ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ
0000008607
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008607
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
2005
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει στοιχεία που αφορούν στη ζωή και το έργο λογοτεχνών που διέγραψαν σημαντική πορεία στα Ελληνικά γράμματα. Γόνος οικογένειας εκδοτών της εφημερίδας «ΗΠΕΙΡΟΣ», ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ζει στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ και από μικρός ασχολήθηκε με τη συγγραφή κειμένων. Οι δυσκολίες επιβίωσης, η ιδεολογική του ένταξη στην Αριστερά και ο Εμφύλιος Πόλεμος που ξεσπά στην ΕΛΛΑΔΑ τον αναγκάζουν να ζήσει ως πολιτικός εξόριστος στο ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ και τη ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Εκεί σπουδάζει και συγγράφει. Οι διδακτορικές του διατριβές θα του χαρίσουν μια θέση στο Πανεπιστήμιο της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ και αργότερα της ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ. Τα έργα του «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ» και το «ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ», αλλά και πολλά άρθρα και μελέτες θα αναδείξουν τον συγγραφέα και την ευαισθησία του για τα πανανθρώπινα ιδεώδη. Η προσπάθεια του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ να ενταχτεί στην ελληνική κοινωνία που δε γνωρίζει, οι αγώνες του για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και η καμπάνια του για τον εκδημοκρατισμό της Ελληνικής τηλεόρασης θα χαρακτηρίζουν την επιστροφή στην ΕΛΛΑΔΑ το 1975 μέχρι το τέλος της ζωής του το 1981. Μοναδική μαρτυρία είναι η παρουσία του σε αποσπάσματα από την εκπομπή του δημοσιογράφου ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ «ΤΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ». Εκεί ο ίδιος ο ΧΑΤΖΗΣ και ο συγγραφέας ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ μιλά για τη ζωή, τα όνειρα και τη μοναξιά με την οποία πορεύτηκε σε ολόκληρη τη ζωή του.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:27:00
Έγχρωμη φωτογραφία του πεζογράφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ημερομηνία γέννησης του συγγραφέα.
00:01:38:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από τις εκδηλώσεις του 1913 για την απελευθέρωση της πόλης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ από τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
00:01:48:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗ, πατέρα του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ, με το δημοσιογραφικό ψευδώνυμο Γ. ΠΕΛΛΕΡΕΝ, πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «ΗΠΕΙΡΟΣ», ασπρόμαυρη οικογενειακή φωτογραφία. Ο αφηγητής παραθέτει βιογραφικά στοιχεία για τον συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.
00:02:24:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από τη Λίμνη ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ και το ΦΕΤΙΧΙΕ ΤΖΑΜΙ, διαδέχονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ σε νεαρή ηλικία, στο σχολείο με τους συμμαθητές του, με συμμαθητές και δασκάλους στην ΙΩΝΙΟ ΣΧΟΛΗ της ΑΘΗΝΑΣ.
00:02:45:00
Πλάνα στους εξωτερικούς χώρους της ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του το 1930, επέστρεψε στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του.
00:02:59:00
Ο ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΨΩΜΕΝΟΣ, καθηγητής του Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στο γραφείο του. Αναφέρει ότι ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ είναι από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους της Ηπειρώτικης λογιοσύνης.
00:03:07:00
Πλάνα σε γειτονιά της πόλης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Ακούγεται ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ να θυμάται τις παιδικές παρέες και την ανάγκη να «βρουν» το δρόμο τους μέσα από τις δυσκολίες της επαρχίας.
00:03:28:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ σε συνέντευξή του στα πλαίσια της σειράς «ΤΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ» του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Μιλά για την υποχρέωση που θεωρεί πως έχει ως άνθρωπος στη ζωή του, αίτημα χρέους τόσο για τον ίδιο όσο και τον παιδικό του φίλο από την υπόσχεση των παιδικών χρόνων. Παρεμβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα.
00:04:14:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο γραφείου του. Αναφέρει ότι μέσα στα έργα του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ υπάρχει κοινωνιολογική και ιστορική ανάλυση των γεγονότων που περιγράφει.
00:04:20:00
Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΡΙΑΝΤΟΥ, Λέκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Π. Τ. Ν Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στο γραφείο της. Αναφέρει πως η λογοτεχνία για το συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ υπήρξε τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων της ΕΛΛΑΔΑΣ και μέσο να δώσει τις απαντήσεις του.
00:04:29:00
Σύγχρονα πλάνα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου ΑΘΗΝΩΝ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ σε νεαρή ηλικία, ασπρόμαυρα πλάνα από συνεστίαση στο σπίτι του ποιητή ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ». Ο αφηγητής αναφέρεται στις σπουδές του συγγραφέα στη ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ το 1931, στη φιλομάθειά του, στα φιλολογικά στέκια που σύχναζε «ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ» και «ΔΕΞΑΜΕΝΗ», στη γνωριμία του με τον ποιητή ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ και στην έναρξη της πολιτικής του δραστηριότητας.
00:04:56:00
Διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τον συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ και φίλους, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΗΠΕΙΡΟΣ». Ο αφηγητής αναφέρει πως ο συγγραφέας έμεινε στην ΑΘΗΝΑ ένα χρόνο, καθώς αναγκάστηκε να γυρίσει στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ για να αναλάβει την διεύθυνση της εφημερίδας «ΗΠΕΙΡΟΣ».
