ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΚΛΕΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
0000020098
Σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας. Στο επεισόδιο αυτό ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού, αφηγείται την εμπειρία του από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, καθώς και τα γεγονότα που ακολούθησαν, τον εποικισμό των προσφύγων στην Ελλάδα και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000020098
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΚΛΕΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Χρονολογία Παραγωγής
1993
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας. Στο επεισόδιο αυτό ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού, αφηγείται την εμπειρία του από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, καθώς και τα γεγονότα που ακολούθησαν, τον εποικισμό των προσφύγων στην Ελλάδα και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς “ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ” του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ παρακολουθεί τη δράση του ελληνισμού της Μικράς Ασίας με ορόσημο την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου, μέσα από την αφήγηση του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ σε ιστορική αναδρομή τονίζει την πνευματική συνεισφορά του μικρασιατικού ελληνισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στους Μικρασιάτες Έλληνες φιλοσόφους της αρχαιότητας με τους οποίους εγκαινιάζεται η απαρχή της φιλοσοφικής σκέψης. Περιγράφει τη ζωή στη γενέτειρά του τη Σμύρνη πριν από την καταστροφή, μεταφέροντας αναμνήσεις από τα παιδικά του βιώματα. Αναφέρεται, επίσης, στα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής και στα επακόλουθά της παράλληλα με τα πολιτικά γεγονότα της εποχής. Καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για το χρονικό της καταστροφής μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Σμύρνη και την πυρπόλησή της, ενώ με κεντρικό άξονα της αφήγησής του την περιπέτεια της οικογένειάς του μέχρι την εγκατάστασή της στον Βύρωνα, εξιστορεί το δράμα των προσφύγων, τον αγώνα επιβίωσής τους και τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, τονίζοντας την προσφορά τους τόσο στον παραγωγικό τομέα όσο και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα.
Τίτλοι έναρξης.
00:00:21:00
Εμφάνιση τίτλου: «ΜΝΗΜΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ».
00:00:25:00
Τίτλοι έναρξης.
00:00:54:00
Πλάνο με λάβαρο.
00:01:01:00
Πλάνο με τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Εμφάνιση τίτλου: «ΚΛΕΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».
00:01:16:00
Πλάνα στην έκθεση για τον Ελληνισμό της ΣΜΥΡΝΗΣ. Ο αφηγητής μιλάει για την έκθεση που έγινε με την πρωτοβουλία των Σμυρναίων.
00:01:28:00
Πλάνα με παλιές φωτογραφίες της ΣΜΥΡΝΗΣ. Ο αφηγητής μιλάει για την έκθεση και για το ιστορικό παρελθόν.
00:01:48:00
Πλάνο με έγγραφο. Εμφάνιση τίτλου: «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΝ ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΡΦΕΩΣ».
00:01:51:00
Πλάνα με παλιές φωτογραφίες της ΣΜΥΡΝΗΣ.
00:01:57:00
Πλάνα στο γραφείο του Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ. Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει ποια είναι η θέση του για τη συνολική προσφορά του μικρασιατικού πολιτισμού. Εμφάνιση τίτλου: «Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ». Ο ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για τον τόπο που γεννήθηκε και την ομιλία που είχε κάνει στην Ακαδημία Αθηνών για την επέτειο των εβδομήντα χρόνων από την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ, «ΚΛΕΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».
00:03:07:00
Πλάνα σε αρχαία μνημεία. Ακούμε τον αφηγητή να αναφέρεται στη δόξα του Μικρασιατικού Πολιτισμού.
00:03:30:00
Πλάνα ασπρόμαυρου φιλμ με πλάνα από την κατεστραμμένη ΣΜΥΡΝΗ. Ακούμε τον αφηγητή να αναφέρεται στα πάθη του Μικρασιατικού Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι το 1922.
00:03:56:00
Πλάνα με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Αναφέρεται στις θετικές και αρνητικές συνέπειες της καταστροφής του 1922 και, αφού το συνδέσει με το 1940, εξηγεί γιατί θεωρεί την ημερομηνία αυτή ορόσημο για την ελληνική ιστορία.
