ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
0000008237
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008237
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1998
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι «ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ». Η περιήγηση πάνω στον Ιερό Βράχο γίνεται με τη βοήθεια ξεναγού, η οποία δίνει σημαντικές πληροφορίες για τα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, τον Ναό της ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ, το ΕΡΕΧΘΕΙΟ και τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. Επίσης, ο φακός μάς μεταφέρει στην Αρχαία Αγορά της ΑΘΗΝΑΣ και στο Αρχαίο Θέατρο του ΔΙΟΝΥΣΟΥ. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στα αρχαία μνημεία, ο αφηγητής της εκπομπής, ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ, παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΑΤΤΙΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενα στα μνημεία της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ και της Αρχαίας Αγοράς της ΑΘΗΝΑΣ. O αφηγητής αναφέρεται, επίσης, στην πολιορκία της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ και στο Βομβαρδισμό του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ το 1687 από τη στρατιά του Ενετού ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΟΡΟΖΙΝΗ, και στο ενδιαφέρον των περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα, οι οποίοι περιγράφουν και απαθανατίζουν στα έργα τους την ΑΘΗΝΑ. Στο τέλος παρακολουθούμε εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ενώ αρχαιολόγος δίνει πληροφορίες για τις αναστηλωτικές εργασίες.
Τίτλοι έναρξης
00:01:36:00
Πλάνα με κόσμο που ανεβαίνει στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ της ΑΘΗΝΑΣ και κατευθύνεται στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ. Ακολουθεί πλάνο της μνημειακής Εισόδου, όπου διακρίνονται τα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και ο Ναός της ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ. Παράλληλα ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΑΤΤΙΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου αιώνα μ. Χ. ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενο στη μοναδική είσοδο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Στη συνέχεια, ξεναγός μπροστά από τα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, έργο του αρχιτέκτονα ΜΝΗΣΙΚΛΗ, εξηγεί την ονομασία «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ» της Βόρειας Πτέρυγας και αναφέρεται στη Νότια Πτέρυγα.
00:04:22:00
Αναπαραστάσεις των ΠΡΟΠΥΛΑΙΩΝ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ της ΑΘΗΝΑΣ, μακρινά και κοντινά πλάνα με τα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ. Παράλληλα ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΑΤΤΙΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του ΠΑΥΣΑΝΙΑ, στο οποίο ο αρχαίος περιηγητής περιγράφει τα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.
00:05:44:00
Πλάνα με τις μαρμάρινες Κόρες των ΑΘΗΝΩΝ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ αναφέρεται σε αυτά τα αρχαϊκά έργα.
00:06:44:00
Μακρινό πλάνο με τα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ της ΑΘΗΝΑΣ. Ξεναγός αναφέρεται στο μνημείο και εξηγεί το λόγο που έμεινε ανολοκλήρωτο. Στη συνέχεια, μιλάει για το Ναό της ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ, έργο του αρχιτέκτονα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
00:07:26:00
Ο φακός κινείται από τα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ της ΑΘΗΝΑΣ προς το Ναό της ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ. Πλάνα με λεπτομέρειες του Ναού. Παράλληλα ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΑΤΤΙΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου αιώνα μ. Χ. ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενο στο Ναό και στο θάνατο του Βασιλιά της ΑΘΗΝΑΣ ΑΙΓΕΑ. Ακολουθούν μακρινό και κοντινά πλάνα με τα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και με τον κόσμο που κινείται στο χώρο.
00:09:20:00
Πλάνα με τον Ναό του ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ και με αναπαραστάσεις του. Παράλληλα ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΑΤΤΙΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου αιώνα μ. Χ. ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενο στο ΕΡΕΧΘΕΙΟ. Ακολουθούν πλάνα με ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ.
00:10:51:00
Κοντινό και μακρινό πλάνο με τον Ναό του ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ. Ξεναγός με φόντο τις ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ αναφέρεται στο οικοδόμημα του ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ και στα τμήματα που απέσπασε ο Λόρδος ΕΛΓΙΝ (ELGIN) και οι συνεργάτες του, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο. Ακολουθούν πλάνα με τον Ναό.
00:12:15:00
Πλάνα από την Αρχαία Αγορά της ΑΘΗΝΑΣ. Μεταξύ των μνημείων διακρίνεται το ΦΕΤΙΧΙΕ Τζαμί, ερείπια αρχαίου βωμού, το ακέφαλο άγαλμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα ΑΔΡΙΑΝΟΥ, το αρχαίο «Γυμνάσιον», λίθινες στήλες, η Στοά του ΑΤΤΑΛΟΥ, ο Ναός του ΗΦΑΙΣΤΟΥ. Ακολουθούν πλάνα από το Αρχαίο Θέατρο του ΔΙΟΝΥΣΟΥ, όπου μεταξύ άλλων διακρίνονται Ανάγλυφες Πλάκες με σκηνές από τη ζωή του Θεού ΔΙΟΝΥΣΟΥ και Μαρμάρινοι Θρόνοι. Παράλληλα ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΑΤΤΙΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου αιώνα μ. Χ. ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενα στα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς της ΑΘΗΝΑΣ και στο Θέατρο του ΔΙΟΝΥΣΟΥ.
