ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ
0000008250
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008250
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΣΥΝΘΕΤΟ-ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ» μας μεταφέρει στις αρχαίες πόλεις της βόρειας και της νότιας ΗΠΕΙΡΟΥ. Η ΗΠΕΙΡΟΣ είχε το όνομά της πάντοτε συνδεδεμένο με τη μοίρα του ελληνισμού. Τρεις χιλιάδες χρόνια αδιαμφισβήτητης και συνεχούς ελληνικότητας δηλώνουν τα κατάστικτα με αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία εδάφη της. Εδώ έζησε και μεγαλούργησε ο ελληνισμός στο διάβα της ιστορίας. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην εποχή της Βυζαντινής κυριαρχίας στην ΗΠΕΙΡΟ. Κάνει λόγο για τις βαρβαρικές επιδρομές και για τις προσπάθειες των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων να τις αποκρούσουν. Αναφέρεται, επίσης, στο Δεσποτάτο της ΗΠΕΙΡΟΥ, στη δυναστεία των ΚΟΜΝΗΝΟΔΟΥΚΑΔΩΝ Δεσποτών, στο βίο της αυτοκρατόρισσας ΘΕΟΔΩΡΑΣ, η οποία έγινε Αγία, στη δημιουργία Αλβανικού και Σερβικού Δεσποτάτου, στην ηγεμονία της ιταλικής οικογένειας των ΤΟΚΚΩΝ, στα βυζαντινά μνημεία της ΗΠΕΙΡΟΥ. Η αφήγηση του ΚΩΣΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ διανθίζεται με πλάνα από το ΒΟΥΘΡΩΤΟ, τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ, την ΑΡΤΑ και τους ΡΩΓΟΥΣ.
Τίτλοι έναρξης.
00:00:28:00
Πλάνα με το Αρχαίο Θέατρο της ΔΩΔΩΝΗΣ, με το Αρχαίο Βουλευτήριο στην ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, με βυζαντινά μνημεία στο ΒΟΥΘΡΩΤΟ. Εμφάνιση τίτλου του επεισοδίου: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ».
00:01:24:00
Πλάνα σε βυζαντινό Ναό στην ΗΠΕΙΡΟ. Ακολουθούν πλάνα με γυναίκες που κρατούν αναμμένα κεριά στο εσωτερικό Ναού ενώ ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ διαβάζει το Απολυτίκιο της ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ.
00:02:35:00
Πλάνα σε ερείπια βυζαντινής Βασιλικής στο ΒΟΥΘΡΩΤΟ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στις βαρβαρικές επιδρομές που κατέλυσαν τη Ρωμαιοκρατία στην ΗΠΕΙΡΟ. Στη συνέχεια, παραθέτει πληροφορίες των Βυζαντινών χρόνων από τον ιστορικό ΠΡΟΚΟΠΙΟ για τα οχυρωματικά έργα του Αυτοκράτορα ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ τον 6ο μ. Χ αι. , για την ίδρυση της ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ στην ΗΠΕΙΡΟ και την ανακαίνιση της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ, της ΦΩΤΙΚΗΣ και της ΦΟΙΝΙΚΗΣ. Ακολουθούν πλάνα με βυζαντινά μετάλλια και νομίσματα.
00:04:34:00
Πλάνα στα τείχη του Κάστρου των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ παραθέτει ονομαστικά τους βαρβαρικούς λαούς που επιτέθηκαν στην ΗΠΕΙΡΟ από τον 6ο ως τον 12ο μ. Χ. αιώνα και παραθέτει μαρτυρία από την «ΑΛΕΞΙΑΔΑ» της Βυζαντινής ιστορικού ΑΝΝΑΣ ΚΟΜΝΗΝΗΣ, σχετικά με την κατάληψη των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ από τους ΝΟΡΜΑΝΔΟΥΣ του ΒΟΗΜΟΥΝΔΟΥ.
00:06:07:00
Πανοραμικές εικόνες της πόλης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και πλάνα από το Κάστρο. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στους αγώνες και τις δυσκολίες των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων να αποκρούσουν τις βαρβαρικές επιθέσεις και στην ίδρυση από τον ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΜΝΗΝΟ ΔΟΥΚΑ του Δεσποτάτου της ΗΠΕΙΡΟΥ. Αυτό εκτείνονταν από τη ΝΑΥΠΑΚΤΟ ως το ΔΥΡΡΑΧΙΟ, είχε πρωτεύουσα την ΑΡΤΑ και δεύτερο σημαντικό κέντρο τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Επίσης, διαβάζει χωρίο από το Χρονικό των ΤΟΚΚΩΝ σχετικό με τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ.
