Επεισόδιο:004
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ 1957-1966
0000026629
Η εξέλιξη του ραδιοφώνου στην Ελλάδα την περίοδο 1957-1966 και το τέλος της «μονοκρατορίας» του με την έναρξη λειτουργίας της τηλεόρασης το 1966.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000026629
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ
Επεισόδιο:004
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ 1957-1966
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
06/03/1998
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Η εξέλιξη του ραδιοφώνου στην Ελλάδα την περίοδο 1957-1966 και το τέλος της «μονοκρατορίας» του με την έναρξη λειτουργίας της τηλεόρασης το 1966.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ» επικεντρώνεται στην περίοδο 1957-1966. Γίνεται λόγος για το κύρος που είχε αποκτήσει στη συλλογική συνείδηση το μέσο του ραδιοφώνου. Άνθρωποι που εργάστηκαν στο ραδιόφωνο διηγούνται περιστατικά από την εμπειρία τους. Παρουσιάζεται η έναρξη λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών στην Κέρκυρα, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, καθώς και η διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ ελληνικής μουσικής από το ΕΙΡ. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον Γενικό Διευθυντή του ΕΙΡ ΠΥΡΡΟ ΣΠΥΡΟΜΗΛΙΟ και στην προσφορά του, και τέλος, στον ΜΑΝΟ ΙΑΤΡΙΔΗ, η πρόταση του οποίου σχετικά με τη λειτουργία ενός πειραματικού τηλεοπτικού σταθμού στη ΔΕΘ, σηματοδότησε και την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης (1966). Η εκπομπή περιλαμβάνει αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα.
Τίτλος έναρξης της εκπομπής. Παρουσιάζεται ο τίτλος του περιεχομένου της συγκεκριμένης εκπομπής και ένα προλογικό-εισαγωγικό κείμενο. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα ονόματα των διαφόρων συνεργατών για την πραγματοποίησή της.
00:00:57:00
Πλάνο του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙΡΟΦΥΛΛΑ, δημοσιογράφου-ιστορικού, στο σαλόνι του σπιτιού του. Εξηγεί πως η φράση «το είπε το ραδιόφωνο» εκφράζει την εγκυρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία το νέο μέσο κέρδισε τους ακροατές, Έλληνες πολίτες.
00:01:34:00
Πλάνο του συνθέτη ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ. Βρίσκεται μπροστά σε μια βιβλιοθήκη. Εκφράζει την αδυναμία του να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του μέσου που με τη δουλειά και το μεράκι του υπηρετούσε. Διηγείται ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει όσα υποστηρίζει.
00:02:29:00
Πλάνο μέσα σε κάποιο από τα στούντιο της Ραδιοφωνίας. Η ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΠΗ, εκφωνήτρια Ε. Ι. Ρ, μιλά για την προσωπική της εμπειρία σχετικά με τη δύναμη του μέσου, ακουμπισμένη σε κάποιο γραφείο και με φόντο ένα πιάνο. Διηγείται το περιστατικό. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται φωτογραφίες της από τη διαδρομή της σε αυτό αλλά και αρκετές προσωπικές.
00:04:28:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ, εκφωνητής Ε. Ρ. Α, μιλά καθισμένος σε μια γωνιά του σπιτιού του. Διαχωρίζει την εμπειρία του ως εργαζόμενος στο ΖΑΠΠΕΙΟ αλλά και στο ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ της ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ και διατυπώνει την κρίση του σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στους δυο αυτούς χώρους.
00:05:03:00
Πλάνα από τις γραφικές καμάρες και τα φαναράκια της ΠΛΑΤΕΙΑΣ των ΛΙΣΤΩΝ στην ΚΕΡΚΥΡΑ, αλλά και του κόσμου που σε αυτήν κινείται. Στη συνέχεια πλάνα από κάποιο καντούνι της πόλης.
00:05:29:00
Εξωτερικό πλάνο από το κτίσμα που στεγάζει το ραδιόφωνο στο νησί της ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Στη συνέχεια παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τους ανθρώπους που το στελέχωσαν, τραβηγμένες στα σκαλιά και τις κολόνες που το κοσμούσαν εξωτερικά.
