ΡΟΔΟΣ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
0000008506
Αφιέρωμα στη Ρόδο, με έμφαση στην ιστορία του νησιού.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008506
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ, ΟΙ
ΡΟΔΟΣ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Αφιέρωμα στη Ρόδο, με έμφαση στην ιστορία του νησιού.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ σε αυτό το επεισόδιο της σειράς «ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ» περιηγείται τη Ρόδο, παρουσιάζοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του τόπου. Δίνονται πληροφορίες για την ιστορία του νησιού κατά την αρχαιότητα-με παράλληλη προβολή των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού, για τους βυζαντινούς χρόνους-με την παρουσίαση του βυζαντινού ναού του Ταξιάρχη στο Θάρρι. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την κατάκτηση της Ρόδου από το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και την περίοδο της Ιπποτοκρατίας και ακολούθως την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οποία διήρκεσε έως το 1912, όποτε και το νησί πέρασε στην κατοχή των Ιταλών. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται χαρακτηριστικά μνημεία και αξιοθέατα του νησιού, όπως το αρχαίο λιμάνι Μανδράκι, το μικρό Φρούριο του Αγίου Νικολάου, ο Λόφος του Αγίου Στεφάνου ή Μόντε Σμίθ με το ναό του Πυθίου Απόλλωνα, η Ακρόπολη της Λίνδου, και τέλος το Καστέλο ή Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων στην Μεσαιωνική Πόλη.
Τίτλοι αρχής.
00:01:41:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ προσεγγίζοντας με πλοίο το νησί της ΡΟΔΟΥ, το μαργαριτάρι της Μεσογείου, εκθειάζει τις φυσικές της καλλονές αλλά και το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν στον επισκέπτη οι αρχαιολογικοί θησαυροί. Παράλληλα ο φακός αποτυπώνει τις σπάνιες ομορφιές που ξεδιπλώνονται σε κάθε γωνιά της, το αρχαίο λιμάνι ΜΑΝΔΡΑΚΙ, την είσοδο του οποίου κοσμούν αγάλματα ελαφιών, ενώ στη βόρεια άκρη του δεσπόζει το Φρούριο του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ με το φάρο. Κοντά στην είσοδο του αρχαίου λιμανιού διακρίνεται ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, Ορθόδοξος Μητροπολιτικός Ναός, καθώς και διάφορα οικοδομήματα γοτθικού ρυθμού άρτια εναρμονισμένα με τα σύγχρονα. Μεταξύ αυτών το Διοικητήριο, το κτήριο με τα χαρακτηριστικά γοτθικά τόξα ολόγυρα, το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων καθώς και τα ερείπια του Μεσαιωνικού Κάστρου.
00:03:31:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ από το μικρό Φρούριο του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του αρχαίου λιμανιού ΜΑΝΔΡΑΚΙ, αναφέρει τους παράγοντες που συντέλεσαν ώστε η ΡΟΔΟΣ να θεωρηθεί το επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς και τους μύθους που συνδέθηκαν με τη δημιουργία της ΡΟΔΟΥ, η οποία γεννήθηκε από τη συνένωση τριών δωρικών πόλεων ΙΑΛΥΣΟΥ, ΚΑΜΙΡΟΥ και ΛΙΝΔΟΥ. Επίσης, αναφέρεται στις ιστορικές και πολιτικές συνθήκες που ευνόησαν τη νέα πόλη, ώστε να αναδειχθεί σε σπουδαία ναυτική και εμπορική δύναμη. Τέλος, προσεγγίζοντας τις ιστορικές μνήμες που αναδύονται από τα βάθη των 2500 χρόνων της ιστορίας της, μιλάει για τις ολοζώντανες μαρτυρίες της αιώνιας ελληνικότητάς της και τα ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που σώζονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Εμβόλιμη προβολή πλάνου στην Ακρόπολη της Αρχαίας ΛΙΝΔΟΥ, ενώ ο φακός εστιάζει στο Ναό του ΠΥΘΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
00:06:01:00
Προβολή πλάνου σε συντηρητές αρχαιοτήτων και σε εκθέματα γλυπτών που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της ΡΟΔΟΥ. Ακολουθούν πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο της ΛΙΝΔΟΥ, το αρχαίο λιμάνι ΜΑΝΔΑΚΙ, τα αγάλματα ελαφιών που κοσμούν την είσοδό του, το Αρχαίο Ωδείο και το Παλιό Στάδιο και πλάνα από τα παράλια της ΡΟΔΟΥ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ παραθέτει ιστορικές πληροφορίες ξεκινώντας από τους μυθικούς χρόνους. Μιλάει για τους πρώτους κατοίκους που αποίκησαν στο νησί της ΡΟΔΟΥ και την ακμή που γνώρισε μέχρι τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Κατόπιν, αναφέρεται στην ίδρυση της νέας πρωτεύουσας το 408, η οποία αναδείχθηκε γρήγορα ένα από τα πιο σπουδαία οικονομικά και πνευματικά και καλλιτεχνικά κέντρα, ακτινοβολίας και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, αναφέρεται σε μαρτυρίες που τεκμηριώνουν την ύπαρξη πέντε λιμανιών και την πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα και προκαλούν το θαυμασμό για το χαμένο μεγαλείο της νήσου.
