ΑΡΧΑΪΚΗ – ΚΛΑΣΣΙΚΗ – ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑ – ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
0000008178
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008178
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
ΑΡΧΑΪΚΗ – ΚΛΑΣΣΙΚΗ – ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑ – ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1989
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ» παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του ενδύματος. Μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η Αρχαιολόγος και Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ παραθέτει πληροφορίες για την εξέλιξη της γυναικείας ενδυμασίας της υστεροαρχαϊκής, κλασσικής και ελληνικής εποχής, καθώς και τα κοσμήματα και τα εξαρτήματα που τη συνοδεύουν. Επίσης η Αρχαιολόγος – Ιστορικός ΑΛΚΜΗΝΗ ΝΤΑΤΣΟΥΛΗ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ, από το χώρο της Αρχαίας Αγοράς των ΑΘΗΝΩΝ, παραθέτει πληροφορίες για το αρχαίο ελληνικό ένδυμα κατά την εποχή της Ρωμαιοκρατίας 146 π. Χ. – 395 μ. Χ.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:32:00
Προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Αγοράς και του Ναού του ΗΦΑΙΣΤΟΥ στο ΘΗΣΕΙΟ και εμβόλιμη προβολή κάρτας, «ΑΡΧΑΪΚΗ – ΚΛΑΣΣΙΚΗ – ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – Α. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑ. ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».
00:02:16:00
Διαδοχική προβολή παρουσιάζει γυναικείο άγαλμα, Ερυθρόμορφο γαμικό λέβητα από την Αττική, οι πολύμορφες παραστάσεις σχετίζονται με σκηνές από τη ζωή στο γυναικωνίτη, ζωγραφισμένος με την τεχνοτροπία του Ζωγράφου της ΑΡΙΑΔΝΗΣ, πήλινα ειδώλια γυναικείας μορφής, πήλινο ειδώλιο γυναίκας με σκιάδιο που κρατάει ριπίδιο, Βοιωτικού εργαστηρίου από την ΤΑΝΑΓΡΑ, επιτύμβια ανάγλυφη στήλη γυναικείας μορφής με ιμάτιο που καλύπτει το κεφάλι και ειδώλια γυναικείας μορφής.Παράλληλα η αφηγήτρια παραθέτει πληροφορίες για την εξέλιξη της φορεσιάς στα αρχαία ελληνικά χρόνια. Μιλάει για τις παραλλαγές των δύο τύπων ενδυμάτων, πέπλου και χιτώνα, το ιμάτιο και τα διάφορα καλύμματα που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες της εποχής για το κεφάλι, με την ονομασία καλύπτρα, κάλυμμα και κρύδεμνον.
00:05:09:00
Η αφηγήτρια παραθέτει πληροφορίες για τον δωρικό πέπλο, τη χρήση του και τα εξαρτήματα που συμπληρώνουν το συγκεκριμένο ένδυμα. Στη συνέχεια, παραθέτει σχόλιο του ΗΡΟΔΟΤΟΥ στο οποίο επισημαίνεται η σημασία του ενδύματος εκείνη την εποχή. Παράλληλα, διαδοχική προβολή σε αττική λευκή λήκυθο από την ΕΡΕΤΡΙΑ, χάλκινες και ασημένιες περόνες, αναθηματικό ανάγλυφο από την ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, που παριστάνει γυναίκα με συκώτι στο χέρι, μπροστά από τον κορμό ενός φοίνικα, θυμίζει την ΔΙΟΤΙΜΑ, ιέρεια της ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ στο πλατωνικό Συμπόσιο, αττική λήκυθος από την ΕΡΕΤΡΙΑ, Ερυθρόμορφο γαμικό λέβητα από την Αττική, οι πολύμορφες παραστάσεις σχετίζονται με σκηνές από τη ζωή στο γυναικωνίτη, ζωγραφισμένος με την τεχνοτροπία του Ζωγράφου της ΑΡΙΑΔΝΗΣ.
00:08:03:00
Σε αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δίπλα στο επιτύμβιο άγαλμα της κόρης ΦΡΑΣΙΚΛΕΙΑΣ, έργο του γλύπτη ΑΡΙΣΤΙΩΝΑ από την ΠΑΡΟ, η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, δίνει πληροφορίες για το συγκεκριμένο έργο, περιγράφοντας λεπτομερώς την ενδυμασία και τη διακόσμηση της Αρχαϊκής Κόρης, που χρονολογείται γύρω στο 540 π. Χ.
