ΚΟΡΙΝΘΟΣ
0000008241
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008241
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή “ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…” μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Σε αυτό το επεισόδιο η περιήγηση γίνεται στην Αρχαία ΚΟΡΙΝΘΟ, όπου παρακολουθούμε πλάνα με τον Δωρικό Ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, την αρχαία ΔΙΟΛΚΟ, το Ωδείο, την Κρήνη της ΠΕΙΡΗΝΗΣ, το αρχαίο λιμάνι των ΚΕΓΧΡΕΩΝ. Επίσης, προβάλλονται εκθέματα από το Μουσείο της ΚΟΡΙΝΘΟΥ και πλάνα από τον ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ. Η αρχαιολόγος ΝΑΥΣΙΚΑ ΜΠΟΥΚΙΔΟΥ αναφέρεται σε σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή και τα μνημεία της, ενώ ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει πληροφορίες από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:40:00
Πανοραμικό πλάνο από την περιοχή της ΚΟΡΙΝΘΟΥ που βρέχεται από τον ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ Κόλπο. Στη συνέχεια, στο πλάνο αποκαλύπτεται η Αρχαία ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Ακολουθεί πανοραμικό και κοντινό πλάνο τμήματος της αρχαίας ΔΙΟΛΚΟΥ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενο στον ΙΣΘΜΟ της ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
00:02:39:00
Πλάνα με τη Διώρυγα της ΚΟΡΙΝΘΟΥ, πανοραμική άποψη της Αρχαίας ΚΟΡΙΝΘΟΥ, πλάνο με τον Δωρικό Ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, πλάνο από την αρχαία πόλη. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενο στην ΚΟΡΙΝΘΙΑ, στη σχέση της με τον ΚΟΡΙΝΘΟ, γιο του Θεού ΔΙΑ, και με την κόρη του ΩΚΕΑΝΟΥ, ΕΦΥΡΑ.
00:04:35:00
Η αρχαιολόγος ΝΑΥΣΙΚΑ ΜΠΟΥΚΙΔΟΥ, με φόντο τον Δωρικό Ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, αναφέρεται στη δημιουργία της αρχαίας πόλης της ΚΟΡΙΝΘΟΥ και στην ίδρυση αποικίας στις ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ. Στη συνέχεια, περιγράφει τον Ναό που ήταν χτισμένος στη θέση που βρίσκεται ο σωζόμενος Ναός του ΑΠΟΛΛΩΝΑ. Παρεμβάλλονται πλάνα με τα ερείπια του Ναού και με Λεοντοκεφαλή.
00:06:17:00
Πλάνο από τον αρχαιολογικό χώρο της ΚΟΡΙΝΘΟΥ, όπου διακρίνεται ο Δωρικός Ναός του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, απόψεις του Ναού, κοντινό πλάνο σε Κίονα του Ναού, πλάνο σε μαρμάρινη Σφίγγα νεκρικού μνημείου από το Μουσείο ΚΟΡΙΝΘΟΥ, πλάνα με τα ερείπια του Ναού του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, με κεφαλές αγαλμάτων, με ανάγλυφη παράσταση ίππων, με Κορινθιακά Αγγεία.
