλης της απαντούσε ότι οι νέοι στο Πολυτεχνείο θα ρίξουν τη χούντα. Εξηγεί ότι και η ίδια κατέβηκε στο Πολυτεχνείο, είδε τα επεισόδια, τις επιθέσεις των αστυνομικών, ενώ και ο γιος της είχε γυρίσει στο σπίτι γεμάτος χτυπήματα και μελανιές από τα γκλοπ. Η Ανθή Μυρογιάννη περιγράφει την εκτέλεση εν ψυχρώ του γιου της από τον ταγματάρχη Ντερτιλή, καθώς και την αναγνώριση της σωρού του στο νεκροτομείο από την ίδια. Αναφέρεται επίσης στην προσπάθεια της χούντας να τη δωροδοκήσει προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της στο επικείμενο δικαστήριο για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Στην εκπομπή εμφανίζεται και ο ιστορικός Γιώργο Φαράντος που αναλύει το φαινόμενο της βίας ως συστατικό στοιχείο και ουσία του φασισμού. Προβάλλεται πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, τις πορείες των νέων και των φοιτητών, τα συνθήματα, τις συγκεντρώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου, την είσοδο του άρματος στο Πολυτεχνείο καθώς και πλάνα από τους χώρους της σχολής και της γύρω περιοχής τις επόμενες μέρες.
Ανάλυση Περιεχομένου
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεματικοί Όροι
Εξέγερση του Πολυτεχνείου, δικτατορία των Συνταγματαρχών, φοιτητικό κίνημα
Αναφορές
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, πατέρας Διομήδη Κομνηνού, ΑΝΘΗ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ, μητέρα του Μιχάλη Μυρογιάννη
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σενάριο-σκηνοθεσία: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ, Ρεπορτάζ: ΗΛΙΑΣ ΓΚΡΗΣ, Μικρό αγόρι: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ, Διεύθυνση φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Μοντάζ: ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΜΠΟΣ, Βοηθός οπερατέρ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΣΤΟΛΗΣ, Ηχολήπτης: ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΙΟΣ, Ηλεκτρολόγος: ΣΕΡΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ, Μιξάζ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥΔΗ, Μηχανικός προβολής: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Τελεσινέ: ΓΙΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, Τρικέζα: ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΤΑΣ, Βίντεο εγγραφή: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Εμφανιστήρια ΕΡΤ: ΑΛΕΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ, Βίντεο μοντάζ: ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΙΓΓΟΥΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΥΣΤΕΛΑΣ, Βοηθός παραγωγής:
ΑΘΗΝΑ ΚΑΖΟΛΕΑ, Μουσική από τα έργα του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ: ROMANCERO GITAN, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
Διάρκεια
00:33:49
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ Τύπος: VIDEO – BETACAM DIGITAL Εικόνα:01:ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ, 4:3 Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
Τελευταία Ενημέρωση
25/10/2023