00:05:53:00
Πλάνο του ΘΕΟΦΑΝΗ ΧΑΡΤΖΑΒΑΛΟΥ, τεχνικού Ε. Ι. Ρ. , στους χώρους ενός από τα στούντιο του ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ Ραδιοφώνου. Αναφέρεται στα πρόσωπα αλλά και αφηγείται τα γεγονότα που σχετίζονται με τη σύσταση και δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Στην αφήγησή του παρεμβάλλονται φωτογραφίες της εποχής με τα πρόσωπα που εργάστηκαν από το ΓΕΝΑΡΗ του 1956 έως το ΜΑΡΤΗ του 1957 για να στήσουν το σταθμό. Στιγμιαία εμφανίζεται σελίδα του περιοδικού «ΡΑΔΙΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» που εμφανίζει το πρόγραμμα μιας μέρας του σταθμού.
00:06:50:00
Παρακολουθούμε πλάνα από τον προαύλιο χώρο και τις κεραίες του ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Ακούγεται ο εκφωνητής του σταθμού στην πρώτη μετάδοση, ενώ παρουσιάζει το γεγονός της οργάνωσης και λειτουργίας αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.
00:07:21:00
Εναλλαγή φωτογραφιών από τη μέρα των επίσημων εγκαινίων του ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ της ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
00:07:34:00
Πλάνο του ΘΕΟΦΑΝΗ ΧΑΡΤΖΑΒΑΛΟΥ, τεχνικού Ε. Ι. Ρ. , στους χώρους ενός από τα στούντιο του ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ Ραδιοφώνου. Απαριθμεί τα συγχαρητήρια γράμματα που έλαβαν από Έλληνες απομακρυσμένων περιοχών για το εθνικό αυτό εγχείρημα. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τους εκφωνητές, τους χώρους, τα ηλεκτρονικά μέσα και τους χειριστές τους.
00:08:34:00
Εναλλαγή πλάνων και φωτογραφιών από την πόλη του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και τη γύρω περιοχή με δεσπόζουσα την εικόνα της λιμνοθάλασσας. Ακούγεται το τραγούδι του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ «ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ».
00:09:24:00
Ο ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΣΤΑΘΗΣ, Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ», στέκεται μπροστά σε κάποιο παράθυρο με φόντο τις κεραίες του Ραδιοφώνου. Αναφέρει πως το ραδιόφωνο του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ δημιουργήθηκε το 1958-1959 από ένα μαθητή του Γυμνασίου, εξαιτίας του χόμπι του.
00:09:41:00
Πλάνο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ, Τεχνικού Ραδιοφωνίας, να βρίσκεται καθισμένος στο πολυτελές γραφείο του. Τον πλαισιώνει μια βιβλιοθήκη και αρκετά προσωπικά αντικείμενα. Αναφέρεται στις δυσκολίες λειτουργίας του ραδιοφώνου στην περιοχή αλλά στην ανάγκη προσαρμογής του προγράμματος στα ενδιαφέροντα του κόσμου της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας. Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τους χώρους και τα μηχανήματα λειτουργίας του Σταθμού.
00:10:19:00
Πλάνα με φωτογραφίες από τη ζωή των αγροτών της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας αλλά και από ταινίες με βουκολικά θέματα. Ακούγεται παραδοσιακή δημοτική μουσική.
00:11:03:00
Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΦΙΛΟΠΟΠΟΥΛΟΣ, Δημοσιογράφος, στέκεται μπροστά σε παράθυρο του σταθμού με φόντο τις κεραίες του Ραδιοφώνου. Αναφέρεται σε εκπομπές που ξεχώρισαν, όπως «Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΚΡΟΑΤΩΝ» και «ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ». Εξηγεί τους λόγους που το ραδιόφωνο στην περιοχή τους αγαπήθηκε από τους ντόπιους. Παρουσιάζονται πλάνα με το εξώφυλλο του εντύπου που περιείχε το πρόγραμμα του σταθμού, φωτογραφία από τους συντελεστές σε ώρα εργασίας και από τους εξωτερικούς χώρους του οικήματος που στεγαζόταν ο σταθμός.
