ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ 1958
0000023077
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον ζωγράφο ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ, επικεντρώνοντας στο 1958, χρονιά σταθμό για την καλλιτεχνική του πορεία όσο και για την παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000023077
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ, Η
ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ 1958
Χρονολογία Παραγωγής
2003
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον ζωγράφο ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ, επικεντρώνοντας στο 1958, χρονιά σταθμό για την καλλιτεχνική του πορεία όσο και για την παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» φιλοξενεί τον ζωγράφο ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ. Με αφορμή την έκθεση αφηρημένης ζωγραφικής στην γκαλερί Ζυγός το 1958, ο ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ μιλά για τα έργα του της περιόδου 1957-58 και για τον αντίκτυπο που είχε η έκθεση στη συντηρητική Ελλάδα διχάζοντας την κριτική. Το 1958 είναι χρονιά ορόσημο για τον δημιουργό και λόγω της στροφής του προς νέες αναζητήσεις, καθώς, επηρεασμένος από τα καλλιτεχνικά ρεύματα του εξωτερικού, προχωρά σε πιο αφηρημένες απεικονίσεις της πραγματικότητας. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με τον ζωγράφο ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ στα σκηνικά της ταινίας «Στέλλα». Ο Β. ΚΑΝΙΑΡΗΣ αναφέρεται επίσης στη σταδιακή εγκατάλειψη του περιοριστικού ζωγραφικού τελάρου για να καταλήξει σε έργα που προεκτείνονται και καλύπτουν τον χώρο. Με τους «Τοίχους» του, μια μαρτυρία ιστορίας, και τις δημιουργίες του από σύρμα δίνει στα έργα του αυτόνομη οντότητα και δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του ως καλλιτέχνη της πρωτοπορίας. Η αφήγησή του εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό από γεγονότα που σημάδεψαν το 1958, όπως οι εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, η επανάσταση στην Κούβα, η εξέγερση στην Αλγερία κ.ά.
Τίτλοι έναρξης
00:00:56:00
Κάρτα-πλάνο με τον τίτλο της εκπομπής: «ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ 1958»
00:01:02:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ καθισμένος στο γραφείο του ξεφυλλίζει αναμνηστικό βιβλίο από την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής το 1958, με ευχές και συγχαρητήρια γνωστών προσωπικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους η χαράκτρια και ζωγράφος ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ, ο ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, ο ζωγράφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ, ο αρχιτέκτονας ΑΡΗΣ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ, ο γλύπτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο ζωγράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ, ο ποιητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, ο ποιητής ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ και άλλοι. Ο ζωγράφος αναφέρεται στο θόρυβο που δημιούργησε η πρωτόγνωρη για την ελληνική πραγματικότητα έκθεση. Εμβόλιμα πλάνα σε σελίδες του βιβλίου.
00:02:09:00
Εναλλασσόμενα πλάνα με πίνακες του ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ, με σχέδια πάνω σε φύλλα εφημερίδων και με φωτογραφίες από την έκθεση του 1958 στην γκαλερί «ΖΥΓΟΣ». Ο καλλιτέχνης αναφέρεται στη φήμη που απέκτησε μετά από αυτή την έκθεση ζωγραφικής.
00:03:12:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του μιλάει για την έκθεση αφηρημένης ζωγραφικής που παρουσίασε στην γκαλερί «ΖΥΓΟΣ» τον Μάιο του 1958 μετά από παρότρυνση της χαράκτριας και ζωγράφου ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ, του γλύπτη ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ και του ζωγράφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗ, οι οποίοι είχαν δει έργα του ήδη από το 1957 και μίλησαν στον ιδιοκτήτη της γκαλερί ΙΩΝΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ. Εναλλασσόμενα πλάνα από την έκθεση και από το πρόγραμμα της γκαλερί. Ο ζωγράφος μιλάει για το διαφορετικό κλίμα που επικρατούσε στη ΡΩΜΗ, το οποίο επηρέασε τα έργα του. Αναφέρεται στο ταξίδι του από τη ΡΩΜΗ στην ΕΛΛΑΔΑ την Πρωτομαγιά του 1958.
00:04:38:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις τον Μάιο του 1958, από ομιλία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, πλάνα με κόσμο που τον αποθεώνει, από τη διεξαγωγή των εκλογών, γελοιογραφία.
00:05:05:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του θυμάται το αποτέλεσμα των εκλογών του 1958, στις οποίες η ΕΔΑ αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα.