00:05:08:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου στο γραφείο του. Αναφέρει ότι η εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΟΣ» πρόκειται να γίνει «το τοπικό όργανο του λαϊκού κόμματος» και ότι στις σελίδες της θα εκδοθούν κείμενα από το 1932 που θα παρουσιάσουν την κοινωνική και πολιτική ευαισθησία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ. Ο αφηγητής συμπληρώνει πως ο συγγραφέας αρθρογραφεί και αρχίζει να δημοσιογραφεί, κάτι που κάνει μέχρι το τέλος της ζωής του. Παρεμβάλλονται πλάνα από εξώφυλλα της εφημερίδας «ΗΠΕΙΡΟΣ» που διευθύνει ο συγγραφέας.
00:06:02:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Αγροτικές εργασίες (αλώνισμα, όργωμα), πρωτοσέλιδα με την εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΟΣ» και από εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας. Παρουσιάζεται η αγάπη του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ για τον τόπο του και τους αγρότες, η ένταξη του στο ΚΚΕ (1935) και ο πολιτικός ρόλος της εφημερίδας «ΗΠΕΙΡΟΣ» μέσα από τα κείμενα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.
00:06:47:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Ο Δικτάτορας ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ σε ομιλία του σε ανοιχτή συγκέντρωση και ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από τη Λίμνη των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πολιτική του δίωξη και εξορία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας του ΜΕΤΑΞΑ.
00:07:12:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στο γραφείο του. Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», ασπρόμαυρα πλάνα βιομηχανικού κτηρίου. Αναφέρεται στην περίοδο από το 1936 και μετά που ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ενταγμένος στην Αριστερά απασχολεί τις Αστυνομικές Αρχές.
00:07:28:00
Διαδοχική παρουσίαση αρχειακού υλικού: ασπρόμαυρη πανοραμική φωτογραφία της ΑΘΗΝΑΣ, πλάνα από την ΑΘΗΝΑ κατά την επιστράτευση, ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ με φίλους, έντυπο καταστατικού ίδρυσης του ΕΑΜ (Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου), το έντυπο «ΕΑΜ ΠΡΟΛΟΓΟΣ», έντυπο του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟΥ «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» με προμετωπίδα ξυλογραφία με το ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟ (1943), ασπρόμαυρα πλάνα με στιγμιότυπα καθημερινότητας στο Κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ, διαδήλωση υποστήριξης του Ε. Α. Μ. Γίνεται λόγος για την παρουσία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ στην ΑΘΗΝΑ, τη συμβολή του στη σύνταξη εντύπων του Ε. Α. Μ. (1942), όπως η μπροσούρα «ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΜΑΣ» που ο συγγραφέας έγραψε μαζί με τον ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ.
00:08:28:00
Έγγραφο του Υπουργείου ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ σύμφωνα με το οποίο ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ εκπίπτει της ιθαγένειάς του, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», το εξώφυλλο του βιβλίου και σελίδες «Η ΦΩΤΙΑ» (1946). Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από στρατιωτική επιχείρηση σε όρυγμα, βομβαρδισμό της ΑΘΗΝΑΣ, κίνηση άρματος μάχης, στιγμιότυπα από την παράδοση των όπλων στα πλαίσια της Συνθήκης της ΒΑΡΚΙΖΑΣ, βομβαρδισμένα κτήρια και πολίτες που ψάχνουν στα συντρίμμια, συσσίτιο, διαδήλωσης πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με άρματα μάχης. Το νεώτερο εξώφυλλο του βιβλίου «Η ΦΩΤΙΑ». Ο αφηγητής αναφέρεται στο γάμο του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ, στην ένταξη και δραστηριοποίησή του στην Αριστερά και στο πρώτο του έργο «Η ΦΩΤΙΑ», του οποίου παρουσιάζει το περιεχόμενο και τους ήρωες.
00:10:32:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου με ανθρώπους και τοπία της ελληνικής ορεινής υπαίθρου. Ο αφηγητής παρουσιάζει σκέψεις του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ για τον τρόπο που πάντα αντιμετώπιζε τους έλληνες αγρότες.
00:10:49:00
Ο ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΨΩΜΕΝΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στο γραφείο του. Αναφέρεται στον πολιτισμικό χαρακτήρα του έργου του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΦΩΤΙΑ». Παρουσιάζεται έγγραφο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που αφορά σε συγγραφικά δικαιώματα.
00:11:08:00
Διαδοχική παρουσίαση του περιοδικού «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ». Ο αφηγητής αναφέρεται στην δημιουργία του περιοδικού, την πολιτική του και τη βράβευση από αυτό του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ το 1946.
00:11:30:00
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», άρθρο που αναγγέλλει την κυκλοφορία του περιοδικού «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», δακτυλογραφημένη σελίδα με τη βιβλιοκρισία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ». Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ αναφέρεται στις βραβεύσεις του συγγραφέα και ο αφηγητής αναφέρεται στα πρώτα κείμενα του συγγραφέα που δημοσιεύθηκαν το 1947.
