Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ 36 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
0000020110
Σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας. Η εκπομπή ερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν στην αιματηρή καταστολή από την τότε κυβέρνηση Μεταξά της μεγάλης διαδήλωσης των απεργών εργατών στη Θεσσαλονίκη την 9η Μάη του 1936, μέσα από ντοκουμέντα και περιγραφές ανθρώπων που συμμετείχαν στην τότε παλλαϊκή απεργία.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000020110
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ 36 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1994
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας. Η εκπομπή ερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν στην αιματηρή καταστολή από την τότε κυβέρνηση Μεταξά της μεγάλης διαδήλωσης των απεργών εργατών στη Θεσσαλονίκη την 9η Μάη του 1936, μέσα από ντοκουμέντα και περιγραφές ανθρώπων που συμμετείχαν στην τότε παλλαϊκή απεργία.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή ερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν στην αιματηρή καταστολή από την τότε κυβέρνηση Μεταξά της μεγάλης διαδήλωσης των απεργών εργατών στη Θεσσαλονίκη την 9η Μάη του 1936, μέσα από ντοκουμέντα και περιγραφές ανθρώπων που συμμετείχαν στην τότε παλλαϊκή απεργία. Προσεγγίζει τα αίτια που οδήγησαν στη μεγάλη κινητοποίηση των καπνεργατών και παρουσιάζει τα αιτήματα του εργατικού κινήματος συνδεόμενα με την κοινωνική αναταραχή των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του 1930 κατά τα οποία η χώρα είχε πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο πρώην καπνεργάτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΣ περιγράφει τα γεγονότα μέρα με τη μέρα από την αρχή της κήρυξης της απεργίας αναφερόμενος στις συγκρούσεις με την αστυνομία και στον πρώτο νεκρό τον νεαρό ΤΑΣΟ ΤΟΥΣΗ – η εικόνα-σύμβολο της μάνας πάνω στη σωρό του νεαρού αυτοκινητιστή θα εμπνεύσει τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον «Επιτάφιο»- μέχρι την κηδεία στο κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας των δολοφονηθέντων απεργών στις 10 Μαΐου 1936. Τη δική του μαρτυρία καταθέτει ακόμη πρωταγωνιστικό στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος στα χρόνια του ’30, ο νεαρός τότε ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΑΥΡΟΒΙΤΗΣ. Για τα γεγονότα μιλούν επίσης κι άλλα πρόσωπα όπως, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ και ο δημοσιογράφος ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.
Η εκπομπή εντάσσει τα γεγονότα του Μάη του ’36 στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής, παρακολουθώντας την πολιτική ιστορία και τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων από τη Βενιζελική τετραετία 1928-1932 μέχρι την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, στις 4 Αυγούστου 1936. Παρουσιάζεται τέλος η ερμηνεία των τραγικών γεγονότων του Μάη του ’36 από το καθεστώς της μεταξικής δικτατορίας και τα τότε πολιτικά κόμματα. Στην διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα επικαίρων και αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
Τίτλοι αρχής.
00:01:06:00
Πλάνο του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με φόντο τη θάλασσα.
00:01:14:00
Πλάνο σε μαρμάρινη στήλη αφιερωμένη «ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ 1936». Εμφανίζεται με κόκκινα γράμματα ο τίτλος «Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ ’36 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».
00:01:27:00
Πλάνο με σκίτσο γυναίκας να θρηνεί πάνω από νεκρό. Πλάνα με δημοσιεύματα και φωτογραφίες της εποχής. Ακούγεται το τραγούδι «ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ» που ερμηνεύει ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ σε μουσική ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και στίχους ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ. Πλάνο με σκίτσο γυναίκας να θρηνεί το νεκρό και τον τίτλο «Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΜΑΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ’36».
00:01:49:00
Πλάνα της παραλίας της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με τον ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ, την προκυμαία και την πόλη να απλώνεται γύρω από την παραλία. Ο αφηγητής αναφέρεται στη σπουδαιότητα της πόλης.
