Επεισόδιο:002
0000019862
Κωδικός Τεκμηρίου
0000019862
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ 1947 – 1967 20 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Επεισόδιο:002
Χρονολογία Παραγωγής
1990
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΣΥΝΘΕΤΟ-ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς καλύπτει την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Στρατάρχη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΓΟ. Με σημείο αναφοράς την ημέρα συντριπτικής νίκης του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ στις εκλογές της 16 Νοεμβρίου 1952 η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πολιτική ιστορία της χώρας. Κάνει λόγο για την απόφαση της Κυβέρνησης του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ για την κατάργηση του στρατοπέδου της ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ και για τον εκλογικό νόμο που οδήγησε στη συντριβή των αντιδεξιών κομμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συνεργασία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΓΟ, με σχόλια της εκδότριας ΕΛΕΝΗΣ ΒΛΑΧΟΥ και του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΘΩΝΙΟΥ. Ακόμα, γίνεται λόγος για την προσπάθεια του Στρατάρχη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ και του Υπουργού Συντονισμού ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και προβάλλονται σχετικά πλάνα. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο επεισόδιο θίγεται το ζήτημα των ελληνο-γιουγκοσλαβικών σχέσεων. Προβάλλονται αποσπάσματα των επικαίρων από την επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Στρατάρχη ΤΙΤΟ στην ΕΛΛΑΔΑ, την επίσκεψη Ελλήνων Βουλευτών και των Βασιλέων της ΕΛΛΑΔΑΣ στη ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, και παράλληλα ο πρώην Πρωθυπουργός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ περιγράφει σε συνέντευξή του στη ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ τα στάδια ανοικοδόμησης της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος, γίνεται αναφορά στο θάνατο της ηθοποιού ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ και το επεισόδιο κλείνει με αναφορά στη διαδοχή του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ από τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.
Εμφάνιση τίτλων έναρξης της εκπομπής.
00:01:25:00
H ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ κάνει την εισαγωγή στο δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής, η οποία διατρέχει την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΠΑΠΑΓΟ. Βρισκόμαστε στις 16 Νοεμβρίου 1952, ημέρα της συντριπτικής νίκης του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ στις εκλογές, Αναφέρει πως από το 1946, όταν έλαβαν χώρα οι πρώτες εκλογές μετά την Απελευθέρωση-χωρίς τη συμμετοχή της Αριστεράς-έως το 1952 όταν ανεβαίνει ο ΠΑΠΑΓΟΣ στην εξουσία εναλλάχθηκαν 18 κυβερνήσεις. Το 1950 η εξουσία περνάει στους ηγέτες του Κέντρου, ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ. Παράλληλα, παρεμβάλλονται σχετικές φωτογραφίες. Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ κάνει αναφορά στη διαφωνία μεταξύ των ηγετών στους κόλπους του κέντρου, με κυριότερο λόγο την αμνηστία των ηττημένων του Εμφυλίου, την οποία αναγγέλει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. Ακούγεται ηχητικό ντοκουμέντο από το λόγο του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, στον οποίο παρουσιάζει την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ως στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων, υπογραμμίζοντας πως όσοι κρατούμενοι δεν απολυθούν από τις αρμόδιες επιτροπές ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, θα μεταφερθούν σε άλλη νήσο υπό καθεστώς απλού και προσωρινού περιορισμού και σε συνθήκες σύμφωνες με τις αρχές του ανθρωπισμού. Ενώ ακούγεται το απόσπασμα από το λόγο του ΠΛΑΣΤΗΡΑ προβάλλονται σχετικά πλάνα από τα επίκαιρα.
00:03:36:00
Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ αναφέρεται στην αντίθεση του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και του ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στην απόφαση του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις του ΠΛΑΣΤΗΡΑ με την Αριστερά θα τραυματιστούν ανεπανόρθωτα μετά την εκτέλεση του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, με χαρακτηριστικό το σύνθημα του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», και λόγω και του εκλογικού νόμου όλα τα αντιδεξιά κόμματα θα οδηγηθούν στην συντριβή Παρεμβάλλονται φωτογραφίες του Στρατάρχη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ.Στη συνέχεια, η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ απαντά στο ερώτημα γιατί ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ αποδέχθηκε τον εκλογικό νόμο, επισημαίνοντας πως η ασθένειά του και η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον ανάγκασαν να υποχωρήσει στις πιέσεις και να δεχθεί πλειοψηφικό χωρίς επαναληπτική αναμέτρηση. Παράλληλα με την αφήγηση της δημοσιογράφου προβάλλονται φωτογραφίες του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ και του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ στην κάλπη, καθώς και πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με φωτογραφία και ιδιόχειρη ευχαριστήρια αφιέρωση του ΠΑΠΑΓΟΥ για τη νίκη του στις 16 Νοεμβρίου 1952. Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως οι συνασπισμοί του Κέντρου, μετά τη νίκη του Ελληνικού Συναγερμού, θα καταποντιστούν• ο μόνος που θα διασωθεί είναι ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ο οποίος συνεργαζόμενος με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΓΟ θα ανακτήσει την έδρα του στη Βουλή.
