ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Α΄ΚΑΙ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΔΑ
0000008184
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008184
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Α΄ΚΑΙ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΔΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1989
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ» παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού ενδύματος. Ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ παραθέτει πληροφορίες για το ανδρικό και γυναικείο ένδυμα πριν και μετά τον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, αναφορά στα πρώτα εμπορικά καταστήματα της οδού ΕΡΜΟΥ και τις πρώτες βιομηχανίες υφασμάτων και υποδημάτων που δημιουργήθηκαν στη χώρα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στη συνέχεια, ο Σχεδιαστής Μόδας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΛΕΝΗΣ αναφέρεται στη δημιουργία σύγχρονης μόδας στην ΕΛΛΑΔΑ, περιγράφοντας τις ραγδαίες εξελίξεις, τη δημιουργία μέσα από παραδοσιακά πρότυπα, από την αρχαία κλασική ελληνική τέχνη και τη θεματική ελληνική ιστορία πάνω στα τυπώματα υφασμάτων. Ο Σχεδιαστής Μόδας περιγράφει την εντυπωσιακή τροχιά που διέγραψε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Ενταγμένος στη μεγάλη συντροφιά των σχεδιαστών ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΕΣΕ και ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, τοποθετεί την ΕΛΛΑΔΑ στο σύγχρονο χάρτη της μόδας μέσα από τη θεματολογία του.
Τίτλοι αρχής.
00:01:31:00
Προβολή κάρτας, «ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Α ΚΑΙ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΔΑ». Παράλληλα, διαδοχική προβολή χαρακτικών έργων και πλάνων, όπου εικονίζονται αρχαία και νεότερα μνημεία της ΑΘΗΝΑΣ
00:02:17:00
Ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ, από το χώρο του σπιτιού του, περιγράφει το σκηνικό της ΑΘΗΝΑΣ στα τέλη του 19ου αιώνα, που ξεκινά η περίοδος της ΜΠΕΛ ΕΠΟΚ (Belle Epoque). Παραθέτει πληροφορίες για τον πληθυσμό της ΑΘΗΝΑΣ, τα συγκοινωνιακά μέσα και τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Ακολουθούν διαδοχικές απεικονίσεις από κεντρικούς δρόμους της ΑΘΗΝΑΣ, την ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ, το ΦΑΛΗΡΟ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Πλατεία ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, Οδό ΣΤΑΔΙΟΥ και Οδό ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ.
00:03:24:00
Ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ, από το χώρο του σπιτιού του, περιγράφοντας το σκηνικό της ΑΘΗΝΑΣ στα τέλη του 19ου αιώνα, αναφέρεται στον εμπορικό δρόμο της οδού ΕΡΜΟΥ. Παραθέτει πληροφορίες για την εμπορική κίνηση των καταστημάτων, τη βιομηχανία των υφασμάτων, τα είδη ιματισμού και υποδημάτων, την δημιουργία των πρώτων πιλοποιείων και ομπρελοποιείων καθώς και τη δημιουργία της πρώτης βιομηχανίας υποδημάτων το 1919. Παράλληλα, προβάλλονται διαδοχικές απεικονίσεις σε ταμπέλες καταστημάτων της Οδού ΕΡΜΟΥ.
00:05:42:00
Ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ, παραθέτει πληροφορίες για το ανδρικό και γυναικείο ένδυμα της εποχής, φτιαγμένο από τις μοδίστρες της Αθηναϊκής γειτονιάς ή τους μεγάλους οίκους μόδας. Επίσης, αναφορά στα καπελάδικα, που αποτελούσαν απαραίτητο συμπλήρωμα της αμφίεσης και στο μπαστούνι. Παράλληλα, προβολή στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και διαδοχικές απεικονίσεις σε διαφημιστικά έντυπα του Εργοστασίου Κοπτικής και Ραπτικής της ΑΘΗΝΑΣ ΒΙΤΖΕΝΤΟΥ, απεικονίσεις από το κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, διαφημιστικά έντυπα με διάφορα είδη καπέλων, πλάνο στο εργοστάσιο του ΗΛ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ στο ΘΗΣΕΙΟ και διαδοχικές απεικονίσεις με νέους να φορούν χαρακτηριστική αμφίεση της εποχής.