00:02:11:00
Πλάνα του Διοικητηρίου, του παλιού Πανεπιστημίου, της παλαιάς αγοράς, του νεκροταφείου της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ, της Οδού ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ, της διασταύρωσης ΕΓΝΑΤΙΑΣ & ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, της Πλατείας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στους χώρους αυτούς σημάδεψαν την πορεία του εργατικού κινήματος, καθώς οι τότε καθεστωτικές δυνάμεις επέδειξαν τις διαθέσεις τους να επιβάλλουν τη σκληρή δικτατορία.
00:03:14:00
Πλάνο του πρώην Βουλευτή Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ να μιλά καθισμένος στο γραφείο του μπροστά σε βιβλιοθήκες. Αναλύει τα οικονομικά αιτήματα της απεργίας των καπνεργατών τον Μάιο του 1936 επικαλούμενοι τη συμφωνία που είχαν κάνει με τους καπνεμπόρους το 1924.
00:04:28:00
Πλάνο του συνταξιούχου καπνεργάτη Γ. ΖΑΡΑ καθισμένου μπροστά στη βιβλιοθήκη του να μιλάει για την έναρξη της απεργίας των καπνεργατών στις 30 Απριλίου, εξαιτίας της αδυναμίας εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ καπνεργατών και καπνεμπόρων. Επισημαίνει την αδιαλλαξία της αστυνομίας, που ήθελε να καταστείλει το καπνεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που ήταν ο κεντρικός άξονας του συνδικαλισμού στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αλλά και στην υπόλοιπη ΕΛΛΑΔΑ.
00:05:09:00
Πλάνα εφημερίδων και φωτογραφιών της εποχής. Ο αφηγητής διαβάζει φράσεις από την «Εφημερίδα των Βαλκανίων» που αναφέρονται στις δραματικές στιγμές του Μαΐου του ’36.
00:05:31:00
Πλάνο του Γ. ΖΑΡΑ να περιγράφει την πορεία διαμαρτυρίας της 8ης Μαΐου και τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των απεργών και της αστυνομίας.
00:06:47:00
Πλάνο του Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ να αναφέρεται στις ένοπλες επιθέσεις της χωροφυλακής κατά την πορεία της 8ης Μαΐου. Το γεγονός αυτό οδήγησε την επόμενη ημέρα σε παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που η έφιππη χωροφυλακή κατέπνιξε με βίαιο τρόπο, με αποτέλεσμα το θάνατο 12 απεργών και τον τραυματισμό 32.
00:07:57:00
Πλάνο του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ με εμβόλιμα πλάνα του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ και της φασιστικής νεολαίας. Ο αφηγητής περιγράφει τα γεγονότα που συντέλεσαν στην επιβολή της Δικτατορίας τον Αύγουστο του 1936, λαμβάνοντας ως σημείο εκκίνησης το Κίνημα του ’35. Σημειώνει την καταστολή του κινήματος από τον ΚΟΝΔΥΛΗ, την ανατροπή της κυβέρνησης ΤΣΑΛΔΑΡΗ, την επαναφορά της Βασιλείας, το δημοψήφισμα, τις εκλογές του Ιανουαρίου του 1936 και το πολιτικό αδιέξοδο. Πλάνα από πανηγυρισμούς για την επάνοδο του Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Β’, τη Βουλή των Ελλήνων, πορτρέτο του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ, του ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ και φωτογραφία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟΥ, εκπροσώπου του Παλλαϊκού Μετώπου.
00:09:24:00
Πλάνο του Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ να αναλύει τα αποτελέσματα των εκλογών και την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αναφέρεται στις απόπειρες πολιτικών συνασπισμών και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των πολιτικών παρατάξεων που εκλέχθηκαν στο Κοινοβούλιο. Αναλύει το «σύμφωνο ΣΟΦΟΥΛΗ – ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ» και τα επακόλουθα αυτής της συμφωνίας.
