ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
0000008597
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον κριτικό λογοτεχνίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008597
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
Χρονολογία Παραγωγής
2004
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή αναφέρεται στον κριτικό λογοτεχνίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του αναθεωρητικού κριτικού ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ. Μέσα από τις κρίσεις σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος, από πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό, ξεδιπλώνεται η προσωπικότητα του αυτοδίδαχτου κριτικού της Ελληνικής λογοτεχνίας. Οι κριτικές του μελέτες για ποιητές όπως ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, συγγραφείς όπως ο ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ και για τους Έλληνες υπερρεαλιστές άνοιξε νέους δρόμους για την κατανόηση της ελληνικής λογοτεχνίας. Η αντικειμενικότητα στις κρίσεις του, η ιδιαίτερη σχέση του με τους λογοτέχνες, η μαρξιστική του θεώρηση της σχέσης του έργου με τα ιστορικά γεγονότα, η ισχυρή μνήμη του είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του «πρύτανη» της λογοτεχνικής κριτικής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ. Ο κριτικός της λογοτεχνίας μιλάει για τη μύησή του στον Μαρξισμό, τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα αλλά και για το έργο του και το όνειρό του να ολοκληρώσει την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ», έργο για το οποίο όλοι οι νεότεροι Έλληνες θα του οφείλουν ευγνωμοσύνη. Για τη συμβολή του στη λογοτεχνική κριτική, τα μεθοδολογικά του εργαλεία και τα χαρακτηριστικά του έργου του μιλούν ο επικ. καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ, ο ποιητής-καθηγητής θεωρίας και κριτικής Πανεπιστημίου Αθηνών ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, ο συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών-κριτικός ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ και η επικ. καθηγήτρια Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ.
Τίτλοι αρχής.
00:01:09:00
Ο αφηγητής χαρακτηρίζει τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ως έναν από τους καλύτερους κριτικούς της ελληνικής λογοτεχνίας. Αναφέρει ότι εμφανίστηκε στα γράμματα στη δεκαετία του 1940 με δημοσίευση κειμένων του στα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής και ανανέωσε με την παρουσία του την καθιερωμένη κριτική της εποχής του, την οποία αποτελούσαν μεταξύ άλλων οι ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ, ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΗΣ και ΑΛΚΗΣ ΘΡΥΛΟΣ. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται φωτογραφία του κριτικού και στο πλάνο γράφει: «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 2004, ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2005», εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», φωτογραφίες των παραπάνω δυο πρώτων κριτικών και εξώφυλλο του βιβλίου της κριτικού ΑΛΚΗΣ ΘΡΥΛΟΣ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ) «ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ» και σελίδες με άρθρα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ.
00:02:04:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ γεννήθηκε στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ μιλάει για τη γέννησή του το 1921 και τη μόνιμη εγκατάστασή του στην ΑΘΗΝΑ το 1927, ενώ προβάλλονται πλάνα από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ και οικογενειακές φωτογραφίες του. Θυμάται τα δύο βιβλία που είχε από την οικογένεια του, τον «ΤΑΦΟ» του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και περιοδικό της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, και τον φιλόλογό του στο γυμνάσιο, ενώ παρουσιάζονται το εξώφυλλο των ΑΠΑΝΤΩΝ του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, πρωτοσέλιδο του περιοδικού «ΝΕΑ ΖΩΗ» και ασπρόμαυρη φωτογραφία σχολικού κτηρίου.
00:03:06:00
Ο Επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ, σε αίθουσα διδασκαλίας, αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο χώρο της κριτικής και ιδιαίτερα στην μεριά της αριστερής κριτικής, την Μεταπολεμική και Μεταπολιτευτική περίοδο στην ΕΛΛΑΔΑ, ενώ προβάλλονταιπλάνα αρχειακού υλικού από την ορκωμοσία της Κυβέρνησης του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ που προήλθε από τον ανασχηματισμό της 9ης Οκτωβρίου του 1974, μεταξύ των οποίων διακρίνεται ο Πρωθυπουργός, η Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στρατηγός ΦΑΙΔΩΝ ΓΚΙΖΙΚΗΣ.
00:03:30:00
Ο Ποιητής και Καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, σε γραφείο, χαρακτηρίζει τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ως τον πρώτο αναθεωρητή κριτικό της Αριστεράς μαζί με τον ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ και σχολιάζει τις κριτικές του στην ποιητική συλλογή «ΚΙΧΛΗ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ και στην «ΕΚΑΤΗ» του συγγραφέα ΚΟΣΜΑ ΠΟΛΙΤΗ.