00:05:47:00
Πλάνα από ασπρόμαυρο φιλμ εποχής με τρένο που φέρνει τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες. Ο αφηγητής αναφέρει τα δεινά που πέρασαν.
00:06:08:00
Πλάνα με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Ο δημοσιογράφος αναφέρει στον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ την προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων στην ΕΛΛΑΔΑ. Ο Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ καταθέτει την άποψη ότι το 1922 στη Μ. ΑΣΙΑ «συντελέστηκε μια τομή στην ιστορία της ανθρωπότητας». Εξηγεί την άποψή του.
00:07:09:00
Πλάνα με προτομή του ΗΡΟΔΟΤΟΥ. Ακούμε τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ να μιλάει για τη Μικρασιατική καταγωγή του αρχαίου ιστορικού.
00:07:19:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Μιλάει για τον ΗΡΟΔΟΤΟ και αναφέρει σχετικό απόσπασμα από κείμενο του ΗΡΟΔΟΤΟΥ, περιγράφοντας την υπεροχή που ένιωθαν οι ΕΛΛΗΝΕΣ έναντι των άλλων λαών. Αναλύει τις συνθήκες διαφοροποίησης Ελλήνων και βαρβάρων τον 6ο π. Χ. αιώνα στη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ και συγκεκριμένα στη ΜΙΛΗΤΟ.
00:09:22:00
Πλάνα με προτομή του ΘΑΛΗ ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΙΟΥ. Ακούμε τον αφηγητή να παρουσιάζει την πορεία του ως ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, θεμελιωτή της φιλοσοφίας της φύσης.
00:09:35:00
Πλάνα στη φύση εναλλασσόμενα με την προτομή του ΘΑΛΗ. Ακούμε τον αφηγητή ν’ αναφέρεται στη φιλοσοφία του ΘΑΛΗ και κατατάσσουν τη φιλοσοφική δράση του ΘΑΛΗ κατά τον 6ο π. Χ. αιώνα.
00:10:27:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Μιλά για τον ΘΑΛΗ, τον ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟ, τον ΑΝΑΞΙΜΕΝΗ από τη ΜΙΛΗΤΟ και τον ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ από την ΕΦΕΣΟ, τους ΕΛΕΑΤΕΣ: ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ, ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ. Συνεχίζει για τους φιλοσόφους από τα ΑΒΔΗΡΑ και αναφέρεται στον ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ και στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Κλείνει την αναφορά του στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας με αναφορά στους ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
00:11:37:00
Πλάνα από αρχαιολογικό χώρο στα παράλια της Μ. ΑΣΙΑΣ.
00:11:55:00
Εξηγεί την κατάσταση στα παράλια της Μ. ΑΣΙΑΣ με την εγκατάσταση των Ελλήνων, όταν άρχισαν τα δεινά του Ελληνισμού με την ίδρυση του ΛΥΔΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.
00:12:36:00
Πλάνο με αρχαία προτομή του ΒΙΑ από την ΠΡΙΗΝΗ. Ακούμε τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ να τον παρουσιάζει ως έναν από τους επτά σοφούς της Ελλάδας.
00:12:47:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Αναλύει την ιδέα του ΒΙΑ από την ΠΡΙΗΝΗ, να φύγουν από την ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ και να πάνε στην ΣΑΡΔΗΝΙΑ και να ιδρύσουν εκεί μια νέα ΙΩΝΙΑ.
00:13:04:00
Πλάνα στα παράλια της ΘΡΑΚΗΣ. Ακούμε τον αφηγητή να αναφέρει ότι ο Ελληνισμός της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ βρήκε στη ΘΡΑΚΗ πολλές φορές καταφύγιο. Αναφέρεται στην επικράτηση του Ελληνικού πνεύματος στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
00:13:44:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Αναφέρεται στα χρόνια της ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ εποχής και της ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, στις ταλαιπωρίες των πληθυσμών της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ και στην άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών στη ΣΜΥΡΝΗ και στην ΠΕΡΓΑΜΟ. Αναφέρει τον ΓΑΛΗΝΟ, μεγαλύτερο γιατρό της εποχής, τον ΥΠΑΡΧΟ, μεγαλύτερο αστρονόμο, τον ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, ρήτορα από την ΣΜΥΡΝΗ, τον ποιητή ΚΟΝΗΤΟ. Μιλάει για τα Βυζαντινά χρόνια στην ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε τότε.