00:13:55:00
Πλάνα από τον ΤΑΜΕΣΗ και το ΜΠΙΓΚ-ΜΠΕΝ. Ο αφηγητής αναφέρεται στις επιδιώξεις της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, στις μηχανορραφίες και τις δολοπλοκίες που αποσκοπούσαν στη διασφάλιση των συμφερόντων της και στον έλεγχο μικρών κρατών. Η εγκαθίδρυση δικτατορικού καθεστώτος στην ΕΛΛΑΔΑ ευνοεί τα σχέδιά τους, γι αυτό και την υποδαυλίζουν.
00:14:36:00
Πλάνο του ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ να μιλάει σε συγκεντρωμένο πλήθος και ναζιστικών στρατευμάτων να παρελαύνουν, του ΜΠΕΝΙΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ και του ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΦΡΑΝΚΟ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη το 1936 και την άνοδο του φασισμού. Πλάνα από πόλεις της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ και της ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ.
00:15:30:00
Πλάνο του Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ να περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η εργατική τάξη, αρχής γενομένης από την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1929. Αναφέρεται στο φαινόμενο της ανεργίας που έπληξε την Ευρώπη και την Ελλάδα και στις επιπτώσεις που είχε καθώς και στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
00:18:20:00
Πλάνα του ΤΣΑΛΔΑΡΗ (1932) να περνά με όχημα από το ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, να καταθέτει στεφάνι στον ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ και να περπατά με στελέχη της κυβέρνησής του.
00:18:42:00
Πλάνο του Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ να αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΤΣΑΛΔΑΡΗ συνέχισε την πολιτική του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, προβαίνοντας παράλληλα σε περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως την κατάργηση της γερουσίας, τη διάλυση συνδικαλιστικών οργανώσεων, την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και προχώρησε σε μαζικές απολύσεις. Προσθέτει ότι υπήρξε εντεινόμενη αντιπαράθεση εργοδοτών-εργαζομένων και επισημαίνει τη μόνιμη υποστήριξη του κράτους στην εργοδοσία.
00:21:29:00
Πλάνα από την κηδεία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ την 1η Φεβρουαρίου 1936. Αναφορά του αφηγητή στο θάνατο του Γ. ΚΟΝΔΥΛΗ. Κάνει λόγο για τον παραμερισμό του από τον Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟ, και την απαλλαγή του ΜΕΤΑΞΑ από έναν επικίνδυνο πολιτικό αντίπαλο.
00:22:32:00
Πλάνα από την κηδεία του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, στις 18 Μαρτίου 1936 στο ΠΑΡΙΣΙ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι πέθανε ο θρύλος που θα μπορούσε να καθοδηγήσει τη Φιλελεύθερη παράταξη.
00:22:48:00
Πλάνα από τη κηδεία του πρωθυπουργού ΔΕΜΕΡΤΖΗ, στις 18 Απριλίου 1936. Ο αφηγητής αναφέρει ότι υπήρξε υπερασπιστής του κοινοβουλευτικού θεσμού, ενώ ο θάνατός του ευνόησε σημαντικά τα σχέδια του ΜΕΤΑΞΑ, ο οποίος και έλαβε από τον Βασιλιά την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Πλάνο του ΜΕΤΑΞΑ να μιλάει στη Βουλή. Ο αφηγητής αναφέρει ότι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στις 24 Απριλίου 1936. Πλάνα φωτογραφιών από τα γεγονότα του Μαΐου του ’36. Ο αφηγητής αναφέρεται στα πρώτα δείγματα αυταρχισμού.
00:23:45:00
Πλάνο του Γ. ΖΑΡΑ να μιλάει για την κήρυξη της απεργίας των καπνεργατών. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις υπόλοιπες συντεχνίες που συμπαραστάθηκαν στους καπνεργάτες, με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση της στάσης της αστυνομίας και τις πρώτες συγκρούσεις.
