ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
0000008252
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008252
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΣΥΝΘΕΤΟ-ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ» μας μεταφέρει στις αρχαίες πόλεις της βόρειας και της νότιας ΗΠΕΙΡΟΥ. Η ΗΠΕΙΡΟΣ είχε το όνομά της πάντοτε συνδεδεμένο με τη μοίρα του ελληνισμού. Τρεις χιλιάδες χρόνια αδιαμφισβήτητης και συνεχούς ελληνικότητας δηλώνουν τα κατάστικτα με αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία εδάφη της. Εδώ έζησε και μεγαλούργησε ο ελληνισμός στο διάβα της ιστορίας. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην εποχή της ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ στην ΗΠΕΙΡΟ, ιδιαίτερα στα χρόνια του ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΤΕΠΕΛΕΝΛΗ. Μιλάει για τις ονομαστές σχολές όπου δίδαξαν φωτισμένοι Διδάσκαλοι του Γένους, για τις προσπάθειες ιερωμένων να αφυπνίσουν τον λαό, για την αφοσίωση στη χριστιανική πίστη και για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας. Παράλληλα με την αφήγηση προβάλλονται πλάνα από χωριά του ΖΑΓΟΡΙΟΥ, από τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ, από το ΣΟΥΛΙ και από την ΠΑΡΓΑ.
Τίτλοι έναρξης
00:00:28:00
Πλάνα με το Αρχαίο Θέατρο της ΔΩΔΩΝΗΣ, με το Αρχαίο Βουλευτήριο στην ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, με βυζαντινά μνημεία στο ΒΟΥΘΡΩΤΟ. Εμφάνιση τίτλου του επεισοδίου: «ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ».
00:01:24:00
Πανοραμικά πλάνα από την ΗΠΕΙΡΟ. Πλάνο με ντόπιες ηλικιωμένες γυναίκες που τραγουδούν δημοτικό τραγούδι. Ακολουθούν εικόνες με χαρακτηριστικές φιγούρες της ηπειρωτικής υπαίθρου στις καθημερινές τους εργασίες. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ απαγγέλλει τους στίχους δημοτικού τραγουδιού.
00:03:45:00
Πλάνα σε Βυζαντινό Ναό και από το εσωτερικό του, όπου γυναίκες ανάβουν καντήλια και κεριά. Πλάνα με τις εξαιρετικές αγιογραφίες του ναού, που εικονίζουν κυρίως μαρτύρια Αγίων. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στο αποτυχημένο κίνημα εναντίον των ΤΟΥΡΚΩΝ του ιερωμένου ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ του ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ή ΣΚΥΛΟΣΟΦΟΥ το 1611 και στις επιπτώσεις του στους ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ. Επίσης, παραθέτει απόσπασμα από τα τοπικά Χρονικά, σχετικά με το μαρτυρικό του θάνατο. 00:06:34:00Πλάνα σε χωριά του ΖΑΓΟΡΙΟΥ, σε γεφύρια, καταρράκτη, μοναστήρια και στο καταπράσινο τοπίο του ΒΙΚΟΥ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ μιλάει για την ανεξαρτησία που είχε παραχωρηθεί σε περιοχές της ΗΠΕΙΡΟΥ μέχρι και τα χρόνια του ΑΛΗ ΠΑΣΑ και αναφέρει το παράδειγμα του ΖΑΓΟΡΙΟΥ, που αυτοδιοικήθηκε ως το 1868. Παρουσιάζει τους τεχνίτες από τα Μαστοροχώρια της ΚΟΝΙΤΣΑΣ, που έχτισαν τα χωριά του ΖΑΓΟΡΙΟΥ, τα γεφύρια, τους δρόμους, το Μοναστήρι του ΡΟΓΚΟΒΟΥ και της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στο ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ. Αναφέρεται τους Βικογιατρούς και παραθέτει ονομαστικά κάποια από τα βότανα της περιοχής.
00:07:42:00
Πλάνα από μοναστήρι σε χωριό του ΖΑΓΟΡΙΟΥ, ενώ ακολουθούν πλάνα σε αρχοντικό με περίφημο εσωτερικό διάκοσμο. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ, μιλώντας για τους διδασκάλους του Γένους στην Τουρκοκρατούμενη ΗΠΕΙΡΟ, αναφέρεται στον ιερομόναχο ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΤΕΡΠΟ, ηγούμενο της Ιεράς Μονής ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΔΕΝΙΤΣΑΣ και στο έργο του «ΠΙΣΤΙΣ» και διαβάζει απόσπασμα από το έργο αυτό.
00:09:30:00
Πλάνα σε περιοχή της ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στο κήρυγμα του λόγιου κληρικού ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ και παραθέτει απόσπασμα από τις «ΔΙΔΑΧΕΣ» του.
