Επεισόδιο:003
ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
0000023010
Σειρά ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944. Στο τρίτο επεισόδιο παρουσιάζεται η οργάνωση της Αντίστασης στις τρεις ζώνες κατοχής κατά την περίοδο 1941-1942 μέσα από τις μαρτυρίες των μελών των αντιστασιακών οργανώσεων.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000023010
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Επεισόδιο:003
ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1987
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
1/12/1987
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944. Στο τρίτο επεισόδιο παρουσιάζεται η οργάνωση της Αντίστασης στις τρεις ζώνες κατοχής κατά την περίοδο 1941-1942 μέσα από τις μαρτυρίες των μελών των αντιστασιακών οργανώσεων.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το 3ο επεισόδιο της σειράς «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» παρουσιάζει το αντιστασιακό κύμα που κατακλύζει τις τρεις ζώνες κατοχής (γερμανική, ιταλική και βουλγαρική) την περίοδο του 1941, και ενώ είναι γεγονός η γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση (Ιούνιος 1941). Γίνεται μια αντιπροσωπευτική παρουσίαση των σημαντικότερων αντιστασιακών οργανώσεων που δρουν την περίοδο αυτή και θα αναλάβουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο το 1942, έτος κατά το οποίο το αντάρτικο οργανώνεται και ο ένοπλος αγώνας του επισημοποιείται. Κυριότερες οργανώσεις αναδεικνύονται το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) και ο «Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος» (ΕΔΕΣ), ενώ λόγος γίνεται και για τη δράση της «Εθνικής Αλληλεγγύης», της «Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ), που θα προβεί στην ανατίναξη των γραφείων της ναζιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (ΕΣΠΟ), των τοπικών οργανώσεων ανά τη χώρα και των νεολαιών. Γίνονται αναφορές στην εμπλοκή της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στα δραματικά γεγονότα της βουλγαροκρατούμενης Δράμας (28-29 Σεπτεμβρίου 1941) και στη συνεισφορά των οργανώσεων στις αντικατοχικές διαδηλώσεις και τη γενικότερη αφύπνιση του ελληνικού λαού. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου μιλούν οι: Γεράσιμος Μαλτέζος, Θόδωρος Μυλωνάς, Βασίλης Μελίδης, Ευάγγελος Μαχαίρας, Πάνος Δημητρίου, Γιώργος Κουτσομάρκος, Αντώνης Γλύκας, Νίκος Καλογερόπουλος, Γιώργος Μεσσηνέζης, Σταύρος Μπίρης, Στάθης Γαλανάκης, Χρήστος Μόσχος, Παντελής Χαμαλίδης, Θεόφιλος Μάλιος, Σταύρος Κανελλόπουλος, Κώστας Παπαγιαννάκης, Τάκης Μιχαηλίδης, Γιώργος Βήχος, Σταύρος Κασιμάτης, Κώστας Φίλης, Φώφη Λαζάρου, Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Τις κινηματογραφημένες συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της Αντίστασης συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:30:00
Τίτλος επεισοδίου: «Αρχίζει η οργανωμένη Αντίσταση».
00:01:35:00
Φιλμ αρχείου με τις δυνάμεις κατοχής να παρελαύνουν στην Αθήνα. Η αφηγήτρια αναφέρεται στις τρεις ζώνες κατοχής (γερμανική-ιταλική-βουλγαρική), στις οποίες μοιράζεται η Ελλάδα αμέσως μετά την κατάληψή της από τους κατακτητές. Η γερμανική ζώνη κατοχής καθορίστηκε από την προσδοκία των γερμανικών δυνάμεων να αποδεσμεύσουν στρατεύματα για να τα χρησιμοποιήσουν στη μεγάλη τους αποστολή στη Σοβιετική Ένωση και από τη στρατηγική σημασία των σημείων.
00:02:13:00
Χάρτης της Ελλάδας στον οποίον απεικονίζονται γραφικά η γερμανική ζώνη κατοχής. Η αφηγήτρια κάνει τις σχετικές αναφορές: περιοχή του Έβρου (βόρεια συνορεύουσα με την Τουρκία), Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (με όρια τους ποταμούς Στρυμόνα και Αλιάκμονα), Αττική, παράλια Σαρωνικού, πολλά νησιά του Αιγαίου, Κρήτη (πλην της Σητείας [παραχωρείται στους Ιταλούς]).
00:02:21:00
Πρωτοσέλιδο της προσκείμενης στους κατακτητές εφημερίδας «Η Πρωία», που αναφέρεται στην έπαρση της ιταλικής σημαίας στην Ακρόπολη των Αθηνών, δίπλα στη Γερμανική.
00:02:24:00
Φιλμ αρχείου από το χρονικό της έπαρσης της ιταλικής σημαίας στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ο αφηγητής αναφέρεται στη ζώνη της ιταλικής κατοχής, που υπερτερεί της γερμανικής καθώς καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (Αθήνα, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία [τμήμα], Επτάνησα, ορισμένα νησιά του Αιγαίου), αλλά και στις αυτονομιστικές κινήσεις που υποστήριζαν προκειμένου για τη δημιουργία αυτόνομου βλαχικού κράτους με επικεφαλής τον τυχοδιώκτη ΔΙΑΜΑΝΤΗ.
00:03:05:00
Χάρτης της Ελλάδας στον οποίον απεικονίζονται γραφικά η ιταλική ζώνη κατοχής. Ο αφηγητής αναφέρεται στη Θεσπρωτία, περιοχή στην οποία οι Ιταλοί ενθάρρυναν τους «Τσάμηδες» προκειμένου για την απόσχισή τους από την ελληνική επικράτεια.
00:03:13:00
Φιλμ αρχείου από τις υπό ιταλική κατοχή περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Ο αφηγητής αναφέρεται στο καθεστώς με ιταλική πολιτική διοίκηση που επικρατούσε στα νησιά του Ιονίου που περιείχε και την κατάργηση της ελληνικής νομοθεσίας και στην προσπάθεια των ιταλικών Αρχών να ενσωματώσουν τη Σάμο στα ήδη προσαρτημένα στην Ιταλία Δωδεκάνησα.
00:03:32:00
Χάρτης της Ελλάδας στον οποίον απεικονίζονται γραφικά η βουλγαρική ζώνη κατοχής/προσάρτησης. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη εν λόγω ζώνη που αφορά την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη.
00:03:41:00
Φωτογραφία με τον ΧΙΤΛΕΡ και Βούλγαρους αξιωματούχους/μέλη της βουλγαρικής κυβέρνησης ΦΙΛΟΦ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη ζώνη που κατείχε στην ελληνική επικράτεια η Βουλγαρία, την οποία κέρδισε λόγω της προσχώρησής της στον χιτλερικό συνασπισμό έναν μόνον μήνα πριν από την κατάκτηση της Ελλάδας.
00:03:51:00
Φιλμ αρχείου με το χρονικό της εισόδου των βουλγαρικών στρατευμάτων στην Καβάλα. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην αναίμακτη είσοδό τους και στην πολιτική βίαιου εκβουλγαρισμού που εφαρμόζεται στην περιοχή.
00:04:09:00
Χάρτης της Ελλάδας στον οποίον απεικονίζονται γραφικά οι τρεις ζώνες κατοχής (γερμανική – ιταλική – βουλγαρική), με εστίαση στην ιταλική ζώνη κατοχής, και ειδικώς στην περιοχή της Άρτας. Ο αφηγητής αναφέρεται στις πρώτες τοπικές αντιστασιακές ομάδες που δημιουργούνται στην περιοχή.