00:04:24:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ αναφέρει ότι θεωρήθηκε φορμαλιστής κριτικός, ενώ ο χώρος στον οποίο βρισκόταν δεν δεχόταν τον φορμαλισμό.
00:04:34:00
Ο Ποιητής και Καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, σε γραφείο, υποστηρίζει ότι σε υστερότερα έργα του ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ υπήρξε φορμαλιστής με τη θετική έννοια του όρου.
00:04:53:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ υποστηρίζει ότι η μορφή είναι εκείνη που αξιολογεί το περιεχόμενο στα λογοτεχνικά έργα.
00:05:02:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ είναι αυτοδίδακτος στο χώρο της λογοτεχνίας αφού σπούδασε θετικές επιστήμες, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία από το κτήριο του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ στην οδό Πατησίων. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ σχολιάζει τη φράση του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟΔΙΔΑΧΤΟΙ», ενώ προβάλλονται πλάνα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο ΠΑΡΙΣΙ και φωτογραφίες του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ.
00:05:39:00
Ο συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ τονίζει ότι οι παρατηρήσεις που έχει κάνει ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ στα έργα κυρίως συνομηλίκων του λογοτεχνών αποτελούν τη βάση για την προσέγγιση των έργων αυτών. Παρουσιάζεται εξώφυλλο της «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ.
00:06:11:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κριτικός, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει ότι έμαθε τον κριτικό λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ από την ανθολογία που είχε κάνει για τους Έλληνες μεταπολεμικούς ποιητές το 1953 και τονίζει ότι τον γνώρισε έμμεσα μέσα από τις προσωπικές του ποιητικές προτιμήσεις. Ο Επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ συμπληρώνει ότι ο κριτικός της λογοτεχνίας παρακολουθεί τους λογοτέχνες της γενιάς του γράφοντας σε λογοτεχνικά περιοδικά. Παράλληλα, παρουσιάζονται σελίδες με άρθρα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, το εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΣΤΟΧΟΣ» και φωτογραφία του ποιητή ΕΚΤΟΡΑ ΚΑΚΝΑΒΑΤΟΥ.
00:07:29:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ μιλάει για τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο και την επαγγελματική του δραστηριότητα ως πολιτικός μηχανικός, ενώ παρουσιάζεται φωτογραφία του της περιοχής του Πολυτεχνείου, πλάνα από κτήρια και ασπρόμαυρη φωτογραφία με οικοδόμους.
00:08:17:00
Ο συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ σημειώνει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, αν και προέρχεται από τις θετικές επιστήμες στις κριτικές του απέφυγε τις φιλολογικές νόρμες και παρέμεινε αδέσμευτος από την ιδεολογία του. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κριτικός, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ υποστηρίζει ότι οι κριτικοί χρειάζονται θετική και λογική σκέψη. Ο Επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ τονίζει ότι τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ τον ενδιαφέρει η καλή λογοτεχνία. Παράλληλα, παρουσιάζονται χειρόγραφα του κριτικού, φωτογραφίες του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ με λογοτέχνες.
00:09:02:00
Ο αφηγητής μιλάει για τα πρώτα χρόνια της οικογένειας του κριτικού λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ στην ΑΘΗΝΑ. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ μιλάει για την οικογένεια του και τη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση την περίοδο του Μεσοπολέμου. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από εργατικές κινητοποιήσεις στις Η. Π. Α (ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ) μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου και από καθημερινές στιγμές στο ΘΗΣΕΙΟ του Μεσοπολέμου.
00:09:59:00
Ο συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κριτικός, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ μιλάνε για την αξία του κριτικού της ελληνικής λογοτεχνίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, ενώ προβάλλονται πλάνα με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ να ξεφυλλίζει βιβλία στη βιβλιοθήκη του.
00:10:21:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ κατά την περίοδο της Δικτατορίας του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ξεκινάει να δραστηριοποιείται πολιτικά. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ περιγράφει την πρώτη του επαφή με τον Μαρξισμό, διαβάζοντας όποια μεταφρασμένα βιβλία υπήρχαν στην ΕΛΛΑΔΑ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από παρελάσεις της ΕΟΝ (ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ) στις οποίες διακρίνεται και ο Δικτάτορας ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του δημοσιογράφου και ποιητή ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΒΟΥΝΗ, εξώφυλλα των βιβλίων «ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΥ», «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ», «ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟ», «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ», κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από την ΕΣΣΔ στα οποία διακρίνονται ο πολιτικός και θεωρητικός του Μαρξισμού ΛΕΩΝ ΤΡΟΤΣΚΙ (LEON TROTSKI) και ο ΙΩΣΗΦ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΒΙΤΣ ΣΤΑΛΙΝ (JOSEPH VISSARIONOVICH STALIN).
