ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑ
0000008249
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008249
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ
ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΣΥΝΘΕΤΟ-ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ» μας μεταφέρει στις αρχαίες πόλεις της βόρειας και της νότιας ΗΠΕΙΡΟΥ. Η ΗΠΕΙΡΟΣ είχε το όνομά της πάντοτε συνδεδεμένο με τη μοίρα του ελληνισμού. Τρεις χιλιάδες χρόνια αδιαμφισβήτητης και συνεχούς ελληνικότητας δηλώνουν τα κατάστικτα με αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία εδάφη της. Εδώ έζησε και μεγαλούργησε ο ελληνισμός στο διάβα της ιστορίας. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην εποχή της ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ στην ΗΠΕΙΡΟ και παραθέτει μαρτυρίες από τους αρχαίους ιστορικούς ΠΟΛΥΒΙΟ, ΗΡΟΔΟΤΟ, ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΔΙΟΔΩΡΟ τον ΣΙΚΕΛΙΩΤΗ, ΔΙΩΝΑ τον ΚΑΣΣΙΟ και από τους αρχαίους γεωγράφους ΣΤΡΑΒΩΝΑ και ΠΑΥΣΑΝΙΑ. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης προβάλλονται πλάνα από αρχαίες πόλεις της ΗΠΕΙΡΟΥ, όπως η ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, η ΝΙΚΟΠΟΛΗ και το ΒΟΥΘΡΩΤΟ.
Τίτλοι έναρξης.
00:00:28:00
Πλάνα με το Αρχαίο Θέατρο της ΔΩΔΩΝΗΣ, με το Αρχαίο Βουλευτήριο στην ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, με βυζαντινά μνημεία στο ΒΟΥΘΡΩΤΟ. Εμφάνιση τίτλου επεισοδίου: «ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑ».
00:01:26:00
Πλάνα ερειπίων αρχαίας πόλης στην ΗΠΕΙΡΟ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ διαβάζει ψήφισμα γραμμένο στο αρχαίο ηπειρώτικο ιδίωμα, με το οποίο απονέμεται η ηπειρωτική «ιθαγένεια» σε ΑΧΑΙΟ. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ίδρυση της «Συμμαχίας των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» από τον 4ο π. Χ. αι. και στο εν λόγω ψήφισμα από την εποχή που οι ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ είχαν θεσμοθετήσει το «Κοινόν των Ηπειρωτών». Ο αφηγητής παραθέτει πληροφορίες για αυτή την πολιτειακή αρχή.
00:03:19:00
Πλάνα από την αρχαία ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, όπου διακρίνεται το Βουλευτήριο. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στις πόλεις που λάμβαναν χώρα οι συγκεντρώσεις του «Κοινού των Ηπειρωτών» και στα θέματα συζήτησης. Παρουσιάζει τους εχθρούς που απειλούσαν τον τόπο, τη συμμαχία του «Κοινού» με τους ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, την αντίστασή του στη Ρωμαϊκή επέκταση. Αναφέρεται στα ορμητήρια των ΡΩΜΑΙΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑ και ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, οι οποίες αποδέχτηκαν την προστασία των ΡΩΜΑΙΩΝ, σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό ΠΟΛΥΒΙΟ, για να εξασφαλιστούν από τους ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ.
00:06:02:00
Πλάνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, όπου διακρίνεται άγαλμα λέοντος και σαρκοφάγος. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ μιλάει για τις πανάρχαιες ελληνικές πόλεις που αποδέχτηκαν την προστασία των ΡΩΜΑΙΩΝ και μετατράπηκαν σε Ρωμαϊκό προτεκτοράτο, όπως η ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ και η ΕΠΙΔΑΜΝΟΣ που μετονομάστηκε σε ΔΥΡΡΑΧΙΟ και ορίστηκε πρωτεύουσα της «Νέας Ηπείρου», ονομασία που έδωσαν οι ΡΩΜΑΙΟΙ στην ελεγχόμενη περιοχή τους. Εμβόλιμο πλάνο με αγάλματα.