00:12:04:00
Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ Επικ. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε χώρο γραφείου. Ο πίνακας του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗ «ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ» και πλάνα αρχείου με πρόσωπα που μετείχαν στο ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) και την Εθνική Αντίσταση. Αναφέρεται στα κείμενα βιβλιοκριτικής του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ και στη σύνδεση που έκανε ανάμεσα στους αγώνες του 1821 και 1940.
00:12:33:00
Ομιχλώδη τοπία με οικοδομήματα στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Γίνεται λόγος για την προσπάθεια του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ να αποκατασταθεί επαγγελματικά στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ και την αδυναμία του να τα καταφέρει.
00:13:22:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Η αίθουσα που πραγματοποιείται το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπου μεταξύ των συνέδρων παραβρίσκεται ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ. Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ». Γίνεται λόγος για τις κομματικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, για τη διαμονή του στην ΑΘΗΝΑ σε μια ιστορικά δύσκολη χρονική περίοδο.
00:13:47:00
Ανάρτηση φωτογραφίας του Βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β, ενώ πολίτης σχηματίζει σε τοίχο σύμβολο με βασιλικό στέμμα. Άρθρο με τον τίτλο «ΠΟΥ ΠΑΜΕ;» και πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ». Παρουσιάζεται η αμφιταλάντευση του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ το 1946 και η ανάγκη να πάρει αποφάσεις ζωής κατά το 1947.
00:14:19:00
Σύγχρονα πλάνα με οικοδομήματα σε ερημικές εξοχικές περιοχές, πιθανόν στην ΙΚΑΡΙΑ. Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ με εξόριστους στην ΙΚΑΡΙΑ, διαδοχική παρουσίαση χειρόγραφων του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ για την «ΕΛΕΝΗ» και τον πρόλογο του θεατρικού «ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ». Ο αφηγητής αναφέρεται στην εξορία του συγγραφέα, στη συνάντησή του εκεί με τον αδελφό του ΑΓΓΕΛΟ και την τότε συγγραφική του δραστηριότητα.
00:14:49:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από σημεία της πόλης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Ακολουθούν ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τον συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ και τους συναγωνιστές του, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΞΟΡΜΗΣΗ». Αρχές του 1948 ο συγγραφέας κατατάχθηκε στην Εθνοφρουρά των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ από όπου λιποτάκτησε (15ΑΠΡΙΛΙΟΥ) και ανέβηκε στο βουνό. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τις ανταποκρίσεις που ο συγγραφέας έστελνε τόσο στην εφημερίδα όσο στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της ελεύθερης ΕΛΛΑΔΑΣ που είχε έδρα το ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.
00:15:10:00
Το κτήριο που στέγαζε το Ραδιοφωνικό Σταθμό της ελεύθερης ΕΛΛΑΔΑΣ στο ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.
00:15:23:00
Ο ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΨΩΜΕΝΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στο γραφείο του. Αναφέρεται στη θεματική των έργων του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.
00:15:40:00
Διαδοχική παρουσίαση βιβλίων του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ: «ΘΗΤΕΙΑ», «ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ». Ο αφηγητής κάνει λόγο για το περιεχόμενο αυτών των έργων.
00:16:08:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από πολεμική επιχείρηση στο βουνό. Στη συνέχεια απόκομμα εφημερίδας με φωτογραφία του ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΤΖΗ αδερφού του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ, σχετικά άρθρα, φωτογραφία των εκτελεσθέντων από την αίθουσα του Δικαστηρίου. Ο αφηγητής αναφέρεται στην εκτέλεση του ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΤΖΗ το καλοκαίρι 1948, ύστερα από την καταδίκη του στη Δίκη για την υπόθεση ΠΡΙΝΤΖΟΥ και το αξεπέραστο τραύμα στην ψυχή του ΔΗΜΗΤΡΗ.
00:16:53:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στο γραφείο του. Αναφέρεται στο βιωματικό μοτίβο της εκτέλεσης που «πέρασε» στη λογοτεχνία της Αριστεράς. Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.
00:17:08:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Πολίτες που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στο βουνό, μεταγωγή αιχμαλώτων και κομβόι στρατιωτικών αυτοκινήτων. Ο αφηγητής παραθέτει επιστολή του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ στο ΣΤΕΦΑΝΟ ΡΟΖΑΝΗ κατά το 1972 στην οποία αναφέρονται σκέψεις του συγγραφέα για τη γενιά του Εμφυλίου.
00:17:40:00
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΖΑΝΗΣ, Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου σε χώρο βιβλιοθήκης. Παραθέτει την ερμηνεία του για όσα ο συγγραφέας κοινωνεί στο γράμμα του σε αυτόν. Παρεμβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.
00:18:12:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ από τη σειρά της ΕΡΤ «ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ» του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ αναφέρεται στο «προνόμιό» να γνωρίζει την ελληνική πνευματική ζωή μέσα από έργα, μη γνωρίζοντας τους ανθρώπους.
00:18:24:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στο γραφείο του. Αναφέρεται στο περιεχόμενο επιστολών του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ των αρχών της δεκαετίας του 1970 στις οποίες διατυπώνει την επιθυμία του για τη δημιουργία ενός καινούριου κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Παρεμβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ με τον ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ.