00:11:26:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ οργανώθηκε σε φοιτητικές αντιστασιακές οργανώσεις αμέσως μετά την εισβολή των Γερμανών στην ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ περιγράφει την κατάληψη από τον ίδιο και άλλους φοιτητές του Υπουργείου Οικονομικών κατά την περίοδο της Κατοχής και τη σύλληψή του. Ο κριτικός λογοτεχνίας αφηγείται την μεταφορά του στη ΛΕΙΒΑΔΙΑ και τη συνομιλία του με το μοίραρχο και αναφέρει ότι του συμπεριφέρθηκαν καλά εξαιτίας του επιστρατευμένου τότε χωροφύλακα και μετέπειτα λογοτέχνη ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΤΑΤΖΗ και εξαίρει την αξία του λογοτέχνη. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την εισβολή του Γερμανικού Στρατού στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις 9 Απριλίου 1941 και από την περίοδο της Κατοχής στην ΑΘΗΝΑ, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την ίδια εποχή, πλάνα από σιδηροδρομική αμαξοστοιχία, από το σιδηροδρομικό σταθμό της ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ, ασπρόμαυρες φωτογραφίες και πλάνα από τη ΛΕΙΒΑΔΙΑ, πλάνα αρχειακού υλικού με ανώτερους αξιωματούχους του Γερμανικού στρατού στην ΕΛΛΑΔΑ, το εξώφυλλο της ποιητικής ανθολογίας του ROBERT LEVESQUE «DOMAINE GREC» και σελίδα με τα περιεχόμενά της, σελίδα με απόσπασμα από το διήγημα του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΤΑΤΖΗ «IX ΤΕΣΣΕΡΑ», το εξώφυλλο του διηγήματος του «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ» και φωτογραφία του.
00:15:07:00
Ο συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ περιγράφει την ουσιαστική και βαθειά σχέση του κριτικού λογοτεχνίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ με τους συγγραφείς, ενώ παρουσιάζεται άρθρο του κριτικού λογοτεχνίας.
00:15:34:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ, στο γραφείο της, τονίζει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ σε ένα χώρο τόσο ανταγωνιστικό όσο των λογοτεχνών δεν έχει αντιπάθειες.
00:15:44:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ κατά την περίοδο της Κατοχής ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), αλλά συνέχιζε να ασχολείται με τη λογοτεχνία, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από εκείνη την περίοδο. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ συμπληρώνει ότι είχε αναλάβει να γράφει κείμενα, ως οργανωμένος στο ΕΑΜ και μιλάει για την πρώτη του επαφή με τον φιλόσοφο ΚΟΡΝΗΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ και την ΜΙΜΙΚΑ ΚΛΑΔΑ, ενώ παρουσιάζονται φωτογραφίες των παραπάνω.
00:16:26:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ, στο γραφείο της, μιλάει για την επιστημονική δεινότητα του κριτικού λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, περιγράφοντας την κριτική του για την «ΕΚΑΤΗ» του ΚΟΣΜΑ ΠΟΛΙΤΗ. Παράλληλα, παρουσιάζονται εξώφυλλο του βιβλίου «ΕΚΑΤΗ» του ΚΟΣΜΑ ΠΟΛΙΤΗ και φωτογραφία του συγγραφέα, καθώς και το μυθιστόρημα του «ΣΤΟΥ ΧΑΤΖΗΦΡΑΓΚΟΥ» και το θεατρικό του έργο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ» και φωτογραφία του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ με τους πεζογράφους ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΣΑΛΗ και ΚΟΣΜΑ ΠΟΛΙΤΗ.
00:16:56:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ αναφέρει ότι την περίοδο της Απελευθέρωσης καθοδηγούσε τους νέους ηθοποιούς μαζί με τον ΑΔΩΝΗ ΚΥΡΟΥ και μιλάει για τη συνεργασία του με το αριστερό λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού με διαδήλωση του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), από την παράδοση των όπλων από τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και εξώφυλλα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ».
