ΑΛΕΚΑ ΠΑΪΖΗ
0000153095
Ενημερωτική σειρά εκπομπών, που παρουσιάζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ με θέματα από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού και η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται στις 3 Νοεμβρίου 1994. Στο επεισόδιο αυτό, το τελευταίο του πέμπτου κύκλου, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ συνομιλεί με την ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου ΑΛΕΚΑ ΠΑΪΖΗ (γεν. 1919 – θαν. 2009).
Χρονολογία Παραγωγής
1996
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ/ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Ενημερωτική σειρά εκπομπών, που παρουσιάζει ο Γιώργος Βέλτσος με θέματα από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού και η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται στις 3 Νοεμβρίου 1994. Στο επεισόδιο αυτό, το τελευταίο του πέμπτου κύκλου, ο Γιώργος Βέλτσος συνομιλεί με την ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου Αλέκα Παΐζη (γεν. 1919 – θαν. 2009).
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο Γιώργος Βέλτσος συνομιλεί με την ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου Αλέκα Παΐζη. Με φόντο την ιστορική ταβέρνα του Νίκου Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα, η συζήτηση ξεκινά με την αναφορά στην ταινία «Συνοικία το Όνειρο» (1961) του Αλ. Αλεξανδράκη, στην οποία συμμετείχε η Αλέκα Παΐζη, και ακολουθώντας τη χρονική σειρά των ιστορικοπολιτικών γεγονότων ξεδιπλώνονται σημαντικοί σταθμοί της καλλιτεχνικής πορείας της σημαντικής ηθοποιού και αγωνίστριας της Αριστεράς. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται έγγραφα και φωτογραφίες από το προσωπικό της αρχείο που φωτίζουν πτυχές της ζωής της, από τις διώξεις της στην γερμανική Κατοχή, όπου συμμετείχε στην αντίσταση μέσα από το ΕΑΜ και την εξορία της, λόγω των πολιτικών φρονημάτων της, στη Μακρόνησο και το Τρίκερι Μαγνησίας τα έτη 1949-1951.
Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου η Αλέκα Παΐζη πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1941 στην σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Σπάνιο ντοκουμέντο, μεταξύ άλλων, η φωτογραφία με τον εαμικό θίασο «Ενωμένοι Καλλιτέχνες» όπου είχε ενταχθεί το 1945. Τον Δεκέμβρη του 1951, φτάνει στην Αθήνα ως «αδειούχος εξόριστος», με δεκαπενθήμερη άδεια, υποχρεωμένη να δίνει παρουσία στην Ασφάλεια και στερημένη των πολιτικών της δικαιωμάτων. Σημαντική είναι η μαρτυρία της στην εκπομπή για τη στήριξη της Μαρίκας Κοτοπούλη σ’ εκείνη τη χρονική στιγμή. Αναφέρεται επίσης, στη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο το 1959 αλλά και με το νεοϊδρυθέν τότε Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όταν ο Γιώργος Θεοτοκάς τόλμησε και την προσέλαβε χωρίς την απαραίτητη τότε «βεβαίωση κοινωνικών φρονημάτων». Άλλη ξεχωριστή στιγμή στην πορεία της η συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη στην πρώτη παρουσίαση σε κοινό του μελοποιημένου «Επιταφίου» του Γιάννη Ρίτσου (τραγούδι Γρηγόρης Μπιθικώτης, αφήγηση Αλέκα Παΐζη) στο κέντρο «Μυρτιά» στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 1961. Μετά την κήρυξη της δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, έφυγε στο εξωτερικό. Η Αλέκα Παΐζη θυμάται ακόμη, επιστρέφοντας μετά την μεταπολίτευση στην Ελλάδα, τη συνεργασία της με το Λαϊκό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά και με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Τέλος, μιλάει για τη θεατρική της περίοδο της δεκαετίας του 1990 στο «Απλό Θέατρο» και τη συνεργασία της με τον Αντώνη Αντύπα.
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:59:17
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: 02:ΕΓΧΡΩΜΗ
Τελευταία Ενημέρωση
24/01/2018