Κωδικός Τεκμηρίου
0000094778
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
“ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…”
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ που μας ξεναγεί, με τη βοήθεια αρχαιολόγων, στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Το επεισόδιο αυτό επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Ξεναγεί ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεριμένο επεισόδιο της σειράς “ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…” μας ξεναγεί στο Ασκληπιείο και το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ενώ η κάμερα διατρέχει τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του Ασκληπιείου ο καθηγητής Αρχαιολογίας ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ, επικεφαλής της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του ιερού του Ασκληπιού, που ανάγεται στους προϊστορικούς ακόμη χρόνους και αποτελούσε σημαντικό θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Κατά την περιήγηση στα κυριότερα μνημεία του χώρου, το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτου στο λόφο Κυνόρτιο, το ναό του Ασκληπιού, τη Στοά του Αβάτου και τη Θόλο, παρατίθενται στοιχεία σχετικά με τη λατρεία του θεού-γιατρού της αρχαιότητας Ασκληπιού και τις τεχνικές θεραπείας, την ιστορία του χώρου αλλά και τις διαδοχικές φάσεις των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή. Τέλος, ο καθηγητής Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ μας ξεναγεί στο αρχαίο θέατρο τονίζοντας το στοιχείο της άριστης ακουστικής του. Στη διάρκεια της εκπομπής ο αφηγητής διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Κορινθιακά» του Παυσανία (2ος μ.Χ. αι.). Παρακολουθούμε επίσης, πλάνα από τις αναστηλωτικές εργασίες στα μνημεία του Ασκληπιείου.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:00:00
Τίτλοι έναρξης
00:03:24:00
Πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, αναπαράσταση των κτισμάτων που υπήρχαν στο χώρο του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ, πλάνα με τα ερείπια του Ναού του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ. Ακολουθούν πλάνα με την αναπαράσταση του Ναού του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ και του Χρυσελεφάντινου Αγάλματος του θεραπευτή Θεού στο εσωτερικό του. Πλάνο με το Αρχαίο Θέατρο ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙA, αναφερόμενο στην περιοχή και στον αρχαίο ήρωα ΕΠΙΔΑΥΡΟ.
00:03:24:00
Πλάνα με ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ στο λόφο ΚΥΝΟΡΤΙΟ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙA, αναφερόμενο στο Ιερό του ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΜΑΛΕΑΤΟΥ. Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ εξηγεί την προέλευση του ονόματος του λόφου ανατρέχοντας στη μυθολογία. Αναφέρεται, επίσης, στις αποκαλύψεις των αρχαιολογικών ανασκαφών στον μεγαλύτερο και παλαιότερο αρχαιολογικό χώρο της ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΣ.
00:05:12:00
Πλάνα με ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ αναφέρεται στις ανασκαφές της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ και στη σπουδαιότητά τους.
00:06:35:00
Πλάνα με το κτίσμα της Δεξαμενής στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, το οποίο σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και αναφέρεται στο έργο του αρχαίου περιηγητή ΠΑΥΣΑΝΙΑ, όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ. Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος μιλάει για την κατασκευή της Δεξαμενής από τον Ρωμαίο Συγκλητικό ΑΝΤΩΝΙΝΟ.
00:07:34:00
Πλάνα με ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ και με άγαλμα του θεραπευτή Θεού ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ. Ο αρχαιολόγος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ από τον λόφο ΚΥΝΟΡΤΙΟ αναφέρεται στην προϊστορία της λατρείας του θεραπευτή Θεού ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ και στο Ιερό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, πατέρα του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ, πάνω στο λόφο, το οποίο υπήρξε ο πρόδρομος του μεγάλου ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ. Ακολουθούν πλάνα με στήλη, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα του Θεού ΑΠΟΛΛΩΝΑ και του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ, και με τις προτομές τους. Πλάνο με την αναπαράσταση του Ναού του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ.
00:09:08:00
Πλάνα από το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙA, αναφερόμενο στο Ιερό του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ και στην περιγραφή του αγάλματος του θεραπευτή Θεού, που υπήρχε στο εσωτερικό του Ναού. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα με την αναπαράσταση του Ναού και του Χρυσελεφάντινου Αγάλματος του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ στο εσωτερικό του.
00:10:17:00
Πλάνα από το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ και εμβόλιμη αναπαράσταση τμήματος του Ιερού. Ο αρχαιολόγος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ αναφέρεται στη σχέση των ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΩΝ με την παραδοσιακή ιατρική του 20ού αιώνα. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα με Ιατρικά Εργαλεία που βρέθηκαν στο Ιερό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΜΑΛΕΑΤΑ και στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. Ο αρχαιολόγος τονίζει τη θεραπεία μέσω της πίστης και της υποβολής, παρά μέσω της ανθρώπινης επέμβασης, στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Αναφέρεται, επίσης στο ΑΒΑΤΟ, χώρο εγκοιμήσεως των ασθενών.
00:12:52:00
Διαδοχικά πλάνα με την αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, με τα ερείπια του χώρου, με την αναπαράσταση τμήματος του Ιερού, με στήλη του αρχαιολογικού χώρου, με άγαλμα του θεραπευτή Θεού ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙA, αναφερόμενο στην ικανότητα ανάστασης νεκρών του θεραπευτή Θεού ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ και στο παράδειγμα του ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ.