00:07:35:00
Πλάνα από το Κάστρο των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφερόμενος στην αντίσταση του Δεσποτάτου της ΗΠΕΙΡΟΥ στους ΦΡΑΓΚΟΥΣ, παραθέτει μαρτυρία του Επισκόπου ΙΩΑΝΝΗ ΑΠΟΚΑΥΚΟΥ σχετικά με την ενίσχυση του Κάστρου των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ από τον Δεσπότη ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΜΝΗΝΟ ΔΟΥΚΑ. Ακολουθούν πλάνα από τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ακμή του Δεσποτάτου της ΗΠΕΙΡΟΥ στα χρόνια του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΔΟΥΚΑ και στον ανταγωνισμό με το Δεσποτάτο της ΝΙΚΑΙΑΣ για την απελευθέρωση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ από τους ΦΡΑΓΚΟΥΣ. Επίσης, κάνει λόγο για την απελευθέρωση της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από τους ΦΡΑΓΚΟΥΣ και την ανακήρυξη του ΘΕΟΔΩΡΟΥ σε «Βασιλέα και Αυτοκράτορα Ρωμαίων», για την αιχμαλωσία και τύφλωσή του από τους ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ στη ΘΡΑΚΗ και για τον γιο του ΜΙΧΑΗΛ Β, ο οποίος παντρεύτηκε τη ΘΕΟΔΩΡΑ, κόρη του Σεβαστοκράτορα ΙΩΑΝΝΗ ΠΕΤΡΑΛΙΦΑ.
00:09:28:00
Πλάνα στο Βυζαντινό Ναό της ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ στην ΑΡΤΑ. Παρουσιάζονται χώροι του Ναού αλλά και η σπάνια αγιογραφία του. Πρόκειται για την παλαιότερη Εκκλησία του ΑΪ-ΓΙΩΡΓΗ, που με ενέργειές της ανάπλασε σε γυναικείο μοναστήρι και πλέον σκέπει τον τάφο της, φέροντας το όνομά της Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στο βίο της αυτοκρατόρισσας ΘΕΟΔΩΡΑΣ, παραθέτει στοιχεία από το Συναξάρι της και κάνει λόγο για την αναγόρευσή της σε πολιούχο της πόλης της ΑΡΤΑΣ.
00:12:00:00
Πλάνα με βυζαντινά μνημεία στο ΒΟΥΘΡΩΤΟ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στα μνημεία της ΗΠΕΙΡΟΥ από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα, όπως το Βαπτιστήριο και η τρίκλιτη Βασιλική στο ΒΟΥΘΡΩΤΟ, η Μονή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ στην ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στο ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟ, τα οποία μαρτυρούν τη συνέχεια του ελληνισμού. Παρουσιάζει την ενασχόληση των ΚΟΜΝΗΝΟΔΟΥΚΑΔΩΝ του Δεσποτάτου της ΗΠΕΙΡΟΥ με χριστιανικά έργα και κάνει λόγο για την καθιέρωση της Μονής των ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ, που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ΑΡΑΧΘΟΥ, ως Μαυσωλείο της δυναστείας τους.
00:14:06:00
Πλάνα με βυζαντινές τοιχογραφίες Ναού και ψηφιδωτά. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται σε Βυζαντινά κτίσματα των ΚΟΜΝΗΝΟΔΟΥΚΑΔΩΝ, που βρίσκονται στην περιοχή της ΑΡΤΑΣ, όπως η Μονή της ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ο Ναός του ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και η Μονή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΣΣΑΣ. Στη συνέχεια, διαβάζει την κτητορική επιγραφή της Μονής της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΣΣΑΣ, όπου αναγράφονται τα ονόματα των ιδρυτών της, ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ Α ΚΟΜΝΗΝΟΥ και ΑΝΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑΣ.
00:15:39:00
Πλάνα σε βυζαντινά μνημεία της ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στις προσπάθειες των Δεσποτών της ΗΠΕΙΡΟΥ να ισορροπήσουν με επιγαμίες τις πολύπλοκες πολιτικές σχέσεις με το Βασίλειο της ΝΙΚΑΙΑΣ και αργότερα με την παλινορθωμένη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, στην παρέμβαση σε περιοχές του Δεσποτάτου ΑΛΒΑΝΩΝ και ΣΕΡΒΩΝ από το Βορρά, καθώς και ΦΡΑΓΚΩΝ από τα νησιά. Στη συνέχεια, μιλάει για τη δημιουργία Αλβανικού Δεσποτάτου με έδρα την ΑΡΤΑ και Σερβικού με πρωτεύουσα τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ στο 2ο μισό του 14ου αι, για τον ηγεμόνα του τελευταίου, ΘΩΜΑ ΠΡΕΛΟΥΜΠΟ, γιο του Σέρβου ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΡΕΛΟΥΜΠΟΥ και σύζυγο της ΜΑΡΙΑΣ ΑΓΓΕΛΙΝΑΣ ΔΟΥΚΑΙΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑΣ. Αναφέρει, επίσης, μαρτυρία από τα τοπικά Χρονικά για το λοιμό που έπληξε τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ το 1368.
