ΝΙΣΥΡΟΣ ΜΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
0000008254
Αφιέρωμα στη Νίσυρο, με έμφαση στην ιστορία του νησιού.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008254
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ, ΟΙ
ΝΙΣΥΡΟΣ ΜΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Χρονολογία Παραγωγής
1996
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Αφιέρωμα στη Νίσυρο, με έμφαση στην ιστορία του νησιού.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ» μας ταξιδεύει στη Νίσυρο. Ο ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ παρουσιάζει την ιστορία του νησιού, τις μυθολογικές και ιστορικές αναφορές για τη Νίσυρο-από την αρχαιότητα, τους βυζαντινούς χρόνους, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μέχρι την Απελευθέρωση και την ένωση με την Ελλάδα. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το ηφαίστειο, στο οποίο οφείλεται το σχήμα του νησιού και η σύσταση του εδάφους του, καθώς και για τα πετρώματα και ορυκτά που απαντώνται στο νησί. Παρουσιάζονται σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα όπως το Παλαιόκαστρο, το Κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών και το Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, καθώς και οικισμοί του νησιού, η πρωτεύουσα Μανδράκι και τα Νικειά.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:18:00
Πλάνο-κάρτα στην οποία αναγράφεται ο τίτλος της εκπομπής: «ΝΙΣΥΡΟΣ, ΜΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»
00:01:24:00
Πανοραμικά πλάνα από τη ΝΙΣΥΡΟ και από το Ηφαίστειο. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ περιγράφει γλαφυρά το νησί. Ακολουθούν κοντινά πλάνα στον Κρατήρα, όπου διακρίνονται οι ατμίδες, από τις οποίες αναδύονται αέρια.
00:02:55:00
Πλάνα στη θάλασσα του ΑΙΓΑΙΟΥ Πελάγους, όπου διακρίνεται ο βράχος της ΝΙΣΥΡΟΥ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, με φόντο τον οικισμό ΜΑΝΔΡΑΚΙ, αναφέρεται στο σχηματισμό του νησιού, το οποίο αναδύθηκε μέσα από το βυθό της θάλασσας. Στη συνέχεια, παραθέτει μυθολογικά στοιχεία σχετικά με τη δημιουργία της ΝΙΣΥΡΟΥ και αναφέρεται στην ύπαρξη πολλών μνημείων πολιτισμού.
00:04:14:00
Πλάνα από τη ΝΙΣΥΡΟ, όπου διακρίνεται το ΜΑΝΔΡΑΚΙ, πρωτεύουσα και λιμάνι, ακτές με ηφαιστειακά πετρώματα, κοντινό πλάνο στα πετρώματα, πλάνα στον Κρατήρα, όπου εκλύονται αέρια από τις ρωγμές και τις τρύπες του, πανοραμικά πλάνα από το Ηφαίστειο. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στα πετρώματα του ηφαιστειογενούς νησιού, στο σχηματισμό του σύμφωνα με τους γεωλόγους, στην οριστική διαμόρφωσή του, στην ηφαιστειακή δράση, στις ατμίδες και τα αέρια του ηφαιστείου και στο μοναδικό θέαμα που προσφέρει η μεγάλη καλδέρα στο κέντρο του νησιού.
00:08:12:00
Πλάνα από το ηφαίστειο της ΝΙΣΥΡΟΥ, Ορυκτά, λατομείο εξόρυξης ελαφρόπετρας. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στα Ορυκτά και στην ελαφρόπετρα που απαντώνται στο νησί. Ακολουθεί πανοραμικό πλάνο στο Ηφαίστειο της ΝΙΣΥΡΟΥ και στην κοιλάδα του, ενώ ο παρουσιαστής αναφέρεται στην απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τοπίου.
00:09:35:00
Πλάνα από το Ηφαίστειο της ΝΙΣΥΡΟΥ με κόσμο που το επισκέπτεται.
00:10:44:00
Πανοραμικό πλάνο στο Ηφαίστειο της ΝΙΣΥΡΟΥ και στην κοιλάδα του, ενώ ο παρουσιαστής αναφέρεται στη σύνδεσή του με τη μυθολογία και στην εντύπωση που προκαλεί στον επισκέπτη ο μεγάλος Κρατήρας του ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ με τη μυστηριώδη ομορφιά του. Ακολουθούν πλάνα από τον Κρατήρα και ακτές του νησιού.
