CASA BIANCA
0000069630
Σειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην κατοικία «CASA BIANCA», ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης, από ιστορικής και αρχιτεκτονικής άποψης.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000069630
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, Η
CASA BIANCA
Χρονολογία Παραγωγής
–
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
08/11/1983
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην κατοικία «CASA BIANCA», ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης, από ιστορικής και αρχιτεκτονικής άποψης.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ» παρουσιάζει ένα επεισόδιο με τίτλο «CASA BIANCA». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε μια από τις ωραιότερες κατοικίες της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, στην περιοχή των εξοχών. Την «CASA BIANCA», που σημαίνει «σπίτι της ΜΠΛΑΝΣ» την έχτισε γύρω στα 1912 ο ΝΤΙΝΟΣ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ για την αγαπημένη του γυναίκα ΜΠΛΑΝΣ. Μερικά χρόνια αργότερα, ο διακεκριμένος νέος ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΙΜΠΕΡΤΙ γνώρισε την ΑΛΙΝ, την κόρη του ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ, και ερωτεύτηκαν. Επειδή όμως η οικογένεια της κοπέλας δεν έδινε την άδειά της να παντρευτούν οι δύο νέοι, κλέφτηκαν, κι έζησαν μαζί 50 χρόνια. Το «CASA BIANCA» γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας, και πέρασαν από εκεί πολλές σπουδαίες προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, το 1916, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εκεί προς τιμήν του. Η οικογένεια ΑΛΙΜΠΕΡΤΙ βίωσε πολύ μεγάλες δυσκολίες και κακουχίες, ειδικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο ΣΠΥΡΟΣ πέθανε γύρω στα 1960, ενώ η ΑΛΙΝ τον Οκτώβριο του 1965. Τον Οκτώβριο του 1976, η «CASA BIANCA» κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Παρόλα αυτά συνέβησαν πολλές καταστροφές και δε θυμίζει πλέον την παλιά αρχοντική βίλλα που ήταν κάποτε. Η ιστορία που περιέβαλλε αυτό το σπίτι ήταν θλιβερή, ακόμη πιο θλιβερή όμως είναι η κατάληξή της. Αυτό το σπίτι, όπως και πολλά άλλα κτίρια της συμπρωτεύουσας, ανήκει στην εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική, η οποία άνθισε στην πόλη αυτή κατά την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα. Αυτά τα σπίτια αποτελούν τα τελευταία ορόσημα ιστορικής μνήμης της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Ανάλυση Περιεχομένου
Θεματική Κατηγορία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
«casa bianca», κατοικίες, αρχιτεκτονική, διατηρητέα κτίρια
Αναφορές
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, πρώην πρωθυπουργός
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΝΟΜΟΣ), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΠΟΛΗ)
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Κείμενα – Αφήγηση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Παίζουν οι:
Κ. ΖΑΧΑΡΩΡ
Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΛΑΖΟΓΚΑ
Ε. ΠΑΣΣΑ
Γ. ΦΟΥΡΝΙΑΔΗΣ
Και οι μικροί:
Χ. ΖΗΣΙΜΑΤΟΥ
Μ. ΚΑΝΑΚΗΣ
Ν. ΚΑΝΑΚΗΣ
Μιλούν οι:
ΣΟΛ ΣΑΪΑΣ
Και
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΤΙΔΗΣ
Διδάκτορας της Ιστορίας της Τέχνης
Το ποίημα
«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ
διαβάζει ο
ΚΟΣΜΑΣ ΖΑΧΑΡΩΦ
Δ/νση Φωτογραφίας:
ΦΩΤΗΣ ΜΗΤΣΙΑΚΗΣ
Βοηθός Οπερατέρ:
Σ. ΜΥΖΙΘΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
Α. ΜΙΧΕΛΗΣ
Μπούμαν:
Ν. ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΣ
Ηχοληψία:
ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
Φωτογραφίες:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΣ
Σχέδια:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ
Τρυκέζα:
ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΣΣΟΣ
Μουσική Επιμέλεια:
ΑΙΜΙΛΙΑ ΡΟΔΗ
Μιξάζ:
ΤΑΣΗΣ ΠΑΛΑΤΣΙΟΛΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ
Ρεπορτάζ – Έρευνα:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Επιμέλεια Παραγωγής:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Υπεύθυνος Εκπομπής:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Σκηνοθεσία:
ΚΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΑΖΟΓΚΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ERT AE
Διάρκεια
00:22:55:22
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Τύπος: DIGITAL BETACAM
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΕΡΤ ΑΕ
Τελευταία Ενημέρωση
21/04/2010