00:18:48:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Επιχειρήσεις στρατιωτών σε βουνό. Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ Επικ. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ αναφέρει πως ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ θεωρεί πως «η κοινωνική αλλαγή θα γίνει όταν επέλθει μεταβολή στις ανθρώπινες συνειδήσεις». Ο αφηγητής αναφέρει πως ο συγγραφέας μαζί με άλλους αριστερούς θα επιλέξει να φύγει από την ΕΛΛΑΔΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, αρχές του 1949 και για εικοσιπέντε χρόνια.
00:19:13:00
Πλάνα από το ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (ΜΑΡΤΙΟΣ 2005). Διαδοχική παρουσίαση δακτυλογραφημένης σελίδας με έκθεση για το Ραδιοφωνικό Σταθμό που εργάζεται ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, σκίτσου με τον τίτλο «ΕΔΩ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», δακτυλογραφημένης σελίδας Δελτίου Ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού, δακτυλογραφημένης σελίδας κομματικού εγγράφου που φυλάσσεται στο ΑΣΚΙ (ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ) και αφορά στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ. Γίνεται λόγος για την παραμονή του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ στο ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, ιδιαίτερα για τις συνθήκες ζωής, εργασίας αλλά και τις σχέσεις του με το κόμμα, που οδήγησαν στη διαγραφή του το 1959.
00:20:38:00
Γενικά πλάνα από την πόλη της ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ (ΜΑΡΤΙΟΣ 2005). Η πολυκατοικία που έζησε ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ κατά την πρώτη περίοδο παραμονής του στη ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (1957), το εξωτερικό του κτηρίου του Ραδιοφωνικού Σταθμού στη ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Διαδοχική παρουσίαση εντύπων της εφημερίδας «ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ», κομματικό έγγραφο που φυλάσσεται στο ΑΣΚΙ (ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ) και αφορά στην επικοινωνία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ με όργανα της Κ. Ε. του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Γίνεται λόγος για την παραμονή του συγγραφέα στη ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ και την αρθρογραφία του σε εφημερίδες της ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ.
00:22:07:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ από τη σειρά της ΕΡΤ «ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ» του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ περιγράφει τη ζωή «ως ξένος» σε ξένη χώρα, μιλώντας για τα χρόνια που έζησε στο εξωτερικό. Παρεμβάλλονται σύγχρονα πλάνα σε χώρους μετρό με κόσμο σε κυλιόμενες σκάλες.
00:22:27:00
Δημόσιο έγγραφο της ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ στο οποίο αναγράφεται το όνομα του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ και της συζύγου του ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΒΙΤΚΟ. Ακολουθεί προβολή ασπρόμαυρων φωτογραφιών? μια του ζευγαριού ΔΗΜΗΤΡΗ και ΕΛΙΣΑΒΕΤ, μια του συγγραφέα με τον γλύπτη ΜΕΜΟ ΜΑΚΡΗ και τέλος, ο φακός εστιάζει σε μια με την χαράκτρια ΖΙΖΗ ΜΑΚΡΗ και το συγγραφέα στη ΒΟΥΔΑΠΑΣΤΗ το 1964. Ο αφηγητής αναφέρεται στο γάμο του συγγραφέα και στη φιλία του με τους πολιτικούς κρατούμενους ΜΕΜΟ και ΖΙΖΗ ΜΑΚΡΗ.
00:22:45:00
Το κτήριο του ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ της ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ και το έγγραφο-απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικό με τη αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας. Ο αφηγητής κάνει λόγο για την απόφαση του δικαστηρίου που στερεί από τον συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ την ελληνική ιθαγένεια το 1950 και την επόμενη, το 1952, που τον δίκασε ερήμην για λιποταξία και του επέβαλε την ποινή του θανάτου.
00:23:05:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ. Ακολουθούν πλάνα οροσειρών με φόντο ουρανό την ώρα του δειλινού, κτηρίων σε κατοικημένη και ενός εγγράφου της Κεντρικής Επιτροπής του Κ. Κ. Ε που απευθύνεται στο συγγραφέα. Ο αφηγητής παραθέτει σκέψεις του συγγραφέα σχετικά με τη διέξοδο που του προσφέρει το γράψιμο και το διάβασμα. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις σπουδές του κοντά στον καθηγητή ΙΟΥΛΙΟ ΜΟΡΑΒΤΣΙΚ στο τμήμα Κλασσικών και Βυζαντινών σπουδών.
00:24:14:00
Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ Επικ. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε χώρο γραφείου. Αναφέρεται στη σχέση που ανέπτυξαν ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ και ο καθηγητής ΙΟΥΛΙΟΣ ΜΟΡΑΒΤΣΙΚ.
00:24:17:00
Δακτυλογραφημένη σελίδα με κείμενο από το Τμήμα Λογοτεχνικών Εκδόσεων για το έργο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΝΗΛΙΑΓΟΣ», δακτυλογραφημένη σελίδα με υποδείξεις της επιτροπής διαφώτισης της Κ. Ε. του ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ προς επανόρθωση πολιτικών λαθών και αναλύσεων στα διηγήματά του, το έντυπο «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ». Γίνεται αναφορά στη συγγραφή κειμένων από το ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ κατά το 1953 και ιδιαίτερα στην έκδοση από το περιοδικό «ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» της συλλογής διηγημάτων «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ».
