ΕΣΤΙ ΤΙΣ ΕΛΛΟΠΙΗ
0000008242
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008242
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ
ΕΣΤΙ ΤΙΣ ΕΛΛΟΠΙΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΣΥΝΘΕΤΟ-ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ» μας μεταφέρει στις αρχαίες πόλεις της βόρειας και της νότιας ΗΠΕΙΡΟΥ. Η ΗΠΕΙΡΟΣ είχε το όνομά της πάντοτε συνδεδεμένο με τη μοίρα του ελληνισμού. Τρεις χιλιάδες χρόνια αδιαμφισβήτητης και συνεχούς ελληνικότητας δηλώνουν τα κατάστικτα με αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία εδάφη της. Εδώ έζησε και μεγαλούργησε ο ελληνισμός στο διάβα της ιστορίας. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στην προϊστορική ΗΠΕΙΡΟ και στη συνέχεια κάνει λόγο για την αρχαία ΕΛΛΟΠΙΑ, σημερινή ΔΩΔΩΝΗ, και το περίφημο Μαντείο της. Επίσης, παραθέτει μυθολογικά στοιχεία για την ΗΠΕΙΡΟ και αναφέρει πρόσωπα της μυθολογίας που συνδέονται με τον τόπο. Στην αφήγησή του χρησιμοποιεί αρχαίες πηγές από τον ποιητή ΗΣΙΟΔΟ, τον φιλόσοφο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, τους Λατίνους ποιητές ΟΒΙΔΙΟ και ΒΙΡΓΙΛΙΟ, τον περιηγητή και γεωγράφο ΠΑΥΣΑΝΙΑ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα από περιοχές της ΗΠΕΙΡΟΥ, όπως η ΔΩΔΩΝΗ και το ΒΟΥΘΡΩΤΟ.
Τίτλοι έναρξης
00:00:28:00
Πλάνα με το Αρχαίο θέατρο της ΔΩΔΩΝΗΣ, με το Βουλευτήριο στην ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, με βυζαντινά μνημεία στο ΒΟΥΘΡΩΤΟ. Εμφάνιση τίτλου επεισοδίου: «ΕΣΤΙ ΤΙΣ ΕΛΛΟΠΙΗ».
00:01:26:00
Πανοραμικά πλάνα σε παράκτιες περιοχές της ΗΠΕΙΡΟΥ, σε χωράφια και λιβάδια, όπου βόσκουν βοοειδή και πρόβατα, στον ποταμό ΑΧΕΡΟΝΤΑ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ απαγγέλλει στίχους από τον αρχαίο ποιητή ΗΣΙΟΔΟ. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ονομασία ΕΛΛΟΠΙΑ της ΔΩΔΩΝΗΣ, περιοχή στην οποία ο αρχαίος φιλόσοφος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ τοποθετεί στα «ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ» τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Σε αυτή κατοικούσαν οι αρχαίοι ΣΕΛΛΟΙ. Ακολουθεί πανοραμικό πλάνο στο βραχώδες τοπίο της ΗΠΕΙΡΟΥ.
00:03:41:00
Εικόνες από το καταπράσινο τοπίο και τις χιονισμένες βουνοκορφές της ΗΠΕΙΡΟΥ, πλάνο στην αφρισμένη θάλασσα. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στον αρχαίο φιλόσοφο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ο οποίος συσχετίζει την ΗΠΕΙΡΟ με τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Στη συνέχεια, απαγγέλλει σε μετάφραση σχετικούς στίχους από τον Λατίνο ποιητή ΟΒΙΔΙΟ.
00:05:46:00
Πλάνα στο ορεινό τοπίο της ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ μιλάει για την κατοίκηση της ΗΠΕΙΡΟΥ από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και αναφέρει περιοχές στις οποίες ανακαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Πλάνα σε σπήλαιο, σε πουλιά που πετούν, σε ζαρκάδια, λύκους και αετό. Πλάνα με αετούς που αρπάζουν το θήραμά τους. Ο αφηγητής αναφέρεται στους προϊστορικούς κυνηγούς και στα άγρια ζώα της περιοχής. Στη συνέχεια, αναφέρει περιοχές στις οποίες ανακαλύφθηκαν ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή. Μιλάει για τις εποχές της Πρώιμης και Μέσης Χαλκοκρατίας, που στην ΗΠΕΙΡΟ κατοικούσαν οι ΠΕΛΑΣΓΟΙ. Πλάνα σε ουρανό με σμήνη πουλιών.
