Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΗΣ “ΟΛΓΑΣ”
0000021882
Παρουσίαση της ένδοξης δράσης του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» στη Mεσόγειο κατά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τις μαρτυρίες μελών του πληρώματός του.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000021882
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΝΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΗΣ “ΟΛΓΑΣ”
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΗΣ “ΟΛΓΑΣ”
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Παρουσίαση της ένδοξης δράσης του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» στη Mεσόγειο κατά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τις μαρτυρίες μελών του πληρώματός του.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ντοκιμαντέρ το οποίο παρουσιάζει την ηρωική δράση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» και των μελών του πληρώματός του κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Γίνεται αναφορά στην αγορά του πλοίου από την Ελλάδα, στον οπλισμό και τα χαρακτηριστικά του. Σημειώνεται η συμμετοχή του σε αποστολές κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, και κυρίως η μεταφορά μέσω Σούδας στη Μέση Ανατολή των αποθεμάτων χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος, πριν τη γερμανική εισβολή στη χώρα το 1941. Προβάλλεται η πλούσια δράση του αντιτορπιλικού στις συμμαχικές αποστολές στη Μεσόγειο και η αναγνώριση της αξίας του πληρώματός του, καθώς προπορεύτηκε, τιμής ένεκεν, της νηοπομπής του παραδομένου ιταλικού στόλου. Στη συνέχεια, εξιστορούνται οι τελευταίες δραματικές στιγμές πριν τη βύθιση του πλοίου από γερμανικά αεροπλάνα τον Σεπτέμβριο του 1943, στο λιμάνι της Λέρου. Παράλληλα, επιζώντες της τραγωδίας, άνδρες που υπηρετούσαν τότε στο αντιτορπιλικό, όπως οι ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΛΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ, καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες, οι οποίες, μαζί με τις εκτιμήσεις ιστορικών, συνθέτουν την ηρωική εικόνα του πλοίου.
Τίτλοι έναρξης.
00:00:46:00
Το λιμάνι της ΛΕΡΟΥ και εμβόλιμα πλάνα φωτογραφιών όπου απεικονίζεται η πόλη της ΛΕΡΟΥ και το φλεγόμενο «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Ο αφηγητής περιγράφει το ηρωικό τέλος του πλοίου «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» στις 26 Σεπτεμβρίου του 1943, που η ιστορία και η δράση του στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν αναχθεί σε θρύλο.
00:01:28:00
Φωτογραφία του αντιτορπιλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».
00:01:36:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΛΑΣ, ιστορικός και σημαιοφόρος του «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», βρίσκεται καθισμένος στο γραφείο του μπροστά από βιβλιοθήκη και αναφέρεται στην παραλαβή και στη ναυπήγηση του «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» και του «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» το 1938.
00:01:57:00
Ο ιατρός ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ, ο οποίος βρίσκεται καθισμένος σε γραφείο μπροστά από βιβλιοθήκη. Αναφέρεται στην άφιξη των πλοίων από τη ΓΛΑΣΚΟΒΗ επισημαίνοντας το γεγονός ότι έφθασαν στην ΕΛΛΑΔΑ χωρίς πυροβόλα, ενώ στη συνέχεια τους τοποθέτησαν γερμανικά πυροβόλα.
00:02:15:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΛΑΣ αναφέρει ότι εξαιτίας της τότε συνεργασίας με τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ τα πλοία έφεραν το βαρύτερο οπλισμό μεταξύ των αντίστοιχων συμμαχικών. Εμβόλιμο πλάνο των αγκυροβολημένων πλοίων.
00:02:36:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΣ, ναύαρχος ε. α. και ιστορικός, ο οποίος βρίσκεται καθισμένος σε σαλόνι σπιτιού, αναφέρεται σε μία σημαντική αποστολή των πλοίων «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» και «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», την οποία ανέλαβαν πριν από τη γερμανική εισβολή. Μιλάει για τη μεταφορά χρυσού και συναλλάγματος της Τράπεζας της Ελλάδος από την ΕΛΕΥΣΙΝΑ στη ΣΟΥΔΑ.
