ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Β΄ ΜΕΡΟΣ
0000008257
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008257
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Β΄ ΜΕΡΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1997
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» παρουσιάζει μουσική και χορούς της ΕΛΛΑΔΑΣ. Το «ταξίδι» αυτού του επεισοδίου είναι περιοχές της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, μουσικοί και τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Πρώτα φιλοξενείται η κομπανία του ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟΥ από τη ΓΟΥΕΝΙΣΣΑ του ΚΙΛΚΙΣ. Με τους συνοδοιπόρους μουσικούς των ΧΑΛΚΙΝΩΝ και το ΚΛΑΡΙΝΟ του διασώζουν την παραδοσιακή μουσική, διατηρώντας το χρώμα ΖΟΥΡΝΑ στο νέο τρόπο. Η ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ στους πρόποδες του Παγγαίου έχει να παρουσιάσει τον μουσικό ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗ. Θεωρεί την πατρίδα του φυτώριο ψαλτών και καταθέτει τόσο την αγάπη για τα Δημοτικά τραγούδια όσο και την αναγκαιότητα ο παραδοσιακός τραγουδιστής να γνωρίζει διαφορετικούς μουσικούς δρόμους και να διαθέτει φωνητικά προσόντα. Ο ίδιος, ως ψάλτης, γνωρίζει Βυζαντινούς μουσικούς δρόμους και έχει προτείνει αλλαγές στην ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών μερικές από τις οποίες και παρουσιάζει. Ο μουσικός ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΖΛΑΤΑΝΗΣ από την ΠΛΑΤΑΝΗ ΕΔΕΣΣΑΣ, είναι δεξιοτέχνης στο ΚΛΑΡΙΝΟ. Αναφέρει βιογραφικά στοιχεία και ομολογεί την ανάγκη του να ήξερε μουσική. Καταθέτει την άποψη πως είναι σωστό ο μουσικός να παρουσιάζει τη μουσική της κάθε περιοχής υπερασπιζόμενος το «χρώμα» της. «Η τελευταία ζυγιά» του επεισοδίου παρουσιάζει την ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ της ΔΡΑΜΑΣ. Παραδοσιακοί μουσικοί ΓΚΑΪΝΤΑΣ και ΝΤΑΧΑΡΕ, κάτοικοι του χωριού παρουσιάζουν ντόπιους μουσικούς σκοπούς. Είναι φίλοι από παιδιά, έμαθαν μαζί μουσική. Αναφέρονται στα γλέντια των ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ, ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ, που χρειάστηκε να συντροφεύουν τους συντοπίτες τους στο γλέντι για ώρες. Το επεισόδιο συμπληρώνουν εικόνες από την κάθε περιοχή, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από παραδοσιακούς γάμους και πανηγύρια και φωτογραφίες από το προσωπικό άλμπουμ των πρωταγωνιστών. Κοινή διαπίστωση και παράπονο όλων των παραδοσιακών μουσικών είναι ή έλλειψη ενδιαφέροντος από τους νέους του κάθε τόπου να ασχοληθούν με την παραδοσιακή μουσική.
Τίτλοι αρχής.
00:00:48:00
Προβολή χάρτη που παρουσιάζει την περιφέρεια της κεντρικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και στη συνέχεια πλάνο σε ορεινό τοπίο της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ, που βρίσκεται χτισμένη στους πρόποδες του ΠΑΪΚΟΥ, του παραδοσιακού οικισμού της και της πλατείας της.
00:01:58:00
Προβολή κάρτας, «Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΡΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ – ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ, ΚΙΛΚΙΣ».
00:02:03:00
Προβολή παραδοσιακού συγκροτήματος δημοτικής μουσικής με τον ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟ και την Κομπανία του σε καλλιτεχνική δημιουργία, σε καφενείο της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ. Παράλληλα, η αφηγήτρια αναφέρεται στους επαγγελματίες οργανοπαίχτες της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και το πλούσιο ρεπερτόριό τους, με ιδιαίτερη αναφορά στον ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟ και την Κομπανία του, καθώς επίσης και στους ηλικιωμένους μουσικούς της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ, στους οποίους διακρίνει κανείς την εμπειρία του ζουρνά στο κλαρίνο. Επίσης, εμβόλιμη αφήγηση του δεξιοτέχνη του κλαρίνου ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟΥ, ο οποίος μιλάει για το ξεκίνημά του στο μουσικό χώρο, την αγάπη που τρέφει ο ίδιος στο κλαρίνο και για τις χορευτικές επιδόσεις των νέων της περιοχής. Εμβόλιμα πλάνα από τους δρόμους της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ και τους κατοίκους της, καθώς και εμβόλιμο ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό από διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες του ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟΥ.