00:04:21:00
Πλάνα από την πόλη της Άρτας, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται στην αντιστασιακή οργάνωση Ελλάς – Ελευθερία, που δημιούργησαν ο υπολοχαγός ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ και ο ανθυπολοχαγός ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ. Αρχίζει τη διήγησή του το ιδρυτικό μέλος της ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ, ο οποίος αναφέρεται στον Μάιο του 1941, οπότε και συνέλαβε την ιδέα της αντίστασης, που υλοποιήθηκε τελικώς με τη δημιουργία της παράνομης οργάνωσης, με καταστατικό, κατά το πρότυπο της Φιλικής Εταιρείας, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
00:04:59:00
Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ αναφέρεται στο καταστατικό της οργάνωσης Ελλάς – Ελευθερία, που δόθηκε σε μόνιμους αξιωματικούς, από τους οποίους εγκρίθηκε, και στις υποχρεώσεις των μελών της να δημιουργήσουν παράνομες οπλισμένες ομάδες. Αναφέρεται και στην τήρηση εχεμύθειας ως προς την πατρότητα του καταστατικού από τους ανώτερους αξιωματικούς, με την πεποίθηση ότι οι τελευταίοι αν γνώριζαν την πατρότητά του μπορεί και να μην ακολουθούσαν.
00:05:51:00
Πλάνα από το γεφύρι της Άρτας. Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ συνεχίζει τη διήγησή του για την οργάνωση Ελλάς – Ελευθερία, αναφερόμενος στη για λόγους συνωμοτικούς απόκρυψη της έδρας του καταστατικού στην περιοχή τους, και απόδοσής του στην περιοχή του Μεσολογγίου, και μάλιστα από δήθεν ανώτερους αξιωματικούς και παράγοντες. Στη συνέχεια η αφηγήτρια αναφέρεται στη διάδοση της οργάνωσης στις γύρω περιοχές-Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρο, Καρδίτσα κ. α. , και στην προσχώρηση των μελών της οργάνωσης το 1942 στο ΕΑΜ και στον ΕΔΕΣ.
00:06:20:00
Χάρτης της Ελλάδας στον οποίον απεικονίζονται γραφικά οι τρεις ζώνες κατοχής (γερμανική – ιταλική – βουλγαρική), με εστίαση στην ιταλική ζώνη κατοχής, και ειδικώς στην περιοχή των Γρεβενών.
00:06:27:00
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, ιδρυτικό μέλος της πρώτης αντιστασιακής ομάδας των Γρεβενών, μιλά για την εν λόγω ομάδα. Αναφέρεται στα μέλη της από την Γρεβενά και στην πρώτη τους συνέλευση στο αγρόκτημά του στις 27 Απριλίου 1941.
00:07:09:00
Χάρτης της Ελλάδας στον οποίον απεικονίζονται γραφικά οι τρεις ζώνες κατοχής (γερμανική – ιταλική – βουλγαρική), με εστίαση από την περιοχή των Γρεβενών σε εκείνη της Θεσσαλονίκης.
00:07:17:00
Φωτογραφία από την κατεχόμενη Θεσσαλονίκη. Ο αφηγητής αναφέρεται στην αντιστασιακή οργάνωση Ελευθερία που ιδρύεται στην πόλη στις 15 Μαΐου 1941 από το διασωθέν από τις διώξεις της Δικτατορίας Μακεδονικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
00:07:28:00
Φωτογραφίες στελεχών του Μακεδονικού Γραφείου, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύσταση της οργάνωσης Ελευθερία: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΑΝΗΣ, ΣΙΜΟΣ ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΔΗΛΑΒΕΡΗΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στις επαφές των στελεχών του Μακεδονικού Γραφείου με παράγοντες του σοσιαλιστικού και του αγροτικού κόμματος καθώς και της Δημοκρατικής Ένωσης προκειμένου για τη σύσταση της οργάνωσης.
00:07:43:00
Διακήρυξη της οργάνωσης Ελευθερία, και πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθερία», όργανο της ομώνυμης οργάνωσης. Ο αφηγητής αναφέρεται στις δυναμικές μορφές αγώνα, στις οποίες προσανατολιζόταν η οργάνωση από την αρχή της σύστασής της και στην επικοινωνία της με τον συνταγματάρχη ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΨΑΡΡΟ (μετέπειτα αρχηγό του 5/42 Απελευθερωτικού Συντάγματος της Εθνικής και Κοινωνικής Απελευθέρωσης).
00:07:57:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΛΙΔΗΣ, στέλεχος του Μακεδονικού Γραφείου, αναφέρεται στις κατά συνοικίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και στα βουνά, πρώτες ημιστρατιωτικές οργανώσεις, στελεχωμένες από αξιωματικούς που θα πρόσφερε ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΨΑΡΡΟΣ (ΑΡΓΟΣ).
00:08:44:00
Η στρατιωτική ταυτότητα του ΜΙΧΑΛΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, συνεργάτη του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ και αργότερα διοικητή Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που, αν και καταδικάστηκε σε θάνατο, κατάφερε να δραπετεύσει. Ο αφηγητής αναφέρεται σε λόγια του ΛΑΣΚΑΡΗ σχετικά με την οργάνωση Ελευθερία.
00:09:01:00
Φωτογραφία με τον συνταγματάρχη ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΨΑΡΡΟ, καθώς ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΨΑΡΡΟΣ ειδοποιήθηκε από τον ΜΙΧΑΗΛ ΛΑΣΚΑΡΗ και πρόλαβε να διαφύγει τη σύλληψη, καταφεύγοντας στην Αθήνα.
00:09:11:00
Χάρτης της Ελλάδας στον οποίον εικονίζονται οι ζώνες κατοχής της ελληνικής επικράτειας, με εστίαση στην Καλαμάτα.
00:09:18:00
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ, αργότερα στέλεχος του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, μιλά για τη Νέα Εταιρία των Φιλικών (ΝΕΦ), που οργανώθηκε στην Καλαμάτα, στις αρχές του Ιουνίου του 1941, από τους ΓΙΩΡΓΟ ΔΑΛΛΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΥΛΟΥΒΑΚΟ, ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΡΓΥΡΑΚΗ και ΤΑΣΟ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟ. Μιλά για την εξάπλωσή της στη Μεγαλόπολη και την Τρίπολη, στη Σπάρτη κ. α.
00:10:04:00
Πίνακας με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας που δίνουν τον όρκο των Φιλικών και σχετικά έγγραφα. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην «πρόσληψη» της Φιλικής Εταιρείας από τις νεότερες τοπικές αντιστασιακές οργανώσεις, αναφέροντας τη Φιλική Εταιρεία Νέων στην Αθήνα (συνιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ αργότερα) και τη Φιλική Εταιρεία στη Λάρισα των ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΕΡΩΦ και ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΑΠΤΗ (αγωνίζεται για την αντιμετώπιση των αυτονομιστικών σχεδίων των Ιταλών σε σχέση με τους Κουτσόβλαχους).
00:10:38:00
Φωτογραφικό υλικό με μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος που δραπέτευσαν από τις φυλακές και τις εξορίες τους από νησιά του Αιγαίου. Ο αφηγητής αναφέρεται στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι δραπέτες εξόριστοι να ανασυγκροτήσουν τις οργανώσεις τους μετά την προσβολή της από τη δικτατορική πρακτική του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ και να δημιουργήσουν αντιστασιακές ομάδες.
00:10:57:00
Ο ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στέλεχος της ΟΚΝΕ, μιλά για τη σύγχυση που υπήρχε στον χώρο της Αριστεράς, τον πρώτο καιρό της Κατοχής, με τις δύο διαβρωμένες από την Ασφάλεια, Κεντρικές Επιτροπές του Κομμουνιστικού Κόμματος να αλληλοσυγκρούονται, και την αντίδραση της Αριστεράς και του ελληνικού λαού μετά τη δραπέτευση των εξόρίστων από τους τόπους της εξορίας τους. Αναφέρεται και στην προσωπική του εμπειρία ως δραπέτη εξόριστου, στην κατάλυσή του στην Καλλιθέα, και στο «ομαδικό προσκύνημα» που έτυχε από τον απλό λαό.
00:12:35:00
Χάρτης της Ελλάδας στον οποίον εικονίζονται οι ζώνες κατοχής της ελληνικής επικράτειας, με εστίαση στη Λάρισα και στην Τσαριτσάνη.