00:02:52:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, πυροβολητής, ο οποίος βρίσκεται μπροστά από πάρκο. Αναφέρεται στην προαναφερθείσα αποστολή περιγράφοντας τα κιβώτια χρυσού αλλά και τις συνθήκες διαβίωσής του στο καράβι κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εμβόλιμο πλάνο με τον ίδιο να περπατάει στο πάρκο συνοδευόμενος από άλλον άνδρα.
00:03:35:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΛΑΣ αναφέρει ότι κάθε ελληνικό πλοίο που έπλεε μεταστάθμευε στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ. Εμβόλιμα πλάνα ναυτών μέσα σε ταχύπλοο σκάφος να προσεγγίζουν πολεμικό υποβρύχιο σταθμευμένο δίπλα σε πλοίο, ναύτες να συντηρούν πολεμικό εξοπλισμό. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΛΑΣ συνεχίζοντας αναφέρει ότι στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ το ναυτικό ανασυγκροτήθηκε βρίσκοντας καταφύγιο στον ελληνισμό της ΑΙΓΥΠΤΟΥ.
00:04:12:00
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ αφηγείται ότι φτάνοντας στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ο αντιναύαρχος ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ έστειλε εγκύκλιο σχετικά με την αυτόβουλη τοποθέτηση των αξιωματικών σε θέσεις. Ο ίδιος παρουσιάστηκε αρχικά στο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», ενώ μετά την επιστροφή του στο «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» από την ΚΑΛΚΟΥΤΑ απ’ όπου παρέλαβε εξοπλισμό για υποβρύχια, τοποθετήθηκε σε αυτό και παρέμεινε επί δύο χρόνια ως εθελοντής, έως τη βύθισή του. Εμβόλιμη φωτογραφία του ΜΑΝΩΛΗ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ από την περίοδο της θητείας του.
00:05:04:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΛΑΣ υπογραμμίζει ότι οι Άγγλοι χώρισαν τα αντιτορπιλικά σε δύο ομάδες, μάχης και συνοδείας. Το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» τέθηκε στην πρώτη ομάδα. Εμβόλιμες φωτογραφιών του «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».
00:05:45:00
Ο θερμαστής ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, ο οποίος βρίσκεται σε λιμάνι, περιγράφει τις δύσκολες αποστολές που αναλάμβαναν και εκτελούσαν με το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».
00:05:57:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΛΑΣ, ο οποίος βρίσκεται καθισμένος στο γραφείο του, μιλάει για τις «συνοδείες» που εκτελούσε το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».
00:06:04:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ αναφέρεται στη μεταφορά εφοδίων στο ΤΟΜΠΡΟΥΚ. Εμβόλιμος χάρτης της ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ και εφημερίδας της εποχής. Στη συνέχεια προβάλλονται πλάνα νηοπομπών. Ακούγεται ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ να περιγράφει τις δυσκολίες των αποστολών και τις πολλαπλές απώλειες, λόγω των περιπολιών στην περιοχή των γερμανικών και ιταλικών υποβρυχίων.
00:07:24:00
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ μιλάει για τις καθημερινές μεταφορές εφοδίων μεταξύ ΤΟΜΠΡΟΥΚ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.
00:07:34:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ περπατά σε αποβάθρα συνοδευόμενος από άλλον άνδρα. Ακούγεται ο πρώτος να περιγράφει περιστατικό στη ΒΕΓΓΑΖΗ με την καταστροφή τρένου φορτωμένου πυρομαχικά, από το οποίο οι εκρήξεις απειλούσαν το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».
00:08:03:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ να στέκεται μπροστά από καΐκι. Συνεχίζει την προηγούμενη αναφορά του και περιγράφει επίθεση που δέχθηκαν από αεροπλάνο.
00:08:21:00
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ να αναφέρει ότι από τα 15 αντιτορπιλικά της 14ης Μοίρας διασώθηκαν μόνο δύο, το «ΠΕΤΑΡΤ» και το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Τέλος, περιγράφει συγκινητικές στιγμές των ναυτών.