00:12:29:00
Πλάνα από το πανέμορφο φυσικό τοπίο της ΝΙΣΥΡΟΥ, αρχαία ερείπια, πλάνα από το ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, Μοναστήρια και Εκκλησίες. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ παραθέτει ιστορικές πληροφορίες για τη ΝΙΣΥΡΟ, η οποία υπήρξε το σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αναφέρεται στους ηθικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της ΝΙΣΥΡΟΥ με την ΚΩ, στην αποίκιση ΔΩΡΙΕΩΝ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, στην κυριαρχία της βασίλισσας της ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΑΡΤΕΜΙΣΙΑΣ, στα χρόνια μεγάλης ακμής, κατά τα οποία χτίστηκε το ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ. Ο παρουσιαστής αναφέρεται στην αρχαία ακρόπολη το ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, μοναδικό στην ΕΛΛΑΔΑ για την άριστη αρχιτεκτονική του κατασκευή, και, στη συνέχεια, μιλάει για τα χρόνια της μακεδονικής, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής κυριαρχίας. Ακολουθούν πλάνα από το εσωτερικό Ναού, ο οποίος κοσμείται με Τοιχογραφίες ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
00:17:18:00
Πανοραμικά πλάνα σε οικισμούς της ΝΙΣΥΡΟΥ, όπως το ΜΑΝΔΡΑΚΙ με το Κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών και το Μοναστήρι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΣΠΗΛΙΑΝΗΣ. Πλάνα στις Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑΣ και του ΧΡΙΣΤΟΥ, που υπάρχουν στο τέμπλο της Μονής. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στην οχύρωση του νησιού από τους Ιωαννίτες Ιππότες, στο ιστορικό Μοναστήρι της ΠΑΝΑΓΊΑΣ της ΣΠΗΛΙΑΝΗΣ, στην εγκατάλειψη του νησιού το 1471 λόγω πειρατικών επιδρομών και στην υποταγή του νησιού στους Τούρκους, το 1523.
00:18:42:00
Πλάνα σε οικισμούς της ΝΙΣΥΡΟΥ, σε βιβλιοθήκη, απεικόνιση αγωνιστή του ’21, πανοραμικό πλάνο στο ΜΑΝΔΡΑΚΙ και στη γύρω περιοχή. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται στο ρόλο και τη συμμετοχή της ΝΙΣΥΡΟΥ στην Ελληνική Επανάσταση, στη συνέχιση της τουρκικής κυριαρχίας και κατόπιν της ιταλικής μέχρι τον Μάρτιο του 1947, που η ΝΙΣΥΡΟΣ ενσωματώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ακολουθούν πλάνα από τον οικισμό ΜΑΝΔΡΑΚΙ, από το Λαογραφικό Μουσείο και από το εσωτερικό Ιερού Ναού, καθώς ο παρουσιαστής αναφέρεται στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης των κατοίκων στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς.
00:22:12:00
Πανοραμικά πλάνα σε οικισμούς, όπως τα ΝΙΚΕΙΑ και το ΜΑΝΔΡΑΚΙ, καθώς ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ αναφέρεται σε αυτούς. Στη συνέχεια κάνει λόγο για την αρχιτεκτονική τους ενώ προβάλλονται πλάνα με τα σπίτια των οικισμών.
00:24:20:00
Άποψη του λιμανιού στο ΜΑΝΔΡΑΚΙ. Ο παρουσιαστής ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, από ύψωμα με φόντο τη θάλασσα του ΑΙΓΑΙΟΥ, αποχαιρετά τη ΝΙΣΥΡΟ μιλώντας για το αρμονικό συνταίριασμα φυσικής ομορφιάς, ιστορίας και λαϊκού πολιτισμού, καθώς και για την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της. Ακολουθούν πλάνα με κατοίκους, σπίτια, στενά σοκάκια και πανοραμικά πλάνα από το νησί.
00:27:21:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Νίσυρος, ηφαίστειο, αρχαιολογία, μνημεία, κάστρο, ναός, τοιχογραφίες, αρχιτεκτονική, παραδοσιακός οικισμός, τοπική ιστορία
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΝΙΣΥΡΟΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΠΑΝΘΕΑΜΑ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Παρουσίαση:
ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχολήπτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
Μουσική τίτλων:
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΙΘΑΣ
Εργαστήρια εικόνας-ήχου:
ΣΚΛΑΒΗΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Κοπή αρνητικού:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Τρυκέζα:
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΑΝΙΔΗΣ
Μουσική επιμέλεια:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Έρευνα:
ΝΙΝΝΕΤΑ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ – ΡΑΣΙΑ
Επιστημονικός σύμβουλος:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΜΒΑΚΗ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΤΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΟΣ
Σενάριο-Μοντάζ:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
Ευχαριστούμε:
το ΔΗΜΟ ΝΙΣΥΡΟΥ
την ΚΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
τα Λιμεναρχεία ΝΙΣΥΡΟΥ και ΤΗΛΟΥ
την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Παραγωγή:
«ΠΑΝΘΕΑΜΑ»
© ΕΤ-2 1996
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:27:46:17
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009