00:25:00:00
Το έντυπο από τη συλλογή διηγημάτων «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ» από έκδοση της «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΗΣ», δακτυλογραφημένη σελίδα από το τμήμα διαφώτισης, κομματικό έγγραφο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) που προτείνει στο αδελφό κόμμα της ΙΤΑΛΙΑΣ τη μετάφραση της συλλογής διηγημάτων «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ» του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ. Ακούγονται απόψεις που αφορούν στη συλλογή των διηγημάτων «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ».
00:25:34:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο γραφείο του. Αναφέρεται στο τέλος της συλλογής διηγημάτων «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ».
00:25:38:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στο γραφείο του. Αναφέρεται στις ευνοϊκές βιβλιοκρισίες που εμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για τη συλλογή διηγημάτων «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ» του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται ιδιόχειρο, κομματικό έγγραφο αξιολόγησης των έργων του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.
00:26:08:00
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΖΑΝΗΣ, Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου σε χώρο βιβλιοθήκης. Χαρακτηρίζει τη συλλογή διηγημάτων «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ» του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ ως «ορόσημο στη Νέα Ελληνική Πεζογραφία».
00:26:16:00
Δακτυλογραφημένη σελίδα με επισημάνεις της επιτροπής διαφώτισης του ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) για πολιτικά και ιδεολογικά λάθη στο διήγημα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΣΙΟΥΛΑΣ Ο ΤΑΜΠΑΚΟΣ». Ο αφηγητής κατονομάζει τους ήρωες και τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ ως τον τόπο που πραγματοποιείται η ιστορία.
00:26:53:00
Σύγχρονα πλάνα της πόλης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ενώ παρεμβάλλονται και ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου, παρουσιάζοντας τεχνίτες αργύρου. Οι αφηγητές αναφέρονται στη «συμμετοχή» της πόλης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στη συλλογή και παρουσιάζονται οι φάσεις αλλαγών που συντελούνται σε αυτή με την ανάπτυξη της τεχνικής και οι συνέπειες τους στη ζωή των κατοίκων της.
00:27:42:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από το χώρο που εκτίθεται σε δημόσιο αποχαιρετισμό η σορός του ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ στη ΜΟΣΧΑ (1953) και από πλήθος που περιμένει να τον τιμήσει. Ακούγονται πληροφορίες για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Σοβιετική Ένωση κατά το 1953.
00:28:03:00
Διαδοχική προβολή εντύπων του περιοδικού «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» του ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), ανακοίνωση της Κ. Ε του ΚΚΕ στην οποία αναγράφεται «ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». Έντυπο με το πρώτο του ιστορικό μελέτημα «ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ» του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ (1954) και άλλο που φιλοξενεί τη «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (σχέδιο) ΤΟΥ ΚΚΕ». Παρουσιάζεται η συμβολή του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ στη συζήτηση για την ιδεολογία που υπηρετεί σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.
00:29:14:00
Τετράδιο στην ετικέτα του οποίου αναγράφεται «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ, 1956» και σελίδες του. Ακολουθούν ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από εξέγερση στην ΟΥΓΓΡΑΡΙΑ και σύγχρονα πλάνα με την είσοδο της Ουγγρικής ραδιοφωνίας στη ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, με το φακό να εστιάζει στην πλακέτα που επισημαίνει την επέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων. Οι αφηγητές αναφέρονται στις δυσκολίες που γνωρίζει ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ζώντας στην Ουγγρική πρωτεύουσα αυτή την κρίσιμη περίοδο.
00:29:59:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου σε αίθουσα που πραγματοποιείται το 20ο Συνέδριο του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΣΣΔ (1956) με τον νεοεκλεγμένο Γενικό Γραμματέα ΝΙΚΗΤΑ ΧΡΟΥΣΤΣΟΦ να κατευθύνεται στο βήμα και να απευθύνεται στους συνέδρους. Παρουσιάζονται σημαντικές στιγμές στην ιστορία του ΚΚ ΕΣΣΔ κατά το 1956 στο Συνέδριο αυτό, στα πλαίσια του οποίου διαγράφηκε ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ στέλεχος του κόμματος.
00:30:36:00
Απόκομμα του περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ» με φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ. Μαζί δημοσιεύεται άρθρο του γερμανού βυζαντινολόγου ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΙΡΜΣΕΡ (JOHANNES IRMSCHER) με τον τίτλο «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΙΡΜΣΕΡ (JOHANNES IRMSCHER)» και το άρθρο του ίδιου με τίτλο «ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ». Ο αφηγητής αναφέρεται στη γνωριμία των δυο αντρών και στην πρόταση που δέχτηκε ο ΧΑΤΖΗΣ για σύμβαση στο Βυζαντινολογικό και Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας των Επιστημών και τη διαμονή του στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ από το 1957 έως το 1962.