00:12:35:00
Πλάνο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ, Τεχνικού Ραδιοφωνίας, να βρίσκεται καθισμένος στο πολυτελές γραφείο του. Τον πλαισιώνει μια βιβλιοθήκη και αρκετά προσωπικά αντικείμενα. Αναφέρει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που λειτούργησαν στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, τις δυνατότητες που είχαν και τις σχέσεις που ανέπτυξαν με το Ε. Ι. Ρ. Παρεμβάλλονται πλάνα με φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις των σταθμών που έχουν στηθεί και λειτουργούν στην περιοχή. Κλείνοντας, αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν να στήσουν μια κεραία στη θάλασσα αλλά και στο φίλμ που τράβηξε ο αδελφός του από το τολμηρό αυτό εγχείρημα.
00:14:15:00
Παρακολουθούμε τα πλάνα από την ερασιτεχνική αυτή λήψη, όταν προσπαθούν ο ΧΡ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ, ο αδερφός τους και άλλοι τεχνικοί να στηρίξουν στη θάλασσα την κεραία του ραδιοφώνου.
00:15:49:00
Εναλλαγή φωτογραφιών της ΕΛΕΝΗΣ ΒΛΑΧΟΥ, την εποχή που με ένα δημοσίευμά της προκάλεσε τους τεχνικούς για το επίπεδο της ραδιοφωνίας που δημιουργούν.
00:16:03:00
Πλάνο του ΒΑΣΙΛΗ ΚΡΟΝΤΗΡΑ, τεχνικού Ε. Ι. Ρ, καθισμένου στο σαλόνι δίπλα σε μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου. Αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με την ΚΙΤΤΥ ΣΟΛΟΜΟΥ, συζύγου του ΑΛΕΞΗ ΣΟΛΟΜΟΥ, και τον ΤΑΚΗ ΤΣΙΡΟ σχετικά με τη διοργάνωση μιας εντυπωσιακής συναυλίας. Παρουσιαστής ανέλαβε ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ περιγράφει τα σχέδια της διοργάνωσης με λεπτομέρειες. Παρουσιάζονται φωτογραφίες και εξώφυλλα δίσκων βινυλίου του συγκροτήματος «PLATTERS» και ακούγεται η επιτυχία τους «ONLY YOU». Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που στήθηκε για τις ανάγκες της εκδήλωσης.
00:20:10:00
Πλάνο της ΦΡΑΓΚΙΚΗΣ ΚΑΡΟΛΗ, παραγωγού εκπομπών του Ε. Ι. Ρ. Κάθεται στον καναπέ του σαλονιού της. Δίπλα της έχει κάποιες σημειώσεις τις οποίες και συμβουλεύεται. Περιγράφει την πρώτη φορά που ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ εμφανίστηκε σε συναυλία.
00:20:40:00
Εναλλαγή φωτογραφιών του ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ με τον ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, τον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, τη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, το ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, το ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΜΠΕΤΑ. Ακούγεται ο ίδιος να ερμηνεύει κάποιο τραγούδι του.
00:21:15:00
Πλάνο του συνθέτη ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ. Βρίσκεται καθισμένος μπροστά σε μια βιβλιοθήκη. Αναφέρεται στην παρουσία του ΠΥΡΡΟΥ ΣΠΥΡΟΜΗΛΙΟΥ, ως διευθυντή της Ραδιοφωνίας, και στην καταστροφή των δίσκων μουσικής που διέταξε ύστερα από κακή προτροπή.
00:22:36:00
Πλάνο της ΦΡΑΓΚΙΚΗΣ ΚΑΡΟΛΗ, παραγωγού εκπομπών του Ε. Ι. Ρ. Κάθεται στον καναπέ του σαλονιού της. Περιγράφει την προσφορά του ΠΥΡΡΟΥ ΣΠΥΡΟΜΗΛΙΟΥ στην Ελληνική Ραδιοφωνία.