00:16:34:00
Πλάνα με φωτογραφίες εποχής από τη ΣΜΥΡΝΗ. Ο αφηγητής μιλάει για τον Ελληνικό χαρακτήρα της πόλης και τον Ελληνικό πολιτισμό ανά τους αιώνες. Αναφέρει τις καταστροφές που έκανε ο στρατός του ΚΕΜΑΛ.
00:17:24:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Αναφέρεται στην ακμή του Ελληνικού στοιχείου της ΣΜΥΡΝΗΣ και όλης της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ κατά το τέλος του 18ου και τον 19ο αιώνα. Μιλάει για τον ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΚΟΡΑΗ που γεννήθηκε και σπούδασε στη ΣΜΥΡΝΗ, τους διωγμούς, τη σφαγή και τη μετάβαση πολλών Ελλήνων στη ΣΥΡΟ κατά τον 18ο αιώνα, ιδρύοντας την ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, αλλά παρόλα αυτά τη συνεχή παρουσία του ελληνικού στοιχείου εκεί.
00:19:32:00
Ασπρόμαυρα πλάνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ. Ο αφηγητής αναφέρεται στα γεγονότα του 1916 και στον Εθνικό Διχασμό. Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ σχηματίζει κυβέρνηση στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και αποφασίζει να προσχωρήσει στο γαλλοαγγλικό συμμαχικό στρατόπεδο εναντίον της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Γίνεται λόγος για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και την εκμετάλλευση των ελληνικών ζητημάτων από τις διεθνείς σκοπιμότητες.
00:20:25:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Αναφέρει δηλώσεις των συμμάχων προς τον WILSON σχετικά με τους στόχους τους για τον πόλεμο που διεξάγουν.
00:20:59:00
Πλάνα στο ΠΑΡΙΣΙ αρχικά από το κτήριο που διεξήχθη η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ αμέσως μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια από τις αφίξεις των συμμετεχόντων. Ο αφηγητής μιλάει για τις διαθέσεις των συμμάχων απέναντι στην ΕΛΛΑΔΑ και τις σημαντικές διπλωματικές νίκες του Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
00:21:23:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Αναφέρεται στην αλλαγή της πολιτικής των Συμμάχων, στα λάθη του Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και την προέλαση του Ελληνικού Στρατού στα βάθη της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, στην κυριαρχία της «Μεγάλης Ιδέας» και στην προσπάθεια ματαίωσης του αφανισμού από τους Νεότουρκους του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
00:22:57:00
Πλάνα με φωτογραφίες εποχής από την άφιξη του ελληνικού στρατού στη ΣΜΥΡΝΗ. Ο αφηγητής αναφέρει την ημερομηνία 2 Μαΐου 1919.
00:23:09:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Μιλάει για τον ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ως υπερασπιστή του εθνικού φρονήματος και απαγγέλλει σχετικό απόσπασμα ποιήματός του. Το αναλύει.
00:23:37:00
Πλάνα με φωτογραφίες εποχής στη ΣΜΥΡΝΗ που εικονίζουν την άφιξη του Ελληνικού Στρατού. Ο αφηγητής παρουσιάζει τις στιγμές που έζησε τότε ο Ελληνισμός της ΣΜΥΡΝΗΣ. Παρεμβάλλεται φωτογραφία με τον Μητροπολίτη ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ.
00:24:09:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει για τις σχέσεις των Ελλήνων και των Τούρκων πριν την καταστροφή. Ο ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ του απαντά πως για τον ίδιο είναι δύσκολο να απαντήσει από προσωπική εμπειρία, γιατί στη συνοικία του δε συναντούσε Τούρκους, αλλά δεν αρνείται τη συνύπαρξη.
00:24:57:00
Πλάνα με φωτογραφίες εποχής από τη ΣΜΥΡΝΗ. Ο αφηγητής μιλάει για την πολυεπίπεδη ακμή της στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
00:25:33:00
Πλάνα με φωτογραφίες εποχής της οικογένειας του Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ. Ο αφηγητής μιλάει για την παρουσία της οικογένεια του καλεσμένου του στη ΣΜΥΡΝΗ.