00:30:56:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Πύλη του ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ και πλάνα από την πόλη. Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ με τη ΜΕΛΠΩ ΑΞΙΩΤΗ και την ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, το εξώφυλλο της διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα. Ο αφηγητής αναφέρεται στη συμμετοχή του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ στο Α Συνέδριο του Ινστιτούτου την άνοιξη του 1957 παρουσιάζοντας την ανακοίνωσή του με τίτλο «ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΔΙΗΓΗΣΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΒΕΛΘΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ» και στην πρόταση που δέχτηκε για να εκπονήσει διδακτορική διατριβή με τον τίτλο «ΟΙ ΜΟΝΩΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ» ώστε το 1969 του απενεμήθη ο τίτλος του Διδάκτορα.
00:32:00:00
Δακτυλογραφημένη σελίδα-επιστολής της Κ. Ε του ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας).
00:32:17:00
Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΡΙΑΝΤΟΥ, Λέκτορας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε χώρο γραφείου. Αναφέρεται στον τρόπο που ο συγγραφέας προσεγγίζει τις διάφορες καταστάσεις μέσα από τα έργα του.
00:32:23:00
Η ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο γραφείο της. Αναφέρει πως ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ περιγράφοντας τον ήρωα ΣΑΜΠΕΘΑΪ ΚΑΜΠΙΛΗ κάνει μια μεταφορά στους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου. Παρεμβάλλεται σελίδα από το ομότιτλο διήγημα.
00:32:41:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ σε νεαρή ηλικία. Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΖΑΝΗΣ, Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου αναφέρει πως στο έργο «ΣΑΜΠΕΘΑΪ ΚΑΜΠΙΛΗΣ» ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ αναπλάθει την ιστορία του ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ.
00:32:52:00
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΖΑΝΗΣ, Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου στο γραφείο του. Καταθέτει την άποψη πως το έργο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΣΑΜΠΕΘΑΪ ΚΑΜΠΙΛΗΣ» είναι από τα σημαντικότερα στα ευρωπαϊκά γράμματα.
00:32:56:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο γραφείο του αναφέρει πως στο διήγημα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΣΑΜΠΕΘΑΪ ΚΑΜΠΙΛΗΣ» παρεμβαίνει η ιστορία της εξαφάνισης της Εβραϊκής κοινότητας των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Πλάνα από τη λίμνη των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και τμήμα του νησιού.
00:33:10:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία της συγγραφέως ΜΕΛΠΩΣ ΑΞΙΩΤΗ, το εξώφυλλο και σελίδες της ανθολογίας νεοελληνικού διηγήματος με τον τίτλο «Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΖΕΙ» (ANTIGONE LEBT) (1960) που ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ εξέδωσε στα γερμανικά με τη βοήθεια της ΜΕΛΠΩΣ ΑΞΙΩΤΗ, μια δακτυλογραφημένη σελίδα-επιστολή προς το συγγραφέα (8. 4. 1963), μια δακτυλογραφημένη επιστολή της Κ. Ε του ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας). Ο αφηγητής αναφέρεται στην προσπάθεια του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ να γνωρίσει στους πολίτες των χωρών που έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας την ελληνική λογοτεχνία, απαριθμώντας ονόματα συγγραφέων των οποίων επιμελήθηκε κείμενά τους.
00:34:00:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Ο συγγραφέας ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ σε συνέντευξη στη σειρά της ΕΡΤ «ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ» του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ αναφέρεται στην αλληλογραφία που ανέπτυξε με τον συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.
00:34:08:00
Σύγχρονα, έγχρωμα πλάνα από την ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Πλάνα σε κτήρια της οδού VACI UCA 132 που έζησε ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ με την E. VITKO την τελευταία περίοδο της παραμονής του στη ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ κατά το 1962 και έπειτα. Πλάνα στο κουδούνι που αναγράφεται το όνομά του συγγραφές στα Ουγγρικά. Γίνεται αναφορά στην επιστροφή του συγγραφέα στην ΟΥΓΓΑΡΙΑ για δεύτερη φορά και στη συνέχεια ο συγγραφέας διηγείται σχετικές αναμνήσεις.
00:34:55:00
Σελίδες της εφημερίδας «ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ» στην οποία αρθρογραφεί ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, εξώφυλλο του περιοδικού των προσφύγων «ΠΥΡΣΟΣ», εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», δακτυλογραφημένες σελίδες αλληλογραφίας του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ με κομματικά στελέχη, το εξώφυλλο της έκδοσης των διηγημάτων με τον τίτλο «ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΙ» (1966). Γίνεται λόγος για τη λογοτεχνική δραστηριότητα του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ από το 1962 και έπειτα, τόσο στην ΟΥΓΓΑΡΙΑ, όσο και στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:35:34:00
Η ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο γραφείο της. Αναφέρει πως ο συγγραφέας στο έργο του «ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΙ» παρουσιάζει «τους εκ των πραγμάτων αντιήρωες».
00:35:40:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής των νεοελλήνων κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ανάγκη του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ να δώσει τη δική του οπτική στην ιστορία του νέου-ελληνισμού και ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κάνει λόγο για την παρουσίαση από τον συγγραφέα των χαρακτήρων των ηρώων του έργου «ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΙ».
00:36:56:00
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο γραφείο του. Αναφέρει πως στο έργο «ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΙ» του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ υπάρχει «πίκρα» και αίσθημα ήττας.