00:15:08:00
Πλάνο με το ΕΡΕΧΘΕΙΟ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ των ΑΘΗΝΩΝ. Ακολουθούν πλάνα με τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. Ξεναγός αναφέρεται στους τρεις αρχαίους ναούς που διαδοχικά φιλοξενήθηκαν στην ίδια θέση πάνω στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ για τη λατρεία της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ. Στη συνέχεια, μιλάει για τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ του χρυσού αιώνα του ΠΕΡΙΚΛΗ.
00:17:32:00
Πλάνο με τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, με αναπαράσταση της πρόσοψης του Ναού, του Ανατολικού Αετώματος, όπου παριστάνεται η γέννηση της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ, του Δυτικού Αετώματος, όπου παριστάνεται η φιλονικία του Θεού ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ και της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ, και του εσωτερικού του Ναού με το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ. Παράλληλα, ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «ΑΤΤΙΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του ΠΑΥΣΑΝΙΑ, όπου ο αρχαίος περιηγητής αναφέρεται στα Αετώματα του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και περιγράφει το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ.
00:19:06:00
Πλάνα με τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, με έγχρωμη αναπαράσταση μέρους του Θριγκού, με ανάγλυφη παράσταση του Θριγκού, με τους Κίονες του Ναού, με αναπαράσταση γωνίας του Θριγκού, από όπου προβάλλει Λεοντοκεφαλή, με γωνία του Θριγκού, με τη θέα της πυκνοκατοικημένης πόλη της ΑΘΗΝΑΣ, απόψεις του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ αναφέρεται στις επεμβάσεις και στις μετατροπές του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ τον 5ο αιώνα από τους Χριστιανούς, το 1205 από τους ΦΡΑΓΚΟΥΣ και το 1458 από τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
00:20:58:00
Πλάνο με Ενετικό τοπογραφικό Χάρτη της ΑΘΗΝΑΣ, απεικονίσεις του Βομβαρδισμού του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ το 1687 και απεικόνιση του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ μετά την καταστροφή. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ αναφέρεται στην Πολιορκία της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ από τη στρατιά του ΕΝΕΤΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΟΡΟΖΙΝΗ, στον Βομβαρδισμό του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ στις 28 Σεπτεμβρίου 1687 και στην απόσπαση γλυπτών του Ναού από τον ΜΟΡΟΖΙΝΗ.
00:22:38:00
Απεικόνιση Τούρκων έξω από το ΕΡΕΧΘΕΙΟ στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ κατά τα μέσα του 18ου αιώνα, άποψη του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, απεικονίσεις του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και του εσωτερικού της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, απεικόνιση της πόλης της ΑΘΗΝΑΣ από το Υδραγωγείο του ΑΔΡΙΑΝΟΥ, όπου διακρίνονται ΤΟΥΡΚΟΙ ψυχαγωγούμενοι σε αγώνες τοξοβολίας, απεικόνιση έφιππων Τούρκων κάτω από την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, απεικόνιση του ΓΑΛΛΟΥ Υποπρόξενου ΦΩΒΕΛ στο σπίτι του κάτω από την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, απεικονίσεις της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ μετά την απελευθέρωση από τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ αναφέρεται στην απεικόνιση του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ στα 1751από τον ΑΓΓΛΟ περιηγητή ΤΖΕΪΜΣ ΣΤΙΟΥΑΡΤ (JAMES STUART), στην απεικόνιση της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ στα 1801από τον ΑΓΓΛΟ περιηγητή ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΝΤΟΝΤΓΟΥΕΛ (EDWARD DODWELL) και στην απεικόνιση του σπιτιού του ΓΑΛΛΟΥ Υποπρόξενου ΦΩΒΕΛ στα 1825 από τον περιηγητή ΛΟΥΙ ΝΤΙΠΡΕ (LOUIS DUPRE).
00:25:34:00
Αρχαιολόγος αναφέρεται στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα μνημεία της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ μετά την απελευθέρωση από τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ και την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Μιλάει για την πρώτη προσπάθεια αναστήλωσης του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, που ξεκίνησε το 1898, για την αναστήλωση από τον πολιτικό μηχανικό ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΠΑΛΑΝΟ από τον 1925 ως το 1933, για το Αναστηλωτικό Πρόγραμμα των μνημείων της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ που ξεκίνησε το 1983. Αναφέρεται, επίσης, σε λεπτομέρειες του αναστηλωτικού έργου του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.
00:28:15:00
Πλάνα με εργασίες Συντήρησης και Αναστήλωσης των μνημείων της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.
00:29:20:00
Πλάνο με τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, το οποίο ανοίγει και αποκαλύπτονται και τα άλλα μνημεία της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Εμβόλιμη αναπαράσταση των μνημείων της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ στην αρχική τους μορφή. Ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει μαρτυρία περιηγητή σχετικά με την εντύπωση που του προξένησαν τα μνημεία της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ της ΑΘΗΝΑΣ.
00:29:56:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: FILMODE ΕΠΕ
Συντελεστές
Αφηγητής:
ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΙΓΓΑΣ
Τρικέζα:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ
Κοπή αρνητικού:
Α. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτοστοιχειοθεσία:
TYPOGRAFEN/HELLAS
Εργαστήρια εικόνας:
CINEMAGIC LC
Εργαστήρια ήχου:
STUDIO ERA
Μιξάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μοντάζ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
ΤΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΟΣ
Σκηνοθεσία:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Παραγωγή:
FILMODE ΕΠΕ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:21:14
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
02/11/2009