00:17:54:00
Ο Ποιητής και Καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, σε γραφείο, σημειώνει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ είναι ο πρώτος που μελέτησε την μετρική στον ελεύθερο στίχο και έδωσε ξεχωριστές μελέτες για τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ τονίζει ότι είναι ο πρώτος που έθεσε το ερώτημα τι είναι ο ελεύθερος στίχος. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται τα άρθρα του ΑΛΕΞΕΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ «ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΙΧΟ» και «Η ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ», φωτογραφία του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ και σελίδα από την ποιητική του συλλογή «ΚΙΧΛΗ».
00:18:39:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κριτικός, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει ότι η κριτική στην ΕΛΛΑΔΑ περνάει κρίση.
00:18:48:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ περιγράφει την αξία που έχει να γνωρίζει ο κριτικός την ημερομηνία που γράφτηκε κάποιο έργο για να μπορεί να το μελετήσει επαρκώς. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται σελίδα με το ποίημα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ «ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ‘41» και ιδιόχειρα του.
00:19:21:00
Ο συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ λαμβάνει υπόψη του και ψυχολογικούς παράγοντες που αφορούν τους συγγραφείς και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κριτικός, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ τον θεωρεί μοναδικό στην αντίληψή του για την κριτική. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ισχυρίζεται ότι η σχέση ενός έργου με τον ιστορικό του πλαίσιο είναι αλληλένδετα και αναφέρει ότι αυτή του την άποψη την οφείλει στον μαρξισμό. Παράλληλα, παρουσιάζονται πλάνα αρχειακού υλικού με τον Ηγέτη της ΕΣΣΔ (Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) ΙΩΣΗΦ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΒΙΤΣ ΤΖΟΥΓΚΑΣΒΙΛΙ ΣΤΑΛΙΝ να ψηφίζει και με τον πολιτικό συνεργάτη του ΖΝΤΑΝΟΦ και έργο τέχνης του ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ (PABLO PICASSO).
00:20:04:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ μιλάει για την αντικειμενική κριτική του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ σε έργα του πεζογράφου ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ, ενώ παρουσιάζεται φύλλο από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», φωτογραφία του πεζογράφου και σελίδα με το διήγημά του «ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΑΜΜΟΣ».
00:20:35:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ την περίοδο των Δεκεμβριανών και του Εμφύλιου Πολέμου γράφει κριτικές στο λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», ενώ παρουσιάζεται ασπρόμαυρη φωτογραφία από καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων από υποστηρικτές του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ περιγράφει την εμπειρία του από τη στρατιωτική του θητεία στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από τον Εμφύλιο Πόλεμο και τη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ, ασπρόμαυρη φωτογραφία από επίσκεψη του Βασιλιά ΠΑΥΛΟΥ Α με τη Βασίλισσα ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ στο νησί της εξορίας.
00:22:03:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ υποστηρίζει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, αν και διαμόρφωσε την πολιτική του προσωπικότητα και ιδεολογία στα χρόνια του Εμφυλίου, είναι αντικειμενικός και με τις δυο παρατάξεις. Παράλληλα προβάλλεται κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τον Εμφύλιο Πόλεμο.
00:22:20:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ αναφέρει ότι όταν τελείωσε τη θητεία του στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ το λογοτεχνικό περιοδικό «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» είχε κλείσει, συνεργάστηκε με την «ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» και κατηγορήθηκε γι’ αυτή του την επιλογή από την Αριστερά. Παράλληλα, προβάλλονται το φύλλο απολύσεως του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ από το στρατό και η ταυτότητά του, φωτογραφίες του και σελίδα από το περιοδικό «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», φωτογραφίες του ποιητή ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ, εξώφυλλο και σελίδα του περιοδικού «ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» και πλάνα αρχειακού υλικού από τα Δεκεμβριανά.
00:23:36:00
Ο Ποιητής και Καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, σε γραφείο, αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ εξετάζει τη λειτουργία του λογοτεχνικού φαινόμενου από μέσα και παραμένει ανεξάρτητος στις κρίσεις του παρά την αριστερή ιδεολογία του.
00:23:59:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ περιγράφει τη συνάντησή του με τον μελετητή και καθηγητή της νεοελληνικής λογοτεχνίας Γ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗ και τη γνωριμία του με τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ. Παράλληλα, προβάλλονται σελίδες με άρθρα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, εξώφυλλο του περιοδικού «ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ», φωτογραφία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ με τη σύζυγό του ΜΑΡΩ ΖΑΝΝΟΥ, κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τη βιβλιοθήκη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ τον Οκτώβριο του 1963, όπου δέχεται τα συγχαρητήρια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο ποιητής διαβάζει τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και πίνει σαμπάνια με τη σύζυγό του ΜΑΡΩ ΖΑΝΝΟΥ και το συγγραφέα ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ, πλάνα από το σπίτι του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ στην οδό ΑΓΡΑ, φωτογραφία από την κηδεία του ποιητή το 1971 και πλάνα αρχειακού υλικού από επίσκεψη του Πρωθυπουργού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στο ΛΟΝΔΙΝΟ συνοδευόμενος από τον ποιητή και διπλωμάτη ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ.