00:10:19:00
Ο φακός περιηγείται τους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου της ΡΟΔΟΥ, προβάλλοντας τη συλλογή γλυπτών αρχαϊκής, κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου που κοσμούν τις προθήκες του. Στη συνέχεια, πλάνο με τον παρουσιαστή ΛΑΚΗ ΚΟΜΝΗΝΟ να ξεναγείται στο μουσειακό χώρο, παρατηρώντας τις προθήκες που περιλαμβάνουν Ταφικά σύνολα από την Αρχαία ΙΑΛΥΣΟ και ΚΑΜΙΡΟ. Επίσης πλάνα από την Ακρόπολη της Αρχαίας ΛΙΝΔΟΥ, εστιάζοντας στο Ναό του ΠΥΘΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ και στις δύο στήλες με αγαλμάτινα ελάφια που κοσμούν την είσοδο του αρχαίου λιμανιού ΜΑΝΔΡΑΚΙ. Παράλληλα, ο παρουσιαστής παραθέτει ιστορικά στοιχεία που αφορούν στις συγκρούσεις της ροδιακής πολιτείας μετά την εποχή της Μακεδονικής Δυναστείας, όταν προσπαθούσε να τηρήσει την παραδοσιακή της εξωτερική πολιτική της ουδετερότητα και ισορροπία, ανάμεσα στις δυνάμεις του ελληνιστικού κόσμου, κρατώντας μια πολιτική που διασφάλιζε την ανεξαρτησία της και ενίσχυε το κύρος της. Συνεχίζοντας, μιλάει για το ορειχάλκινο άγαλμα, ΚΟΛΟΣΣΟ της ΡΟΔΟΥ, που κατάφεραν να στήσουν πουλώντας τον εξοπλισμό του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του Πολιορκητή και περιγράφει την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής της ιστορίας της σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
00:11:50:00
O παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ περιηγείται τον εσωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, παρατηρώντας τις προθήκες που περιλαμβάνουν Ταφικά σύνολα από την Αρχαία ΙΑΛΥΣΟ και ΚΑΜΙΡΟ. Ακολουθούν πλάνα από το παλαιότερο κτήριο της Μεσαιωνικής Πύλης – το παλιό οπλοστάσιο των Ιπποτών, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης – Λαογραφικό Μουσείο και πανοραμικά πλάνα της ΡΟΔΟΥ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ παραθέτει ιστορικές πληροφορίες, περιγράφοντας την περίοδο παρακμής της ροδιακής πολιτείας το 42 π. Χ. από την πολιορκία του ΚΑΣΣΙΟΥ μέχρι τα χρόνια του Βυζαντίου. Ακολουθούν οι επιδρομές των ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ, με καταστροφές και λεηλασίες που συνεχίστηκαν ως τις αρχές του 13ου αιώνα, όταν το νησί περιήλθε στην Βυζαντινή οικογένεια των ΓΑΒΑΛΑΔΩΝ.
00:13:09:00
Πανοραμικά πλάνα της ροδιακής πόλης. Ακολουθούν πλάνα από τη Μονή του ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΙΧΑΗΛ του ΘΑΡΡΗ, τις τοιχογραφίες που κοσμούν τον εσωτερικό χώρο και τον αυλόγυρο της. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ περιγράφει την περίοδο ανάκαμψης της ροδιακής πολιτείας, γεγονός που μαρτυρούν τα νομίσματα που κόπηκαν αλλά και η ίδρυση πολλών Εκκλησιών στην πόλη και στην ύπαιθρο, όπως η Μονή του ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΙΧΑΗΛ του ΘΑΡΡΗ με τις αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Στη συνέχεια, παραθέτει απόσπασμα της Βυζαντινολόγου ΜΥΡΤΑΛΗ ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ – ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ, σχετικό με τις τοιχογραφίες της Μονής.
00:14:51:00
Προβάλλεται απεικόνιση της ΡΟΔΟΥ, με το αρχαίο λιμάνι και τα παράλιά της, καθώς και διαδοχικές απεικονίσεις που παρουσιάζουν διάφορους ανεξάρτητους άρχοντες του νησιού και ΙΩΑΝΝΙΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ παραθέτει ιστορικές πληροφορίες, σχετικά με τη διοίκηση της ροδιακής πολιτείας από τους ΓΕΝΟΥΑΤΕΣ ως το 1309 και την περίοδο ακμής του νησιού με την εμφάνιση των ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ.
00:15:18:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ βρίσκεται στην αυλή του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου της ΡΟΔΟΥ. Παραθέτει ιστορικές πληροφορίες, σχετικά με τις συνέπειες που είχε για την πολιτική εξουσία της ΡΟΔΟΥ η Άλωση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ από τους ΦΡΑΓΚΟΥΣ, το 1204. Ο παρουσιαστής μιλάει για την υποταγή του νησιού στο Τάγμα των Ιπποτών του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ και περιγράφει τις συγκρούσεις που δημιούργησε η διαφορά των δογμάτων αλλά και τη συνεργασία των ντόπιων με τους δυτικούς κατακτητές σε ζητήματα αμυντικής τακτικής και εμπορικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ο φακός περιηγείται την αυλή του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και προβάλλονται πλάνα με επισκέπτες να ξεναγούνται στην Παλιά Πόλη και τέλος πλάνο στον εξωτερικό χώρο του Παλατιού.