00:08:21:00
Ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ, αναφέρεται στα μεγάλα οργανωμένα εμποροραφεία, ανδρικής ένδυσης, που βρίσκονταν στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ. Παράλληλα, διαδοχικές απεικονίσεις και ταμπέλες εμποροραφείων.
00:08:59:00
Διαδοχικές απεικονίσεις παρουσιάζουν στρατολόγηση και στρατοπέδευση καθώς και σκηνές από την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ το 1922.
00:09:44:00
Ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ, από το χώρο του σπιτιού του, περιγράφει το σκηνικό της ΑΘΗΝΑΣ, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφέρεται στην ανδρική και γυναικεία ένδυση της εποχής, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει τη δικτατορία του ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ το 1925, όπου η πολιτική επεμβαίνει στα μυστικά της μόδας με την έκδοση αστυνομικού διατάγματος περί απαγορεύσεως κυκλοφορίας γυναικών με κοντή φούστα. Διαβάζει απόσπασμα μιας σχολικής εφημερίδας σχετικό με το θέμα της φούστας. Παράλληλα, διαδοχική προβολή σε απεικονίσεις, σκίτσα και γελοιογραφίες της εποχής σχετικές με το θέμα της κοντής φούστας.
00:13:31:00
Ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ, από το χώρο του σπιτιού του, αναφέρεται στα προβλήματα της Αθηναϊκής κοινωνίας με την οικονομική κρίση που ξεσπά στα τέλη της δεκαετίας του ‘ 20 και τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 30. Στη συνέχεια, περιγράφει μια νέα περίοδο ευδαιμονισμού, μιλώντας για τις πολυτελείς εμφανίσεις των Αθηναίων. Ακολουθεί απεικόνιση σχετική με το θέμα.
00:14:13:00
Διαδοχικές απεικονίσεις παρουσιάζουν σκηνές από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
00:14:48:00
Ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ, από το χώρο του σπιτιού του, αναφέρεται στις συνέπειες του Β Παγκόσμιου Πολέμου και περιγράφει τις επινοήσεις των Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του ντυσίματος. Διαδοχικές απεικονίσεις αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής.
00:16:53:00
Ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ, από το χώρο του σπιτιού του, περιγράφει το σκηνικό της ΑΘΗΝΑΣ μετά τη δεκαετία του ‘ 50. Αναφέρεται στη ριζική αλλαγή του ντυσίματος των Ελλήνων και κατ’ επέκταση των Αθηναίων, με τη δημιουργία των πρώτων βιοτεχνιών ετοίμων ενδυμάτων και τις εισαγωγές από το εξωτερικό.
00:17:24:00
Ξεφύλλισμα βιβλίου από σκίτσα με ενδυματολογικά σύνολα διαφόρων εποχών.
00:17:43:00
Ο Σχεδιαστής Μόδας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΛΕΝΗΣ αναφέρεται στη βιομηχανία και το εμπόριο μόδας που αναπτύσσεται ραγδαία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια, μιλάει για τους σχεδιαστές μόδας, περιγράφοντας την εξέλιξη στον τρόπο δουγειάς τους. Ακολουθεί απεικόνιση – διαφήμιση του Εργοστασίου Κοπτικής και Ραπτικής της ΑΘΗΝΑΣ ΒΙΤΖΕΝΤΟΥ.
00:19:42:00
Ο Σχεδιαστής Μόδας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΛΕΝΗΣ, αναφέρεται στη δημιουργία μικρών οίκων ραπτικής που υπήρχαν στον ελληνικό χώρο. Ακολουθεί ξεφύλλισμα βιβλίου με ενδυματολογικά σύνολα από το διεθνή χώρο.