00:25:26:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ, στο γραφείο της και ο Ποιητής και Καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ αναφέρονται στις αξιόλογες μελέτες του Κριτικού της λογοτεχνίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ για τους ποιητές ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ και για τους υπερρεαλιστές.
00:25:50:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ παίρνει διαβατήριο το 1963 και επισκέπτεται το ΠΑΡΙΣΙ. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ περιγράφει το ταξίδι του στη ΓΑΛΛΙΑ μέσω της ΙΤΑΛΙΑΣ και τον ενθουσιασμό του όταν είδε από κοντά διάφορα έργα τέχνης. Προβάλλονται, πλάνα από το ΠΑΡΙΣΙ, από τον Πύργο του Άιφελ, το Μουσείου του Λούβρου, έργο τέχνης, θαλασσογραφία, απεικόνιση γυμνών γυναικών, προσωπογραφία, λεπτομέρεια προσώπου από ζωγραφικό πίνακα.
00:26:49:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ μιλάει για το ενδιαφέρον του κριτικού λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ για τις εικαστικές τέχνες και τη φιλία του με τους ζωγράφους ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗ και ΣΤΕΛΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ και αφηγείται την ιστορία ενός κολάζ που κατασκεύασε ο ίδιος στο ΝΙΜΠΟΡΙΟ της ΕΥΒΟΙΑΣ. Παράλληλα, παρουσιάζονται έργο τέχνης με ανθρώπινες φιγούρες, με Έλληνες ζωγράφους, πίνακας του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗ που απεικονίζει ένα γυμνό άγγελο, προσωπογραφία με κάρβουνο του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, κολάζ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, πλάνα από το χωριό ΝΙΜΠΟΡΙΟ στην ΕΥΒΟΙΑ, ο πίνακας ζωγραφικής του ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ (LEONARDO DA VINCI) ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ (MONA LIZA), η ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ με μουστάκι.
00:28:46:00
Ο αφηγητής αναφέρει τη συνεργασία του κριτικού λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ με το περιοδικό «ΕΠΟΧΕΣ» ως κριτικός της ποίησης. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ μιλάει για τη μελέτη του σχετικά με τον ελληνικό υπερρεαλισμό. Παράλληλα, παρουσιάζονται εξώφυλλο και σελίδες του περιοδικού «ΕΠΟΧΕΣ», προσωπογραφία του Ρώσου ποιητή ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ (VLADIMIR MAYAKOVSKY), σελίδες με ντανταϊστικό περιεχόμενο, φωτογραφίες των ποιητών ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ και σελίδες με άρθρο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ.
00:30:09:00
Ο αφηγητής μιλάει για τη λήξη της συνεργασίας του Κριτικού της λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ με το περιοδικό «ΕΠΟΧΕΣ», εξαιτίας της αρνητικής κριτικής που εξέφρασε για τους πεζογράφους της Γενιάς του ’30. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ συμπληρώνει στοιχεία σχετικά με την παραίτησή του από το περιοδικό και αφηγείται τη συνάντησή του με τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ. Ο κριτικός της λογοτεχνίας τονίζει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με ανθρώπους που δεν του ταιριάζει το ήθος τους. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται σελίδα με αφιέρωμα στον κριτικό λογοτεχνίας και φωτογραφία του συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΤΖΙΑ, φωτογραφία από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στις 14 ΜΑΡΤΙΟΥ του 1963, η οποία απεικονίζει τους συγγραφείς και ποιητές της γενιάς του ’30, καθισμένοι από αριστερά είναι: ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ, Κ. Θ. ΔΗΜΑΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗΣ, ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ και ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ, όρθιοι από αριστερά είναι: ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΣΑΛΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΞΕΦΛΟΥΔΑΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ, σελίδες με άρθρα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, φωτογραφία του μελετητή και καθηγητή της νεοελληνικής λογοτεχνίας Γ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗ, εξώφυλλα των λογοτεχνικών περιοδικών «ΕΠΟΧΕΣ» και «ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ».