00:12:41:00
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΜΑΡΚΟΣ, ιδρυτικό στέλεχος των πρώτων αντιστασιακών ομάδων Ανατολικής Θεσσαλίας, αναφέρεται στις ανά τριάδες κομματικές οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και στις ανά πεντάδες αντιστασιακές, με αφετηρία την Τσαριτσάνη. Μιλά για τα μέλη που τις απάρτιζαν: δηλωσίες κομμουνιστές του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, φιλελεύθεροι, αγροτικοί κ. ά. , για άλλες περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας (Βουβάλα, Καρυά Ολύμπου κ. ά.) όπου πήγε για να οργανώσει τα εκεί κινήματα με τον Θόδωρο ΒΟΥΒΑΛΑ, ΝΙΚΟ ΤΣΙΚΡΙΚΑ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ κλπ, για την πρόσκληση των υπευθύνων των χωριών να δημιουργήσουν ένα όργανο επαρχιακό με υπεύθυνο τον ΚΩΣΤΑ ΧΑΛΚΙΑ, για την επιστροφή του στο Καζακλάρι όπου με τους ΓΙΩΡΓΟ ΒΟΓΡΕΑΚΗ και ΜΗΤΣΟ ΓΙΑΤΣΟ σύστησαν την αντιστασιακή οργάνωση Τυρνάβου. Στη συνέχεια αναφέρεται στην οργάνωση της Λάρισας με την ΕΛΕΝΗ ΛΑΞΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΗΤΣΟ ΧΑΤΖΟΥΛΗ.
00:14:01:00
Φωτογραφία της Χίου από την περίοδο της Κατοχής.
00:14:14:00
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΛΥΚΑΣ, μέλος της Αντιφασιστικής Οργάνωσης Χίου, μιλά για την εν λόγω οργάνωση, που απαρτίστηκε από τους Χιώτες αντιφασίστες που πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο και τους εξόριστους δραπέτες του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΠΑΖΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΡΕΚΑ, που είχαν καταφύγει στη Χίο, και από τον ίδιο. Η οργάνωση του 1941 στόχο είχε την κινητοποίηση των εφέδρων για επισιτιστικές ανάγκες και επιδόματα, για συλλογή όπλων και την οργάνωση του αντιστασιακού αγώνα. Αναφέρει παράλληλα ότι ο ΑΜΠΑΖΗΣ εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή και ο ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ πέθανε από φυματίωση στις φυλακές του Παύλου Μελά.
00:15:13:00
Πλάνα από το δασύλλιο κοντά στο σανατόριο Σωτηρία. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην πρωτοβουλία του εξόριστου δραπέτη από τη Φολέγανδρο ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ για σύσκεψη στις 28 Μαΐου 1941, που οδήγησε στη σύσταση της οργάνωσης Εθνική Αλληλεγγύη.
00:15:31:00
Αφίσα της οργάνωσης Εθνική Αλληλεγγύη σχετική με τον έρανο για τα θύματα του Αγώνα και σχετική προκήρυξη. Η αφηγήτρια αναφέρεται στους προγραμματικούς σκοπούς της οργάνωσης (βοήθεια στους αγωνιστές) και στη μαζικότητα και πανελλαδική εμβέλεια που την χαρακτήριζε.
00:15:48:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, αργότερα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Εθνικής Αλληλεγγύης, μιλά για τη σύνδεσή του με την οργάνωση από τις αρχές Ιουλίου 1941 και με τον ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, για την ήδη πραγματοποιηθείσα επιστροφή των εξόριστων από τη Φολέγανδρο, για τη στήριξη των διωκόμενων-και των οικογενειών τους-από τα στρατεύματα κατοχής.
00:16:35:00
Χαρακτικό με άνδρες που ακούν ραδιόφωνο, καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται στην μυστική ακρόαση ραδιοφωνικών εκπομπών από ξένους σταθμούς και στη μυστική κυκλοφορία χειρόγραφων ή πολυγραφημένων δελτίων ειδήσεων, που ήταν μία από τις πρώτες μορφές δράσης των αντιστασιακών οργανώσεων. Ακούγεται απόσπασμα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου.
00:16:51:00
Άρθρο εφημερίδας που αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης «συμφώνως προς την προκήρυξην των Ιταλικών Αρχών Κατοχής», με την οποία απαγορεύεται η ακρόαση ραδιοφωνικών εκπομπών «εκ σταθμών εχθρικών προς τας χώρας του Άξονος». Η αφηγήτρια σχολιάζει σχετικώς.
00:17:01:00
Η σελίδα και το απόσπασμα (άρθρο 1) από την απόφαση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικήσεως Ελλάδος, με την οποία θεσμοποιείται η υποχρεωτική δήλωση των ραδιοφώνων από τους κατόχους τους, το σφράγισμα και η κατάσχεσή τους και η επιβολή ποινών για τους μη δηλώσαντες αυτά. Ανακοίνωση του διοικητή Θεσσαλονίκης-Αιγαίου, ημερομηνίας 27 Σεπτεμβρίου 1941, με την οποία κατάσχονται «τα εις ελληνικήν κατοχήν ευρισκόμενα ραδιόφωνα». Η αφηγήτρια μιλά για το καθεστώς ασυδοσίας των κατακτητών.
00:17:25:00
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΕΖΗΣ, μέλος της πρώτης αντιστασιακής ομάδας Αλεξανδρούπολης, αναφέρεται στην κατάσχεση των ραδιοφώνων με την άφιξη των Βουλγάρων στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και την αγορά ενός ραδιοφώνου για τις ανάγκες της ενημέρωσης των ντόπιων. Αναφέρεται στον ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΑΣΑΠΗ (ΚΡΙΤΩΝΑ), μέλος της περιφερειακής επιτροπής (σχετική φωτογραφία), που ανέλαβε την αναζήτηση των σταθμών και στην εμφύσηση του αντιστασιακού πνεύματος στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης.
00:18:14:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΙΡΗΣ, ιδρυτής της οργάνωσης Μυστικός Τύπος Κρήτης, αναφέρεται στην ικανοποίηση που ένιωσε όταν «έπιασε» τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου, για την αποθήκευσή του σε μια ξερολιθιά, για την εισβολή του ΧΙΤΛΕΡ στη Ρωσία (22 Ιουνίου 1941) και την είσοδο της τελευταίας στον πόλεμο και στο πρώτο δελτίο ειδήσεων που συνέταξε, στις 23 Ιουνίου 1941.
00:19:28:00
Χάρτης της Ευρώπης, με εστίαση στη Σοβιετική Ένωση και φιλμ αρχείου με την εκεί εισβολή των Γερμανών. Ο αφηγητής αναφέρεται στην αιφνιδιαστική εισβολή του ΧΙΤΛΕΡ στη Σοβιετική Ένωση, (σχέδιο “Barbarossa”) στις 22 Ιουνίου 1941-ημέρα επετείου εισβολής του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ στη Ρωσία (η αρχική ημερομηνία της επίθεσης [15 Μαΐου 1941] αναβλήθηκε λόγω της εκστρατείας στα Βαλκάνια και της αντίστασης που συνάντησαν οι εισβολείς στην Ελλάδα). Αναφέρεται επίσης στη μυστικότητα με την οποία περιβλήθηκε, στον αιφνιδιασμό του ρωσικού στρατού, στη γερμανική υπεροχή, στον ελληνικό αντίκτυπο, και στους γερμανόφιλους αξιωματικούς, μεταξύ άλλων ο Υπουργός Στρατιωτικών ΜΠΑΚΟΣ, που ήθελαν συμμετοχή της Ελλάδας στην αντισοβιετική εκστρατεία.
00:21:13:00
Ο στρατηγός ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ αναφέρεται στις πεποιθήσεις του στρατηγού ΜΠΑΚΟΥ περί νίκης της Γερμανίας και στην ειδική σύσκεψη που ο ΜΠΑΚΟΣ πραγματοποίησε με συνταγματάρχες διοικητές μονάδων στην Αλβανία με σκοπό να δημιουργήσει μονάδες εθελοντών, συμμάχων των Γερμανών, που θα μάχονταν εναντίον των Σοβιετικών. Αναφέρεται στην παρουσία του στη σύσκεψη, και στην «έκρηξή» του, όταν αποφασίστηκε η σύσταση του στρατιωτικού αυτού σώματος. αφήνοντας έκπληκτους τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη.