00:08:40:00
Πολεμικά πλοία πλέουν, ενώ ακούμε τον μηχανικό ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΕΛΑ. Στη συνέχεια σε πρώτο πλάνο ο ίδιος, μπροστά από βιβλιοθήκη, αναφέρεται στις δυσκολίες των αποστολών στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ αλλά και στη θερμή υποδοχή που τους επιφύλασσαν οι κάτοικοι στη ΜΑΛΤΑ
00:08:59:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ αναφέρει ότι η σκέψη τους ήταν πάντα στην ΕΛΛΑΔΑ και μιλάει για τη διανομή τροφίμων στη ΜΑΛΤΑ.
00:09:25:00
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ μας πληροφορεί για την υποδοχή που τους επιφύλασσαν μετά την άφιξή τους στη ΜΑΛΤΑ. Πλάνο από το συγκεντρωμένο πλήθος.
00:09:33:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΣ μιλάει για την πρώτη μεγάλη επιτυχία του υποβρυχίου «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1942, όπου μαζί με το «ΠΕΤΑΡΤ» εντόπισαν το ιταλικό υποβρύχιο «ΟΥΑΡΣΙΑΚ».
00:10:09:00
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ περιγράφει την προαναφερθείσα επιτυχία που σημείωσε το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Σύμφωνα με το Αρχηγείο είχαν την πληροφορία πως δεν θα συναντούσαν φιλικό υποβρύχιο. Το «ΠΕΤΑΡΤ» έκανε σήμα στο «ΟΥΑΡΣΙΑΚ», το οποίο καταδύθηκε και εξαπόλυσε 2 τορπίλες, αλλά τα αντιτορπιλικά με τους κατάλληλους ελιγμούς κατάφεραν να τις αποφύγουν. Έπειτα έκαναν έρευνες με τα υδρόφωνα και μετά την αποτυχία του «ΠΕΤΑΡΤ» το εντόπισε ο υδροφωνητής του «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΜΟΥΡΓΗΣ. Ακολούθησε η ρίψη βομβών βυθού, οι οποίες προκάλεσαν βλάβες στο ιταλικό υποβρύχιο με αποτέλεσμα να αναδυθεί. Εμβόλιμη φωτογραφία του «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» δίπλα στο υποβρύχιο.
00:11:59:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΣ αναφέρεται δεύτερη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», τη 19η Ιανουαρίου 1943, όταν περιπολώντας με τα αγγλικά αντιτορπιλικά «ΠΑΚΕΝΧΑΜ» και «ΝΟΥΜΠΙΑΝ» μεταξύ των τυνησιακών ακτών και της νήσου ΛΑΜΠΙΔΟΥΣΑ, εντόπισαν και βύθισαν το ιταλικό εξοπλισμένο βοηθητικό «ΣΤΡΟΜΠΟΛΙ», που μετέφερε καύσιμα και πυρομαχικά. Μάλιστα σημειώνει ότι πρώτο το πέτυχε το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Παρεμβάλλεται χάρτης της περιοχής και βολές πυροβόλου.
00:13:08:00
Ίδιο πλάνο. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΣ αναφέρει την τρίτη μεγάλη επιτυχία του «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» που είχε μαζί με το αγγλικό αντιτορπιλικό «ΤΖΕΡΒΙΣ», όταν μετά από πληροφορία ξεκίνησαν από τη ΜΑΛΤΑ και εντόπισαν τη νηοπομπή των ιταλικών εμπορικών πλοίων «ΠΟΣΤΟΥΜΙΑ» και «ΒΡΕΝΙΤΣΙΑ», που μετέφεραν πολεμοφόδια και καύσιμα από την ηπειρωτική ΙΤΑΛΙΑ στη ΣΙΚΕΛΙΑ, υπό τη συνοδεία του ιταλικού αντιτορπιλικού «ΚΑΣΤΟΡΕ».
00:14:26:00
Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ αναφέρεται στην καταστροφή των προαναφερθέντων πλοίων.
00:14:52:00
Ο πυροβολητής ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ στην οικία του. Αναφέρεται στον δίοπο πυροβόλων ΑΝΤΩΝΗ ΛΙΑΣΚΟ, στην επιτυχία που σημείωσε ο ίδιος αφού κατάφερε να εκτοπίσει το ιταλικό πλοίο και στο ολοκαύτωμα που ακολούθησε.