00:08:34:00
Πανοραμικά πλάνα από την Αρχαία ΔΩΔΩΝΗ, όπου διακρίνεται το καλοδιατηρημένο Αρχαίο Θέατρο. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στο Μαντείο της ΔΩΔΩΝΗΣ. Σύμφωνα με τον ιστορικό ΗΡΟΔΟΤΟ θεωρούνταν το αρχαιότερο και στην εποχή των ΠΕΛΑΣΓΩΝ ήταν το μοναδικό Μαντείο στην ΕΛΛΑΔΑ. Στη συνέχεια, ο αφηγητής παραθέτει μία εκδοχή του ΗΡΟΔΟΤΟΥ για την ίδρυση του Μαντείου. Κατονομάζει τις ΠΕΛΕΙΑΔΕΣ, Ιέρειες της ΔΩΔΩΝΗΣ, αναφέρεται στους ιερείς του και παρουσιάζει τον ύμνο που έψαλλαν στον ΔΙΑ. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης προβάλλονται πλάνα από το Αρχαίο Θέατρο, το Μαντείο της ΔΩΔΩΝΗΣ και από μικρά χάλκινα αγαλμάτια αγοριών, αφιερώματα στο Ιερό.
00:11:08:00
Πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας ΔΩΔΩΝΗΣ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ απαγγέλλει τον καταγεγραμμένο από τον αρχαίο περιηγητή και γεωγράφο ΠΑΥΣΑΝΙΑ ύμνο των Ιερειών της ΔΩΔΩΝΗΣ, ο οποίος μαρτυρά την κοινή λατρεία του θεού ΔΙΑ και της Μητέρας Γης, ΔΙΩΝΗΣ. Στη συνέχεια, διαβάζει χωρίο του αρχαίου ποιητή ΗΣΙΟΔΟΥ σχετικό με τη ΔΩΔΩΝΗ και τους ΣΕΛΛΟΥΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται στα χαραγμένα πάνω σε μολυβένια ελάσματα ερωτήματα των προσκυνητών του Μαντείου και παραθέτει κάποια από αυτά. Προβάλλονται εικόνες από την καταπράσινη φύση της ΗΠΕΙΡΟΥ κατά μήκος του ποταμού ΑΧΕΡΟΝΤΑ, ενώ με οπτικό τρικ παρουσιάζονται αγάλματα.
00:13:13:00
Πανοραμικά πλάνα στην Αρχαία ΔΩΔΩΝΗ, το Θέατρο και τον αρχαιολογικό χώρο. Ακολουθούν πλάνα από την καταπράσινη φύση της ΗΠΕΙΡΟΥ, ενώ με οπτικό τρικ παρουσιάζεται άγαλμα του ΔΩΔΩΝΑΙΟΥ ΔΙΑ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ μιλάει για τις ιερές βελανιδιές, τις οποίες αφουγκράζονταν οι Ιερείς πριν από τη διατύπωση χρησμού. Παραθέτει μαρτυρία σχετικά με ενέργεια της θεάς ΑΘΗΝΑΣ να τοποθετήσει στην πλώρη της «ΑΡΓΩΣ», ένα κομμάτι ξύλο από ιερή βελανιδιά και την προσευχή του ΑΧΙΛΛΕΑ προς τον ΔΙΑ από το ομηρικό έπος «ΙΛΙΑΔΑ».
00:15:23:00
Πλάνα από καταπράσινο φυσικό τοπίο και από ορεινό όγκο της ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στη σύνδεση της ΗΠΕΙΡΟΥ με τις ρίζες της ελληνικής μυθολογίας και στη σχέση της με τα μυθικά πρόσωπα ΚΑΔΜΟ, ΘΗΣΕΑ, ΜΗΔΕΙΑ, ΗΡΑΚΛΗ. Ακολουθούν πλάνα από τον ποταμό ΑΧΕΡΟΝΤΑ, ενώ με οπτικό τρικ παρουσιάζεται κεφαλή αγάλματος και ακέφαλο άγαλμα ανδρός.
