Κύκλος 02 ΕΠ. 07 ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΙ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ
00233114
Σειρά πολιτιστικών ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει ρεύματα, τάσεις και ιδέες στα πεδία της μουσικής, του θεάτρου, του σινεμά, του Τύπου, του design, της αρχιτεκτονικής, της γαστρονομίας, που γεννήθηκαν και συνεχίζουν να γεννιούνται στον αθηναϊκό χώρο. Μέσα από αφηγήσεις των προσώπων – πρωταγωνιστών και συνεντεύξεις αναλυτών, δημοσιογράφων, ιστορικών και κριτικών επιχειρείται η ανασύσταση μέρους του εντυπωσιακού παλιού-σύγχρονου αθηναϊκού μωσαϊκού. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στους προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα μετά την άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922.
Κωδικός Τεκμηρίου
PS003336
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ (ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ)
ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΙ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ
Χρονολογία Παραγωγής
2021
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ/ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά πολιτιστικών ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει ρεύματα, τάσεις και ιδέες στα πεδία της μουσικής, του θεάτρου, του σινεμά, του Τύπου, του design, της αρχιτεκτονικής, της γαστρονομίας, που γεννήθηκαν και συνεχίζουν να γεννιούνται στον αθηναϊκό χώρο. Μέσα από αφηγήσεις των προσώπων - πρωταγωνιστών και συνεντεύξεις αναλυτών, δημοσιογράφων, ιστορικών και κριτικών επιχειρείται η ανασύσταση μέρους του εντυπωσιακού παλιού-σύγχρονου αθηναϊκού μωσαϊκού. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στους προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα μετά την άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής "ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ" είναι αφιερωμένο στους προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα μετά την άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922. Παρουσιάζονται αρχικά συνοικίες όπως η παραγκούπουλη στο Δουργούτι -μετέπειτα Νέο Κόσμο– και ο λεγόμενος Ασύρματος ή Ατταλιώτικα στη δυτική πλαγιά του λόφου του Φιλοπάππου, δύο από τους γνωστότερους συνοικισμούς της πόλης που δεν υπάρχουν πια. Αναφορές γίνονται στη ''μνήμη'' της πόλης και στο πως αυτή μπορεί αναδειχθεί σήμερα παράλληλα με τις εμπειρίες των κατοίκων τους. Δίνονται ιστορικές πληροφορίες για τη δεκαετία του 1920 και για την άφιξη περίπου 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 1/5 σχεδόν του τότε πληθυσμού της), στην Αθήνα και στον Πειραιά. Περιγράφεται η άφιξη και η ''απολύμανση'' αυτών των ανθρώπων.
Ακόμη, αναφέρονται δώδεκα (12) μεγάλοι και τριάντα τέσσερις (34) μικρότεροι συνοικισμοί δημιουργήθηκαν στην πόλη την περίοδο εκείνη, κάποιοι δε σε περιοχές που οι σημερινοί κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν θα συνέδεαν ποτέ με τη δραματική έλευση των εκδιωγμένων Ελλήνων Μικρασιατών, όπως ο Συνοικισμός Πολυγώνου μπροστά από τη Σχολή Ευελπίδων, ο Βύρωνας, η Νέα Ιωνία, η Καισαριανή, η Κοκκινιά.