00:10:39:00
Προβολή του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και της Πεπλοφόρου, η οποία εκτίθεται στο Μουσείο ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ.
00:11:07:00
Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, μπροστά από τις Αρχαϊκές Κόρες της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, παραθέτει πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ομάδα Κορών, περιγράφοντας την ενδυμασία, της υστεροαρχαϊκής εποχής, που κυριεύεται από την ιωνική μόδα καθώς και τα κοσμήματα και εξαρτήματα που τη συνοδεύουν. Διαδοχικά πλάνα παρουσιάζουν Κόρη με κυδώνι στο δεξιό προτεταμένο χέρι, Κόρη με πέπλο, η παλαιότερη από τη σειρά των αττικών Κορών, Κόρη με το περιστέρι, έργο Πελοποννησίου γλύπτη, Κόρη με ιωνική ενδυμασία, Κόρη νψηλόκορμη με ιδιαίτερη επιτήδευση στην κόμμωση και την ενδυμασία, Κόρη λεπτοκαμωμένη με αινιγματική έκφραση.
00:15:06:00
Διαδοχικά πλάνα παρουσιάζουν έργα, όπως την Χιώτισσα, μικρόσωμη Κόρη που έχει συνδεθεί με την τέχνη της Χίου, ανάγλυφη πλάκα από την επένδυση βάθρου, που βρέθηκε στη ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ της ΑΡΚΑΔΙΑΣ και παριστάνει τρεις Μούσες, μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες με γυναικείες μορφές σε έντονη κίνηση τυλιγμένες στο ιμάτιό τους, μορφές που ταυτίζονται με τις Ώρες, τις κόρες του ΔΙΑ και της ΘΕΜΙΔΑΣ και πήλινο ερυθρόμορφο αλάβαστρο με παράσταση γυναικών. Παράλληλα, η αφηγήτρια αναφέρεται στον ιωνικό χιτώνα, το πιο διαδεδομένο ένδυμα της αρχαϊκής εποχής, στο χειριδωτό και αχειρίδωτο χιτώνα, ο οποίος κατά την ελληνιστική εποχή εξελίσσεται και περιγράφει τις διάφορες παραλλαγές του.
00:17:54:00
Διαδοχικά προβολή χρυσών κοσμημάτων και διαδήματα με φυλλόσχημα ελάσματα, σκουλαρίκια, περιδέραια, βραχιόλια, περίτεχνες ζώνες βαριά διακοσμημένες. Παράλληλα, η αφηγήτρια παραθέτει πληροφορίες και για τα κοσμήματα που συμπληρώνουν τη γυναικεία ενδυμασία της ελληνιστικής εποχής.
00:20:57:00
Ο φακός περιηγείται τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της ΑΘΗΝΑΣ, στους ΑΕΡΗΔΕΣ ή ΠΥΡΓΟ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ κ. ά. Ακολουθούν πλάνα από τον Ιερό βράχο της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και της Αρχαίας Αγοράς. Η Αρχαιολόγος – Ιστορικός ΑΛΚΜΗΝΗ ΝΤΑΤΣΟΥΛΗ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ, από το χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς των ΑΘΗΝΩΝ, παραθέτει πληροφορίες για το αρχαίο ελληνικό ένδυμα κατά την εποχή της Ρωμαιοκρατίας 146 π. Χ. – 395 μ. Χ. , επισημαίνοντας το γεγονός ότι το ρωμαϊκό ένδυμα δε βρίσκει απήχηση και επίδραση στον ελλαδικό χώρο.
00:22:36:00
Η Αρχαιολόγος – Ιστορικός ΑΛΚΜΗΝΗ ΝΤΑΤΣΟΥΛΗ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ, επισημαίνει τις διαφορές του Ελληνικού με τον Ρωμαϊκό πολιτισμό στην τέχνη. Στη συνέχεια, αναφέρεται στα αγάλματα ανδρών που φορούν τήβεννο στον ελληνικό χώρο, τα οποία ανήκαν σε Ρωμαίους Αυτοκράτορες και σε Έλληνες με εξέχουσες θέσεις. Διαδοχική προβολή ρωμαϊκής και ελληνικής προτομής, αγάλματα ρωμαίων αυτοκρατόρων και παραστάσεις ανάγλυφες, τηβεννοφόρους ακέφαλα αγάλματα, πλάνο στο εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέατρο που βρίσκεται στους πρόποδες του ιερού βράχου της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ των ΑΘΗΝΩΝ, ΗΡΩΔΕΙΟ και άγαλμα τηβεννοφόρου.