00:05:01:00
Σε καφενείο της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ, το παραδοσιακό συγκρότημα της δημοτικής μουσικής του ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟΥ και της Κομπανίας σε καλλιτεχνική δημιουργία. Εμβόλιμη αφήγηση του ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟΥ να περιγράφει τα ευχάριστα γεγονότα, όπως τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος σε διαγωνισμό και τις διακρίσεις που πήρε καθώς και δυσάρεστα περιστατικά που σημάδεψαν την καλλιτεχνική του πορεία.
00:07:12:00
Στο φυσικό τοπίο της περιοχής της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ, το παραδοσιακό συγκρότημα δημοτικής μουσικής με τον ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟ και την Κομπανία σε καλλιτεχνική δημιουργία. Η αφηγήτρια διαβάζει στίχους δημοτικού τραγουδιού.
00:09:43:00
Εμφάνιση κάρτας, «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ – ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ, ΚΑΒΑΛΑΣ».
00:09:48:00
O ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ, από το χώρο του σπιτιού του, ερμηνεύει το τραγούδι «ΜΑΡΙΑ». Εμβόλιμη προβολή του πορτρέτου της συζύγου του και ασπρόμαυρης φωτογραφίας του ίδιου σε νεαρή ηλικία.
00:10:48:00
Ο ερμηνευτής ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ, στη ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ ΚΑΒΑΛΑΣ, μιλάει για την ενασχόλησή του με το δημοτικό τραγούδι από τη νεαρή του ηλικία, τις φωνητικές ικανότητες που πρέπει να διαθέτει ο ερμηνευτής, καθώς και τα στοιχεία που κάνουν το δημοτικό τραγούδι στην ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ να ξεχωρίζει από τις άλλες περιοχές της Ελλάδας.
00:11:23:00
Σε ορεινό τοπίο της ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ ερμηνεύει δημοτικό τραγούδι, με τη συνοδεία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΟΥΒΟΥΡΔΟΥΚΗ στο κλαρίνο και του ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΔΟΥΒΟΥΡΔΟΥΚΗ στο ούτι. Εμβόλιμη προβολή της γραφικής ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ με τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗ να αναφέρεται στη γεωγραφική θέση του χωριού και στη φήμη που απέκτησε η περιοχή στους καλύτερους ψάλτες και ερμηνευτές του δημοτικού τραγουδιού. Επίσης, εμβόλιμη ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον ίδιο σε ψαλτήρι.
00:13:29:00
Ο ερμηνευτής ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ, από το χώρο του σπιτιού του στη ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ ΚΑΒΑΛΑΣ, περιγράφει την τεχνική ερμηνείας που έχει επινοήσει ώστε να αποδώσει το δημοτικό τραγούδι.
00:14:25:00
Σε ορεινό τοπίο της ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ ερμηνεύει δημοτικό τραγούδι.
00:15:29:00
Εμφάνιση κάρτας, «ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΖΛΑΤΑΝΗΣ – ΠΛΑΤΑΝΗ, ΕΔΕΣΣΗΣ».
00:15:33:00
Ο μουσικός ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΖΛΑΤΑΝΗΣ, διασχίζοντας σοκάκια του χωριού ΠΛΑΤΑΝΗ ΕΔΕΣΣΗΣ, αναφέρεται στις πρακτικές γνώσεις του πάνω στη μουσική.
00:16:05:00
Στην ΠΛΑΤΑΝΗ ΕΔΕΣΣΗΣ, ο μουσικός ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΖΛΑΤΑΝΗΣ στο κλαρίνο, με τη συνοδεία του ΚΩΣΤΑ ΖΛΑΤΑΝΗ στο ακορντεόν και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΓΚΑ στην κορνέτα, σε καλλιτεχνική δημιουργία.
00:17:33:00
Ο μουσικός ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΖΛΑΤΑΝΗΣ μιλάει για το ξεκίνημά του στο μουσικό χώρο, περιγράφοντας περιστατικά από τη νεαρή του ηλικία και τις εμπειρίες που αποκόμισε. Εμβόλιμη ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΖΛΑΤΑΝΗ σε παιδική ηλικία, πλάνο με τον ίδιο να παίζει κλαρίνο με τη συνοδεία του συγκροτήματός του, καθώς και πλάνα από τα σπίτια του χωριού ΠΛΑΤΑΝΗ ΕΔΕΣΣΗΣ.
00:19:44:00
Διαδοχικά πλάνα του οικισμού και του ορεινού τοπίου του χωριού ΠΛΑΤΑΝΗ ΕΔΕΣΣΗΣ και παρουσίαση καλλιτεχνικής δημιουργίας με τον ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΖΛΑΤΑΝΗ στο κλαρίνο, τον ΓΙΩΡΓΟ και ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΓΚΑ στην κορνέτα, τον ΚΩΣΤΑ ΖΛΑΤΑΝΗ στο ακορντεόν και τον ΑΓΓΕΛΟ ΚΙΝΝΑ στο νταούλι. Εμβόλιμη αφήγηση του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΖΛΑΤΑΝΗ να μιλάει για την εκτέλεση του κλαρίνου στο ηπειρώτικο και το μακεδονικό τραγούδι, επισημαίνοντας τη διαφορά τους στον ήχο, καθώς και στην ικανότητα του να εκτελέσει στο κλαρίνο οποιονδήποτε σκοπό.