00:10:42:00
Πανοραμικές εικόνες από τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στις ονομαστές Σχολές που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εκεί από το 1647 ως το 1805, όπως η ΜΠΑΛΑΝΑΙΑ, η ΚΑΠΛΑΝΕΙΟΣ και η ΖΩΣΙΜΑΙΑ, και στους σπουδαίους δασκάλους που δίδαξαν σε αυτές, όπως ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΨΑΛΙΔΑΣ, ο ΜΕΘΟΔΙΟΣ ΑΝΘΡΑΚΙΤΗΣ. Παρουσιάζει τη ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ και το ΔΕΛΒΙΝΟ, όπου ο Μητροπολίτης ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ είχε ιδρύσει ανώτερη Σχολή.
00:11:31:00
Πλάνα σε χωριό του ΖΑΓΟΡΙΟΥ, όπου διακρίνεται εκκλησία, και στο εσωτερικό παραδοσιακού σπιτιού. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στον λαϊκό πολιτισμό της ΗΠΕΙΡΟΥ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο οποίος αποκαλύπτεται μέσα από έγγραφα και μαρτυρίες. Παραθέτει το περιεχόμενο διαθήκης του 1795.
00:13:03:00
Πανοραμικά πλάνα σε παράκτιες περιοχές της ΗΠΕΙΡΟΥ, σε Κάστρο που βρίσκεται σε ύψωμα. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στη βοήθεια που προσέφεραν στην ΗΠΕΙΡΟ οι ξενιτεμένοι μεγαλέμποροι και τραπεζίτες, τα μεγάλα καραβάνια, η συναλλαγή με τους ΦΡΑΓΚΟΥΣ, τους ΕΝΕΤΟΥΣ, τους ΓΑΛΛΟΥΣ και τους ΑΓΓΛΟΥΣ.
00:13:55:00
Πλάνα από το Κάστρο των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην προσωπικότητα του ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΤΕΠΕΛΕΝΛΗ, ο οποίος από το 1788 και για 30 χρόνια ορίστηκε αφέντης του τόπου. Διαβάζει απόσπασμα από την «ΑΛΗΠΑΣΙΑΔΑ» του ποιητή ΧΑΤΖΗ ΕΧΡΕΤΗ. Παρεμβάλλονται απεικονίσεις του τον ΑΛΗ ΠΑΣΑ, με βασανιστήρια που χρησιμοποιούσαν οι ΤΟΥΡΚΟΙ, με ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ αξιωματούχους.
00:15:48:00
Εικόνες από τα βουνά και το Κάστρο του ΣΟΥΛΙΟΥ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στις αποτυχημένες προσπάθειες του ΑΛΗ ΠΑΣΑ να υποτάξει το ΤΕΤΡΑΧΩΡΙ των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ και απαγγέλλει στίχους από το δημοτικό τραγούδι «ΣΟΥΛΙΩΤΙΚΟ». Παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία, όπως την εγκατάλειψη του τόπου το 1803, σχετικά με τον ηρωικό καλόγερο ΣΑΜΟΥΗΛ και το φόρο αίματος που πλήρωσαν οι ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ στον ΑΛΗ ΠΑΣΑ. Ακολουθεί το έργο του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗ «Ο ΟΡΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ», υδατογραφία του L. LIPPARINI με Έλληνα πολεμιστή, έγχρωμη λιθογραφία του ΝΤΙΠΡΕ το1825 με το Ν. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ να υψώνει τρίχρωμη σημαία με την επιγραφή ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ στο φρούριο των ΣΑΛΩΝΩΝ και άλλους αγωνιστές του ’21.
00:17:31:00
Απεικονίσεις με μάχες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην επίθεση του ΑΛΗ ΠΑΣΑ στην ΠΡΕΒΕΖΑ το 1798 και στην αναμέτρησή του με τους ΓΑΛΛΟΥΣ του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ, που την κατείχαν. Πορτραίτο του Λόρδου ΒΥΡΩΝΑ, έργο του ΤΟΜΑΝ ΦΙΛΛΙΠΣ (THOMAN PHILLIPS) και λεπτομέρειες πινάκων που παρουσιάζουν Έλληνες κατά την επανάσταση του 1821. Ο αφηγητής παραθέτει απόσπασμα σχετικό με την καταστροφή της ΠΡΕΒΕΖΑΣ από το ποιητικό έργο του ΒΥΡΩΝΑ «ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΪΛΝΤ ΧΑΡΟΛΝΤ (CHILDE HAROLD)»
00:18:39:00
Πανοραμικό πλάνο στην ΠΑΡΓΑ και εικόνες από το Κάστρο της. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στον εκπατρισμό των ΠΑΡΓΙΝΩΝ, μετά την αγορά της ΠΑΡΓΑΣ από τον ΑΛΗ ΠΑΣΑ το 1819, και απαγγέλλει στίχους από το δημοτικό τραγούδι «ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ». Στη συνέχεια, περιγράφει το τέλος του ΑΛΗ ΠΑΣΑ και παραθέτει σχετικό απόσπασμα από τα «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ» του αγωνιστή του ’21 ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ. Ακολουθούν πλάνα από το Νησί της λίμνης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
00:21:13:00
Πλάνα στο εσωτερικό της Μονής των ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΗΝΩΝ στο Νησί της λίμνης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ όπου στέκουν άντρες ντυμένοι τσολιάδες. Ακολουθούν πλάνα σε τοιχογραφίες που εικονίζουν μαρτύρια Αγίων.