00:37:01:00
Σύγχρονα, έγχρωμα πλάνα από την ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ και στη συνέχεια πλάνα από τους χώρους του Πανεπιστημίου της. Ο αφηγητής αναφέρεται στην πρόσληψη του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ σε διάφορες θέσεις του Πανεπιστημίου της ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ από το 1967 έως το 1975, που επέστρεψε οριστικά στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:37:32:00
Δακτυλογραφημένες σελίδες από την ανθολογία έργων που δημοσίευσε ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ΤΟ 1971. Ο αφηγητής παρουσιάζει το ιστορικό πλαίσιο και τα έργα που περιέχονται στην ανθολογία με τίτλο «ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ».
00:37:54:00
Σελίδες από την έκδοση, αλλά και δακτυλογραφημένες της ανθολογίας για τη Βυζαντινή Λογοτεχνία του 1974 από τον συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ. Ο αφηγητής κάνει λόγο για την έκδοση και τα μαθήματα λογοτεχνίας που ο συγγραφέας παρέδωσε στη ΓΕΝΕΥΗ μέχρι το καλοκαίρι του 1973.
00:38:23:00
Ο ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ, δημοσιογράφος-συγγραφέας στο γραφείο του. Αναφέρεται στη γνωριμία τους το 1973, στις διαλέξεις, στις συζητήσεις που διαμείφθηκαν ανάμεσά τους, στη φιλία που ανέπτυξαν, αλλά και στη θέση του για τη διάσπαση του ΚΚΕ και την επιστροφή του στην ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Προβάλλονται μια έγχρωμη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ με φοιτητές στη ΓΕΝΕΥΗ και δυο ασπρόμαυρες με φοιτητές. Ακολουθούν χειρόγραφες επιστολές του συγγραφέα με κομματικά στελέχη.
00:39:53:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ από τη σειρά της ΕΡΤ «ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ» του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Παρεμβάλλονται πλάνα από την ΑΘΗΝΑ με εικόνες από το Πραξικόπημα του 1967 όπου άρματα μάχης κινούνται στους δρόμους της πόλης ή βρίσκονται μπροστά στο κτήριο της Ελληνικής Βουλής και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα. Στην εκπομπή παρουσιάζει την ανάγκη που ένιωσε να συζητήσει «καθαρά» με τον εαυτό του γύρω στα 1967 και αφηγείται σκέψεις του.
00:40:55:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από διαδηλώσεις πολιτών ενάντια στη Δικτατορία, από το εσωτερικό του Πολυτεχνείου, από την στιγμή που το τανκ μπαίνει στο προαύλιό του, ενώ αποχωρούν πολίτες συγκεντρωμένοι σε αυτό και από στρατιώτες που διασώζουν την ελληνική σημαία από συντρίμμια. Ο ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ, δημοσιογράφος-συγγραφέας αναφέρεται στο περιεχόμενο των επιστολών που αντάλλαξε αυτήν περίοδο με τον συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ. Ο συγγραφέας ακούγεται να αναφέρει πως, όταν έπεσε η Δικτατορία ένιωσε και πάλι την ανάγκη για μια δεύτερη συζήτηση με τον εαυτό του.
00:41:59:00
Πλάνα από την άφιξη στην ΑΘΗΝΑ από το ΠΑΡΙΣΙ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ κατά το 1974. Δακτυλογραφημένη ενυπόγραφη σελίδα-ανοιχτή επιστολή των φοιτητών του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ από τη ΓΕΝΕΥΗ. Από τον αφηγητή γίνεται λόγος για την επιστροφή των πολιτικών κατά την Μεταπολίτευση και από τον ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ για την προσπάθεια να απονεμηθεί χάρη για την ποινή θανάτου στο συγγραφέα και να μπορέσει να επιστρέψει στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:42:39:00
Ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ από τη σειρά της ΕΡΤ «ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ» του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Αναφέρει πως η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην ΕΛΛΑΔΑ ήταν για εκείνον η χρονική στιγμή που αποφασίζει να διακινδυνεύσει την επιστροφή του, αψηφώντας τους όποιους κινδύνους. Παράλληλα με την αφήγηση παρουσιάζονται πλάνα αρχείου από πανηγυρισμούς για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και από την επιστροφή του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ από την εξορία. Επίσης, ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.
00:43:21:00
Η ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο γραφείο της. Αναφέρεται στη γνωριμία της με το συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ πριν την εγκατάστασή του στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:43:38:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ. Ακούγεται ο συγγραφέας να αναφέρει πως την εποχή της επιστροφής του δεν είχε καμία «στέγη».
00:43:56:00
Η ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε γραφείο. Ακολουθεί το εξώφυλλο του περιοδικού «ΗΡΙΔΑΝΟΣ». Κάνει λόγο για την πρόταση του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ να συνεργαστούν με το συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ στην έκδοση του περιοδικού, για τις συζητήσεις τους και την εντύπωση που προξένησε ο συγγραφέας.
00:44:30:00
Ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ από τη σειρά της ΕΡΤ «ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ» του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του με φίλους. Καταθέτει πως η επιστροφή του στην ΕΛΛΑΔΑ μετά από τόσα χρόνια ήταν μια σύγκρουση.