Γίνεται λόγος για τις συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στα παραπήγματα και τις παράγκες που αρχικά έπρεπε να απέχουν από το κέντρο από 1 έως 4 χιλιόμετρα για να μη διαταραχθεί η ζωή των ντόπιων. Περιλαμβάνονται αναφορές στα παιδιά που μεγάλωναν σε χωμάτινα πατώματα στην αθέατη πλευρά της πόλης, στον στιγματισμό και τη προκατάληψη από τη μια, αλλά και τις πράξεις αλληλεγγύης, διαδικασίες ενσωμάτωσης και κρατικές προσπάθειες στήριξης και βελτίωσης των αποκαρδιωτικών συνθηκών, από την άλλη. Επιπλέον, πρόσφυγες δεύτερης γενιάς μιλούν για τις οικογένειές τους, τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν στην Ελλάδα καθώς και για τις προσφυγικές συνοικίες στις οποίες έζησαν.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν -με αλφαβητική σειρά- οι: ΤΑΣΟΥΛΑ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗ (Ιστορικός), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΤΑΞΙΟΠΟΥΛΟΣ (Αρχιτέκτων), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΟΥΖΗΣ (Ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΚΑΛΗ (Κάτοικος Προσφυγικών), ΚΡΙΚΟΡ ΚΑΡΑΜΠΕΤΙΑΝ (Συνταξιούχος), ΚΩΣΤΗΣ ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ (Διευθυντής ΑΣΚΙ), ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΑΜΑΡΓΙΟΥ (Ιστορικός), ΟΛΓΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ (Ερευνήτρια – Ανθρωπολόγος), ΛΙΛΑ ΛΕΟΝΤΙΔΟΥ (Ομότιμη Καθηγήτρια Γεωγραφίας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ΕΑΠ), ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΠΤΟΥΡΓΙΔΗΣ (Συνταξιούχος Πρόσφυγας από την Καππαδοκία), ΤΑΚΟΥΗ ΜΙΝΑΣΙΑΝ (Εκπαιδευτικός – Μέλος της Συντ. Ομάδας Περιοδικού «Αρμενικά»), ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΟΥΡΓΟΥ (Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Υ.Δ. ΕΜΠ – Σορβόννης), ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΜΥΩΦΑ (Δρ Αστικής Κοινωνικής Γεωγραφίας), ΘΩΜΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ (Δημοσιογράφος ΕΡΤ).
Θεματική Κατηγορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
Μικρασιατική Καταστροφή, πρόσφυγες, αρχιτεκτονική, προσφυγικοί συνοικισμοί
Αναφορές
ΤΑΣΟΥΛΑ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗ, Ιστορικός, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΤΑΞΙΟΠΟΥΛΟΣ, Αρχιτέκτονας, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΟΥΖΗΣ, Ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΚΑΛΗ, Κάτοικος Προσφυγικών, ΚΡΙΚΟΡ ΚΑΡΑΜΠΕΤΙΑΝ, Συνταξιούχος, ΚΩΣΤΗΣ ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ, Διευθυντής ΑΣΚΙ, ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΑΜΑΡΓΙΟΥ, Ιστορικός, ΟΛΓΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, Ερευνήτρια – Ανθρωπολόγος, ΛΙΛΑ ΛΕΟΝΤΙΔΟΥ, Ομότιμη Καθηγήτρια Γεωγραφίας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ΕΑΠ, ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΠΤΟΥΡΓΙΔΗΣ, Συνταξιούχος Πρόσφυγας από την Καππαδοκία, ΤΑΚΟΥΗ ΜΙΝΑΣΙΑΝ, Εκπαιδευτικός – Μέλος της Συντ. Ομάδας Περιοδικού «Αρμενικά», ΘΩΜΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, Δημοσιογράφος ΕΡΤ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΟΥΡΓΟΥ, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Υ.Δ. ΕΜΠ – Σορβόννης, ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΜΥΩΦΑ, Δρ Αστικής Κοινωνικής Γεωγραφίας
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σενάριο - σκηνοθεσία:
ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΝΕΖΗ
Έρευνα αρχειακού υλικού:
ΝΑΣΑ ΧΑΤΖΗ
Σύνταξη:
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΜΟΥΡΑ
ΔΩΡΑ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
Επιστημονική επιμέλεια:
ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΑΜΑΡΓΙΟΥ
Τίτλοι αρχής- γραφικά:
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΠΙΤΖΟΥΝΗ
Μουσική τίτλων:
ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
Ηχοληψία:
ΦΩΝΤΑΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μίξη ήχου:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ
Οργάνωση παραγωγής:
ΗΡΑ ΜΑΓΑΛΙΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ - GSC
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας:
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΖΑΜΙΔΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Εκτέλεση παραγωγής:
ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΝΕΖΗ
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:51:13
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Πρωτότυπο Μέσο-Τύπος: Digital VIDEO File
Εικόνα: 02:ΕΓΧΡΩΜΗ, 16:9
Ηχος: ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση
20/10/2022