ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
0000069267
Σειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στα εορταστικά έθιμα του Άργους και του Νεστόριου, στην περιοχή της Καστοριάς.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000069267
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, Η
ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Χρονολογία Παραγωγής
–
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
28/12/1982
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στα εορταστικά έθιμα του Άργους και του Νεστόριου, στην περιοχή της Καστοριάς.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ», στο επεισόδιο «ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» ταξιδεύει σε δυο κωμοπόλεις της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, στο ΝΕΣΤΟΡΙΟ και στο ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ και παρακολουθεί από κοντά πατροπαράδοτα έθιμα της περιοχής. Στο ΝΕΣΤΟΡΙΟ εορτάζεται η γιορτή του ΣΤΑΥΡΟΥ. Σε κάποια από τα σπίτια της κωμόπολης υπάρχει ένας ασημένιος σκαλιστός Σταυρός, τον οποίο η νοικοκυρά του σπιτιού τον τοποθετεί πάνω σε ένα ψωμί και στέλνει τα παιδιά της οικογένειας να καλέσουν τους συγγενείς στο σπίτι τους. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και όπως λέγεται όταν οι γυναίκες συγκεντρώνονταν στο τραπέζι, οι άντρες έβρισκαν την ευκαιρία να συζητήσουν για πολιτικά ζητήματα και για τον αγώνα ενάντια στου Τούρκους. Στο σπίτι, που φιλοξενεί το Σταυρό, φτάνουν όλοι οι συγγενείς, ο Παπάς λειτουργεί και ξεκινά το φαγοπότι. Οι άντρες τραγουδούν με τη συνοδεία κλαρίνων. Στο τέλος του γεύματος, όλοι φιλούν το σταυρό και αφήνουν χρήματα στο δίσκο, όπου φυλάσσονται στο κοινό ταμείο. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, σε δύσκολες ιστορικές στιγμές της ΕΛΛΑΔΑΣ, τα χρήματα, που συγκεντρώνονταν στο Σταυρό, δίνονταν για τις ανάγκες της πατρίδος. Μόλις τελειώσει όλη η διαδικασία, οι προσκεκλημένοι μαζί με τον κουμπάρο (με αυτό το προσωνύμιο αποκαλείται εκείνος που κατέχει το Σταυρο) πηγαίνουν με τη συνοδεία των κλαρίνων στο σπίτι, που θα φιλοξενήσει για τον επόμενο χρόνο τον Σταυρό. Εκεί τραγουδούν και κερνιούνται από την οικοδέσποινα. Στο ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ το Καρναβάλι ξεκινάει την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κλείνει στις 2 Ιανουαρίου με το έθιμο της ΠΑΤΕΡΙΤΣΑΣ, στο οποίο παίρνουν μέρος μόνο γυναίκες. Το καρναβάλι λέγεται ότι προέρχεται από τα ΣΑΤΟΥΡΝΑΛΙΑ, ρωμαϊκή αγροτική γιορτή. Ονομάζεται ΠΑΤΕΡΙΤΣΑ γιατί οι γυναίκες, που συμμετέχουν σε αυτό κρατούν διάφορα ραβδιά. Όπως στα Σατουρνάλια, στα οποία οι δούλοι εξισώνονταν για μία και μοναδική φορά με τους Ρωμαίους αφέντες τους, έτσι και οι γυναίκες, στην ΠΑΤΕΡΙΤΣΑ, διασκεδάζουν και ξεσπούν, τραγουδώντας και χορεύοντας.
Ανάλυση Περιεχομένου
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεματικοί Όροι
έθιμα, εορταστικά έθιμα, πρωτοχρονιά, καρναβάλι, “γιορτή του Σταυρού”, “πατερίτσα”
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ (ΝΟΜΟΣ), ΝΕΣΤΟΡΙΟ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ (ΝΟΜΟΣ), ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΛΑΚΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Ηχοληψία:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΚΝΗΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Μιξάζ:
ΤΑΣΗΣ ΠΑΛΑΤΣΙΟΛΗΣ
Βοηθός Οπερατέρ:
Φ. ΜΗΤΣΙΑΚΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
Γ. ΧΟΥΓΙΑΣ
Τρυκέζα:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΤΑΣ
Επιμέλεια Παραγωγής:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ρεπορτάζ:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ευχαριστούμε:
Τον ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟ
Τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Και τους κατοίκους του ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
Ευχαριστούμε:
Τον ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΕΠΑΠΤΣΟΓΛΟΥ
Τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Και τους κατοίκους του ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:23:20:06
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Τύπος: 16 mm
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΕΡΤ ΑΕ
Τελευταία Ενημέρωση
13/04/2010