00:23:14:00
Πλάνο του ΒΑΣΙΛΗ ΚΡΟΝΤΗΡΑ, τεχνικού Ε. Ι. Ρ, καθισμένου στο σαλόνι δίπλα σε μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου. Μιλά για την ιδέα του ΠΥΡΡΟΥ ΣΠΥΡΟΜΗΛΙΟΥ να διοργανωθεί το πρώτο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ το 1959. Αφηγείται όσα συνέβησαν κατά την παρουσίαση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ από το ΔΗΜ. ΧΟΡΝ και τον ίδιο το διοργανωτή. Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ.
00:23:35:00
Πλάνο της ΦΡΑΓΚΙΚΗΣ ΚΑΡΟΛΗ, παραγωγού εκπομπών του Ε. Ι. Ρ. Κάθεται στον καναπέ του σαλονιού της. Δίπλα της έχει κάποιες σημειώσεις, τις οποίες συμβουλεύεται και παρουσιάζει τα βραβεία που δόθηκαν την πρώτη και δεύτερη χρονιά διοργάνωσης του ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Παρατίθενται φωτογραφίες με τους ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ. Ακούγεται η ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΚΑΡΟΛΗ να αναφέρει τη βράβευση του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ την τρίτη χρονιά διοργάνωσης του ΦΕΣΤΙΒΑΛ με τραγουδιστές τη ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ και το ΧΙΩΤΗ. Εμφανίζονται φωτογραφίες με τους πρωταγωνιστές του γεγονότος.
00:24:49:00
Πλάνο του ΒΑΣΙΛΗ ΚΡΟΝΤΗΡΑ, τεχνικού Ε. Ι. Ρ, καθισμένου στο σαλόνι δίπλα σε μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου. Αναφέρεται στα γεγονότα που συνέβηκαν και οδήγησαν στο θάνατο του ΣΠΥΡΟΜΗΛΙΟΥ μέχρι την αναπλήρωσή του από τον ΚΩΣΤΗ ΜΠΑΣΤΙΑ, καθώς και στην προτροπή του να διοργανωθεί και πάλι το ΦΕΣΤΙΒΑΛ.
00:26:02:00
Πλάνο του ΤΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, τεχνικού Εξωτερικών Μεταδόσεων Ε. Ι. Ρ, καθισμένου σε κάποιον καναπέ με μια εντυπωσιακή λάμπα στο πλάι του. Περιγράφει τη «ΜΑΡΜΑΡΩ», το αυτοκίνητο που είχε διαμορφωθεί με κατάλληλο εξοπλισμό έτσι ώστε να πραγματοποιούνται οι εξωτερικές μεταδόσεις του Ραδιοφώνου. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες του αυτοκινήτου και από τους εσωτερικούς χώρους αλλά και με τους ανθρώπους που το «λειτουργούσαν».
00:27:21:00
Διαδοχικά πλάνα από τους χώρους που περιβάλλουν, στεγάζουν και φιλοξενούν τον πομπό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στα Νέα Λιόσια. Ο φακός περιηγείται σε όλους τους χώρους αλλά και σε πολλά από τα λειτουργικά τμήματα του πομπού, που σύμφωνα με τον αφηγητή, λειτουργεί ασταμάτητα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του και αποτελεί μουσειακό είδος. Παρεμβάλλονται κάποιες φωτογραφίες με τεχνικούς που παλαιότερα εργάζονταν εκεί.
00:29:36:00
Πλάνο της ΦΡΑΓΚΙΚΗΣ ΚΑΡΟΛΗ, παραγωγού εκπομπών του Ε. Ι. Ρ. Κάθεται στον καναπέ του σαλονιού της. Δίπλα της έχει κάποιες σημειώσεις από τις οποίες και παρουσιάζει ένα μεγάλο έντυπο που είναι «Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ» του 1963. Ο φακός εστιάζει στα τμήματά του που είναι καταγραμμένες όλες οι πληροφορίες που αφορούν στην κάθε εκπομπή.
