ΜΥΚΗΝΕΣ
0000008246
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008246
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…
ΜΥΚΗΝΕΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1997
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή “ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…” μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Σε αυτό το επεισόδιο η περιήγηση γίνεται στην Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ, από όπου παρακολουθούμε πλάνα με τα Κυκλώπεια τείχη, την περίφημη «Πύλη των Λεόντων» και τους Θολωτούς Τάφους, καθώς και με ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΛΗΜΑΝ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ ΣΩΖΟΣ διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενα στο Ανάκτορο και την πόλη των ΜΥΚΗΝΩΝ, ενώ αρχαιολόγος παραθέτει σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για τον ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ κόσμο.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:38:00
Πλάνο από την Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ, όπου τρεις άνθρωποι συζητούν για την κατάβασή τους στην υπόγεια δεξαμενή, διαδέχεται πλάνο με την Είσοδο στην υπόγεια Δεξαμενή και με την κλιμακωτή κάθοδο, την οποία ακολουθούν με τη βοήθεια αναμμένου κεριού. Παρεμβάλλονται πλάνα με Χρυσή Προσωπίδα, Γυναικεία Κεφαλή από Ασβεστοκονίαμα, χάλκινο Εγχειρίδιο που φέρει ένθετη διακόσμηση από χρυσό και άργυρο, Ειδώλιο Ιέρειας από την περιοχή του «Δωματίου των Ειδώλων», χρυσό Δακτυλίδι από την ΤΙΡΥΝΘΑ και χρυσή γυναικεία Προσωπίδα.
00:03:50:00
Πλάνα από την Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ, όπου διακρίνεται η «Νοτία Σύριγγα», γνωστή σαν Έξοδος Αιφνιδιασμού, τα Κυκλώπεια Τείχη και το Ανάκτορο στην κορυφή της Ακρόπολης. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του ΠΑΥΣΑΝΙΑ, στα οποία ο αρχαίος περιηγητής αναφέρεται στην τοποθεσία των ΜΥΚΗΝΩΝ και στους λόγους δημιουργίας της πόλης, σύμφωνα με τη μυθολογία και τον επικό ποιητή ΟΜΗΡΟ.
00:05:10:00
Πλάνο από την Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ με το Ανάκτορο στην κορυφή. Η αρχαιολόγος ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΑΛΑΚΟΥ αναφέρεται στη μεγάλη ακμή του Ανακτόρου κατά τον 14ο και 13ο π. Χ. αιώνα.
00:06:54:00
Πλάνα από την Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ με τα Κυκλώπεια Τείχη, αναπαραστάσεις της Ακρόπολης και της «Πύλης των Λεόντων», πλάνα με την «Πύλη των Λεόντων», ασπρόμαυρη φωτογραφία με πλήθος κόσμου μπροστά στην Πύλη. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του ΠΑΥΣΑΝΙΑ, στο οποίο ο αρχαίος περιηγητής αναφέρεται στο Κυκλώπειο Τείχος και στην «Πύλη των Λεόντων».
00:08:24:00
Πλάνα με κόσμο στην Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ και εμβόλιμη ασπρόμαυρη φωτογραφία με πλήθος στο χώρο. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του ΠΑΥΣΑΝΙΑ, στα οποία ο αρχαίος περιηγητής αναφέρεται στην καταστροφή των ΜΥΚΗΝΩΝ από τους ΑΡΓΕΙΟΥΣ και στην προέλευση του ονόματος της πόλης.
00:09:39:00
Η αρχαιολόγος ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΑΛΑΚΟΥ αναφέρεται στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που διέπει τον ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ κόσμο κατά τον 14ο και 13ο αιώνα π. Χ. , το οποίο μαρτυρείται από την ίδια την Ακρόπολη και από τις πινακίδες. Ακολουθούν πλάνα με Πινακίδες σε ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β Γραφή. Η αρχαιολόγος μιλάει, επίσης, για την πολιτική εξάπλωση των ΜΥΚΗΝΑΪΚΩΝ κρατών προς το ΑΙΓΑΙΟ και τη ΜΕΣΟΓΕΙΟ, και αναφέρει ως παράδειγμα την εκστρατεία στην ΤΡΟΙΑ, η οποία αποτέλεσε το βασικό περιεχόμενο του έπους «ΙΛΙΑΔΑ» του ΟΜΗΡΟΥ. Παρεμβάλλονται εικόνες από την Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ.