00:25:29:00
Πλάνο του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ και φωτογραφίας του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στο πέρασμα του Ι. ΜΕΤΑΞΑ από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τον Μάιο του ’36. Πλάνο του δημοσιογράφου Σ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου, καθισμένου στο γραφείο του να αναφέρεται στην άρνηση του ΜΕΤΑΞΑ να συναντηθεί με τους καπνεργάτες και στην εξάπλωση της απεργίας και σε άλλες συντεχνίες που θέλησαν να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους στους καπνεργάτες.
00:26:17:00
Πλάνο του Γ. ΖΑΡΑ να αναφέρεται στην πρόθεση των καπνεργατών να επιδώσουν το ψήφισμα που είχε προηγηθεί στη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας, πράξη την οποία απέτρεψε με βίαιο τρόπο η αστυνομία.
00:26:52:00
Πλάνο του Σ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ να αναφέρεται στην ολιγόωρη παραμονή του ΜΕΤΑΞΑ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ κατά την επιστροφή του από το ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, στη συνάντησή του με τον Γενικό Διοικητή ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΙΩΑΝΝΗ ΝΤΑΚΟ, στον οποίο έδωσε εντολή για βίαιη καταστολή της απεργίας.
00:27:24:00
Πλάνα φωτογραφιών συγκεντρωμένων απεργών. Ο αφηγητής αναφέρεται στα βίαια επεισόδια της 9ης Μαΐου και τον πρώτο νεκρό ΤΑΣΟ ΤΟΥΣΗ (εμβόλιμο πλάνο φωτογραφίας του).
00:28:05:00
Πλάνο του Σ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ. Περιγράφει τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν το θάνατο του ΤΑΣΟΥ ΤΟΥΣΗ, την περιφορά του πτώματός του έξω από το κτήριο της Γενικής Διοίκησης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και την τραγική μορφή της μητέρα του. Η σχετική φωτογραφία έγινε σύμβολο των γεγονότων και στάθηκε αφορμή να γράψει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ το ποίημά του «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ».
00:29:37:00
Πλάνο ενός χαρακτικού που απεικονίζει μια μάνα να θρηνεί το πτώμα του παιδιού της. Ο αφηγητής αναφέρεται στη μελοποίηση του «ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ» από τον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Ακούγεται το τραγούδι «ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ», που ερμηνεύει ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ.
00:30:16:00
Πλάνο του Γ. ΖΑΡΑ να αφηγείται τα επακόλουθα του θανάτου του Τ. ΤΟΥΣΗ, τις συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα το θάνατο μιας καπνεργάτριας, και τις προσπάθειες διάλυσης των διαδηλωτών με κάθε μέσο, ακόμα και με θωρακισμένο όχημα. Εμβόλιμο πλάνο από το Διοικητήριο.
00:33:14:00
Πλάνο του Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ να σχολιάζει τα γεγονότα ως πρωτοφανή. Πλάνο του Σ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ. Αναφέρεται στη λαϊκή οργή που ώθησε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και στις αντιδράσεις των αστυνομικών, οι οποίοι ξαφνιάστηκαν και τρομοκρατήθηκαν.
00:34:29:00
Πλάνα του νεκροταφείου της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι εκεί θα γινόταν η κηδεία των θυμάτων την 10η Μαΐου. Πλάνο του Γ. ΖΑΡΑ να περιγράφει την κηδεία των θυμάτων.
00:35:18:00
Πλάνο του Σ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ να αναφέρει ότι κλήθηκε τμήμα του στρατού, προκειμένου να αποτρέψει τους διαδηλωτές να παρακολουθήσουν την κηδεία. Ιδιαίτερα, κάνει λόγο για τον επικεφαλής Ταγματάρχη ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΙΝΑΚΗ που ενσωματώθηκε με τους διαδηλωτές, ακολουθούμενος από το στρατιωτικό τμήμα.