00:22:57:00
Γερμανική έκθεση, ημερομηνίας 14 Ιουλίου 1941, για την πρωτοβουλία του ΜΠΑΚΟΥ περί δημιουργίας ελληνικής λεγεώνας εναντίον των Σοβιετικών. Ο αφηγητής αναφέρεται στη ματαίωση της σύστασης του σώματος αυτού, με τη συμβολή και των Ιταλών.
00:23:10:00
Φιλμ αρχείου με την παρέλαση γερμανικών στρατευμάτων στους δρόμους της Αθήνας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη σύγκρουση των δύο διαφορετικών επιλογών αντιμετώπισης του κατακτητή: οργανωμένη αντίσταση με ανάπτυξη μαζικών αγώνων ή ανταρτοπόλεμος ή συνδυασμός και των δύο παραπάνω πολεμικών πρακτικών.
00:23:42:00
Πλάνα από τοπίο της Κρήτης, όπου αναπτύχθηκε το αντάρτικο. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη μορφή του εδάφους ορισμένων περιοχών της Ελλάδας, που ευνοούσε την επιλογή του ανταρτοπόλεμου και ο αφηγητής αναφέρεται στη δημιουργία ανταρτικών ομάδων στα κρητικά βουνά που δημιουργήθηκαν μετά το πέρας της μάχης της Κρήτης.
00:24:03:00
Φωτογραφία αντάρτικης ομάδας που δημιουργήθηκε στην Κρήτη, με επικεφαλής τον ΜΑΝΩΛΗ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑ, τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΑΚΟΓΙΩΡΓΗ, τον ΑΝΤΩΝΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ (ΣΑΤΑΝΑ) κ. ά. Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:24:10:00
Φωτογραφία ηγούμενου στην Κρήτη με «ποίμνιο» ομάδας ανταρτών. Ο αφηγητής αναφέρεται στη συμβολή στην Εθνική Αντίσταση των Κρητικών ηγουμένων των Μονών Αρκαδίου και Πρεβέλης, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ και ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ.
00:24:23:00
Πλάνα από τοπίο της Κρήτης. Ο αφηγητής αναφέρεται στα ονόματα των ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΙΦΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΔΙΑ, ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ κ. ά. , μελών ανταρτικών ομάδων, που αποκτούν ταχύτατα επαφές με το Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, φυγαδεύουν Βρετανούς στρατιώτες και παραλαμβάνουν ασυρμάτους και οπλισμό. Αναφέρει επίσης ότι οι ομάδες αυτές αρχικά δρουν ξεχωριστά χωρίς οργανωμένη καθοδήγηση αλλά πυκνώνουν τις τάξεις τους μέχρι το 1943 πατριώτες από όλες τις κομματικές παρατάξεις.
00:25:02:00
Σελίδα από το καταστατικό ίδρυσης της Εθνικής Οργανώσεως Απελευθερωτικού Αγώνος (ΕΟΑΑ) στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Κρήτης τον Ιούνιο του 1941. Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:25:13:00
Φωτογραφία από τα Χανιά της Κατοχής. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην ίδρυση της οργάνωσης Ανωτάτη Επιτροπή Απελευθερώσεως Κρήτης (ΑΕΑΚ) στις 15 Ιουνίου 1941 στα Χανιά.
00:25:25:00
Το καταστατικό ίδρυσης της Ανωτάτης Επιτροπής Απελευθερώσεως Κρήτης. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην ταχύτατη ανάπτυξη της οργάνωσης στις περιοχές της Κρήτης.
00:25:32:00
Φωτογραφία του συνταγματάρχη ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, επικεφαλής της Ανωτάτης Επιτροπής Απελευθερώσεως Κρήτης. Η αφηγήτρια κάνει τις σχετικές αναφορές
00:25:40:00
Σκαρίφημα χάρτη με πολεμικούς στόχους και σημειώσεις της οργάνωσης. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη δράση της οργάνωσης, σύσταση ένοπλων ομάδων, σαμποτάζ, αποστολή πληροφοριών στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, αλλά και στην υπερνίκηση του τοπικισμού και των ερίδων μεταξύ των οικογενειών της Κρήτης.
00:26:01:00
Ο ΣΤΑΘΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, γραμματέας της αντάρτικης ομάδας Ροδάκινου, αναφέρεται στην ομάδα που συμμετείχε, που αν και ήταν χωρισμένη σε τρεις διαφορετικές οικογενειακές παρατάξεις που τις χώριζαν έχθρες και βεντέτες, αδελφώθηκαν για την αντιμετώπιση του κατακτητή.
00:26:55:00
Πλάνα από τοπίο της Θεσπρωτίας. Ο αφηγητής αναφέρεται στις ένοπλες συμμορίες που δρούσαν ληστρικά εναντίον των Ελλήνων στην περιοχή της Θεσπρωτίας, οργανωμένες από τσάμηδες αγάδες και μπέηδες (ΓΙΑΣΙΝ ΣΑΝΤΙΚ από το Μαργαρίτι και ΜΑΖΑΡ ΝΤΙΝΟ από την Παραμυθιά), με τη συμμετοχή της τσάμικης μειονότητας μουσουλμάνων αλβανικής καταγωγής. Εκεί οργανώνονται αυτοσχέδιες αντάρτικες ομάδες που θα ενσωματωθούν αργότερα στον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ, με ιδιαίτερη δράση εκείνων του ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ στο Φανάρι και των ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΛΟΥΜΗ και ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΩΤΣΟΝΙΚΟΛΑ).
00:28:06:00
Φωτογραφία αντάρτικης ομάδας, στην οποία διακρίνεται ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΩΤΣΟΝΙΚΟΛΑΣ).
00:28:17:00
Χάρτης της Ελλάδας, με εστίαση στην Κεντρική Μακεδονία. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην οργάνωση Ελευθερία που προσανατολίζεται στη διενέργεια σαμποτάζ εναντίον του κατακτητή.
00:28:23:00
Γνωστοποίηση της Στρατιωτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης-Αιγαίου, στην οποίαν αναφέρονται οι «επιθέσεις κομμουνιστικών ληστοσυμμοριών», και η απειλή να μην παράσχεται οποιαδήποτε στήριξη «εις τους διαταρακτάς της ησυχίας και της τάξεως». Από την ανακοίνωση προκύπτει η ανταρτική δράση της οργάνωσης Ελευθερία.
00:28:38:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΛΙΔΗΣ μιλά για τα πρώτα σαμποτάζ εναντίον αυτοκινήτων που πραγματοποίουνται.
00:29:11:00
Γνωστοποίηση του στρατιωτικού διοικητή Θεσσαλονίκης-Αιγαίου, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 1941, στην οποίαν αναφέρεται η καταδίκη σε θάνατο των φοιτητών ΗΛΙΑ ΚΑΠΕΣΗ και ΣΩΚΡΑΤΗ ΔΙΟΡΙΝΟΥ, μελών της οργάνωσης Ελευθερία. Η αφηγήτρια επίσης αναφέρεται στους ΤΑΣΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΑΝΤΖΗ (σχετική φωτογραφία), και ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟ (σχετική φωτογραφία).
00:29:30:00
Το τελευταίο σημείωμα που έστειλε στους γονείς του ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΗΣ, πριν από την εκτέλεσή του στις 3 Ιουλίου 1941. Η αφηγήτρια διαβάζει αποσπάσματα από το σημείωμα.
00:29:47:00
Γερμανική έκθεση που αφορά την περίοδο του Σεπτεμβρίου του 1941, στην οποία αναφέρονται τα σαμποτάζ των ανταρτικών σωμάτων στην Κεντρική Μακεδονία και γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Νιγρίτας, όπου δρα η ανταρτική ομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος», που συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1941. Ο αφηγητής κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:30:09:00
Φωτογραφία σχολείου της περιοχής στην περιοχή της Νιγρίτας, με τον δάσκαλο και έφεδρο ανθυπολοχαγό ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΕΝΙΟ, επικεφαλής της ανταρτικής ομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος», και φωτογραφία του.