00:13:06:00
Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» του επικού ποιητή ΟΜΗΡΟΥ, όπου γίνεται λόγος για το φόνο του μυθικού Βασιλιά των ΜΥΚΗΝΩΝ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ από τον ΑΙΓΙΣΘΟ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα με παράσταση ερυθρόμορφου Αγγείου, όπου εικονίζεται ο ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ, με κεφαλή αγάλματος Θεάς, με την κορυφή της Ακρόπολης των ΜΥΚΗΝΩΝ, με παραστάσεις αγγείων, με κεφάλι αγάλματος, με επισκέπτες στην Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ, με παράσταση ερυθρόμορφου Αγγείου, όπου εικονίζεται ο φόνος του ΑΙΓΙΣΘΟΥ από τον ΟΡΕΣΤΗ.
00:14:34:00
Πλάνα με κόσμο στην Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ και με την αναπαράσταση του Ανακτόρου. Ακολουθούν πλάνα με κόσμο στην κορυφή της Ακρόπολης όπου βρισκόταν το Ανάκτορο ενώ ξεναγός αναφέρεται, στη γαλλική γλώσσα, στο Παλάτι των ΜΥΚΗΝΩΝ και στη δολοφονία του μυθικού Βασιλιά ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ από τη σύζυγό του ΚΛΥΤΑΙΜΝΥΣΤΡΑ και τον εραστή της ΑΙΓΙΣΘΟ.
00:15:46:00
Πλάνα από την Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ, όπου διακρίνονται τα Κυκλώπεια Τείχη. Η αρχαιολόγος ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΑΛΑΚΟΥ αναφέρεται στην επικράτηση των ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ και στην επέκταση της επιρροής τους στο νησιωτικό χώρο και, μέσω της ίδρυσης αποικιών και του ανταλλακτικού εμπορίου, στα παράλια της δυτικής ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, στις ακτές της ΣΥΡΙΑΣ και της ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ, στην ΑΙΓΥΠΤΟ, στη ΣΙΚΕΛΙΑ και τη Νότια ΙΤΑΛΙΑ. Μιλάει, επίσης, για την επικοινωνία και τις εμπορικές συναλλαγές των ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ με τη Βόρεια ΕΥΡΩΠΗ, γεγονός που αποδεικνύεται από την ύπαρξη ήλεκτρου στις ΜΥΚΗΝΕΣ. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από τον περιβάλλοντα χώρο και με αίθουσες του Μουσείου των ΜΥΚΗΝΩΝ.
00:18:07:00
Προβολή ΜΥΚΗΝΑΪΚΩΝ ευρημάτων: Tοιχογραφία από την περιοχή των Ναών όπου εικονίζεται Ιέρεια, Γυναικείο Κεφάλι από ασβεστοκονίαμα, χρυσό Δακτυλίδι από την ΤΙΡΥΝΘΑ με σκηνή αποχαιρετισμού και παράσταση πλοίου, χρυσό Δακτυλίδι από την ΤΙΡΥΝΘΑ με σκηνή ιεροτελεστίας, χρυσό Προσωπείο, χάλκινο χρυσοποίκιλτο Εγχειρίδιο, χάλκινη Πανοπλία, χάλκινο Εγχειρίδιο που φέρει ένθετη διακόσμηση από χρυσό και άργυρο με παράσταση κυνηγιού, τμήμα Κρατήρα με παράσταση πολεμιστή, νεκρική Προσωπίδα από ήλεκτρο, πήλινο Αγγείο, μεγάλοι Αμφορείς, λατρευτικά Ειδώλια, ταφικές Στήλες, ελεφάντινο Ειδώλιο με δύο γυναικείες μορφές και βρέφος. Παράλληλα, ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ αναφέρεται στα ευρήματα των ΜΥΚΗΝΩΝ.