00:15:19:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΣ περιγράφει το σφυροκόπημα του ιταλικού πλοίου και παραθέτει τις συγκινητικές αναφορές του ιταλικού πληρώματος.
00:15:41:00
Ο ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΣ, ανθυποπλοίαρχος του «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Καταθέτει την εμπειρία και τα συναισθήματά του όταν βύθισαν ένα λευκό ιταλικό οχηματαγωγό και εκφράζοντας τη συμπόνια που ένιωθε προς το ιταλικό πλήρωμα.
00:16:33:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΣ περιγράφει την επιχείρηση απόβασης και κατάληψης της ιταλικής νήσου ΠΑΝΤΕΛΕΡΙΑ από το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» την 10η Ιουνίου 1943. Εμβόλιμο πλάνο χάρτη της περιοχής.
00:17:21:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ καταθέτει μνήμες από την επιχείρηση στην ΠΑΝΤΕΛΕΡΙΑ.
00:17:32:00
Πλάνα από βολές πυροβόλων.
00:17:53:00
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ περιγράφει τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών στην ΠΑΝΤΕΛΑΡΙΑ.
00:18:28:00
Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ αφηγείται την επίθεση που δέχθηκαν από εχθρικό σμήνος αεροπλάνων. Παρακολουθούμε αντίστοιχα πλάνα από επιθέσεις.
00:19:07:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ αναφέρει το γεγονός ότι από τα απόνερα των βομβών δεν φαινόταν το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» και οι Άγγλοι θεωρούσαν ότι καταστράφηκε, στη συνέχεια διαπιστώνοντας ότι διασώθηκε το ονόμασαν πλοίο-«φάντασμα».
00:19:19:00
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ αναφέρει το λόγο για τον οποίο το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» ονομάστηκε «τυχερό καράβι».
00:19:33:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ αναφέρει ότι το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» ήταν πλοίο-«φάντασμα» και τυχερό καράβι, γιατί πάντα διέφευγε τον κίνδυνο. Τέλος μιλάει με περηφάνια για το καμάρι του στόλου, δίνοντας πληροφορίες για το πλήρωμα και τον εξοπλισμό του εν λόγω πλοίου.
00:20:34:00
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΣ μιλάει για το ικανό πλήρωμα που διέθετε το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».
00:21:14:00
Ακούμε για τη συνθηκολόγηση της ΙΤΑΛΙΑΣ στις 9 Σεπτεμβρίου και την αναχώρηση του στόλου της για τη ΜΑΛΤΑ ενώ βλέπουμε πλάνο σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας όπου αναγράφεται το γεγονός.
00:21:29:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ αναφέρεται στα συναισθήματα του πληρώματος για την παράδοση της ΙΤΑΛΙΑΣ και την αναχώρηση για το ακρωτήριο της ΜΠΟΝΑ, όπου θα παραδιδόταν ο ιταλικός στόλος.
00:21:57:00
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ αφηγείται την παράδοση του ιταλικού στόλου, σημειώνοντας ότι τιμής ένεκεν τέθηκε επικεφαλής της σχετικής πομπής το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Εμβόλιμα πλάνα από την παράδοση του ιταλικού στόλου.
00:22:36:00
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ υπογραμμίζει τη συγκίνηση των Ελλήνων όταν αντίκρισαν το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» να ηγείται της πομπής κατά την παράδοση των Ιταλών.
00:22:46:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ περιγράφει τα συναισθήματα των Ελλήνων για το ιστορικό γεγονός της παράδοσης, που έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη τους. Εμβόλιμα πλάνα από πολεμικά πλοία.
00:22:56:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΛΑΣ αναφέρεται στο ότι το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» τέθηκε οδηγός του στόλου που ξεκίνησε από τη ΜΑΛΤΑ για την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
00:23:13:00
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ μιλάει για τη διαδρομή της νηοπομπής προς την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Εμβόλιμα πλάνα πολεμικών πλοίων.
00:23:36:00
Ο ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στον ενθουσιασμό του πληρώματος.