00:36:08:00
Πλάνο φωτογραφίας του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΙΝΑΚΗ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι αποστρατεύθηκε λίγους μήνες αργότερα.
00:36:21:00
Πλάνο του Σ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ να αναφέρεται στη συνάντησή του το 1976 με τον Ε. ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ο οποίος του σχολίασε το γεγονός, και σε παραδείγματα ιστορικά τεκμηριωμένα.
00:37:52:00
Πλάνο του τότε συνδικαλιστή και πρωταγωνιστή ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΑΥΡΟΒΙΤΗ, ο οποίος σχολιάζει. Ο αφηγητής υποκαθιστά τη φωνή του και αναφέρεται στις συναντήσεις που είχε με τον διαλλακτικό στρατιωτικό Διοικητή ΤΣΙΤΟΥΡΑ και τη συνάντησή του με τον Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟ που βρέθηκε τότε στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
00:38:37:00
Ίδιο πλάνο. Ο Χ. ΜΑΥΡΟΒΙΤΗΣ δίνει συνέντευξη. Αναφέρεται στη συνάντηση με τον Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟ και την απαξίωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
00:40:22:00
Πλάνο του Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ να αναφέρεται στην πανελλαδική απεργία στις 13 Μαΐου και την προετοιμασία γενικής απεργίας στις 5 Αυγούστου, η οποία ματαιώθηκε εξαιτίας του πραξικοπήματος της 4ης Αυγούστου.
00:41:40:00
Πλάνο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο αφηγητής αναφέρεται στη στήριξη της κυβέρνησης ΜΕΤΑΞΑ από τις παρατάξεις των Φιλελευθέρων και των Λαϊκών και στην καταδίκη των γεγονότων της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από τον πρόεδρο της Βουλής ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ. Διαβάζονται αποσπάσματα από τη διαμαρτυρία του. Εμβόλιμα πλάνα των Ι. ΜΕΤΑΞΑ και Θ. ΣΟΦΟΥΛΗ.
00:42:45:00
Πλάνο του Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ ο οποίος σχολιάζει τη δήλωση-διαμαρτυρία του Θ. ΣΟΦΟΥΛΗ. Κάνει λόγο για την αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος και την λανθασμένη ερμηνεία που απέδωσε στα γεγονότα του Μαΐου του ’36. Εμβόλιμες φωτογραφίες του ΜΕΤΑΞΑ.
00:45:37:00
Πλάνα φωτογραφιών του ΜΕΤΑΞΑ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΜΕΤΑΞΑΣ χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «γενική δοκιμή κομμουνιστικής επανάστασης», δικαιολογώντας έτσι το κύμα συλλήψεων και διώξεων εναντίον αριστερών στελεχών.
00:45:59:00
Πλάνο του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΑΥΡΟΒΙΤΗ να περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο απέφυγε τη σύλληψή του.
00:47:12:00
Πλάνα φωτογραφιών από τον Μάιο του 36. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο Μάιος του 36 άφησε νεκρούς, τραυματίες και αναπάντητα ερωτήματα, καθώς και την προσπάθεια εκμετάλλευσής του από τις πολιτικές παρατάξεις. Πλάνο από την έκθεση του Άγγλου πρόξενου στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ προς την κυβέρνησή του, όπου σχολιάζει και εκτιμά τα γεγονότα. Ο αφηγητής διαβάζει απόσπασμα από την έκθεση.
00:48:12:00
Πλάνο ενός χαρακτικού που απεικονίζει μια μάνα να θρηνεί το πτώμα του παιδιού της. Ο αφηγητής αναφέρεται στην αναγκαιότητα μνήμης των γεγονότων. Ακούγεται το τραγούδι «ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ», που ερμηνεύει ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ.
00:48:32:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Σενάριο:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Επιστημονικός σύμβουλος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Αφήγηση:
ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ
Ρεπορτάζ:
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΝΕΛΛΗ
Μοντάζ:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΒΗΣ
Ηχοληψία:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:49:53:20
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009