00:31:48:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ παρέμεινε ανεξάρτητος με όποιο περιοδικό και αν συνεργάστηκε. Παράλληλα, παρουσιάζεται το εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΕΠΟΧΕΣ».
00:32:02:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ αναφέρει ότι παραιτήθηκε τρεις φορές από περιοδικά επειδή δεν του ταίριαζε το πνεύμα της συνεργασίας. Παράλληλα, παρουσιάζεται φωτογραφία του λογοτεχνικού περιοδικού «ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΠΟΧΗ», φωτογραφία του κριτικού, φωτογραφία της λογοτεχνικής «ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ» στην οποία διακρίνονται καθιστοί από αριστερά ο ΑΛΚΗΣ ΘΡΥΛΟΣ – ψευδώνυμο της ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ, ο ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΡΗΣ, ο ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ, ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΞΕΦΛΟΥΔΑΣ, ο ΚΩΣΤΑΣ ΟΥΡΑΝΗΣ και ο ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ και όρθιοι από αριστερά ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΙΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ και ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ.
00:32:25:00
Ο Ποιητής και Καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, σε γραφείο, περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγραψε ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ το μεγαλύτερο μέρος του κριτικού του έργου, ενώ προβάλλεται πλάνο με τον κριτικό να ξεφυλλίζει χειρόγραφα στη βιβλιοθήκη του.
00:33:00:00
Ο αφηγητής μιλάει για την εργασία του Κριτικού της λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ως πολιτικός μηχανικός και περιγράφει το ιστορικό πλαίσιο της ΕΛΛΑΔΑΣ την περίοδο λίγο πριν την επιβολή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και ο συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ σημειώνει ότι ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ υπήρξε πετυχημένος σε κάθε του δραστηριότητα. Παράλληλα, προβάλλονται έγχρωμα πλάνα από την ΑΘΗΝΑ, πλάνα αρχειακού υλικού από ομιλίες του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και από το γάμο του Βασιλιά ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ με τη Βασίλισσα ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ.
00:33:34:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας η Πρώτη Μεταπολεμική Λογοτεχνική Γενιά αποφάσισε να σιωπήσει, ενώ προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού με τα τεθωρακισμένα οχήματα της Δικτατορίας να παρελαύνουν στην Πανεπιστημίου και από συνέντευξη τύπου του Δικτάτορα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ασπρόμαυρες φωτογραφίες λογοτεχνών της Μεταπολεμικής Λογοτεχνικής Γενιάς και φωτογραφία του ΡΟΔΗ ΡΟΥΦΟΥ.
00:34:07:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ περιγράφει τη σχέση του Κριτικού της λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ και του ΡΟΔΗ ΡΟΥΦΟΥ και εξαίρει την συμπεριφορά του κριτικού απέναντι στους ιδεολογικούς του αντιπάλους. Παράλληλα, παρουσιάζονται φωτογραφίες με λογοτεχνικές συντροφιές.
00:34:45:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ περιγράφει τη συνάντηση του ποιητή ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ και του λογοτέχνη ΡΟΔΗ ΡΟΥΦΟΥ. Ταυτόχρονα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού με το Δικτάτορα ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, φωτογραφία του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ με το ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ και φωτογραφία του ποιητή και του ΡΟΔΗ ΡΟΥΦΟΥ σε νεαρή ηλικία.
00:35:18:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ μιλάει για την συμμετοχή του κριτικού λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην προσπάθεια του να πείσει τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ να κάνει δήλωση ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ περιγράφει τη διαδρομή μέχρι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ να αποφασίσει να κάνει τη δήλωση του κατά της Δικτατορίας. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από την Τελετή Απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ το 1963.
00:36:22:00
Ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ διαβάζει την περίφημη δήλωσή του ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, ενώ παρουσιάζονται φωτογραφίες του ποιητή.
00:36:58:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ μιλάει για την έκδοση δεκαοχτώ κειμένων, με περιεχόμενο κατά της Δικτατορίας, για τα «ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» και το λογοτεχνικό περιοδικό «Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ», του οποίου την έκδοση απαγόρευσε η Δικτατορία. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού με τον Δικτάτορα ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ και τον αντιβασιλέα ΓΕΩΡΓΙΟ ΖΩΙΤΑΚΗ και εξώφυλλα των παραπάνω εκδόσεων.
00:38:21:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ μιλάει για την επαφή του κριτικού λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ με την έβδομη τέχνη και τη συμμετοχή του στην ταινία του ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ «ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ‘36», ενώ προβάλλονται σκηνές από την ταινία.