00:14:52:00
Πλάνα στο Ιαματικό Πηγάδι, στη Στοά του ΑΒΑΤΟΥ και στα ερείπια του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Παράλληλα, αρχαιολόγος αναφέρεται στην κατασκευή της Στοάς και περιγράφει το κτίσμα στην τελική του μορφή.
00:16:44:00
Πλάνα από το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Ο αρχαιολόγος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ αναφέρεται στην ακμή του Ιερού τον 2ο και 3ο μ. Χ. αιώνα, στην παρακμή που επήλθε τον 4ο μ. Χ αιώνα, στην ανέγερση πρόχειρου τείχους λόγω των καταστροφικών επιδρομών των ΓΟΤΘΩΝ του ΑΛΑΡΙΧΟΥ, που συνεχίζονται και τον 5ο μ. Χ αιώνα, στην ανέγερση της Βασιλικής του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ μέσα στον ιερό χώρο και στις καταστροφές των αρχαίων μνημείων από τους σεισμούς.
00:18:23:00
Πλάνα σε ανασκαφικές εργασίες στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, πανοραμική άποψη του κυκλικού οικοδομήματος της ΘΟΛΟΥ, αποτύπωση του Ναού του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ στην αρχική του μορφή. Στη συνέχεια, αρχαιολόγοι μετρούν και αποτυπώνουν τα μνημεία του χώρου. Ο αρχαιολόγος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ αναφέρεται στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον χώρο από τον 18ο αιώνα, στην πρώτη έρευνα από την Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του ΜΟΡΕΩΣ και στη συστηματική έρευνα από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία στο τέλος του 19ου αιώνα υπό τη διεύθυνση του ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ. Ο αρχαιολόγος, στη συνέχεια, επισημαίνει τη μεγάλη φθορά των μνημείων και αναφέρεται στις προσπάθειες συντήρησής τους, με πρώτη επιλογή το ΑΒΑΤΟ και τη ΘΟΛΟ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο, όπου διακρίνεται το κυκλικό οικοδόμημα της ΘΟΛΟΥ.
00:21:36:00
Πλάνο με την αναπαράσταση της ΘΟΛΟΥ του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, με εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων, με τμήματα του διακόσμου της ΘΟΛΟΥ και με την αποτύπωση του κτηρίου. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ περιγράφει λεπτομερώς το κτίσμα της ΘΟΛΟΥ, έργο του Αργείου αρχιτέκτονα ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΥ. Στη συνέχεια, διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙA, αναφερόμενο στην περιγραφή του ζωγραφικού διακόσμου του μνημείου, φιλοτεχνημένου από τον Σικυώνιο ζωγράφο ΠΑΥΣΙΑ. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα με το κυκλικό οικοδόμημα της ΘΟΛΟΥ, με αναπαράσταση του μνημείου στην αρχική του μορφή, με τμήματα του κτηρίου τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ.
00:25:05:00
Πλάνα με πλήθος κόσμου που προσέρχεται στο Αρχαίο Θέατρο ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Ο αρχαιολόγος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ από το χώρο του Θεάτρου αναφέρεται στο κτίσιμό του, έργο του Αργείου αρχιτέκτονα ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΥ, και εξηγεί την άριστη ακουστική του. Στη συνέχεια, ξεναγός κάνει επίδειξη της εξαίρετης ακουστικής του Θεάτρου. Πλάνα με τουρίστες που βρίσκονται στο χώρο. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙA, αναφερόμενο στο Θέατρο της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Ακολουθούν πλάνα με το Θέατρο και με ηλιοβασίλεμα.
00:28:55:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, Ασκληπιός, αρχαία ιερά, θεραπευτικά κέντρα αρχαιότητας, θεραπευτές θεοί της αρχαιότητας, αρχαία ιατρική, Επίδαυρος, αρχαία αρχιτεκτονική, αρχαία θέατρα, αρχαιολογικές ανασκαφές, αναστηλώσεις
Αναφορές
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ, καθηγητής Αρχαιολογίας
ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, θεός της αρχαιότητας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, φορέας πολιτισμού
ΙΕΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΜΑΛΕΑΤΑ, αρχαίος ναός
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, αρχαίος χώρος λατρείας
ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ, αρχαίος ναός
ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΑΒΑΤΟΥ, αρχαίο οικοδόμημα
ΘΟΛΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, αρχαίο οικοδόμημα
ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ, γλύπτης της αρχαιότητας
ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, αρχαιολόγος
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, αρχαίο θέατρο
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, φορέας πολιτισμού
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, ΚΥΝΟΡΤΙΟ ΟΡΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: FILMODE ΕΠΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Αφηγητής:
ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΙΓΓΑΣ
Τρικέζα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ
Κοπή αρνητικού:
Α. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτοστοιχειοθεσία:
TYPOGRAFEN/HELLAS
Εργαστήρια εικόνας:
CINEMAGIC LC
Εργαστήρια ήχου:
STUDIO ERA
Μιξάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μοντάζ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΤΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΟΣ
Αρχαιολόγος:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ
Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου
Παραγωγή:
FILMODE ΕΠΕ
Copyright ΕΤ 2
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:20:15
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Τύπος: FILM – 16 mm, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
05/06/2013