00:25:43:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Μιλάει για την ευφορία της γης της ΣΜΥΡΝΗΣ, όπως αυτή του έχει εντυπωθεί από τα κτήματα της οικογένειάς του στη ΣΜΥΡΝΗ.
00:27:00:00
Πλάνα με φωτογραφίες εποχής της ΣΜΥΡΝΗΣ.
00:27:13:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Μιλάει για την «αρωματισμένη» ατμόσφαιρα των καφενείων και ζαχαροπλαστείων που βρίσκονταν στην προκυμαία της ΣΜΥΡΝΗΣ. Εξηγεί από πού προέρχεται η ονομασία της συνοικίας ΚΟΡΔΕΛΙΟ.
00:28:08:00
Πλάνα με φωτογραφίες εποχής της ΣΜΥΡΝΗΣ.
00:28:15:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Αναφέρει πώς γιόρταζαν τις ΑΠΟΚΡΙΕΣ στην συνοικία της ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ της ΣΜΥΡΝΗΣ.
00:29:01:00
Πλάνα με φωτογραφίες εποχής της ΣΜΥΡΝΗΣ.
00:29:07:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Αναφέρεται μέσα από τις παιδικές του μνήμες στη συνοικία ΤΑΜΠΑΧΑΝΑ, που ήταν η φτωχή συνοικία της ΣΜΥΡΝΗΣ, στην ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, σε γιορτή των ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ που συμμετείχε με μια αντιπροσωπεία μαθητών. Εξηγεί την πίστη του ότι ο «πνευματικός θησαυρός» του μικρασιατικού ελληνισμού κυβερνά τον κόσμο και σήμερα.
00:31:30:00
Πλάνα εποχής με στρατιώτες στην εκστρατεία της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. Ο αφηγητής μιλάει για την εκστρατεία αυτή και τα λάθη κάποιων αξιωματούχων.
00:31:48:00
Πλάνα εποχής με τον τουρκικό στρατό να εισβάλλει στη ΣΜΥΡΝΗ. Ο αφηγητής μιλάει για την 27 Αυγούστου 1922, την ημέρα εισβολής του Τούρκικου στρατού στη ΣΜΥΡΝΗ, και τα γεγονότα που ακολούθησαν.
00:32:10:00
Πλάνα εποχής με την πυρπόληση της ΣΜΥΡΝΗΣ. Ο αφηγητής αναφέρει την ημέρα 31 Αυγούστου 1922 και την πυρπόληση της πόλης.
00:32:19:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Μιλάει για τα γεγονότα εκείνων των ημερών, την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ και την πολιτική που ακολουθήθηκε μιλώντας, όπως λέει, όσο πιο αντικειμενικά μπορεί.
00:34:40:00
Πλάνα εποχής με την πυρπολημένη ΣΜΥΡΝΗ.
00:34:59:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Αναφέρει τις προσωπικές του μαρτυρίες από τις 4 μέρες της καταστροφής της ΣΜΥΡΝΗΣ, τη φιλοξενία τους από κάποιον Γάλλο, τις εικόνες που έχει από τις στιγμές της φωτιάς.
00:36:59:00
Πλάνα εποχής με τη φωτιά να κατακαίει τα οικοδομήματα της προκυμαίας στη ΣΜΥΡΝΗ.
00:37:11:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Περιγράφει τις στιγμές της καταστροφής που έζησε. Παρεμβάλλονται πλάνα με κόσμο να ανεβαίνει σε πλοία για να σωθεί.
00:38:38:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Μιλάει για την πολιτική κατάσταση στην ΕΛΛΑΔΑ μετά την πυρπόληση της ΣΜΥΡΝΗΣ και αναφέρεται στα Ελληνικά πλοία που έφτασαν στο λιμάνι της ΣΜΥΡΝΗΣ, για να παραλάβουν τα γυναικόπαιδα. Μιλάει, επίσης, για την άφιξή τους στην ΕΛΛΑΔΑ και για το θάνατο του μικρού του αδελφού, ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ.