00:05:50:00
Πλάνο στο μπαλκόνι του παλιού νεοκλασικού κτηρίου που στεγάζει το ατελιέ του ζωγράφου ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ.
00:06:09:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του αναφέρεται στις σπουδές του στην Ιατρική μετά από τις έντονες πιέσεις του γιατρού πατέρα του. Εμβόλιμη ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ να ζωγραφίζει. Μιλάει για τη συναναστροφή του με τον ζωγράφο ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ. Εμβόλιμη ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ.
00:07:30:00
Πλάνα από την ταινία «ΣΤΕΛΛΑ». Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ μιλάει για τη συνεργασία του με τον ζωγράφο ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ στα σκηνικά της ταινίας «ΣΤΕΛΛΑ» και για τη μεθοδικότητα του δεύτερου στη δουλειά. Εμβόλιμη αφίσα της ταινίας με το όνομα του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ και του ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ στο ντεκόρ.
00:08:04:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ σε αρχοντικά, δρόμους και γκρεμισμένα σπίτια της παλιάς ΑΘΗΝΑΣ, σκίτσα με πολυκατοικίες. Ο ζωγράφος αναφέρεται στην ανοικοδόμηση που εξαφάνισε την παλιά ΑΘΗΝΑ.
00:09:16:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ αναφέρεται στον τρόπο που παρουσίαζε τα σπίτια μέσα από τη δουλειά του προσπαθώντας να αποδώσει το αποπνικτικό κλίμα που δέσποζε στην ΑΘΗΝΑ. Εμβόλιμα πλάνα σε έργο του ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ που αντικατοπτρίζει και το κλίμα καχυποψίας που επικρατούσε. Ο ζωγράφος εξηγεί πώς βλέπει σήμερα την κοινωνικοπολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής.
00:10:40:00
Έγχρωμα πλάνα σε κεντρικούς δρόμους της ΑΘΗΝΑΣ και στο ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ. Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ αναφέρεται στα γεγονότα που τον σημάδεψαν τη δεκαετία του ’50: ο θάνατος του πατέρα του, η στρατιωτική του θητεία, ο γάμος του, η εγκατάστασή του στην ΙΤΑΛΙΑ. Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τον ίδιο και τη μητέρα του σε μηχανή sidecar, με τη ναυτική του στολή, με τη σύζυγό του.
00:11:13:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του αναφέρεται στην εντύπωση που του προξένησε ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην ΙΤΑΛΙΑ. Παρεμβάλλεται κάρτα, η οποία είναι έργο του εμπνευσμένο από το γεγονός αυτό. Στη συνέχεια, αναφέρεται σε χριστουγεννιάτικες κάρτες, έργα του 1957-58, εμπνευσμένες από τον σοβιετικό δορυφόρο «ΣΠΟΥΤΝΙΚ». Πλάνο σε χριστουγεννιάτικη κάρτα την οποία σχολιάζει ο ζωγράφος.
00:12:24:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από την αποστολή ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ στρατιωτών στο ΛΙΒΑΝΟ το 1958που ξεκινά ο πολυετής εμφύλιος πόλεμος, εξώφυλλο του περιοδικού «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» με αναφορά στον πόλεμο στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, πλάνα από την κατάταξη του τραγουδιστή ΕΛΒΙΣ ΠΡΙΣΛΕΪ (ELVIS PRESLEY) στο στρατό (1958), από την επανάσταση στην ΚΟΥΒΑ (1958) με τον ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ (FIDEL ALEJANDRO CASTRO RUZ), πλάνα με τον Στρατηγό ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΩΛ (CHARLES DE GAULLE) να πανηγυρίζει το θρίαμβο της επανεκλογής του στο προεδρικό αξίωμα της ΓΑΛΛΙΑΣ (1958), πλάνα από την εξέγερση στην ΑΛΓΕΡΙΑ (1954-1962), από την ορκωμοσία της κυβέρνησης της Ε. Ρ. Ε (1958) όπου διακρίνονται ο Πρωθυπουργός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ και μέλη του Κοινοβουλίου. Πλάνα σε σχέδια του ζωγράφου ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ πάνω σε φύλλα εφημερίδων. Ακούγεται το τραγούδι του ΕΛΒΙΣ ΠΡΙΣΛΕΪ (ELVIS PRESLEY) “BABY LET’S PLAY HOYSE”
00:13:22:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ ανοίγει τα παράθυρα στο ατελιέ του. Πλάνο στο μπαλκόνι. Ο ίδιος αναφέρεται στην αλλαγή της καλλιτεχνικής του έκφρασης στην ΙΤΑΛΙΑ. Εναλλασσόμενα πλάνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ, με πίνακες και με σχέδιά του πάνω σε φύλλα εφημερίδων.