00:08:25:00
Η αρχαιολόγος ΝΑΥΣΙΚΑ ΜΠΟΥΚΙΔΟΥ από τη Ρωμαϊκή Αγορά της Αρχαίας ΚΟΡΙΝΘΟΥ αναφέρεται στον πλούτο της αρχαίας πόλης λόγω του εμπορίου και περιγράφει τα ευρήματα από οικία εμπόρου, την οποία έφεραν στο φως οι ανασκαφές στη Ρωμαϊκή Αγορά. Παρεμβάλλεται πλάνο με Μωσαϊκό Δάπεδο οικίας στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αρχαίας ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
00:09:50:00
Πλάνα με εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ανάμεσα στα οποία μαρμάρινη Σφίγγα νεκρικού μνημείου, πλάνο με αναπαράσταση των μνημείων της Αρχαίας Αγοράς της ΚΟΡΙΝΘΟΥ, πλάνο από την αρχαία Οδό ΛΕΧΑΙΟΥ αναπαράσταση των Προπυλαίων, απεικόνιση της συνάντησης του κυνικού φιλοσόφου ΔΙΟΓΕΝΗ με τον ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ στην ΚΟΡΙΝΘΟ, πλάνο από το άλσος με τα κυπαρίσσια κοντά στην αρχαία πόλη και με ερείπια της Αρχαίας ΚΟΡΙΝΘΟΥ. Παρεμβάλλονται πλάνα με ειδώλιο και Κορινθιακά Αγγεία. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενα στα Προπύλαια της αρχαίας πόλης και στους τάφους του φιλοσόφου ΔΙΟΓΕΝΗ και της εταίρας ΛΑΪΔΟΣ.
00:12:44:00
Πλάνο με το Ωδείο της Αρχαίας ΚΟΡΙΝΘΟΥ, με τον Ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και με την είσοδο για την Κρήνη της ΠΕΙΡΗΝΗΣ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενα στο Αρχαίο Ωδείο, στην Κρήνη της ΓΛΑΥΚΗΣ και στην Κρήνη της ΠΕΙΡΗΝΗΣ.
00:14:14:00
Η αρχαιολόγος ΝΑΥΣΙΚΑ ΜΠΟΥΚΙΔΟΥ αναφέρεται στην Κρήνη της ΠΕΙΡΗΝΗΣ και στο ρόλο της στην ιστορία της ΚΟΡΙΝΘΟΥ. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα με τις Στοές της Κρήνης. Ακολουθεί πλάνο με τα έξι αψιδωτά ανοίγματα και τον Περίβολο της Κρήνης και σχέδιο με την αναπαράστασή της. Η αρχαιολόγος περιγράφει την Κρήνη στα χρόνια του αρχαίου ρήτορα και ευεργέτη ΗΡΩΔΗ ΑΤΤΙΚΟΥ, στον οποίο αποδίδεται η τελική διαμόρφωσή της.
00:16:31:00
Πλάνα από την Αρχαία ΚΟΡΙΝΘΟ διαδέχονται πλάνα με τον απόκρημνο βράχο του ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ, όπου διακρίνονται τα Τείχη του Κάστρου στην κορυφή του. Ακολουθούν πλάνα πάνω στο βράχο με Τείχη, υπολείμματα του Ναού της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ και Κρήνη. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, με την περιγραφή του ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ.
00:18:06:00
Πλάνο με τα Τείχη του Κάστρου του ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ. Η αρχαιολόγος ΝΑΥΣΙΚΑ ΜΠΟΥΚΙΔΟΥ αναφέρεται στο Φρούριο της ΚΟΡΙΝΘΟΥ, την ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ, στον μεγαλόπρεπο Ναό της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ που υπήρχε εκεί και στη λατρεία της Θεάς, προστάτιδας της ΚΟΡΙΝΘΟΥ. Κάνει λόγο, επίσης, για τα Τείχη του Φρουρίου. Ακολουθούν πλάνα με τα Τείχη και από το εσωτερικό του Φρουρίου.
00:20:18:00
Πλάνα από την Αρχαία ΚΟΡΙΝΘΟ στους πρόποδες του ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ, με ανάγλυφη παράσταση και κεφαλή αγάλματος ΡΩΜΑΙΟΥ από το Μουσείο ΚΟΡΙΝΘΟΥ, με τον Δωρικό Ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και με Κορινθιακά Αγγεία. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενο στην ολοκληρωτική καταστροφή της ΚΟΡΙΝΘΟΥ από τον Ρωμαίο Ύπατο ΛΕΥΚΙΟ ΜΟΜΜΙΟ.