00:20:38:00
Ο Σχεδιαστής Μόδας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΛΕΝΗΣ, αναφέρεται στη δημιουργία μόδας στην ΕΛΛΑΔΑ, κατά τις δεκαετίες του 50 – 70 και στους σχεδιαστές μόδας που δημιούργησαν μέσα από τα παραδοσιακά πρότυπα. Μιλάει για την έλλειψη πρακτικότητα και λειτουργικότητα της συγκεκριμένης περιβολής. Διαδοχικές προβολές σε συλλογές παραδοσιακής ενδυμασίας που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη καθώς και της επώνυμης ενδυμασίας «ΑΜΑΛΙΑ».
00:22:35:00
Ο Σχεδιαστής Μόδας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΛΕΝΗΣ, αναφέρεται στη δημιουργία μόδαςστην ΕΛΛΑΔΑ, από τους σχεδιαστές που δημιούργησαν μέσα από την αρχαία κλασική ελληνική τέχνη. Ιδιαίτερη αναφορά στον σχεδιαστή ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΕΣΕ και στο έργο του, την ανάπλαση της γραμμής του αρχαίου ελληνικού ενδύματος με σύγχρονες ύλες καθώς και στους συνεχιστές του, όπως ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ και σε άλλους σχεδιαστές από τον ελληνικό και διεθνή χώρο τον ΛΟΥΗ ΓΕΡΑΡΔΟ και τον οίκο μόδας ΖΙΒΑΝΣΙ (GIVENCHY). Εμβόλιμη προβολή σε μελανόμορφο αγγείο με παραστάσεις και επιτύμβιες στήλες με ανάγλυφες παραστάσεις.
00:24:59:00
Ο Σχεδιαστής Μόδας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΛΕΝΗΣ αναφέρεται στη δημιουργία διεθνούς μόδας με θεματική ελληνική ιστορία πάνω στα τυπώματα των υφασμάτων. Κατόπιν, περιγράφει την καλλιτεχνική του πορεία, από το 1965 μέχρι πρόσφατα και αναφέρεται στις πηγές από τις οποίες άντλησε τα ελληνικά θέματα στο σχεδιασμό των υφασμάτων. Διαδοχικές φωτογραφίες μοντέλων που παρουσιάζουν την ελληνική μόδα μέσα από τις παραστάσεις των υφασμάτων, αγγεία του θαλάσσιου ρυθμού της ΚΝΩΣΟΥ και φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές σχεδίων του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΚΛΕΝΗ.
00:28:09:00
Ο Σχεδιαστής Μόδας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΛΕΝΗΣ σχεδιάζει στο γραφείο του. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη ελληνική θεματολογία «ΠΟΛΥΧΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» που εμπνεύστηκε κατά την επιστροφή του από την ΑΜΕΡΙΚΗ το 1979. Διαδοχικές προβολές από φωτογραφικό υλικό από τη συγκεκριμένη θεματολογία σχεδίων του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΚΛΕΝΗ.
00:29:09:00
Ο Σχεδιαστής Μόδας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΛΕΝΗΣ, αναφέρεται στη συλλογή που δημιούργησε από τη σύγχρονη τέχνη, εμπνευσμένη από το Ζωγράφο ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΪΤΗ. Εμβόλιμες, διαδοχικές προβολές από τη συγκεκριμένη συλλογή του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΚΛΕΝΗ και προβολή των σχεδίων του.
00:31:40:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΗΡΑΚΛΗΣ TV
Συντελεστές
Επιστημονικοί Σύμβουλοι:
Λαογράφος – Ενδυματολόγος:
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αρχαιολόγος Δ/ντής Μουσείου Μπενάκη:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ.:
ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Φροντιστής:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κοπή Αρνητικού:
ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΓΟΥΡΟΥ
Βοηθός Οπερατέρ:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ
Εργαστήρια Εικόνας:
ΑΝ-ΜΑΡ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εργαστήρια Ήχου:
ΕΚΡΑΝ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ
Φωνοληψία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΥΔΗΣ
Μοντάζ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΑΜΑΔΑΚΗΣ
Μουσική:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΙΔΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Σενάριο – Σκηνοθεσία:
ΜΑΡΙΟΣ ΡΕΤΣΙΛΑΣ
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. Γ. ΥΠΠΟ κ. ΚΩΣΤΑ ΑΛΑΒΑΝΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:32:18:21
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009