ΕΠ.02 ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
0000155710
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ» παρουσιάζει τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην χώρα μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναφέρεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τις συνέπειές της.
Κωδικός Τεκμηρίου
155710
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Επ. 02 ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Χρονολογία Παραγωγής
2010
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ/ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ» παρουσιάζει τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην χώρα μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναφέρεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τις συνέπειές της.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο με τίτλο «ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ» εξετάζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αστάθειας στην οποία έχει εισέλθει ο πλανήτης λόγω των φυσικών μεταβολών του περιβάλλοντος και της δράσης των ανθρώπων. Η ανθρώπινη συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή εξετάζεται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) του ΟΗΕ, για το έργο της οποίας μιλούν ο καθηγητής ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ της Ακαδημίας Αθηνών και ο καθηγητής ΜΑΡΚ ΜΑΣΛΙΝ από το University College London.
Η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται στον πλανήτη, δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη φυσική μεταβλητότητα του περιβάλλοντος και οι επιστήμονες εξετάζουν τα μελλοντικά σενάρια για το κλίμα, ανάλογα με το ενδεχόμενο αύξησης ή μείωσης των θερμοκηπικών αερίων. Η αναμενόμενη αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας, θα οδηγούσε σε αλλαγές στις κλιματικές ζώνες του πλανήτη με απρόβλεπτες συνέπειες στις συνθήκες της ζωής του ανθρώπου και στην παγκόσμια οικονομία. Ο καθηγητής ΧΡΟΝΗΣ ΤΖΕΖΑΚΗΣ από το University College London, αναφέρει τις σοβαρές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα όπως π.χ. στον υδρολογικό κύκλο. Ο Μ. ΜΑΣΛΙΝ επισημαίνει την αδυναμία ακρίβειας των προβλέψεων, καθώς δεν είναι γνωστή η ανθρώπινη δράση για τα επόμενα χρόνια όπως π.χ. η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που θα προστεθεί στην ατμόσφαιρα, οι τρόποι παραγωγής ενέργειας, το μέγεθος του πληθυσμού κ.λπ. Η πλανητική υπερθέρμανση προκαλεί επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή φαινόμενα που αποκλίνουν σημαντικά από την φυσιολογική κατάσταση των καιρικών και κλιματικών συστημάτων όπως πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασίες και πολύ κρύους χειμώνες, που αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής.
Μία ακόμη συνέπεια είναι η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή παράκτιων περιοχών και σε μετακινήσεις των θαλάσσιων πληθυσμών με επιπτώσεις στην αφθονία συγκεκριμένων ειδών. Σχετικά μιλούν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ τ. Διευθυντής ΕΣ.ΥΔ.ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ο ΚΩΝ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Αντιπρόεδρος ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Θεματική Κατηγορία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΥΓΕΙΑ
Θεματικοί Όροι
Περιβάλλον, καιρικά φαινόμενα, κλιματική αλλαγή, πλανητική υπερθέρμανση
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ Εκτέλεση: ΕΥΔΗΛΟΣ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, Έρευνα - Παρουσίαση ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΡΓΑΡΗ, Σενάριο Ν. Σ. ΜΑΡΓΑΡΗΣ
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:43:27
Τελευταία Ενημέρωση
17/10/2019