00:44:41:00
Σελίδα εντύπου με φωτογραφία του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ανάμεσα σε κοινό πίσω από τον ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ, τεύχος του περιοδικού «ΑΝΤΙ» με πρωτοσέλιδη φωτογραφία του και άρθρο του περιοδικού με τίτλο «ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗ». Ο αφηγητής παρουσιάζει το λογοτεχνικό και ιστορικό ενδιαφέρον των διαλέξεών του, τα θέματα που απασχολούσαν τα άρθρα και οι δημοσιεύσεις του και τη συνεργασία του με το περιοδικό «ΑΝΤΙ» σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.
00:45:19:00
Άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο «Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ Δ. ΧΑΤΖΗ» με φωτογραφία του συγγραφέα, άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ» με φωτογραφία του συγγραφέα και άρθρα εφημερίδας που ενορχηστρώνουν την αντίδραση στην πρόσληψή του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ από το Πανεπιστήμιο ΠΑΤΡΩΝ το φθινόπωρο το 1975. Γίνεται αναφορά στην επιθυμία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ να είναι «δάσκαλος», στην πρωτοβουλία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΠΑΤΡΩΝ να τον προσλάβει ως ειδικό επιστήμονα και στις αντιδράσεις που εκφράστηκαν.
00:46:45:00
Εξωτερικοί χώροι του της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Η ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρει πόσο σημαντικό ήταν για το συγγραφέα να επισκέπτεται Πανεπιστημιακούς χώρους στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:47:03:00
Δυο ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ με την ΑΓΓΕΛΙΝΑ, κόρη του, από το γάμο του με την ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ. Η πρώτη στην ΑΝΤΙΠΑΡΟ το 1978 και η δεύτερη στο γραφείο του.
00:47:13:00
Ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ από τη σειρά της ΕΡΤ «ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ» του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Παρουσιάζει την συγγραφή κειμένων ή άρθρων ως το μόνο τρόπο επιβίωσης.
00:47:18:00
Το βιβλίο «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ που κυκλοφόρησε το 1975 και διατυπώνει τη θέση του για την κατάργηση της Καθαρεύουσας και την καθιέρωση της Δημοτικής Ελληνικής Γλώσσας.
00:47:28:00
Άρθρο εφημερίδας με τίτλο «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1977», το βιβλίο διηγημάτων με τίτλο «ΣΠΟΥΔΕΣ» από τις εκδόσεις «ΚΕΙΜΕΝΑ», «ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ» και σελίδες των κειμένων. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τη διατύπωση από το συγγραφέα θέσεων σχετικών με το γλωσσικό ζήτημα αλλά και τις απόψεις του, όπως εκφράζονται από τα διηγήματα της έκδοσης.
00:48:29:00
Βιβλίο των εκδόσεων του Πανεπιστημίου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με τίτλο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ» και στη συνέχεια η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΡΙΑΝΤΟΥ, Λέκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε χώρο γραφείου αλλά και το εξώφυλλο έκδοσης του μυθιστορήματος «ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ». Γίνεται λόγος το σημαντικό διήγημα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΙΖΑΜΠΕΛΛΑΣ ΜΟΛΝΑΡ» που επισκίασε την έκδοση του μυθιστορήματος.
00:48:53:00
Ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ από τη σειρά της ΕΡΤ «ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ» του ΦΡΕ
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, βιογραφία, λογοτέχνες, λογοτεχνία, πεζογραφία, Γερμανική Κατοχή, Εθνική Αντίσταση, Αριστερά
Αναφορές
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, συγγραφέας
«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ», συλλογή διηγημάτων
«ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ», μυθιστόρημα
«ΗΠΕΙΡΟΣ», εφημερίδα
«Η ΦΩΤΙΑ», μυθιστόρημα
«ΣΑΜΠΕΘΑΪ ΚΑΜΠΙΛΗΣ», διήγημα
«ΑΝΤΙ», περιοδικό
ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ, δημοσιογράφος
ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ, συγγραφέας
ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΨΩΜΕΝΟΣ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΡΙΑΝΤΟΥ, λέκτωρ νεοελληνικής λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, επικ. καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΖΑΝΗΣ, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου
ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο ΑΠΘ
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Επιλογή κειμένων:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
ΑΚΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
Βοηθός:
ΑΘΗΝΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
Ηχοληψία:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΟΝΕΖΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Αφήγηση:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
Οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Μουσική τίτλων:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Κείμενο:
ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ
Μοντάζ:
ΡΑΦΑΕΛ ΑΛΟΥΠΗΣ
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Ευχαριστούμε:
το ΑΣΚΙ
την ΕΡΤ
τη Βιβλιοθήκη της Βουλής
τον ΝΙΚΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
και τον ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΓΙΟΥ
που έθεσαν στη διάθεσή μας μέρος των αρχείων τους για τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ
Τεχνική επεξεργασία:
ARTISTICO
Ήχοι:
STUDIO ERA
AKRON STUDIO
Συνεργάστηκαν:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ
Έρευνα:
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GANNA
NIYAZI DALYANCI
Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Ε. Ρ. Α.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ RTR
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ευχαριστούμε θερμά:
το Ε. Λ. Ι. Α.
το Ε. ΚΕ. Β. Ι.
την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
τη ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα:
Digital BETACAM
με κάμερα SONY 700DW
και το μοντάζ σε AVID
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:59:01:16
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009