00:39:36:00
Πλάνα στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ο αφηγητής μιλάει για τη γεωγραφική της θέση, απέναντι από το ΑΪΒΑΛΙ της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. Επίσης, αναφέρει ότι η οικογένεια του Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ έφτασε στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ μετά την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ, εκτός από τον πατέρα του, που ήταν αιχμάλωτος.
00:40:08:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Αναφέρει τις αναμνήσεις του από το ταξίδι προς τη ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Εξηγεί την πολιτική κατάσταση στην ΕΛΛΑΔΑ, αναφέρει τις ενέργειες του Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και του ΠΑΓΚΑΛΟΥ και περιγράφει τις συνθήκες διάσωσης του πατέρα του.
00:41:53:00
Πλάνα εποχής με τους πρόσφυγες να κινούνται εξαθλιωμένοι με τα πόδια και τα κάρα που μεταφέρουν ό, τι μπορούν να διασώσουν. Ο αφηγητής μιλάει για την κατάσταση των προσφύγων.
00:42:24:00
Πλάνα σε προσφυγικά σπίτια στον ΒΥΡΩΝΑ. Ο αφηγητής μιλάει για τη συνοικία δίπλα στο ΠΑΓΚΡΑΤΙ, που φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες. Σημειώνει την προσφορά στην κοινωνία των ανθρώπων που κατοίκησαν εκεί.
00:42:51:00
Πλάνα σε σπίτι στον ΒΥΡΩΝΑ. Ο αφηγητής μιλάει για το σπίτι που έμεινε η οικογένεια του Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ από το 1923.
00:43:03:00
Πλάνα με οικογενειακές φωτογραφίες της οικογένειας του Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ.
00:43:06:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Μιλάει για το σχολείο του στην ΑΘΗΝΑ και πώς τους αντιμετώπιζαν μαθητές και καθηγητές. Αναφέρει την αλληλεγγύη μεταξύ των προσφύγων και τα αθλητικά σωματεία που δημιούργησαν.
00:45:14:00
Πλάνα στο σπίτι του Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ στον ΒΥΡΩΝΑ.
00:45:28:00
Πλάνο με τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ στο γραφείο του. Λέει για τις γυναίκες που αναγκάστηκαν να δουλέψουν και πώς το προσφυγικό στοιχείο τόνωσε την Ελληνική κοινωνία και οικονομία.
00:46:20:00
Πλάνα σε εργοστάσιο ταπητουργίας στον ΒΥΡΩΝΑ. Ο αφηγητής μιλάει για την προσφορά των προσφύγων στον παραγωγικό τομέα.
00:46:51:00
Εναλλαγή πλάνων με το δημοσιογράφο στο γραφείο του Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ να ζητάει την άποψή του για τη δύναμη που βρήκαν οι πρόσφυγες να αναγεννηθούν και τον Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟ απαντώντας να περιγράφει το ελληνικό θαύμα, αλλά και τις πολύ δύσκολες ώρες που ανασύρει από τη μνήμη του για τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να επιβιώσουν.
00:49:24:00
Πλάνα στον ΒΥΡΩΝΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στα 71 χρόνια μετά την καταστροφή.
00:49:46:00
Πλάνα με φωτογραφίες εποχής από τη ΣΜΥΡΝΗ. Ο αφηγητής κλείνει το αφιέρωμα μιλώντας για τη σημαντική παρουσία του μικρασιατικού ελληνισμού αλλά και για τη μεγάλη καταστροφή.
00:50:19:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, Μικρασιατική εκστρατεία, Μικρασιατική Καταστροφή, Σμύρνη, πρόσφυγες
Αναφορές
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ, δημοσιογράφος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, πολιτικός
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΑΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΜΥΡΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ, ΒΥΡΩΝΑΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σενάριο-Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Αφήγηση:
ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ
Μοντάζ:
Σ. ΜΑΥΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Δημοσιογραφική επιμέλεια:
ΝΑΝΣΥ ΚΟΤΡΟΤΣΟΥ
Ρεπορτάζ:
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΝΕΛΛΗ
Ηχοληψία:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Post Production:
Μ. ΜΟΔΙΑΝΟ ΕΠΕ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Παραγωγή:
ΕΤ-1
1993
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:50:43:18
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009