00:20:35:00
Η αρχαιολόγος ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΑΛΑΚΟΥ αναφέρεται στην ύπαρξη λιγοστών πληροφοριών για τις ΜΥΚΗΝΕΣ, τις οποίες παραθέτει ο περιηγητής του 2ου μ. Χ αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ, στο ενδιαφέρον των περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα για την αρχαία πόλη και στις ανασκαφές του ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΛΗΜΑΝ (HEINRICH SCHLIEMANN) το 1876. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα με σχέδιο της «Πύλης των Λεόντων», με ζωγράφο που την αποτυπώνει στο χαρτί, με φωτογραφία του ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΛΗΜΑΝ (HEINRICH SCHLIEMANN), με σχέδιο τμήματος της αρχαίας πόλης, με τους Βασιλικούς Τάφους του Α Ταφικού Περιβόλου, αεροφωτογραφία του Ταφικού Κύκλου Α, σχεδιαστική αναπαράσταση του Ταφικού Κύκλου Β, αναπαράσταση του Ταφικού Κύκλου Α και πλάνα με ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ Θολωτό Τάφο.
00:24:15:00
Η αρχαιολόγος ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΑΛΑΚΟΥ αναφέρεται στην εκδήλωση του ενδιαφέροντος των συλλεκτών και των αρχαιοκαπήλων για τα πλούσια κτερίσματα των ΜΥΚΗΝΑΪΚΩΝ Θολωτών Τάφων. Μιλάει, επίσης, για τις προσπάθειες του Λόρδου ΕΛΓΙΝ (ELGIN) και των συνεργατών του να αποσπάσουν μνημεία των ΜΥΚΗΝΩΝ. Διαδοχικά πλάνα με σχέδιο της πρόσοψης του Θολωτού Τάφου του ΑΤΡΕΑ, με την αναπαράστασή της, με τον Θολωτό Τάφο του ΑΤΡΕΑ στις ΜΥΚΗΝΕΣ, με ζωγράφο που αποδίδει τον τάφο σε χαρτί
00:26:39:00
Πλάνα με την πρόσοψη και το εσωτερικό του ΘΗΣΑΥΡΟΥ του ΑΤΡΕΑ στις ΜΥΚΗΝΕΣ ενώ ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ αναφέρεται σε αυτόν. Ακολουθούν διαδοχικά πλάνα με χρυσή Προσωπίδα αρχαίου ηγεμόνα, χρυσό Διάδημα, χάλκινο Εγχειρίδιο που φέρει ένθετη διακόσμηση από χρυσό και άργυρο με παράσταση κυνηγιού, χρυσό Ρυτό σε σχήμα Λεοντοκεφαλής, χρυσή Σφραγίδα με την παράσταση ήρωα που αγωνίζεται με λιοντάρι, μικρή Φιάλη από ορυκτό κρύσταλλο σε σχήμα πάπιας, Τοιχογραφία με την παράσταση της «ΜΥΚΗΝΑΙΑΣ», χρυσή Προσωπίδα, εσωτερικό Θολωτού Τάφου και με κόσμο που βγαίνει από τον Θολωτό Τάφο και στη συνέχεια από την «Πύλη των Λεόντων». Παράλληλα ο αφηγητής αναφέρεται στο χρυσάφι των ΜΥΚΗΝΩΝ και στο επίθετο «Πολύχρυσες», που αποδίδει ο επικός ποιητής ΟΜΗΡΟΣ στις ΜΥΚΗΝΕΣ. Ακολουθεί πανοραμική άποψη των ΜΥΚΗΝΩΝ και πλάνο με το ηλιοβασίλεμα.
00:29:23:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: FILMODE ΕΠΕ
Συντελεστές
Αφηγητής:
ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΙΓΓΑΣ
Τρικέζα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ
Κοπή αρνητικού:
Α. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτοστοιχειοθεσία:
TYPOGRAFEN/HELLAS
Εργαστήρια εικόνας:
CINEMAGIC LC
Εργαστήρια ήχου:
STUDIO ERA
Μιξάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μοντάζ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΤΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΟΣ
Σκηνοθεσία:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Αρχαιολόγος:
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΑΛΑΚΟΥ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:47:13
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
02/11/2009