00:07:35:00
Πλάνα με το Βουλευτήριο και το Θέατρο στην αρχαία ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ παραθέτει μαρτυρία από τον αρχαίο γεωγράφο ΣΤΡΑΒΩΝΑ για την Εγνατία Οδό. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις ανασκαφικές έρευνες στο Θέατρο, την Ακρόπολη, τους Ναούς του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και της ΑΡΤΕΜΗΣ στην ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, από τις οποίες αποδεικνύεται η ακμή του ελληνισμού στην περιοχή. Παρεμβάλλονται πλάνα με αρχαιολογικά ευρήματα, με Ερυθρόμορφα Αγγεία, ταφικά ανάγλυφα, προτομή του αρχαίου ρήτορα ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ και άλλα ευρήματα.
00:10:19:00
Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στον τρόπο που ο ΡΩΜΑΙΟΣ στρατηγός ΛΕΥΚΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ υπέταξε ολόκληρη την ΗΠΕΙΡΟ το 167 π. Χ. , σύμφωνα με μαρτυρίες του αρχαίου ιστορικού και βιογράφου ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ. Μιλάει για την καταστροφή πολιτειών, όπως η ΓΟΥΜΑΝΗ, η ΦΟΙΝΙΚΗ, η ΚΑΣΣΩΠΗ, για την καταστροφή θεάτρων, βουλευτηρίων και ιερών σαν της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑΣ. Παράλληλα προβάλλονται δραματοποιημένες εικόνες των όσων αφηγείται ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ.
00:12:18:00
Εικόνες από τον ορεινό όγκο της ΗΠΕΙΡΟΥ και πανοραμικά πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ, όπου διακρίνεται το Θέατρο, το Ωδείο και τα τείχη της, καθώς και πλάνα με ρωμαϊκά κτίσματα της αρχαίας πόλης. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στη συμφορά που σκόρπισαν οι ΡΩΜΑΙΟΙ στην ΗΠΕΙΡΟ, παραθέτοντας σχετική μαρτυρία του αρχαίου γεωγράφου ΣΤΡΑΒΩΝΑ και στίχους δημοτικού τραγουδιού. Στη συνέχεια, παραθέτει χωρία από τους αρχαίους ιστορικούς ΗΡΟΔΟΤΟ και ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, όπου γίνεται αναφορά στην αρετή των ΕΛΛΗΝΩΝ και μαρτυρία του αρχαίου ιστορικού ΔΙΟΔΩΡΟΥ του ΣΙΚΕΛΙΩΤΗ, σχετικά με την πολεμική αρετή των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ.
00:15:29:00
Πλάνα από την ΝΙΚΟΠΟΛΗ με τα ρωμαϊκά κτίσματα. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ παραθέτει μαρτυρίες του αρχαίου περιηγητή και γεωγράφου ΠΑΥΣΑΝΙΑ, του ιστορικού ΔΙΩΝΑ του ΚΑΣΣΙΟΥ και του Λατίνου ιστορικού ΣΟΥΗΤΩΝΙΟΥ. Αυτές συνδέουν τον Αυτοκράτορα της ΡΩΜΗΣ, ΟΚΤΑΒΙΑΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ με την ίδρυση της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ το 30 π. Χ. , σε ανάμνηση της νικηφόρας ναυμαχίας του ΑΚΤΙΟΥ.
00:18:40:00
Πλάνα από την αρχαία ΝΙΚΟΠΟΛΗ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στη σύνδεση της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ με τον αρχαίο φιλόσοφο ΕΠΙΚΟΥΡΟ και τον Απόστολο ΠΑΥΛΟ. Η διάδοση του Χριστιανισμού στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να στολιστεί η πόλη με λαμπρά Παλαιοχριστιανικά μνημεία, ανάμεσα στα οποία η Βασιλική του Επισκόπου ΔΟΥΜΕΤΙΟΥ. Σημαντικά πλάνα με το μεγάλο ψηφιδωτό της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, το οποίο παριστάνει τη δημιουργία του κόσμου.