00:04:38:00
Πλάνο της ΕΛΕΝΗΣ ΒΛΑΧΟΥ. Περγράφει πώς ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ σε μια εποχή που δεν είχε λαϊκή υποστήριξη, ζήτησε από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΓΟ να συνεργαστεί μαζί του, εγκαταλείποντας τον μετά την εκλογική νίκη.
00:05:44:00
Πλάνο του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΘΩΝΙΟΥ, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Κάνει αναφορά στο γεγονός της μη εκλογής του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στις εκλογές της κυβέρνησης ΠΛΑΣΤΗΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ το 1951 και στις προσπάθειες που έγιναν για να εκλεγεί βουλευτής. Αναφέρεται στο δίλημμα του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ για τη συμμετοχή του στις εκλογές της 16 Νοεμβρίου 1952, τη συνεργασία του με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΓΟ στην ΠΑΤΡΑ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Κάνει λόγο, ακόμα, για την αντίδραση της Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Νεολαίας και την απόφαση που έλαβε ο ίδιος σαν πρόεδρος της Δ. Σ. Ν. και ο υπεύθυνος του οργανωτικού της Νεολαίας ΑΡΗΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ με ανακοίνωση στον τύπο να γίνει σύσταση σε όλα τα μέλη να ψηφίσουν τα κόμματα του Κέντρου εκτός των Πατρών, όπου προέτρεπαν να ψηφίσουν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ και τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Περιγράφει, στη συνέχεια, την αντίδραση του ιδίου του ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, τη συνάντησή που είχε ο ίδιος και ο ΑΡΗΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ με τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στο ΚΑΣΤΡΙ και την εξήγηση που του έδωσε για τους λόγους που τον έκαναν να επιλέξει τη συνεργασία με τον ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΠΑΠΑΓΟ.
00:11:19:00
Πλάνο από τα επίκαιρα με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΓΟ. Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ αναφέρεται στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει ξένα κεφάλαια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με τη βοήθεια του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ, ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη προετοιμάζοντας τα ταξίδια του Στρατάρχη ΠΑΠΑΓΟΥ. Οι προσπάθειες, ωστόσο, δεν καρποφορούν και τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας αυξάνονται-ιδιαίτερα μετά την αιφνίδια υποτίμηση της δραχμής από τον ΣΠΥΡΟ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ (στις 9 Απριλίου 1953). Παρεμβάλλεται πλάνο από τα επίκαιρα με το ΣΠΥΡΟ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ. .
00:11:56:00
Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ περιγράφει την κορύφωση του ψυχροπολεμικού κλίματος στη δεκαετία του ’50, με χαρακτηριστικές τις εκφράσεις «το σιδηρούν παραπέτασμα» σε αντίθεση με τις «χώρες του ελευθέρου κόσμου». Σχολιάζει πως κανένας δεν είχε φανταστεί την ύπαρξη καθεστώτων όπως του ΝΙΚΟΛΑΕ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ. Συνεχίζει, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, χώρα με την οποία η ΕΛΛΑΔΑ συνδέεται με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας. Τέλος, προλογίζει την συνομιλία που είχε με τον πρώην Πρωθυπουργό ΓΕΩΡΓΙΟ ΡΑΛΛΗ, ο οποίος ήταν παρών στην πολιτική ζωή του τόπου από το 1950, και συγγραφέα του βιβλίου «Πολιτικές εκμυστηρεύσεις». Ακολουθεί απόσπασμα φιλμ σχετικά με το περιστατικό δύο Αλβανών φυγάδων. Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ επιστά την προσοχή στο ύφος και τη φρασεολογία του φιλμ που ακολουθεί.
00:13:21:00
Απόσπασμα από το φιλμ των επικαίρων. Πλάνα των δύο Αλβανών φυγάδων σε βάρκα, ενώ ακούμε τον εκφωνητή να περιγράφει τη φυγή τους από την ΑΛΒΑΝΙΑ όπου «επικρατεί το τυραννικό καθεστώς του ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ». Ακολουθούν πλάνα των δύο Αλβανών φυγάδων να αφηγούνται σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους τις εντυπώσεις τους «από την επικρατούσα κατάσταση στον κομμουνιστικό παράδεισο», σύμφωνα με την περιγραφή του εκφωνητή.