00:16:59:00
Πανοραμικό πλάνο από τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Ακολουθούν πλάνα από το φυσικό τοπίο της ΑΡΤΑΣ, καθώς ο αφηγητής μιλάει για την επίσκεψη στην περιοχή του ΦΡΑΓΚΟΥ περιηγητή ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΓΚΩΝΙΤΗ το 1434. Παραθέτει επιστολή του στην οποία αναφέρεται στο φυσικό τοπίο και στα μνημεία της περιοχής. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από τον ποταμό ΑΡΑΧΘΟ με το Γεφύρι της ΑΡΤΑΣ, από τα τείχη και από το φυσικό τοπίο της περιοχής. Ο αφηγητής αναφέρεται στη γνωριμία του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΓΚΩΝΙΤΗ με τον Δεσπότη της ΡΩΜΑΝΙΑΣ, ΚΑΡΟΛΟ και στην επίσκεψή του στους ΡΩΓΟΥΣ, το παλαιό ΒΟΥΧΕΤΙΟ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα με το Κάστρο των ΡΩΓΩΝ και άλλα βυζαντινά μνημεία. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην ηγεμονία της ιταλικής οικογένειας των ΤΟΚΚΩΝ στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ, την ΑΡΤΑ και τα Ιόνια νησιά. Διαβάζει απόσπασμα με τις εντυπώσεις του ΦΡΑΓΚΟΥ περιηγητή.
00:19:43:00
Πανοραμικό πλάνο από τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ και εικόνες από το εσωτερικό του Κάστρου. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην κατάλυση του Δεσποτάτου της ΗΠΕΙΡΟΥ το 1430 από τον ΣΙΝΑΝ ΠΑΣΑ και παραθέτει το τελεσίγραφο του Σουλτάνου. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην παράδοση του Κάστρου των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ από τον ΚΑΡΟΛΟ ΤΟΚΚΟ Β, ο οποίος έμεινε να βασιλεύει στην ΑΡΤΑ, μέχρι την υποταγή της στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ το 1449. Πλάνο σε ηλιοβασίλεμα, ενώ ο αφηγητής απαγγέλλει στίχους δημοτικού τραγουδιού, το οποίο αναφέρεται στην υποταγή του τόπου στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
00:22:54:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ-ΠΑΠΑΛΙΟΥ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Έρευνα-Κείμενα:
ΦΑΝΗΣ Ι. ΚΑΚΡΙΔΗΣ
Αφήγηση:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
Πρωτότυπη Μουσική:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΥΓΑΔΕΛΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ
Αερολήψεις:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ
Επιμέλεια Post Production:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΙΔΟΝΙΔΗΣ
Τραγούδι – Φωνητικά:
ΓΙΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ
Βοηθός Μοντέρ:
ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΚΑΡΗ
Βοηθοί Φωτογραφίας:
ΛΙΝΟΣ ΜΕΙΤΑΝΗΣ (ΑΛΒΑΝΙΑ)
ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΥ
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΞΑΝΘΟΥ
Ηχοληψία:
ΒΥΡΩΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ
Μακινίστας:
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής (ΑΛΒΑΝΙΑ):
ΑΓΓΕΛΑ ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ
Εργαστήρια:
ET-1
REAL-EYES
SOUND STUDIO
CINEMAGIC
Εταλονάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ
Αερολήψεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Αεροπλοΐα
Οργάνωση Παραγωγής:
POSITIVE LTD
Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στους ακόλουθους τόπους:
ΑΛΒΑΝΙΑ:
Αγ. Σαράντα, Αντιγονεία, Απολλωνία, Αργυρόκαστρο, Βουθρωτό, Δυρράχιο, Αγ. Νικόλαος Μεσοποτάμου
ΗΠΕΙΡΟΣ:
Αμμότοπος, Αρτα, Δολό Παγωνίου, Δωδώνη, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα, Κασσώπη, Κάστρο των Ρωγών, Κοιλάδα του Λούρου, Κοκκινόπυλο, Κόνιτσα, Μέτσοβο, Νεκρομαντείο του Αχέροντα, Νικόπολη, Πάργα, Σούλι, Φαράγγι του Βίκου.
Ευχαριστούμε:
Τον αναπληρωτή Νομάρχη ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΤΟΥΛΑ
Την αρχαιολόγο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗ
Τον αρχαιολόγο ΑΣΤΡΙΝΤ ΝΑΝΑΙ
Τον Αρχιμανδρίτη ΦΙΛΟΘΕΟ ΓΑΡΙΤΣΗ
Τον ΠΥΡΡΟ ΘΩΜΟ
Τον ΣΠΥΡΟ ΖΑΝΝΙΑ
Την Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την Κοινότητα ΚΑΠΕΣΟΒΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
Τον Δήμο ΑΡΤΑΣ
Το Ινστιτούτο Συντήρησης Μνημείων ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο ΤΙΡΑΝΩΝ
Το Ιταλικό Ινστιτούτο ΑΘΗΝΩΝ
Το Ριζάρειο Ίδρυμα
Παραγωγή:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΤ-1
POSITIVE LTD
Με την υποστήριξη του Σχεδίου Δράσεως 16:9 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:24:57:05
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009