00:23:46:00
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΛΑΣ αναφέρει ότι την πομπή ανέμεναν οι ναύαρχοι ΚΑΝΙΓΚΧΑΜ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ πάνω σε μικρά ναρκαλιευτικά, από μπροστά τους πέρασαν τα ιταλικά πολεμικά πλοία οδηγούμενα από το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Εμβόλιμα πλάνα από πολεμικά πλοία. Συνεχίζοντας, μιλάει για την πρώτη αποστολή στα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. Εμβόλιμο πλάνο σχετικού χάρτη και πλέοντος πολεμικού πλοίου. Εν συνεχεία, αναφέρει ότι μετά το ΑΙΓΑΙΟ έφυγαν για τη ΧΑΪΦΑ, απ’ όπου παρέλαβαν στρατεύματα και μπήκαν στη ΛΕΡΟ, επέστρεψαν στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ και έφυγαν μαζί με το «ΙΝΤΡΕΠΙΤ» για το ΑΙΓΑΙΟ, φτάνοντας στη ΛΕΡΟ στις 26 Σεπτεμβρίου. Εμβόλιμο πλάνο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΤΑΛΑ στο γραφείο του να γράφει. Τέλος αναφέρει ότι στις 10 το πρωί είδε αεροπλάνα και αμέσως έπεσαν οι πρώτες βόμβες που έπληξαν το «ΙΝΤΡΕΠΙΤ». Ο ίδιος επιστρέφει στη θέση του, ενώ στη συνέχεια ακούγεται πυροβολισμός από τον οποίο σκοτώνεται ο Κυβερνήτης (εμβόλιμη φωτογραφία του). Το πλοίο κόπηκε στα δύο και δόθηκε η εντολή για την εγκατάλειψή του. Περιγράφει τον πανικό και τον φόβο που επικράτησε αλλά και τη θαυμαστή αλληλεγγύη του πληρώματος. Εμβόλιμα πλάνα από το βυθιζόμενο «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».
00:27:59:00
Πλάνο στη θάλασσα από πλοίο και εμβόλιμες φωτογραφίες του πληρώματος του «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».
00:29:10:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Ναυτικό, στόλος, νηοπομπή, πολεμικό πλοίο, αντιτορπιλικό, εφοδιασμός, βύθιση πλοίου, βομβαρδισμός
Αναφορές
ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΣ, ναύαρχος εν αποστρατεία, ιστορικός
ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, πυροβολητής στο «Όλγα»
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ, ιατρός στο «Όλγα»
ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, θερμαστής στο «Όλγα»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ, μηχανικός στο «Όλγα»
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ, πυροβολητής στο «Όλγα»
ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, πυροβολητής στο «Όλγα»
ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΣ, ανθυποπλοίαρχος στο «Όλγα»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΤΑΛΑΣ, σημαιοφόρος στο «Όλγα», ιστορικός
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ, ΛΕΡΟΣ
ΑΦΡΙΚΗ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΑΦΡΙΚΗ, ΛΙΒΥΗ, ΤΟΜΠΡΟΥΚ
ΕΥΡΩΠΗ, ΜΑΛΤΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΠΑΝΤΕΛΑΡΙΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΩΝ
Εικονολήπτες:
ΑΠ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δ. ΠΙΣΤΟΛΗΣ
Ι. ΣΚΟΥΡΤΗΣ
Ήχος:
Τ. ΧΙΔΗΡΟΓΛΟΥ
Λ. ΝΑΚΟΣ
ΣΤ. ΡΟΥΣΣΗΣ
Ηλεκτρολόγοι:
Ν. ΛΑΜΝΑΤΟΣ
Β. ΑΡΓΥΡΗΣ
Βίντεο μοντάζ:
ΧΑΡ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΧ. ΜΙΧΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Χ. ΚΑΡΛΟΣ
Μουσική Επιμέλεια:
ΤΖΕΣΙΚΑ ΑΛΕΠΗ
Βοηθός Παραγωγής:
ΘΑΝΟΣ ΛΕΩΝ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Παραγωγή Τμήματος Ελληνικού Προγράμματος ΕΤ1 ©1995
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:39:06
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
09/10/2011