00:13:50:00
Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ αντιπαραθέτει το επόμενο απόσπασμα των επικαίρων από την υποδοχή του Στρατάρχη ΓΙΟΖΙΠ ΜΠΡΟΖ ΤΙΤΟ (JOSIP BROZ TITO) στην ΕΛΛΑΔΑ (Ιούνιος 1954). Ακολουθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα από την επίσκεψη του Στρατάρχη ΤΙΤΟ στην ΕΛΛΑΔΑ. Πλάνα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΤΙΤΟ στη Θαλαμηγό Γκάλεπ. Ακολουθούν πλάνα στον ΠΕΙΡΑΙΑ από την υποδοχή του ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΤΙΤΟ. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ανταλλάσσει χειραψία με τον ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΤΙΤΟ και επιθεωρεί το πλήρωμα της θαλαμηγού. Ακολουθούν πλάνα από την αποβίβαση των δύο ηγετών στην ακτή και του ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΤΙΤΟ να ανταλλάσσει χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΓΟ, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο Πειραιώς. Οι δύο αρχηγοί επιβιβάζονται σε ανοικτό αυτοκίνητο για την ΑΘΗΝΑ. Πλάνα από τα σημαιοστολισμένα κτήρια, νεαρές κοπέλες με παραδοσιακές ενδυμασίες και πλήθος κόσμου παρατεταγμένο κατά μήκος του δρόμου, ενώ ο εκφωνητής περιγράφει πως «η πρωτεύουσα αναμένει την είσοδο του ηγέτη του γενναίου Γιουγκοσλαβικού λαού». Πλάνα από την πομπή με προπορευόμενο το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν οι δύο ηγέτες, ακολουθούμενο από ίλη ιππικού και τα αυτοκίνητα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ακούμε τον εκφωνητή να κάνει λόγο για την «θερμότατη υποδοχή που επεφύλαξε ο αθηναϊκός λαός που πιστοποιεί τη στερεότητα των δεσμών μεταξύ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, απόδειξη των αποτελεσμάτων της ειρηνικής συνεργασίας». Πλάνα από την άφιξη της αυτοκινητοπομπής στα ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ, με το αυτοκίνητο του Μεγάλου Αυλάρχου ΛΕΒΙΔΗ και των Ανωτάτων Αξιωματούχων της Αυλής να εισέρχεται πρώτο στα Ανάκτορα.
00:17:15:00
Πλάνο της ΡΕΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ με τον πρώην Πρωθυπουργό ΓΕΩΡΓΙΟ ΡΑΛΛΗ. Η ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ εκφράζει τη διαπίστωση πως τα φιλμάκια των επικαίρων της δεκαετίας του ’50 παρουσιάζουν τις σχέσεις της ΕΛΛΑΔΑΣ με τη ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ιδιαίτερα θερμές και ζητά από τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΡΑΛΛΗ να αναφερθεί στα στάδια της οικοδόμησης της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ κάνει αναφορά στην προστασία των κομμουνιστικών στρατευμάτων στο έδαφος της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, στη διαφωνία του Στρατάρχη ΤΙΤΟ με την ΚΟΜΙΝΦΟΡΜ το 1948 με αποτέλεσμα το κλείσιμο των ελληνο-γιουγκοσλαβικών συνόρων και έτσι την έλλειψη δυνατότητας των Ελλήνων ανταρτών να περάσουν τα σύνορα για να ξεφύγουν από τον ελληνικό στρατό. Ακόμα, μιλά για τον τερματισμό του Εμφυλίου Πολέμου και την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949, την αποκατάσταση των σχέσεων ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ το 1950 και την προσχώρηση της ΕΛΛΑΔΑΣ μαζί με την ΤΟΥΡΚΙΑ στο ΝΑΤΟ το 1951. (Παρεμβάλλεται φωτογραφία). Αναφέρεται, ακόμα, στο Πρώτο Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ και ΤΟΥΡΚΙΑΣ το 1953, το οποίο μεταβλήθηκε σε Σύμφωνο Στρατιωτικής Συμμαχίας το 1954. Ο ΤΙΤΟ απέβλεπε σε αυτή τη συμμαχία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης της ΚΟΜΙΝΦΟΡΜ στη ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. Συνεχίζει κάνοντας αναφορά στην επιδείνωση των σχέσεων ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ το 1955 εξαιτίας του Κυπριακού με αποκορύφωμα τους τουρκικούς βανδαλισμούς στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και τη ΣΜΥΡΝΗ το Σεπτέμβριο του 1955 και στη μείωση της έντασης μεταξύ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ και ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ λόγω της διαδοχής του ΝΙΚΙΤΑ ΚΡΟΥΤΣΕΦ (NIKITA KHRUSHCHEV) στη εξουσία μετά το θάνατο του ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ (στις 5 Μαρτίου 1953), με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση του Τριμερούς Συμφώνου Συμμαχίας. Το 1956 ο ΤΙΤΟ μαζί με τον ΝΕΧΡΟΥ και τον ΝΑΣΕΡ ίδρυσαν την ομάδα των Αδέσμευτων. Υπογραμμίζει, ότι έκτοτε η ΕΛΛΑΔΑ έχει καλές σχέσεις με την ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, με μόνο σημείο έντασης το θέμα των ΣΚΟΠΙΩΝ. Τέλος, πλάνο από φιλμ των επικαίρων με τις σημαίες της ΕΛΛΑΔΑΣ και της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ.