00:39:00:00
Ο αφηγητής μιλάει για την συνεργασία του κριτικού λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ με την εφημερίδα «ΒΗΜΑ» και την προετοιμασία του κριτικού για την έκδοση μιας καινούριας ιστορίας της ελληνικής λογοτεχνίας. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ αναφέρει ότι έγραφε στο «ΒΗΜΑ» μέχρι το 1985 και μετά αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή της «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ». Παράλληλα παρουσιάζονται σελίδες από το «ΒΗΜΑ», το εξώφυλλο της «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» και πλάνο από τη βιβλιοθήκη του κριτικού.
00:39:36:00
Ο Ποιητής και Καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, σε γραφείο, μιλάει για την ανθολογία του κριτικού λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ «ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ» και την αποκατάσταση της ποιητικής αξίας του ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ σε αυτήν τη μελέτη, ενώ παρουσιάζονται πλάνα από τη βιβλιοθήκη του κριτικού, εξώφυλλο της ανθολογίας και φωτογραφία του ποιητή ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ.
00:40:16:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ εξηγεί γιατί χρησιμοποιεί τον όρο «Νεωτερικοί Ποιητές» και όχι «Ποιητές της Γενιάς του ‘30».
00:40:40:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κριτικός, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για την αξία του όρου «Νεωτερική ποίηση» που εφηύρε ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, ενώ παρουσιάζονται πλάνα από τη βιβλιοθήκη του κριτικού.
00:41:09:00
Ο Ποιητής και Καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, σε γραφείο, περιγράφει τη χρησιμότητα του όρου «Νεωτερική ποιήση» που δημιούργησε ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ και υποστηρίζει ότι η μελέτη του κριτικού στη μοντερνιστική ποίηση αποτελεί συνέχεια της μελέτης του κριτικού λογοτεχνίας ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ. Ενώ ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ αναφέρει ότι εμπνεύστηκε τον όρο «νεωτερική ποίηση» από τον ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ και ότι όρος περιέχει το σύγχρονο και το επαναστατικό. Παράλληλα, παρουσιάζονται πλάνα του κριτικού στη βιβλιοθήκη του, εξώφυλλο και σελίδα της Ιστορίας του ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, γκραβούρες, που απεικονίζουν την Αρχαία Αθήνα και το εξώφυλλο του βιβλίου του ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΠΟΙΗΣΗ».
00:42:17:00
Ο αφηγητής μιλάει για τη δημοσίευση μελετών, μονογραφιών και κριτικών του κριτικού λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ σχετικά με τους μοντερνιστικούς λογοτέχνες. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ μιλάει για τον ποιητή ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΛΑΣ, αναφέρει ότι είναι ο πρώτος Έλληνας ποιητής που γράφει νεωτερική ποίηση και τον χαρακτηρίζει επαναστάτη. Παράλληλα, παρουσιάζονται σελίδα με μελέτη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ για τον ποιητή ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, εξώφυλλο του βιβλίου του «ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙ ΚΕΙΜΕΝΩΝ» και του βιβλίου «ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ» του ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΛΑΣ και πλάνα αρχειακού υλικού με τον πολιτικό και θεωρητικό του Μαρξισμού ΛΕΩΝ ΤΡΟΤΣΚΙ (LEON TROTSKI) και φωτογραφία του ποιητή ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΛΑΣ.
00:43:19:00
Ο Ποιητής και Καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, σε γραφείο, μιλάει για το θάρρος του κριτικού της λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ να ασχοληθεί με την μοντερνιστική λογοτεχνία.
00:43:40:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ μιλάει για τα άρθρα που έγραψε για τους υπερρεαλιστές και ειδικά για τα κείμενά του για τον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ και τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ. Παράλληλα, παρουσιάζονται τα εξώφυλλα των βιβλίων του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ «ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΤΩΝ», «ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ», «ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΣΕΦΕΡΗ» και «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ».
00:44:06:00
Ο συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο Ποιητής και Καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, σε γραφείο και ο Επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ, μιλούν για την ιδιαίτερη σχέση του κριτικού της λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ με τη λογοτεχνία. Παράλληλα, παρουσιάζεται σελίδα με μελέτη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ για λογοτέχνη ΠΕΤΡΟ ΠΙΚΡΟ.