00:30:23:00
Γνωστοποίηση στη γερμανική και την ελληνική γλώσσα, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 1941, αναφερόμενη στον απαγχονισμό 13 Ελλήνων της περιοχής Νιγρίτας, σε αντίποινα για το θάνατο δύο Γερμανών έξω από το Καλόκαστρο. Ο αφηγητής αναφέρεται στο γεγονός, μιλώντας για χτύπημα της ομάδας «Ελευθερία» του ταγματάρχη ΒΑΣΙΛΗ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ. Φωτογραφία με τον απαγχονισμό κατοίκων στο Καλόκαστρο την επομένη ημέρα.
00:30:47:00
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νέα Ευρώπη» της Θεσσαλονίκης, με τη γνωστοποίηση του διοικητή Θεσσαλονίκης-Αιγαίου στη γερμανική και στην ελληνική γλώσσα της δολοφονίας δύο Γερμανών και δύο Ελλήνων στις 22 Σεπτεμβρίου 1941 μεταξύ της τοποθεσίας Λαχανά και Ευαγγελιστρίας και στα σχετικά αντίποινα. Ο αφηγητής αναφέρεται στο γεγονός ως πρώτο χτύπημα της αντάρτικης ομάδας «Αθανάσιος Διάκος», με επικεφαλής τον δάσκαλο και έφεδρο ανθυπολοχαγό ΧΡΗΣΤΟ ΜΟΣΧΟ.
00:31:06:00
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΣΧΟΣ, αρχηγός της αντάρτικης ομάδας «Αθανάσιος Διάκος» αναφέρεται στο πρώτο χτύπημα στην περιοχή του Λαχανά, στις 22 Σεπτεμβρίου 1941, της ομάδας που σύστησε τον προηγούμενο μήνα. Αναφέρεται στο μη ασφαλές σημείο που χτυπήθηκε, στη διάλυση των γερμανικών αυτοκινήτων, στην αρπαγή των λαφύρων και τη συγκέντρωσή τους στο βουνό.
00:32:31:00
Φωτογραφία της αντάρτικης ομάδας Αθανάσιος Διάκος, στην οποία διακρίνεται ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗΣ (ΣΤΑΘΗΣ), στέλεχός της. Στη συνέχεια ο ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗΣ μιλά για το δεύτερο χτύπημα της ομάδας, στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Σερρών, στην περιοχή Λαγκαδά. Αναφέρεται σε περιστατικό κατά το οποίο ο τραυματισμένος Γερμανός διέλυσε το όπλο του και το πέταξε για να μην το κερδίσουν λάφυρο οι Έλληνες.
00:33:25:00
Φωτογραφικό υλικό με συλλήψεις αμάχων ως αντίποινα των Γερμανών στην περιοχή Νιγρίτας και Κιλκίς. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη λεηλασία των χωριών της Νιγρίτας Άνω και Κάτω Κερδύλλια και στην εκτέλεση 212 ανδρών, των χωριών του Κιλκίς Κυδωνία, Κλειστό, Αμπελόφυτο και στην εκτέλεση 100 περίπου κατοίκων.
00:34:03:00
Πλάνα του χωριού Μεσόβουνο Πτολεμαΐδας, καθώς η αφηγήτρια αναφέρεται στην εκεί δημιουργία ένοπλης ομάδας στις αρχές Οκτωβρίου του 1941, που, πριν ακόμα αναπτύξει οποιαδήποτε δραστηριότητα, χτυπήθηκε από τους Ναζί. Αρχίζει την αφήγησή του ο ΑΛΕΚΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, μέλος της αντάρτικης ομάδας Πτολεμαΐδας, σχετικά με την οργάνωση που είχε δημιουργηθεί.
00:34:42:00
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, μέλος της αντάρτικης ομάδας Πτολεμαϊδας μιλά για τους 170 άνδρες του πρώτου ανταρτικού συγκροτήματος του Μεσόβουνου, που διέθεταν αρκετό οπλισμό, τον καπετάνιο του ΝΕΟΦΥΤΟ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟ και στρατιωτικό διοικητή τον ΑΛΕΚΟ ΧΑΤΖΗΤΑΣΚΟ.
00:35:03:00
Πλάνα από το βουνό στην περιοχή του Μεσόβουνου, όπου στρατοπέδευαν οι αντάρτες της περιοχής, κατά τις μαρτυρίες του ΑΛΕΚΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην αποτυχία των Ναζί να εξοντώσουν το αντάρτικο του Μέσόβουνου, οι οποίοι στη συνέχεια προσπάθησαν με παροτρύνσεις τους προς τους κατοίκους του χωριού να παύσουν το αντάρτικο.
00:35:26:00
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ αναφέρεται στην απόφαση των ανταρτών στις 22 Οκτωβρίου 1941 να κατέβουν από τα βουνά, ακολουθώντας τις παροτρύνσεις των Γερμανών, και στην αντίδραση του ΑΛΕΚΟΥ ΧΑΤΖΗΤΑΣΚΟΥ που προτίμησε να παραμείνει στις επάλξεις του αγώνα, μαζί με άλλα 12 άτομα-μεταξύ άλλων τους ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ, ΚΩΣΤΑ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ ΛΟΓΑΝΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Συνεχίζοντας αναφέρει ότι την επομένη, στις 23 Οκτωβρίου, ο Γερμανοί εκτέλεσαν τους 165 άνδρες του χωριού.
00:37:06:00
Πλάνα από το σημείο όπου εκτελέστηκαν οι 165 άνδρες του Μεσόβουνου από τους Γερμανούς και από το μνημείο των πεσόντων. Η αφηγήτρια κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:37:27:00
Γερμανική έκθεση, περιόδου Οκτωβρίου 1941, παρουσιάζει «με υπερηφάνεια» τα γεγονότα στο Μεσόβουνο. Η αφηγήτρια κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:37:43:00
Πλάνα από φυλάκια αντάρτικων ομάδων, καθώς η αφηγήτρια μιλά για τη δυσμενή θέση που βρίσκονταν οι αντάρτικες ομάδες της περιοχής στα τέλη του 1941, οι οποίες αργότερα θα ενσωματωθούν στο οργανωμένο αντάρτικο του 1942.
00:38:12:00
Χάρτης της Ελλάδας, με εστίαση στην περιοχή της Δράμας, φωτογραφίες της πόλης της εποχής και πλάνα από την πόλη. Ο αφηγητής αναφέρεται στην προσπάθεια της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε συνεργασία με το Μακεδονικό Γραφείο, τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1941 στην περιοχή, να οργανώσει αντάρτικο. Αναφέρεται στη συστηματική προσπάθεια αφελληνισμού της περιοχής και στην επαχθή κατάσταση των κατοίκων της.
00:39:05:00
Φωτογραφικό υλικό με Βουλγάρους αξιωματούχους και επισήμους στην περιοχή της Δράμας (από την επινίκια δοξολογία για την κατάπνιξη της εξέγερσης στη Δράμα, το 1941). Ο αφηγητής αναφέρεται στην προσπάθεια αφελληνισμού της περιοχής από τους Βούλγαρους: υποχρεωτική δήλωση βουλγαρικής υπηκοότητας, αρπαγή περιουσιών, απαγόρευση της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στην ελληνική γλώσσα, άφιξη από τη Βουλγαρία ιερωμένων και πρώην κομιταζήδων, υποχρέωση τήρησης αποκλειστικά βουλγαρικών επιγραφών στα καταστήματα και αναγραφής στη βουλγαρική γλώσσα των ονομάτων των νεκρών στα κοιμητήρια (σχετική φωτογραφία), αποστολή κατοίκων σε τάγματα εργασίας στη Βουλγαρία (σχετική φωτογραφία).
00:39:47:00
Φωτογραφία από τη Δράμα της εποχής. Ο αφηγητής αναφέρεται στις πρώτες αντάρτικες ομάδες που συστήνονται στην περιοχή και υποστηρίζονται από τον εκεί καταπιεζόμενο λαό και στη φημολογία περί επικείμενης επανάστασης στη Βουλγαρία.