00:25:12:00
Η Αρχαιολόγος – Ιστορικός ΑΛΚΜΗΝΗ ΝΤΑΤΣΟΥΛΗ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ αναφέρεται στην καταγωγή του ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ και παράλληλα, προβάλλεται το Μνημείο του ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ, επί του ομώνυμου λόφου της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Ο κεντρικός ανδριάντας παρουσιάζει τον ΦΙΛΟΠΑΠΠΟ καθήμενο να θαυμάζει την έναντι ΑΚΡΟΠΟΛΗ και στη συνέχεια, προβολή στην ανάγλυφη παράσταση που παρουσιάζει τον ΦΙΛΟΠΑΠΠΟ σε τέθριππο άρμα με ακολουθία ραβδούχων. Σχολιασμός στη χρήση της τηβέννου.
00:25:43:00
Η αφηγήτρια περιγράφει το ιμάτιο και την τήβεννο και αναφέρει τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες παραμένουν πιστοί στο παραδοσιακό ιμάτιο της πατρίδας τους καθώς και παραδείγματα αυτοκρατόρων οι οποίοι φορούν ιμάτιο στον ελληνικό χώρο. Ιδιαίτερη αναφορά στον φιλέλληνα Αυτοκράτορα ΑΝΔΡΙΑΝΟ, που απεικονίζεται φορώντας ιμάτιο, ο οποίος λάτρεψε τον ελληνικό τρόπο ζωής και κόσμησε με πολλά μνημεία την ΑΘΗΝΑ. Παράλληλα, διαδοχική προβολή πλάνων στο άγαλμα του Αυτοκράτορα ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ, στη Βιβλιοθήκη του ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ, στην ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ, άγαλμα Ρωμαίου Αυτοκράτορα και διαδοχικές ανάγλυφες παραστάσεις.
00:28:06:00
Προβολή και αναφορά στους Θωρακοφόρους, αγάλματα ανδρών που φορούν πολεμικό θώρακα και είναι ελληνιστικής προέλευσης.
00:28:26:00
Η αφηγήτρια αναφέρεται στο γυναικείο ένδυμα της Ρωμαιοκρατίας, χιτώνα, ιμάτιο και πέπλο, που φορούσαν οι γυναίκες στην κλασσική και ελληνιστική εποχή. Προβολή αγάλματος γυναικείας μορφής.
00:28:56:00
Η Αρχαιολόγος – Ιστορικός ΑΛΚΜΗΝΗ ΝΤΑΤΣΟΥΛΗ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ, από το χώρο της Αρχαίας Αγοράς της ΑΘΗΝΑΣ, αναφέρεται στους Τηβεννοφόρους, που βρίσκονται στα διάφορα Μουσεία της ΕΛΛΑΔΑΣ και ανήκουν στην εποχή της ακμής της ΡΩΜΗΣ, 1ο και 2ο αιώνα μ. Χ. . Ακολουθεί προβολή στους ΣΤΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ.
00:29:28:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΗΡΑΚΛΗΣ TV
Συντελεστές
Επιστημονικοί Σύμβουλοι:
Λαογράφος – Ενδυματολόγος:
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αρχαιολόγος Δ/ντής Μουσείου Μπενάκη:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ.:
ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Φροντιστής:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κοπή Αρνητικού:
ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΓΟΥΡΟΥ
Βοηθός Οπερατέρ:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ
Εργαστήρια Εικόνας ΑΝ-ΜΑΡ:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εργαστήρια Ήχου:
ΕΚΡΑΝ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ
Φωνοληψία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΥΔΗΣ
Μοντάζ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΑΜΑΔΑΚΗΣ
Μουσική:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΙΔΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Σενάριο – Σκηνοθεσία:
ΜΑΡΙΟΣ ΡΕΤΣΙΛΑΣ
Παραγωγή:
ΗΡΑΚΛΗΣ T. V.
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. Γ. ΥΠΠΟ κ. ΚΩΣΤΑ ΑΛΑΒΑΝΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:04:06
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009