00:19:48:00
Πλάνα στον ποταμό ΛΟΥΡΟ, με τα ερείπια του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρει ότι οι επιδρομές των ΓΟΤΘΩΝ και οι σεισμοί ερημώνουν την πόλη.
00:20:55:00
Πλάνα σε ερείπια Βυζαντινής Βασιλικής στον ΒΟΥΘΡΩΤΟ και σε ρωμαϊκά και βυζαντινά κτίσματα. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στο φόρο αίματος που πλήρωσαν οι εκχριστιανισμένες πόλεις της ΗΠΕΙΡΟΥ στους ΡΩΜΑΙΟΥΣ κατακτητές κάνοντας λόγο για το μαρτυρικό θάνατο αγίων σε διάφορες περιοχές της ΗΠΕΙΡΟΥ. Πλάνο σε ηλιοβασίλεμα.
00:23:02:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ-ΠΑΠΑΛΙΟΥ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Έρευνα-Κείμενα:
ΦΑΝΗΣ Ι. ΚΑΚΡΙΔΗΣ
Αφήγηση:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
Πρωτότυπη Μουσική:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΥΓΑΔΕΛΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ
Αερολήψεις:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ
Επιμέλεια Post Production:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΙΔΟΝΙΔΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ
Βοηθός Μοντέρ:
ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΚΑΡΗ
Βοηθοί Φωτογραφίας:
ΛΙΝΟΣ ΜΕΙΤΑΝΗΣ (ΑΛΒΑΝΙΑ)
ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΥ
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΞΑΝΘΟΥ
Ηχοληψία:
ΒΥΡΩΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ
Μακινίστας:
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής (ΑΛΒΑΝΙΑ):
ΑΓΓΕΛΑ ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ
Εργαστήρια:
ET-1
REAL-EYES
SOUND STUDIO
CINEMAGIC
Εταλονάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ
Αερολήψεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Αεροπλοΐα
Οργάνωση Παραγωγής:
POSITIVE LTD
Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στους ακόλουθους τόπους:
ΑΛΒΑΝΙΑ:
ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΒΟΥΘΡΩΤΟ, ΔΥΡΡΑΧΙΟ, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΗΠΕΙΡΟΣ:
ΑΜΜΟΤΟΠΟΣ, ΑΡΤΑ, ΔΟΛΟ ΠΑΓΩΝΙΟΥ, ΔΩΔΩΝΗ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ, ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΚΑΣΣΩΠΗ, ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΡΩΓΩΝ, ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΛΟΥΡΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΠΥΛΟ, ΚΟΝΙΤΣΑ, ΜΕΤΣΟΒΟ, ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ, ΝΙΚΟΠΟΛΗ, ΠΑΡΓΑ, ΣΟΥΛΙ, ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ.
Ευχαριστούμε:
Τον αναπληρωτή Νομάρχη ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΤΟΥΛΑ
Την αρχαιολόγο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗ
Τον αρχαιολόγο ΑΣΤΡΙΝΤ ΝΑΝΑΙ
Τον Αρχιμανδρίτη ΦΙΛΟΘΕΟ ΓΑΡΙΤΣΗ
Τον ΠΥΡΡΟ ΘΩΜΟ
Τον ΣΠΥΡΟ ΖΑΝΝΙΑ
Την Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την Κοινότητα ΚΑΠΕΣΟΒΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
Τον Δήμο ΑΡΤΑΣ
Το Ινστιτούτο Συντήρησης Μνημείων ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο ΤΙΡΑΝΩΝ
Το Ιταλικό Ινστιτούτο ΑΘΗΝΩΝ
Το Ριζάρειο Ίδρυμα
Παραγωγή:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΤ-1
POSITIVE LTD
Με την υποστήριξη του Σχεδίου Δράσεως 16:9 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:25:03:10
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009