00:40:05:00
Φωτογραφία του ΠΑΝΤΕΛΗ ΧΑΜΑΛΙΔΗ, γραμματέα της κομμουνιστικής οργάνωσης και ηγέτη του αντάρτικου της περιοχής της Δράμας. Ο αφηγητής αναφέρεται στην απόφασή του να καταφέρει χτυπήματα εναντίον της βουλγαρικής κατοχής στη Δράμα στις 28-29 Σεπτεμβρίου 1941.
00:40:16:00
Ο ΘΑΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ιστοριογράφος, τότε υπάλληλος Νομαρχίας Δράμας, μιλά για τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΧΑΜΑΛΙΔΗ, την επικοινωνία του τελευταίου με συνδέσμους που του παρουσίαζαν την επικείμενη επανάσταση στη Βουλγαρία, την πίστη του σε αυτή τη φημολογία, την καλλιέργεια της εξέγερσης στις ελληνικές αντάρτικες ομάδες. Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ κριτικάρει την ευπιστία του ΧΑΜΑΛΙΔΗ και των άλλων στελεχών και αναφέρει ότι οι βουλγαρικές Αρχές υποδαύλιζαν την εξέγερση των Ελλήνων ανταρτών.
00:41:22:00
Άρθρο εφημερίδας στο οποίο αναφέρεται η διάψευση των φημών ότι η Βουλγαρία κηρύχθηκε σε κατάσταση πολιορκίας. Οι ιταλικές αρχές έντεχνα καλλιεργούσαν τις φήμες της επανάστασης στη Βουλγαρία.
00:41:37:00
Ο ΘΑΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ αναφέρεται στο αρνητικό αποτέλεσμα της γενικής εξέγερσης, που επελέγη ως δράση, στην περιοχή της Δράμας.
00:42:04:00
Πλάνα από το Δοξάτο Δράμας και από τον ηρώο στην περιοχή. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην είσοδο των ανταρτών στο Δοξάτο στις 28 Σεπτεμβρίου 1941, αλλά αναρωτιέται σχετικά με την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου της γενικής εξέγερσης, επικαλούμενη απωλεσθέντα στοιχεία. Αναφέρεται και στις απόψεις του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΑΛΙΟΥ, που υπηρετούσε στο αρχηγείο του ΠΑΝΤΕΛΗ ΧΑΜΑΛΙΔΗ, που μιλούσε για ταυτόχρονα σαμποτάζ και όχι για συντονισμένη γενική εξέγερση.
00:43:00:00
Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΑΛΙΟΣ, μέλος των πρώτων αντάρτικων ομάδων περιοχής Δράμας, αναφέρεται στα περιορισμένα σαμποτάζ που θα διενεργούνταν στο Δοξάτο, στην ενέδρα που έπεσαν οι σύνδεσμοι των ανταρτών, στην προώθηση των ανταρτών που συνάντησαν μπροστά τους την Αστυνομία. Τότε έγινε αλλαγή πορείας και ακολούθησε σύγκρουση κατά μέτωπον με τις βουλγαρικές δυνάμεις.
00:44:19:00
Χωρίο της περιοχής Δράμας, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται στις ταυτόχρονες επιθέσεις των ανταρτών στα χωριά Χωριστή, Προσοτσάνη, Κουδούνια, Αδριανή κ. ά. , σε χωριά του Παγγαίου, και στο εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού Δράμας από τον ΣΑΜΨΩΝ ΚΑΝΕΤΙΔΗ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι οι ταυτόχρονες επιθέσεις έδωσαν την εντύπωση γενικού ξεσηκωμού, σε σημείο που είχαν φτάσει φήμες ότι οι Βρετανοί κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη ή και ότι έρχονται ενισχύσεις από ρωσικά αεροπλάνα.
00:44:55:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΛΕΟΝΤΙΔΗΣ, μέλος των πρώτων ανταρτικών ομάδων περιοχής Δράμας, αναφέρεται στη συμμετοχή του στην επίθεση στο χωριό Αδριανή, μέσω της περικύκλωσης του σιδηροδρομικού σταθμού, και στις φήμες που προυπήρχαν μεταξύ των ανταρτών ότι όταν θα γίνει η επίθεση, οι Βούλγαροι θα συμμαχήσουν με τους Έλληνες. Παρεμβάλλονται πλάνα από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Αδριανής.
00:46:28:00
Πλάνα από χωριό της Δράμας και στη συνέχεια η ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΠΑΠΑΛΕΟΝΤΙΔΟΥ μιλά για την εμπειρία της από τα γεγονότα της Δράμας, τις ψευδείς πίστεις ότι θα απαλλάσσονταν από τους Βούλγαρους και τα βασανιστήρια που υπέφεραν στη συνέχεια.
00:47:16:00
Πλάνα από το σπίτι της ΚΛΕΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, που τροφοδοτούσε τις αντάρτικες ομάδες στο χωριό Αδριανή, στο οποίο είχαν εισβάλει Βούλγαροι. Εναλλάσσονται οι ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΛΕΟΝΤΙΔΗΣ και ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ να μιλούν για την πολιορκία του σπιτιού της τελευταίας.
00:48:47:00
Πλάνα από χωριό της Δράμας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στις επιθέσεις που αντιμετώπισαν οι αντάρτες της Δράμας και οι άμαχοι που τους ακολούθησαν από τη Χωροφυλακή και τους Βούλγαρους και την αποτυχία του κινήματος στην περιοχή, που είχε και σαν συνέπεια την εξόντωση των περισσότερων και τον θάνατο του ηγέτη του αντάρτικου ΠΑΝΤΕΛΗ ΧΑΜΑΛΙΔΗ.
00:49:14:00
Φωτογραφία από τη λεηλασία χωριού της Δράμας. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη λεηλασία και στην παράδοση στις φλόγες των χωριών της περιοχής και στη σφαγή των αμάχων.
00:49:24:00
Αναμνηστική φωτογραφία Βουλγάρων στρατιωτών που φωτογραφίζονται με δύο κομμένα κεφάλια Ελλήνων στην περιοχή της Δράμας.
00:49:32:00
Αναμνηστική φωτογραφία Βουλγάρων στρατιωτών που φωτογραφίζονται μπροστά από τουφεκισμένους από τα πυρά τους Έλληνες στην περιοχή της Δράμας.
00:49:43:00
φωτογραφία με εκτελεσμένους κάτοικους χωριού της Δράμας. Η αφηγήτρια μιλά για γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού.
00:49:47:00
Φωτογραφία Βούλγαρων στρατιωτών. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη γνώση που διέθεταν οι βουλγαρικές Αρχές σχετικά με τις κινήσεις των ανταρτών.
00:49:55:00
Φωτογραφία εκτελεσμένου στα γεγονότα της Δράμας του Οκτωβρίου του 1941.
00:50:00:00
Φωτογραφία απαγχονισμένων στα γεγονότα της Δράμας του 1941.
00:50:07:00
Φωτογραφία Βούλγαρου στρατιώτη που φωτογραφίζεται κρατώντας κομμένο κεφάλι εκτελεσμένου.
00:50:15:00
Σταυρός με την επιγραφή ότι πρόκειται για ομαδικό τάφο 2. 117 κατοίκων της περιοχής Δράμας που εκτελέστηκαν από τους Βούλγαρους, στα γεγονότα του Οκτωβρίου 1941.
00:50:20:00
Φωτογραφία κατοίκων της Δράμας που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς μετά τα γεγονότα του τέλους του 1941 στην περιοχή. Η αφηγήτρια κάνει τις σχετικές αναφορές.
00:50:26:00
Χάρτης της Ελλάδας στον οποίον εικονίζεται η κατεύθυνση προς την κυρίως Ελλάδα των προσφύγων από τη βουλγαροκρατούμενη περιοχή της Δράμας.
00:50:33:00
Φωτογραφίες από την κατεχόμενη Αθήνα και τον γερμανικό στρατό κατοχής. Ο αφηγητής αναφέρεται στο μαζικό αντάρτικο κίνημα που άρχισε να οργανώνεται στην Αθήνα της εποχής.