00:30:29:00
Πλάνο της ΛΗΔΑΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑ, παραγωγός ραδιοφώνου, καθισμένη στο σαλόνι του σπιτιού της, δίπλα σε μια ανθοδέσμη από κατακόκκινα τριαντάφυλλα. Αναφέρεται στις εκπομπές που η ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ είχε στο ραδιόφωνο: «Η ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ» και «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ».
00:30:47:00
Εναλλαγή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από τα πρώτα πρόσωπα και τις πρώτες στιγμές λειτουργίας της Ελληνικής Τηλεόρασης.
00:31:19:00
Πλάνο που παρουσιάζει την είδηση της ανακοίνωσης από τη Δ. Ε. Η στις 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1960, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να εγκαταστήσει σταθμό τηλεόρασης στην ΕΚΘΕΣΗ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Στη συνέχεια παρουσιάζονται φωτογραφίες από τους εξωτερικούς χώρους της έκθεσης.
00:31:30:00
Ο ΜΑΝΟΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ καθισμένος στο γραφείο του μπροστά σε μια βιβλιοθήκη μιλά για τις συμπτώσεις που οδήγησαν, ώστε να γίνει η πρόταση προς τη Γενική Διεύθυνση της Δ. Ε. Η για τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αναφέρεται στις δυσκολίες που προέκυψαν, στην πρόταση που έκαναν προς τη SIEMENS και τη PHILIPS, στο δανεισμό εξοπλισμού από το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, στις πρώτες ώρες λειτουργίας. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες από όλες τις ενέργειες που έγιναν και από το ανθρώπινο δυναμικό που στελέχωσε την προσπάθεια.
00:34:59:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ, εκφωνητής Ε. Ρ. Α, μιλά καθισμένος σε μια γωνιά του σπιτιού του. Διατυπώνει την άποψη πως για όλους θεωρήθηκε η τηλεόραση ως νέα μόδα και πως σύντομα θα έφτανε στο επίπεδο του ραδιοφώνου.
00:35:12:00
Πλάνο της ΦΡΑΓΚΙΚΗΣ ΚΑΡΟΛΗ, παραγωγός εκπομπών του Ε. Ι. Ρ. Κάθεται στον καναπέ του σαλονιού της. Αναφέρει πως η ποιότητα στα προγράμματα ήταν αποτέλεσμα της καλώς εννοούμενης μίμησης ανάμεσα στους συντελεστές.
00:35:31:00
Πλάνο μέσα σε κάποιο από τα στούντιο της Ραδιοφωνίας. Η ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΠΗ, εκφωνήτρια Ε. Ι. Ρ, μιλά για την προσωπική της εμπειρία σχετικά με τη δύναμη του μέσου, ακουμπισμένη σε κάποιο γραφείο και με φόντο ένα πιάνο. Αναφέρεται στη ζωντάνια και το αίσθημα συναδελφικότητας ανάμεσα στους ανθρώπους που εργάζονταν στη Ραδιοφωνία.
00:35:48:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ, εκφωνητής Ε. Ρ. Α, μιλά καθισμένος σε μια γωνιά του σπιτιού του. Αναφέρεται στη ζεστασιά που απέπνεε το ραδιόφωνο αλλά και στις στιγμές ζεστασιάς που και σήμερα διαπιστώνει πως υπάρχουν, καθώς οι άνθρωποι είναι εκείνοι που δημιουργούν αυτές τις συνθήκες.
00:36:06:00
Εναλλαγή πλάνων που παρουσιάζουν τηλεοράσεις αλλά κυρίως πολλούς τύπους ραδιοφώνων. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται αρκετές φωτογραφίες ανθρώπων που εργάζονταν στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο.
00:36:55:00
Πλάνο μέσα σε κάποιο από τα στούντιο της Ραδιοφωνίας. Η ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΠΗ, εκφωνήτρια Ε. Ι. Ρ, μιλά για την προσωπική της εμπειρία σχετικά με τη δύναμη του μέσου, ακουμπισμένη σε κάποιο γραφείο και με φόντο ένα πιάνο. Παρουσιάζει την ψυχική της κατάσταση την ώρα που η εκπομπή της ξεκινούσε.