00:14:35:00
Απόσπασμα από την ταινία «ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ» (1965) του σκηνοθέτη ΛΑΜΠΡΟΥ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.
00:15:08:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του αναφέρεται στο ταξίδι που πραγματοποίησε το 1957 στο ΒΕΛΓΙΟ με τον φίλο του ΣΠΗΛΙΟ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ, αρθρογράφο σε προοδευτικές εφημερίδες, και στον τρόπο ζωής των μεταναστών που συνάντησαν εκεί. Εμβόλιμες σελίδες εφημερίδων με αναφορά στους ΕΛΛΗΝΕΣ ανθρακωρύχους του ΒΕΛΓΙΟΥ.
00:16:08:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του αναφέρεται στο δυστύχημα που συνέβη στα ανθρακωρυχεία της ΜΑΡΣΙΝΕΛ (MARCINELLE) στο ΒΕΛΓΙΟ το 1957, το οποίο επηρέασε τα έργα του. Αυτά τα έργα μαζί με τη σειρά «ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ», που δημιούργησε ένα χρόνο αργότερα, εξέθεσε στην γκαλερί «ΖΥΓΟΣ» το 1958. Εμβόλιμα πλάνα σε έργα του.
00:16:50:00
Αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στην έκθεση του ζωγράφου ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ στην γκαλερί «ΖΥΓΟΣ» το 1958, πλάνα σε έργα του. Ο ζωγράφος μιλάει για το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του, λόγω της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής του έκφρασης, και για την κριτική που δέχτηκε. Αναφέρεται σε άρθρο του αρχιτέκτονα ΑΡΗ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΥ στην «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», με το οποίο υπερασπιζόταν την πρωτοπορία στην τέχνη. Πλάνα στο άρθρο. Ο ζωγράφος εκφράζει την άποψη ότι η πρωτοπορία στην τέχνη δεν πρέπει να χαρίζεται σε έναν χώρο ιδεολογικό και πολιτικό που δε συμμερίζεται ο καλλιτέχνης.
00:18:49:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του επικολλά χαρτί σε κολλάζ με το σύνθημα «Ο, ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ». Αναφέρεται στο πρόβλημα του διχασμού της κριτικής, το οποίο είχε αντιμετωπίσει και στο εξωτερικό. Μιλάει για την έκθεση του ζωγράφου ΤΖΑΚΣΟΝ ΠΟΛΟΚ (JACKSON POLLOCK) που είχε παρακολουθήσει στη ΡΩΜΗ, λίγο πριν παρουσιάσει τη δική του έκθεση στην ΑΘΗΝΑ, η οποία στάθηκε μια αποκάλυψη αλλά και ένας φραγμός που ανέκοψε την πορεία του για ένα διάστημα. Εμβόλιμες ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τον ΤΖΑΚΣΟΝ ΠΟΛΟΚ (JACKSON POLLOCK) και έργα του, με τον ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ στο ατελιέ του ανάμεσα στα υλικά που χρησιμοποιεί στη δουλειά του.
00:20:31:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ συνεχίζει να αναφέρεται στη δύσκολη εποχή κατά την οποία είχε χάσει το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική και οδηγήθηκε σε νέες αναζητήσεις. Παρεμβάλλονται πλάνα με έργα του. Μιλάει για τη σειρά «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1941-…» με συνθήματα της ταραγμένης περιόδου 1941 και εξής. Εμβόλιμα πλάνα με έργα του.
00:21:34:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του αναφέρει ότι, καθώς απομακρυνόταν από τη ζωγραφική, δεν απεικόνιζε αλλά έφτιαχνε τοίχους. Εξηγεί σχετικά με αυτή τη ρεαλιστική τέχνη, που το μόνο περιοριστικό στοιχείο της είναι το τελάρο κα τα πορτοπαράθυρα του ατελιέ. Ο φακός κινείται στο έργο του με το σύνθημα «Ο, ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ».
00:22:35:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του αναφέρεται στη σταδιακή εγκατάλειψη του περιοριστικού ζωγραφικού τελάρου για να καταλήξει σε υλικά όπως το σύρμα, κατασκευάζοντας έργα που προεκτείνονται και καλύπτουν το χώρο, πρόβλημα που είχε απασχολήσει καλλιτέχνες σε ΕΥΡΩΠΗ και ΑΜΕΡΙΚΗ. Πλάνα με έργα του από συρματόπλεγμα και σιδερένιες ράβδους.