00:51:03:00
Φωτογραφία με γερμανικό στρατό σε μηχανοκίνητα οχήματα και στρατό πεζικού. Ο αφηγητής αναφέρεται στη σύσταση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΕΑΜ) στις 16 Ιουλίου 1941 με τη συνεργασία και των τριών συνδικαλιστικών παρατάξεων που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της χώρας.
00:51:14:00
Γραμματόσημα με το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Ο αφηγητής αναφέρεται στις απόψεις του μετέπειτα αρχηγού της βρετανικής αποστολής στην ελεύθερη Ελλάδα ΚΡΙΣ ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΖ, λέγοντας «ότι έκλεινε στους κόλπους της ό, τι καλύτερο είχε η οργανωμένη εργατική τάξη στην Ελλάδα».
00:51:26:00
Δημοσίευμα με τον όρκο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), της μεγαλύτερης πανελλαδικής αντιστασιακής οργάνωσης. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ίδρυσή του στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 και στις διεργασίες για τη σύστασή της από τις αρχές του καλοκαιριού του ίδιου χρόνου.
00:51:42:00
Φωτογραφία του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, εκπροσώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι πρωτοβουλίες του οποίου για επαφές με πολιτικούς και εκπροσώπους της νεολαίας συνέβαλε στην ίδρυση του ΕΑΜ.
00:51:50:00
Φωτογραφία του ΗΛΙΑ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ, με τον οποίον ήρθε σε επαφή ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ. Ο ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ, και ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ κατά τις αναφορές του αφηγητή, είχαν αποσπαστεί από το κόμμα των Φιλελευθέρων και είχαν ιδρύσει την Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας, με αντιστασιακή κατεύθυνση.
00:51:56:00
Φωτογραφία του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, με τον οποίον ήρθε σε επαφή ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.
00:52:03:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ιδρυτικό στέλεχος του ΕΑΜ, μιλά για τις επαφές του από τον Μάιο του 1941 με τους εκπροσώπους των κομμάτων (σοσιαλιστικού και αγροτικού) ΧΩΜΕΝΙΔΗ και ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΗ, τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟ, προκειμένου για δημιουργία αντιστασιακού μετώπου. Στη συνέχεια αναφέρεται στις επαφές του με τους ΣΟΦΟΥΛΗ, ΓΟΝΑΤΑ, ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, που απέβησαν άκαρπες. Έπειτα αναφέρεται στην υπογραφή του καταστατικού από τους ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Κομμουνιστικό Κόμμα), τον ίδιο (κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας), ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΟΓΙΑΤΖΗ (Αγροτικό Κόμμα) και τον ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Σοσιαλιστικό Κόμμα).
00:53:50:00
Το καταστατικό ίδρυσης του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ), που ιδρύεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1941. Η αφηγήτρια αναφέρεται στον ΕΔΕΣ ως τη δεύτερη σε εμβέλεια αντιστασιακή οργάνωση και διαβάζει χωρία από το ιδρυτικό καταστατικό του με τους προγραμματικούς του σκοπούς: εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος «οιαδήποτε και αν είναι η έκβαση του πολέμου».
00:54:17:00
Φωτογραφία του στρατηγού ΠΛΑΣΤΗΡΑ, που αναφέρεται ως αρχηγός του ΕΔΕΣ στο αρχικό καταστατικό. Η αφηγήτρια αναφέρεται στον ΠΛΑΣΤΗΡΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη Γαλλία, αλλά απέστειλε από εκεί για τη συγκρότηση της οργάνωσης τον ΚΟΜΝΗΝΟ ΠΥΡΟΜΑΓΛΟΥ.
00:54:26:00
Φωτογραφία του ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΠΥΡΟΜΑΓΛΟΥ, τον οποίον έστειλε ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ.
00:54:31:00
Φωτογραφία του συνταγματάρχη ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ, που ανακηρύχθηκε σε ουσιαστικό αρχηγό του ΕΔΕΣ, και αντικατέστησε τον απεσταλμένο του ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΚΟΜΝΗΝΟ ΠΥΡΟΜΑΓΛΟΥ.
00:54:39:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθήνας, αναφέρεται στην τηλεφωνική του επαφή στις 26 Σεπτεμβρίου του 1941 με τον συναγωνιστή του από το Αντιδικτατορικό Μέτωπο ΚΟΜΝΗΝΟ ΠΥΡΟΜΑΓΛΟΥ, στους σκοπούς του ΕΔΕΣ και στη συνεργασία του με την οργάνωση από τις αρχές του Οκτωβρίου του 1941.
00:56:04:00
Μεταγενέστερο καταστατικό του ΕΔΕΣ, στο οποίο προτάσσεται η ενίσχυση του συμμαχικού αγώνα με τη δημιουργία Εθνικού Επαναστατικού Στρατού. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι προβάλλονται και πολιτικοί στόχοι.
00:56:18:00
Το ιδρυτικό καταστατικό του ΕΑΜ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην μη ύπαρξη πολιτικών στόχων της οργάνωσης μετά την Απελευθέρωση.
00:56:25:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στον βασικό προγραμματικό σκοπό του ΕΑΜ, την Απελευθέρωση, στη μη παρουσία στο καταστατικό διατάξεων που θα αφορούσαν τη Βασιλεία και τη Δημοκρατία και στην τότε διαφωνία τους με τα αστικά κόμματα, που όρο έθεταν το μετέπειτα πολίτευμα της Ελλάδας μετά την Απελευθέρωση να είναι η Δημοκρατία.
00:57:13:00
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελληνικά Νειάτα», οργάνου της οργάνωσης Ιερή Ταξιαρχία, που ιδρύεται τον Οκτώβριο του 1941 και συνδέεται με την αντιστασιακή ομάδα πληροφοριών Όμηρος, κατά τις αναφορές της αφηγήτριας.
00:57:25:00
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μεγάλη Ελλάς», οργάνου της οργάνωσης Στρατιά Σκλαβωμένων Νικητών. Η οργάνωση ιδρύεται το φθινόπωρο του 1941, κατά τις αναφορές της αφηγήτριας.
00:57:29:00
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δόξα», οργάνου της οργάνωσης Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ). Η οργάνωση ιδρύεται το φθινόπωρο του 1941, κατά τις αναφορές της αφηγήτριας.
00:57:35:00
Φωτογραφία του ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ, ηγέτη της ΠΕΑΝ, το όνομα του οποίου θα συνδεθεί με την επιχείρηση ανατίναξης των γραφείων της φασιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), στις 20 Σεπτεμβρίου 1942.
00:57:43:00
Ο ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, στέλεχος της ΠΕΑΝ, αναφέρεται στην ανάγκη να οργανωθούν και στην επαφή του με τους ΓΙΩΡΓΟ ΣΠΟΡΙΔΗ, ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟ, ΑΝΤΩΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, ΣΠΥΡΟ ΓΑΛΑΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΟΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ, όλοι μετέπειτα στελέχη της ΠΕΑΝ. Μιλά με εγκωμιαστικά λόγια για τον ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟ.
00:59:01:00
Έντυπο της οργάνωσης Εθνικό Κομιτάτο Νέων.
00:59:07:00
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΗΧΟΣ, ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης Εθνικό Κομιτάτο Νέων, αναφέρεται στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας που τύπωσε η οργάνωση.
00:59:33:00
Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερη Σκέψη», οργάνου της οργάνωσης Εθνικό Κομιτάτο Νέων-μετονομάστηκε σε Εθνικό Κομιτάτο.
00:59:43:00
Φωτογραφίες με οργανωμένους νέους. Ο αφηγητής αναφέρεται στην οργανωμένη νεολαία των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ήδη από το φθινόπωρο του 1941.
00:59:59:00
Πλάνα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο αφηγητής αναφέρεται στη σημαντική συμβολή της Ανεξάρτητης Κομουνιστικής Οργάνωσης Πολυτεχνείου με μέλη της νέους κομουνιστές.
01:00:07:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ, μέλος της Ανεξάρτητης Κομουνιστικής Οργάνωσης Πολυτεχνείου, μιλά για τη δράση της οργάνωσης που πέτυχε να ανοίξει τις αίθουσες του Ιδρύματος για τους φοιτητές και να καταργηθεί η χρήση του ως νοσοκομείου από τους Ιταλούς. Ο στόχος ήταν να ανοιχθούν οι αίθουσες των ιδρυμάτων για να γίνουν κάστρα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Πλάνα από τον περίβολο του Πολυτεχνείου.