00:22:20:00
Εμφάνιση κάρτας, «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΖΥΓΙΑ – ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ, ΔΡΑΜΑΣ».
00:22:24:00
Ο φακός περιηγείται τις συνοικίες του χωριού ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ της ΔΡΑΜΑΣ, με τα παραδοσιακά αγροτόσπιτα. Στη συνέχεια, ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΤΤΑΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΤΙΟΣ στη γκάιντα με τον ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ και ΑΓΓΕΛΟ ΜΑΡΤΖΙΟ στο νταχαρέ, παίζουν παραδοσιακή μελωδία. Παράλληλα, η αφηγήτρια αναφέρεται στη γεωγραφική θέση του χωριού ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ και δίνει πληροφορίες για τους εναπομείναντες κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και τους γκαϊντατζήδες της περιοχής που συνεχίζουν τη μακραίωνη παράδοση του τόπου τους.
00:24:40:00
Στην ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ της ΔΡΑΜΑΣ, ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΤΤΑΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΤΙΟΣ στη γκάιντα με τον ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ και ΑΓΓΕΛΟ ΜΑΡΤΖΙΟ στο νταχαρέ, παίζουν παραδοσιακή μελωδία. Εμβόλιμη αφήγηση των γκαϊντατζήδων ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΤΑ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΤΙΟ να εξηγούν την τεχνική παιξίματος του νταχαρέ. Στη συνέχεια, μιλούν για την ενασχόλησή τους με την γκάιντα από τη νεαρή τους ηλικία και τη συμμετοχή τους σε εορταστικές εκδηλώσεις και δρώμενα της περιοχής, ενώ προβάλλεται εμβόλιμο σχετικό φωτογραφικό υλικό. Τέλος, αναφέρονται στην αδιαφορία των νέων να συνεχίσουν την παράδοση της γκάιντας.
00:28:11:00
Νυχτερινό πλάνο των συνοικιών της ΚΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ της ΔΡΑΜΑΣ, με τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΟΤΤΑΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΠΟΥΤΙΟΣ στη γκάιντα, τον ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ και ΑΓΓΕΛΟ ΜΑΡΤΖΙΟ στο νταχαρέ να παίζουν παραδοσιακή μελωδία, διασχίζοντας τα σοκάκια του χωριού. Παράλληλα, η αφηγήτρια απαγγέλλει τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «ΤΙ ‘ΘΕΛΑ ΚΑΙ Σ’ ΑΓΑΠΟΥΣΑ».
00:29:37:00
Τέλος επεισοδίου και τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:
ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ήχος:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνοθεσία:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥ
Βοηθός Οπερατέρ:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΣΑΦΙΡΑΚΗΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Έπαιξαν οι μουσικοί:
ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ:
Γκάιντα:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΤΤΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΤΙΟΣ
Νταχαρές:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΤΖΙΟΣ
ΠΛΑΤΑΝΗ:
Κλαρίνο:
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΖΛΑΤΑΝΗΣ
Κορνέτα:
ΓΙΩΡΓΟΣ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΙΓΚΑΣ
Ακορντεόν:
ΚΩΣΤΑΣ ΖΛΑΤΑΝΗΣ
Νταούλι:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΙΝΝΑΣ
ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ:
Τραγούδι:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ
Κλαρίνο:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΒΟΥΡΔΟΥΚΗΣ
Ούτι:
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΔΟΥΒΟΥΡΔΟΥΚΗΣ
ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ:
Κλαρίνο:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΡΚΟΣ
Κορνέτα:
ΓΙΩΡΓΟΣ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΙΓΚΑΣ
Τρομπόνι:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ
Νταούλι:
ΖΩΡΑΣ ΤΡΑΓΙΑΝΟΣ
Ευχαριστούμε:
Το ΕΛ. Ι. Α.
Τον ΜΑΝΟ ΧΑΡΙΤΑΤΟ
Την ΜΙΡΑΝΤΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ
Την ΜΑΡΙΑ ΖΛΑΤΑΝΗ
Τους κατοίκους της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ και της ΠΛΑΤΑΝΗΣ
Εργαστήρια Εικόνας:
Ε. Ρ. Τ. Α. Ε.
ΑΛΕΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
Εταλονάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑΣ
TELECINE P. P. V.
Μοντάζ:
AVID
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:27:15
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009