00:17:21:00
Πανοραμικό πλάνο σε κοιλάδα της ΗΠΕΙΡΟΥ, εικόνες από περιοχή του Νομού ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ και πανοραμικά πλάνα στον ορεινό όγκο της ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ παραθέτει μυθολογικά στοιχεία που συνδέουν τον μυθικό ήρωα ΟΔΥΣΣΕΑ με την ΗΠΕΙΡΟ και παρουσιάζει στίχους από τη ραψωδία λ της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ του ΟΜΗΡΟΥ.
00:20:19:00
Πλάνα από παράκτια περιοχή της ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο αφηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ αναφέρεται στον γιο του μυθικού ήρωα ΑΧΙΛΛΕΑ, ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟ, ο οποίος έγινε βασιλιάς της ΗΠΕΙΡΟΥ. Πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο στον ΒΟΥΘΡΩΤΟ, καθώς ο αφηγητής παραθέτει μυθολογικά στοιχεία που συνδέουν την περιοχή με τη γυναίκα του ΕΚΤΟΡΑ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, και τον Τρώα Μάντη ΕΛΕΝΟ. Ο αφηγητής διαβάζει απόσπασμα από το ρωμαϊκό έπος του ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ «ΑΙΝΕΙΑΔΑ», στο οποίο ο μυθικός ήρωας ΑΙΝΕΙΑΣ διηγείται στην ΔΙΔΩ, πριγκίπισσα της ΤΥΡΟΥ, το πέρασμά του από τον ΒΟΥΘΡΩΤΟ.
00:22:48:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ-ΠΑΠΑΛΙΟΥ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Έρευνα-Κείμενα:
ΦΑΝΗΣ Ι. ΚΑΚΡΙΔΗΣ
Αφήγηση:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ
Πρωτότυπη Μουσική:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΥΓΑΔΕΛΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ
Αερολήψεις:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ
Επιμέλεια post production:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΙΔΟΝΙΔΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ
Βοηθός Μοντέρ:
ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΚΑΡΗ
Βοηθοί Φωτογραφίας:
ΛΙΝΟΣ ΜΕΙΤΑΝΗΣ (ΑΛΒΑΝΙΑ)
ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΥ
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΞΑΝΘΟΥ
Ηχοληψία:
ΒΥΡΩΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ
Μακινίστας:
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής (ΑΛΒΑΝΙΑ):
ΑΓΓΕΛΑ ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ
Εργαστήρια:
ET-1
REAL-EYES
SOUND STUDIO
CINEMAGIC
Εταλονάζ:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ
Αερολήψεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Αεροπλοΐα
Οργάνωση Παραγωγής:
POSITIVE LTD
Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στους ακόλουθους τόπους:
ΑΛΒΑΝΙΑ:
ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΒΟΥΘΡΩΤΟ, ΔΥΡΡΑΧΙΟ, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΗΠΕΙΡΟΣ:
ΑΜΜΟΤΟΠΟΣ, ΑΡΤΑ, ΔΟΛΟ ΠΑΓΩΝΙΟΥ, ΔΩΔΩΝΗ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ, ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΚΑΣΣΩΠΗ, ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΡΩΓΩΝ, ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΛΟΥΡΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΠΥΛΟ, ΚΟΝΙΤΣΑ, ΜΕΤΣΟΒΟ, ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ, ΝΙΚΟΠΟΛΗ, ΠΑΡΓΑ, ΣΟΥΛΙ, ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ.
Ευχαριστούμε:
Τον αναπληρωτή Νομάρχη ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΤΟΥΛΑ
Την αρχαιολόγο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗ
Τον αρχαιολόγο ΑΣΤΡΙΝΤ ΝΑΝΑΙ
Τον Αρχιμανδρίτη ΦΙΛΟΘΕΟ ΓΑΡΙΤΣΗ
Τον ΠΥΡΡΟ ΘΩΜΟ
Τον ΣΠΥΡΟ ΖΑΝΝΙΑ
Την Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την Κοινότητα ΚΑΠΕΣΟΒΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
Τον Δήμο ΑΡΤΑΣ
Το Ινστιτούτο Συντήρησης Μνημείων ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο ΤΙΡΑΝΩΝ
Το Ιταλικό Ινστιτούτο ΑΘΗΝΩΝ
Το Ριζάρειο Ίδρυμα
Παραγωγή:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΤ-1
POSITIVE LTD
Με την υποστήριξη του Σχεδίου Δράσεως 16:9 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:24:47:24
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009