01:01:25:00
Ημεροδείκτης με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 1941, πρωτοσέλιδο της φιλοναζιστικής εφημερίδας «Η Πρωία» και το άρθρο της που αναφέρεται στη θριαμβευτική πορεία του ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ προς τη Ρώμη.
01:01:44:00
Πλάνα από το Χημείο στο κέντρο της Αθήνας. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΗΣ, μέλος της ΟΚΝΕ, αναφέρεται στην απεργία που συναποφασίστηκε με αφορμή την επέτειο του Όχι στις 28 Οκτωβρίου του 1941.
01:02:25:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, μέλος της οργάνωσης Στρατιά Σκλαβωμένων Νικητών, μιλά για τον τότε καθηγητή της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΑΤΣΟ, ο οποίος, την 27η Οκτωβρίου 1941, αρνήθηκε να κάνει μάθημα.
01:03:39:00
Δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται η απόλυση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΤΣΟΥ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω άρνησης να κάνει μάθημα την παραμονή της επετείου του Όχι.
01:03:47:00
Φωτογραφία της ΦΩΦΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ, τότε φοιτήτριας Νομικής και αργότερα στελέχους της ΕΠΟΝ Αθήνας, και στη συνέχεια η ίδια μιλά για τον λόγο του καθηγητή της στο Πανεπιστήμιο τις ημέρες της εθνικής επετείου σχετικά με την έναρξη του αγώνα για την εθνική λευτεριά.
01:04:10:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΗΣ αναφέρεται στην πορεία που έκαναν οι φοιτητές προς το Σύνταγμα την ημέρα της εθνικής επετείου και για την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν.
01:04:56:00
Η ΦΩΦΗ ΛΑΖΑΡΟΥ μιλά για την πορεία των φοιτητών την 28η Οκτωβρίου 1941 και για τους Ιταλούς που τους παρακολουθούσαν.
01:05:21:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΗΣ αναφέρεται στην επίθεση που δέχθηκαν από τους Ιταλούς οι φοιτητές, την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1941, καθώς πλησίαζαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που είχε σαν αποτέλεσμα να χωριστούν σε ομάδες. Αναφέρεται στις ιταλικές ενισχύσεις που κατέφθασαν και στον τραυματισμό του.
01:06:31:00
Πλάνα από την Πλατεία Συντάγματος και από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην πρώτη αντικατοχική διαδήλωση, εκείνη της 28ης Οκτωβρίου 1941, που θα αποτελέσει σημείο συνάντηση μυριάδων αγωνιζομένων για τα δικαιώματά τους.
01:07:10:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
Θεματικοί Όροι
σύγχρονη ελληνική ιστορία, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, ιταλική κατοχή, Εθνική Αντίσταση, αντιστασιακή οργάνωση, ναζισμός, προφορική μαρτυρία, αρχειακό υλικό, προφορική ιστορία
Αναφορές
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ, ιδρυτικό μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης Ελλάς – Ελευθερία
ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, ιδρυτικό μέλος της πρώτης αντιστασιακής ομάδας των Γρεβενών
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΛΙΔΗΣ, στέλεχος του Μακεδονικού Γραφείου
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ, στέλεχος του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου
ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στέλεχος της ΟΚΝΕ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΜΑΡΚΟΣ, ιδρυτικό στέλεχος των πρώτων αντιστασιακών ομάδων Ανατολικής Θεσσαλίας
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΛΥΚΑΣ, μέλος της Αντιφασιστικής Οργάνωσης Χίου
ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Εθνικής Αλληλεγγύης,
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΕΖΗΣ, μέλος της πρώτης αντιστασιακής ομάδας Αλεξανδρούπολης
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΙΡΗΣ, ιδρυτής της οργάνωσης Μυστικός Τύπος Κρήτης
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, επιτελάρχης του 2ου Σώματος Στρατού
ΣΤΑΘΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, γραμματέας της αντάρτικης ομάδας Ροδάκινου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΣΧΟΣ, αρχηγός της αντάρτικης ομάδας «Αθανάσιος Διάκος»
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ, ηγέτης του αντάρτικου της περιοχής της Δράμας
ΘΑΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ιστοριογράφος
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΑΛΙΟΣ, μέλος των πρώτων αντάρτικων ομάδων περιοχής Δράμας
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ιδρυτικό στέλεχος του ΕΑΜ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθήνας-Πειραιά
ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, στέλεχος της ΠΕΑΝ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΗΧΟΣ, ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης Εθνικό Κομιτάτο Νέων
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ, μέλος της Ανεξάρτητης Κομουνιστικής Οργάνωσης Πολυτεχνείου
ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΗΣ, μέλος της ΟΚΝΕ
ΦΩΦΗ ΛΑΖΑΡΟΥ, φοιτήτρια Νομικής
ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΑΜ), αντιστασιακή οργάνωση
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (ΕΔΕΣ), αντιστασιακή οργάνωση
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ (ΠΕΑΝ), αντιστασιακή οργάνωση
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΗΤΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΔΡΑΜΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ
Οργάνωση Παραγωγής:
ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Προϊστ. Υποδιεύθυνσης Παραγωγής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Σενάριο:
ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΤΑΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ
Ιστορικός σύμβουλος:
ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ
Παραγωγή: ΕΤ1 Τμήμα Επιμορφωτικών Εκπομπών
Ιστορικοί ερευνητές:
ΧΑΓΚΕΝ ΦΛΑΪΣΕΡ
ΠΡΟΚ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ
ΟΝΤΕΝ ΒΑΡΟΝ
Αφήγηση:
ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ
Μουσική:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΛΑΚΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΓΛΥΚΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
ΤΑΣΗΣ ΠΑΛΑΤΣΙΩΛΗΣ
Μιξάζ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Τρυκέζα:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΤΑΣ
ΕΛΛΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Χαρακτικό τίτλων:
ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ
Έρευνα Ιταλίας:
ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΟΛΑΡΟ
ΑΥΓΗ ΣΟΛΑΡΟ
Βοηθός σκηνοθέτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Βοηθοί εικονολήπτες:
ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΧΥΔΗΡΟΓΛΟΥ
Βοηθός μοντέρ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΓΚΑΛΟΣ
Ηλεκτρολόγοι:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΓΙΑΣ
Κοπή αρνητικού:
ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΟΣ
ΝΙΚΗ ΤΥΠΑΛΔΟΥ
ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Μηχανικοί προβολής:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
Γραμματεία παραγωγής:
ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΠΛΑΝΙΔΟΥ
Ευχαριστούμε τα ιδρύματα και οργανώσεις:
IMPERIAL WAR MUSEUM (Μεγάλης Βρετανίας)
BRITISH MOVIETONEWS (Μεγάλης Βρετανίας)
BUNDESARCHIV (O.Δ. Γερμανίας)
ISTITUTO LUCE S.P.A. (Ιταλίας)
NATIONAL ARCHIVES (Η.Π.Α.)
Τα παραρτήματα των οργανώσεων:
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ,
Κίνηση «ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»,
Κίνηση «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»
«ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1941-44 ΕΔΕΣ»
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ
ΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
και τους:
ΜΠΑΜΠΗ ΑΛΕΠΗ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΚΩΣΤΑ ΠΑΡΑΣΧΟ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΥΤΖΟ
ΡΕΝΑ ΧΡΗΣΤΑΚΗ
ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΡΤ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για την πολύτιμη και πολύπλευρη συνεισφορά τους καθώς και τους συγγραφείς 700 περίπου βιβλίων, που αποτελούν την μέχρι τώρα βιβλιογραφία της Εθνικής Αντίστασης
Βίντεο:
ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ
Τελεσινέ:
ΓΙΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
Μίξη τίτλων:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΣΑΠΑΚΗ
Ηλεκτρονικοί τίτλοι:
ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
01:08:32:16
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Τύπος: 16 mm
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
25/09/2011