00:23:23:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του αναφέρεται στους πρωτοπόρους αυτής της διαφορετικής προσέγγισης της ζωγραφικής, όπως ο ΓΙΟΖΕΦ ΜΠΟΪΣ (JOSEPH BEUYS) και ο ΜΑΡΙΟ ΜΕΡΤΖ (MARIO MERTZ). Πλάνα σε έργα του από σύρμα και χρησιμοποιημένα ενδύματα και υποδήματα εναλλάσσονται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ίδιου σε ώρα δημιουργίας.
00:24:14:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του επεμβαίνει στο έργο του με το σύνθημα «Ο, ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ» και αναφέρεται στη σημασία των συνθημάτων τότε και σήμερα. Πλάνα στο έργο με το σύνθημα.
00:24:53:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ στο ατελιέ του παρουσιάζει και αναλύει ένα έργο του από το 1956, εμπνευσμένο από την ΑΘΗΝΑ της δεκαετίας του ’50, που αποδίδει την ανοικοδόμηση, τη νυχτερινή σιωπή, το αποπνικτικό κλίμα, τα γουέστερν που επικρατούσαν στην οθόνη, την εγκατάλειψη, τις προκηρύξεις, τις συλλήψεις, τα συνθήματα-υπολείμματα της κατοχής-στους τοίχους.
00:26:12:00
Πλάνο στο ατελιέ, όπου ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ επικολλά γράμμα στο σύνθημα «Ο, ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ» και αναφέρεται στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί με θέμα τους ΤΟΙΧΟΥΣ, χωρίς μορφολογικούς νεωτερισμούς. Εξηγεί το δισταγμό του για αυτή την έκθεση και τη σημασία του συνθήματος «Ο, ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ». Πλάνα στο σύνθημα.
00:27:49:00
Ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ κινείται σε χώρο του ατελιέ με συσκευασμένα και τακτοποιημένα έργα του και στέκεται σε ένα ακέφαλο γύψινο πρόπλασμα που αναπαριστά έναν ζωγράφο φίλο του από το ΒΕΡΟΛΙΝΟ, όπως ο ίδιος εξηγεί.
00:29:08:00
Πλάνα στο μπαλκόνι του ατελιέ, όπου ο ζωγράφος ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ κλείνει τα παραθυρόφυλλα.
00:29:19:00
Τίτλοι τέλους
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ, ζωγράφοι, ζωγραφική, εικαστικοί, αφηρημένη τέχνη, πρωτοπορία (τέχνη)
Αναφορές
ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ, ζωγράφος
ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ, εικαστικός
«ΤΟΙΧΟΙ», σειρά εικαστικών έργων
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Συντελεστές
Σενάριο-σκηνοθεσία:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Εκτέλεση παραγωγής:
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιογραφική έρευνα:
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Έρευνα αρχείων:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ
Μοντάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Φωτογραφία:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ
Παραγωγός:
ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα:
την ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΟΣΚΙΝΑ
τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΨΥΡΡΑΚΗ
τον ΘΟΔΩΡΟ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ και
την ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΣΕΝΗ
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους:
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΡΒΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΧΡΗΣΤΟ ΡΟΥΝΙΟ
ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΜΠΑ
ΑΝΤΑ ΚΑΠΟΛΑ
ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΓΥΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΟΖΗ
ΒΑΪΟ ΠΑΠΠΑ
ΣΙΜΟ ΣΥΛΑΪΔΗ
ΑΓΓΕΛΟ ΑΡΓΥΡΟΥΛΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αρχειακό υλικό:
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Α.Σ.Κ.Ι.)
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο τίτλος της σειράς «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» από ποίημα του ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
Ακούστηκαν:
DAVE BRUBECK QUARTET: Take five
ANTONIN DVORAK: Symphony no 8
ELVIS PRESLEY: Baby, let’s play house
JEFF BEAL: Pollock’s theme
Βοηθός παραγωγής:
ΦΑΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Ήχος:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΟΡΜΟΒΑΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΚΑ
Λογιστήριο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Πνευστά: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΙΝΗΣ
Βιολί: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΓΩΝΗΣ
Μπάσο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πιάνο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Studio μουσικής:
STUDIO N
Ηχολήπτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
Μεταγραφές αρχειακού υλικού:
VIDEO PRESS S.A.
STUDIO SKLAVIS
© ΕΡΤ S.A.
2003
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:05:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: BINTEO
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009