00:24:46:00
Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ αναφέρεται στη θετική αντιμετώπιση του ΤΙΤΟ επισημαίνοντας πως όταν έγινε αρχηγός του κράτους, ένα ολόκληρο φιλμ από τα επίκαιρα αφιερώθηκε στο πρόσωπό του, γεγονός το οποίο δεν είχε ξανασυμβεί για άλλο ξένο ηγέτη. Προβάλλεται απόσπασμα από τα επίκαιρα, με πλάνα από την πανηγυρική συνεδρίαση της Γιουγκοσλαβικής Βουλής κατά την οποία ο Στρατάρχης ΤΙΤΟ εξελέγη Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας (14 Ιανουαρίου 1953). Εμβόλιμο πλάνο της ΡΕΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ να παρουσιάζει το απόσπασμα από τα επίκαιρα που ακολουθεί. Προβολή του αποσπάσματος από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής με τον πρόεδρο ΓΟΝΤΙΚΑ για το ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πλάνα του Πρεσβευτή της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ να αποχαιρετά τους Βουλευτές στο σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών και της αναχώρησης της αμαξοστοιχίας για το ταξίδι το οποίο «έκανε διεθνή εντύπωση», σύμφωνα με την περιγραφή του εκφωνητή.
00:27:00:00
Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ προλογίζει το επόμενο απόσπασμα των επικαίρων από την παρασημοφορία Ελλήνων Αξιωματικών από τον Πρεσβευτή της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ. Πλάνα στο Μέγαρο της Γιουγκοσλαβικής Πρεσβείας στην Αθήνα πριν την παρασημοφορία παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ και των Αρχηγών των Επιτελείων και από την τελετή της επίδοσης των παρασήμων στους αξιωματικούς του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
00:27:49:00
Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ υπογραμμίζει την επισφράγιση των στενών ελληνο-γιουγκοσλαβικών σχέσεων με το ταξίδι του ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟΥ και της ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ στη ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ακολουθεί απόσπασμα των επικαίρων από την επίσκεψη του Βασιλικού Ζεύγους μαζί με την ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΣΟΦΙΑ στην πόλη ΜΠΡΙΟΝΙ. Πλάνα από την υποδοχή του Προέδρου ΤΙΤΟ και της συζύγου του ΓΙΟΒΑΝΚΑ ΜΠΡΟΖ στους Βασιλείς της Ελλάδας και στη συνέχεια των Ελλήνων Βασιλέων, μαζί με τον Πρεσβευτή της Ελλάδας κ. ΦΙΛΩΝΑ και Γιουγκοσλάβων επισήμων στον εξώστη το Μεγάρου να θαυμάζουν τη θέα.
00:28:45:00
Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ κάνει λόγο για τους «από Ανατολάς γείτονες» και τους προπηλακισμούς εναντίον του ελληνικού στοιχείου της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, περιγράφοντας τα επεισόδια (Σεπτέμβριος 1955). Αρχίζουν μαζικές εγκαταστάσεις ελληνικών οικογενειών στην ΕΛΛΑΔΑ. Οι δίκες αποδεικνύουν ότι τα γεγονότα ήταν σε γνώση των Άγγλων, συνεχίζει η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ. Παρεμβάλλονται πλάνα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφορικά με τα γεγονότα. Στη συνέχεια, αναφέρεται στο ΚΥΠΡΙΑΚΟ και τον αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και του Αρχιεπισκόπου ΜΑΚΑΡΙΟΥ να ξεσηκώσουν την ελληνική νεολαία, υπογραμμίζοντας και τη συχνή βίαιη καταστολή των συγκεντρώσεων υπέρ του αγώνα ανεξαρτησίας της ΚΥΠΡΟΥ από τη βρετανική κατοχή. Προβάλλεται σχετικό φωτογραφικό υλικό από τις συγκεντρώσεις και τους τραυματίες.