00:22:34:00
Πλάνα σε χιονισμένο ορεινό χωριό της ΗΠΕΙΡΟΥ και σε χαρακτηριστικό ηπειρώτικο σπίτι, από όπου βγαίνουν γυναίκες με παραδοσιακή ενδυμασία. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην καρτερικότητα του λαού, στην αφοσίωσή του στη χριστιανική πίστη και στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, παρά τα δεινά και το σκοτάδι της σκλαβιάς. Ακολουθούν πλάνα από το εσωτερικό ναού με γυναίκες που φορούν παραδοσιακή ενδυμασία και κρατούν αναμμένα κεριά. Ο αφηγητής, αναφερόμενος στους Νεομάρτυρες, κάνει λόγο για τον λαϊκό φουστανελά Νεομάρτυρα ΓΕΩΡΓΙΟ από τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ.
00:24:21:00
Προβολή φωτογραφικού υλικού του ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην απελευθέρωση των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στις 21 Φεβρουαρίου του 1913.
00:25:05:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ-ΠΑΠΑΛΙΟΥ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Έρευνα-Κείμενα:
ΦΑΝΗΣ Ι. ΚΑΚΡΙΔΗΣ
Αφήγηση:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
Πρωτότυπη Μουσική:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΥΓΑΔΕΛΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ
Αερολήψεις:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ
Επιμέλεια Post Production:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΙΔΟΝΙΔΗΣ
Τραγούδι – Φωνητικά:
ΓΙΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ
Βοηθός Μοντέρ:
ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΚΑΡΗ
Βοηθοί Φωτογραφίας:
ΛΙΝΟΣ ΜΕΙΤΑΝΗΣ (ΑΛΒΑΝΙΑ)
ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΥ
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΞΑΝΘΟΥ
Ηχοληψία:
ΒΥΡΩΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ
Μακινίστας:
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής (ΑΛΒΑΝΙΑ):
ΑΓΓΕΛΑ ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ
Εργαστήρια:
ET-1
REAL-EYES
SOUND STUDIO
CINEMAGIC
Εταλονάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ
Αερολήψεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Αεροπλοΐα
Οργάνωση Παραγωγής:
POSITIVE LTD
Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στους ακόλουθους τόπους:
ΑΛΒΑΝΙΑ:
ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΒΟΥΘΡΩΤΟ, ΔΥΡΡΑΧΙΟ, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΗΠΕΙΡΟΣ:
ΑΜΜΟΤΟΠΟΣ, ΑΡΤΑ, ΔΟΛΟ ΠΑΓΩΝΙΟΥ, ΔΩΔΩΝΗ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ, ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΚΑΣΣΩΠΗ, ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΡΩΓΩΝ, ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΛΟΥΡΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΠΥΛΟ, ΚΟΝΙΤΣΑ, ΜΕΤΣΟΒΟ, ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ, ΝΙΚΟΠΟΛΗ, ΠΑΡΓΑ, ΣΟΥΛΙ, ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ.
Ευχαριστούμε:
Τον αναπληρωτή Νομάρχη ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΤΟΥΛΑ
Την αρχαιολόγο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗ
Τον αρχαιολόγο ΑΣΤΡΙΝΤ ΝΑΝΑΙ
Τον Αρχιμανδρίτη ΦΙΛΟΘΕΟ ΓΑΡΙΤΣΗ
Τον ΠΥΡΡΟ ΘΩΜΟ
Τον ΣΠΥΡΟ ΖΑΝΝΙΑ
Την Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την Κοινότητα ΚΑΠΕΣΟΒΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
Τον Δήμο ΑΡΤΑΣ
Το Ινστιτούτο Συντήρησης Μνημείων ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο ΤΙΡΑΝΩΝ
Το Ιταλικό Ινστιτούτο ΑΘΗΝΩΝ
Το Ριζάρειο Ίδρυμα
Παραγωγή:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΤ-1
POSITIVE LTD
Με την υποστήριξη του Σχεδίου Δράσεως 16:9 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:27:24:23
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009