00:16:37:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και περιγράφει την περίοδο της οικονομικής άνθησης και πνευματικής εξέλιξης της ροδιακής πολιτείας.
00:17:31:00
Προβολή απεικόνισης, με Ιππότη του Τάγματος του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ και πλάνα από τη Μεσαιωνική Πόλη της ΡΟΔΟΥ κατάμεστη από περιηγητές. Στη συνέχεια, ο φακός περιηγείται το παλαιότερο κτήριο της Μεσαιωνικής Πύλης – το παλιό οπλοστάσιο των Ιπποτών, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης – Λαογραφικό Μουσείο. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στους ιστορικούς χώρους και τα μνημεία που άφησε η Ιπποτική περίοδος, δίνοντας στη ροδιακή πολιτεία τη σημερινή όψη της Μεσαιωνικής πόλης.
00:18:10:00
Ο φακός περιηγείται το ΚΑΣΤΕΛΛΟ ή Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στην Μεσαιωνική Πόλη, το οποίο δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου της ΡΟΔΟΥ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ περιγράφει το επιβλητικό ανάκτορο, το οποίο μαρτυρεί τον πλούτο και την ευημερία του νησιού την περίοδο των Ιπποτών. Παράλληλα, ο φακός περιηγείται την αυλή του και τον εσωτερικό χώρο του Παλατιού, όπου βρίσκονται οι αίθουσες του εκθεσιακού χώρου, στον εσωτερικό διάκοσμο όπου διακρίνονται τα ελληνικά μωσαϊκά της Ρωμαϊκής-Προχριστιανικής περιόδου. Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής αναφέρεται στην πνευματική άνθηση του νησιού και στους λογοτέχνες που συνέβαλαν στην πνευματική παραγωγή του 15ου.
00:21:16:00
Προβάλλονται διαδοχικά πλάνα της ροδιακής πολιτείας, της Παλιάς Πόλης – Ιπποτών ΡΟΔΟΥ, το σημερινό ΜΑΝΔΡΑΚΙ, το ΚΑΣΤΕΛΛΟ, την πόλη και την Ακρόπολη της ΛΙΝΔΟΥ, το Διοικητήριο του νησιού και τον Πύργο του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ με το Φάρο. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ παραθέτει ιστορικές πληροφορίες περιγράφοντας τη ζοφερή περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οποία κράτησε ως το 1912 και την κατοχή του νησιού από τους Ιταλούς μέχρι το 1945.
00:24:41:00
Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ από τον Πύργο του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, αναφέρει τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ροδιακής πολιτείας που την καθιστούν γοητευτική, πολύμορφη και ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη. Ακολουθούν πλάνα της ροδιακής πολιτείας και τα παράλια, παραλίες κατάμεστες από κόσμο, πλάνα από την Μεσαιωνική Πόλη και τα μνημεία της.
00:27:45:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Ρόδος, αρχαιολογία, αρχαιολογικός χώρος, μνημεία, μουσείο, κάστρο, Βυζάντιο, Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Μεσαίωνας, Τουρκοκρατία, ιταλική κατοχή
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΡΟΔΟΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΑΝΘΕΑΜΑ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Παρουσιαστής:
ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Βοηθός Οπερατέρ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχολήπτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
Μουσική Τίτλων:
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΙΘΑΣ
Μιξάζ:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΙΑΔΑΣ
Εργαστήρια Εικόνας:
ΣΚΛΑΒΗΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Κοπή Αρνητικού:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Τρυκέζα:
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΑΝΙΔΗΣ
Φωτοστοιχειοθεσία:
ΑΝΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕ
Μουσική Επιμέλεια:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Έρευνα:
ΝΙΝΝΕΤΑ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ – ΡΑΣΙΑ
Επιστημονικός Σύμβουλος:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΜΒΑΚΗ
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΤΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΟΣ
Σενάριο – Μοντάζ:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
Ευχαριστούμε:
Το Δήμο ΡΟΔΟΥ
Την Ιερά Μητρόπολη
Την ΚΒ Εφορεία Προϊστορικών και
Κλασσικών Αρχαιοτήτων
Την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Βιβλιογραφία – Πηγές:
ΣΠΥΡΟΥ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ
ΡΟΔΟΣ ΤΟ ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΟ ΝΗΣΙ
ΑΡΓΥΡΩΣ Β. ΤΑΤΑΚΗ
ΡΟΔΟΣ – ΛΙΝΔΟΣ – ΚΑΜΙΡΟΣ-ΦΙΛΕΡΗΜΟΣ
Παραγωγή:
«ΠΑΝΘΕΑΜΑ»
© ΕΤ-2
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:28:19:15
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009