00:29:44:00
Η ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ κάνει αναφορά στο θάνατο της ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ το Σεπτέμβριο του 1954. Προβάλλεται φωτογραφία της ηθοποιού από την εκπομπή «Το Θέατρο στο Μικρόφωνο» του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΑΜΑΚΗ, ενώ ακούμε παράλληλα ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνέντευξή της στην εκπομπή. Εμβόλιμο πλάνο της ΡΕΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ να προλογίζει το απόσπασμα των επικαίρων που ακολουθεί από την κηδεία της ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ. Πλάνα από τη μεταφορά της σωρού από το ναό της ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, τη νεκρώσιμη πομπή, ενώ παράλληλα ακούμε ηχητικό ντοκουμέντο από τον επικήδειο λόγο του ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΛΑ.
00:31:59:00
Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ κάνει αναφορά στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, νέο και δραστήριο Υπουργό Δημοσίων Έργων του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ που παρόλα τα οικονομικά προβλήματα δείχνει έντονη δραστηριότητα. Απόσπασμα των επικαίρων από την επιθεώρηση των υπό κατασκευή δημοσίων έργων. Επιθεώρηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΑΛΛΗ στα έργα εκτροπής του Αξιού ποταμού, επιθεώρηση του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στα έργα εξωραϊσμού της προκυμαίας για την κατασκευή της παραλιακής λεωφόρου στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και στα έργα διαμορφώσεως της οδού ΤΣΙΜΙΣΚΗ.
00:33:10:00
Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ αναφέρεται στο ενδεχόμενο διαδοχής του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ από τον ΣΠΥΡΟ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ, την απειλή που αισθανόταν ο ΠΑΠΑΓΟΣ απέναντι στον ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ και την αποχώρησή του τελευταίου μαζί με 29 βουλευτές από τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. Προβάλλεται εμβόλιμα φωτογραφία του ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ. Ακολουθεί απόσπασμα των επικαίρων από τα εγκαίνια των αποστραγγιστικών έργων της ΛΑΨΙΣΤΗΣ στην ΗΠΕΙΡΟ, παρουσία των Υπουργών Δημοσίων ‘Εργων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, Προεδρίας της Κυβερνήσεως ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΑΛΛΗ και Εθνικής Άμυνας ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΑΤΟΥ.
00:34:41:00
Πλάνο της ΡΕΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ. Κάνει λόγο για τους πιθανούς αντιπάλους του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στη διαδοχή, τους αντιπροέδρους της Κυβέρνησης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ και ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ και την απρόσμενη ανάθεση της εντολής σχηματισμού Κυβέρνησης από τον ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟ στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ μετά το θάνατο του ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΠΑΠΑΓΟΥ το 1955. Εμβόλιμα πλάνα σε σκίτσο της εποχής, πρωτοσέλιδο εφημερίδας και φωτογραφικό υλικό από την κηδεία του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ (7 Οκτωβρίου 1955) και φωτογραφία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.
00:35:10:00
Πλάνο της ΡΕΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ με την ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ. Η εκδότρια περιγράφει τη συνάντησή που είχε με τον ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟ όταν της ζητήθηκε να μεταφέρει την προσωπική της άποψη για τον νέο Υπουργό ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και τα θετικά σχόλια που μετέφερε στον ΒΑΣΙΛΙΑ.
00:35:54:00
Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ αναφέρεται στην επιλογή του ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟΥ για την ανάθεση της εξουσίας στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, την αντίδραση που προκάλεσε, την ίδρυση της ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση) και τις πρώτες εντυπωσιακές εξαγγελίες του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ για τη μείωση της τιμής του ψωμιού, την απόλυση 1100 πολιτικών κρατουμένων και την αμνηστία στους καταδικασθέντες της Δίκης της Αεροπορίας. Η δημοσιογράφος κλείνει την εκπομπή παρουσιάζοντας το θέμα της επόμενης σχετικά με «την οκταετία του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ».
00:37:48:00
Εμφάνιση τίτλων τέλους της εκπομπής.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Κείμενα-Παρουσίαση:
ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ
Δημοσιογραφική Έρευνα:
ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΕΦΗ ΚΟΣΜΑ
Βίντεο μοντάζ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνοθετική επιμέλεια:
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
Ευχαριστούμε τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών που μας διέθεσε το πολύτιμο αρχείο της
Παραγωγή:
ΕΤ 2, ΤΟΜΕΑΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:39:13:08
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
10/11/2009