00:44:31:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κριτικός, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για το χιούμορ του κριτικού της λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ καθώς και η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ και περιγράφει τα κολάζ που δημιουργεί ο Κριτικός στο σπίτι του. Παράλληλα, παρουσιάζονται σελίδες με μελέτες του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ για τον λογοτέχνη ΠΕΤΡΟ ΠΙΚΡΟ, των πεζογράφων ΘΕΜΟ ΚΟΡΝΑΡΟ και ΝΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΗ, πλάνα από το σπίτι του κριτικού και σε κολάζ που ο ίδιος φιλοτέχνησε.
00:45:16:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ασχολείται πια συστηματικά με την έκδοση του βιβλίου του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ». Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κριτικός, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρει την πλούσια σε υλικό βιβλιοθήκη που διαθέτει ο κριτικός και την απίστευτη του ικανότητα να θυμάται, καθώς και η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ μιλάει για την ισχυρή μνήμη του κριτικού και υποστηρίζει ότι η «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» του είναι ένα έργο για τον οποίο θα τον ευγνωμονούν οι επόμενες γενιές. Παράλληλα, παρουσιάζονται εξώφυλλο της «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, πλάνα από τη βιβλιοθήκη του με φόντο πρωτοσέλιδα λογοτεχνικών περιοδικών, εξώφυλλο του λογοτεχνικού περιοδικού «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ», πλάνα με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ να εργάζεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
00:46:29:00
Ο Επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ, σε αίθουσα διδασκαλίας, αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ χρησιμοποιεί τη συγχρονική μέθοδο στην συγγραφή του έργου του η «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ», ενώ παρουσιάζεται εξώφυλλο του βιβλίου. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ μιλάει για το περιεχόμενο του βιβλίου του και τονίζει ότι ο αναγνώστης πρέπει να έχει δική του άποψη στις κρίσεις των ειδικών.
00:46:53:00
Ο συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ αναφέρει ότι ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ χρησιμοποιεί πηγές που οι μέχρι τώρα ιστορικοί της λογοτεχνίας αγνοούσαν.
00:47:05:00
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κριτικός, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ υποστηρίζει ότι η νέα γενιά οφείλει να ευγνωμονεί τον κριτικό λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ για το έργο που έχει προσφέρει, ενώ προβάλλονται πλάνα από τη βιβλιοθήκη του Κριτικού.
00:47:21:00
Ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ μιλάει για τους στόχους του σχετικά με την έκδοση και άλλων τόμων της «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ», για να φτάσει ως το τέλος του εικοστού αιώνα, ενώ προβάλλονται πλάνα με τη βιβλιοθήκη του κριτικού.
00:47:33:00
Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ αναφέρει στοιχεία σχετικά με την Ακαδημαϊκή καριέρα του κριτικού της λογοτεχνίας και συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ άνοιξε δρόμους για νέους λογοτέχνες, αλλά και για πτυχές της λογοτεχνίας που αγνοούνταν και συνεχίζει να εκπλήσσει το αναγνωστικό κοινό με τις μελέτες του. Ο αφηγητής υποστηρίζει ότι ο χαρακτηρισμός «πρύτανης της λογοτεχνικής κριτικής» δεν είναι υπερβολικός για τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ. Παράλληλα, παρουσιάζονται σελίδα με ψήφισμα του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ καθώς και βραβείο και πλάνα με τον κριτικό να εργάζεται στη βιβλιοθήκη του.
00:48:20:00
Τίτλοι τέλους
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, κριτικοί λογοτεχνίας, κριτική λογοτεχνίας
Αναφορές
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, κριτικός λογοτεχνίας
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ, επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, καθηγητής της θεωρίας και της κριτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, συγγραφέας
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, κριτικός θεάτρου
ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ, επίκουρος καθηγήτρια Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης
«ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», λογοτεχνικό περιοδικό
«ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ», περιοδικό
«ΕΠΟΧΕΣ», περιοδικό
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Αφήγηση:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
Ηχοληψία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Μουσική τίτλων:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Μοντάζ-μιξάζ:
ΟΡΣΑΛΙΑ ΚΑΤΑΚΗ
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Τεχνική επεξεργασία – μηχανήματα:
PPV Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α. Ε
Ήχος:
STYDIO ERA
TONE STUDIO
Συνεργάσθηκαν:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΛΚΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΓΚΟΥΛΗΣ
Έρευνα:
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GAINA
NIYAZI DALYANCI
Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΚΙΝ/ΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΡΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
RTR
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ευχαριστούμε θερμά:
Το Ε. Λ. Ι. Α
Το Ε. ΚΕ. ΒΙ
Την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα:
Digital BETACAM
Με κάμερα SONY 700 DW
Και το μοντάζ σε AVID
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:50:05:20
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
09/05/2019