00:37:18:00
Πλάνο του συνθέτη ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ. Βρίσκεται καθισμένος μπροστά σε μια βιβλιοθήκη. Αναφέρεται στη μαγεία της στιγμής που η εκπομπή είναι στον «αέρα».
00:37:37:00
Εναλλαγή πλάνων που παρουσιάζουν όσα έντυπα και φωτογραφίες πρωταγωνιστών προέκυψαν στις εκπομπές του ραδιοφώνου.
00:38:05:00
Πλάνο του συνθέτη ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ. Βρίσκεται καθισμένος μπροστά σε μια βιβλιοθήκη. Παραθέτει την άποψή του για τη δυναμική που έχουν και τα δυο μέσα στα χρόνια που θα έρθουν.
00:40:00:00
Εναλλαγή πλάνων που παρουσιάζουν όλους εκείνους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην εκπομπή «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ» και κατέθεσαν τις μνήμες τους για την Ελληνική Ραδιοφωνία και τα «έργα και ημέρες» της στη ζωή μας.
00:41:39:00
Πλάνο ενός παραθαλάσσιου δρόμου, όπως διαγράφεται να τρέχει στα μάτια ενός επιβάτη οχήματος.
00:41:56:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΜΜΕ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ραδιόφωνο, τηλεόραση, ιστορία των ΜΜΕ, σύγχρονη ελληνική ιστορία, μαρτυρίες
Αναφορές
ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ, συνθέτης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΛΑΣ, δημοσιογράφος
ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΠΗ, εκφωνήτρια
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ, εκφωνητής
ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΧΑΡΤΖΑΒΑΛΟΣ, τεχνικός Ε.Ι.Ρ.
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΣΤΑΘΗΣ, πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Ραδιοφώνου Μεσολογγίου»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ, τεχνικός Ραδιοφωνίας
ΝΙΚΗΤΑΣ ΦΙΛΟΠΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ, τεχνικός Ε.Ι.Ρ.
ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΚΑΡΟΡΗ, παραγωγός εκπομπών Ε.Ι.Ρ.
ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, τεχνικός Ε.Ι.Ρ.
ΛΗΔΑ ΚΡΟΝΤΗΡΑ, κόρη Αντιγόνης Μεταξά
ΜΑΝΟΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ, πρώην προϊστάμενος δημοσίων σχέσεων της ΔΕΗ
ΠΥΡΡΟΣ ΣΠΥΡΟΜΗΛΙΟΣ, γενικός διευθυντής ΕΙΡ
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΓΡΙΝΙΟ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΖΑΝΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ
Συντονισμός Παραγωγής:
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ
Βοηθός Παραγωγής:
ΖΕΤΑ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΙΔΟΥ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΑΛΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΟΧΩΡΗ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
Μουσικός επιμελητής / Συνθέτης:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΖΑΝΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΛΑΚΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Μοντάζ:
ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΜΠΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΑΜΠΑΛΑΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΓΛΥΚΙΩΤΗΣ
Τρυκέζα:
ΕΛΛΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μιξάζ Ήχου:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός Οπερατέρ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Βοηθός Ηχολήπτη:
ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΓΙΑΣ
Κοπή Αρνητικού:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Εταλονάζ Εικόνας:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ
Φροντιστήριο:
ΓΙΩΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Έρευνα-Δημοσιογραφική Επιμέλεια:
ΦΩΦΩ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ
Πρωτότυπο μουσικό θέμα:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Εργαστήρια Κινηματογραφίας ΕΡΤ:
ΑΛΕΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΙΠΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
Ευχαριστούμε:
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΣΕΝΗ
Διευθύντρια ΜΟΥΣΕΙΟΥ-ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΤ
ΣΠΥΡΟ ΜΠΕΡΑΤΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ
ΜΑΝΟ ΙΑΤΡΙΔΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
© 1995
Με την υποστήριξη του σχεδίου δράσης 16,9 της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:42:30:06
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
02/11/2009