00:22:00:00
Πλάνο με φυτό στην Αρχαία ΚΟΡΙΝΘΟ. Η αρχαιολόγος ΝΑΥΣΙΚΑ ΜΠΟΥΚΙΔΟΥ, από το χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, αναφέρεται στην απόφαση του Ρωμαίου Αυτοκράτορα ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ για την ίδρυση αποικίας στην ΚΟΡΙΝΘΟ, στον επανοικισμό και την ανοικοδόμηση της ΚΟΡΙΝΘΟΥ στα χρόνια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα ΟΚΤΑΒΙΑΝΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ και στην ακμή της πόλης, η οποία ορίστηκε πρωτεύουσα της επαρχίας της ΑΧΑΪΑΣ.
00:23:35:00
Πλάνα από την Αρχαία ΚΟΡΙΝΘΟ, όπου διακρίνονται Ρωμαϊκά μνημεία. Ακολουθούν πλάνα από το Μουσείο της ΚΟΡΙΝΘΟΥ με αγάλματα, ένα από τα οποία παριστάνει νεαρό ΡΩΜΑΙΟ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενο στα μνημεία της πόλης. Στη συνέχεια, ο αφηγητής μιλάει για τη αποστολή στη ΡΩΜΗ των πιο επιβλητικών έργων τέχνης από τον Ρωμαίο Ύπατο ΛΕΥΚΙΟ ΜΟΜΜΙΟ και προσθέτει σχετική μαρτυρία του αρχαίου γεωγράφου ΣΤΡΑΒΩΝΑ. Ακολουθούν πλάνα από την Αρχαία ΚΟΡΙΝΘΟ και σχέδια με την αναπαράσταση των μνημείων της αρχαίας πόλης.
00:26:10:00
Πανοραμική άποψη της Αρχαίας ΚΟΡΙΝΘΟΥ. Η αρχαιολόγος ΝΑΥΣΙΚΑ ΜΠΟΥΚΙΔΟΥ αναφέρεται στην ίδρυση αποικίας της ΚΟΡΙΝΘΟΥ στη ΣΙΚΕΛΙΑ και στις εμπορικές συναλλαγές της με τη ΣΙΚΕΛΙΑ και όλη τη Δύση, τις οποίες ευνοούσαν τα δύο λιμάνια της. Μιλάει, επίσης, για την αρχαία ΔΙΟΛΚΟ, δρόμο για τη μεταφορά πολεμικών πλοίων από το λιμάνι των ΚΕΓΧΡΕΩΝ του ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Κόλπου στο λιμάνι του ΛΕΧΑΙΟΥ του ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ Κόλπου. Παράλληλα προβάλλεται τμήμα της αρχαίας ΔΙΟΛΚΟΥ.
00:27:49:00
Πανοραμική άποψη της Αρχαίας ΚΟΡΙΝΘΟΥ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, όπου περιγράφεται το Κορινθιακό Επίνειο των ΚΕΓΧΡΕΩΝ. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα από το αρχαίο Επίνειο και λιμάνι και εμβόλιμη απεικόνιση Τριήρεων. Στη συνέχεια, ο αφηγητής αναφέρεται στο επίθετο «Αφνειός» που αποδίδει ο επικός ποιητής ΟΜΗΡΟΣ στην ΚΟΡΙΝΘΟ
00:29:35:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: FILMODE ΕΠΕ
Συντελεστές
Αφηγητής:
ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΙΓΓΑΣ
Τρικέζα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ
Κοπή αρνητικού:
Α. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτοστοιχειοθεσία:
TYPOGRAFEN/HELLAS
Εργαστήρια εικόνας:
CINEMAGIC LC
Εργαστήρια ήχου:
STUDIO ERA
Μιξάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μοντάζ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΤΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΟΣ
Σκηνοθεσία:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Αρχαιολόγος:
ΝΑΥΣΙΚΑ ΜΠΟΥΚΙΔΟΥ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:00:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
02/11/2009