ΑΡΧΑΪΚΗ – ΚΛΑΣΣΙΚΗ – ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – Α. ΑΝΔΡΙΚΟ ΕΝΔΥΜΑ
0000008177
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008177
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
ΑΡΧΑΪΚΗ – ΚΛΑΣΣΙΚΗ – ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – Α. ΑΝΔΡΙΚΟ ΕΝΔΥΜΑ
Χρονολογία Παραγωγής
1989
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ» παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού ενδύματος. Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ μέσα από την πληθώρα εκθεμάτων του Μουσείου ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ΑΘΗΝΩΝ, παραθέτει πληροφορίες για το αρχαίο ελληνικό ανδρικό ένδυμα και τη διακόσμησή του, από τα χρόνια του ΟΜΗΡΟΥ έως τα ελληνιστικά χρόνια. Αναφέρεται στη χρήση του ιματίου και του χιτώνα, στις διαφοροποιήσεις που υπέστη ο χιτώνας με το πέρασμα του χρόνου. Επίσης δίνει πληροφορίες για την κομψότητα και την αρχιτεκτονική δόμηση που διέπουν τα έργα της υστεροαρχαϊκής περιόδου, για τις πρώτες εμπορικές συναλλαγές του 5ου αιώνα π. Χ. , την υφαντική τέχνη και τη χρήση του αργαλειού.
Τίτλοι αρχής.
00:01:31:00
Προβολή κάρτας, «ΑΡΧΑΪΚΗ – ΚΛΑΣΣΙΚΗ – ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, Α. ΑΝΔΡΙΚΟ ΕΝΔΥΜΑ». Παράλληλα, ο φακός περιηγείται την Ακρόπολη των ΑΘΗΝΩΝ.
00:02:53:00
Η αφηγήτρια αναφέρεται στις συνέπειες που προκάλεσαν οι αλλαγές των πολιτικών συστημάτων στις ελληνικές πόλεις – κράτη κατά τον 7ο και 6ο αιώνα π. Χ. αλλά και οι θυελλώδεις κοινωνικοί αγώνες, γεγονότα που επηρέασαν μόνο σε μικρό βαθμό την ελληνική ενδυμασία. Παράλληλα, προβολή του εξωτερικού κλίτους με την κιονοστοιχία της πρόσοψης και την εσωτερική κιονοστοιχία της Στοάς του Αττάλου.
00:04:14:00
Η αφηγήτρια αναφέρει τα χαρακτηριστικά της Ανατολίζουσας και της Δαιδαλικής περιόδου, που διακρίνονται κατά τον 7ο αιώνα π. Χ. . Παράλληλα, διαδοχική προβολή πήλινων σανιδόμορφων ειδωλίων που παριστάνουν θεότητες, οι οποίες φορούν πλούσια διακοσμημένο ποδήρες ένδυμα και πόλο στο κεφάλι, από την Τανάγρα της ΒΟΙΩΤΙΑΣ και αμφορέα με παραστάσεις γυναικείας και ανδρικής μορφής.
00:05:17:00
Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, σε μουσειακό χώρο όπου βρίσκονται διάφορα αγγεία, αναφέρεται στα συγκεκριμένα ευρήματα, τα οποία αποτελούν πηγή πληροφοριών για το αρχαίο ελληνικό ένδυμα. Ακολουθεί προβολή αμφορέα με απεικόνιση ντυμένης γυναικείας μορφής.
00:06:06:00
Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, αναφέρεται στις τερακότες, τα πήλινα ειδώλια τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για το αρχαίο ελληνικό ένδυμα και τα διάφορα εξαρτήματα που συμπληρώνουν την ενδυμασία, που αποδίδονται με ζωγραφικό τρόπο. Παράλληλα, διαδοχική προβολή πήλινων σανιδόμορφων ειδωλίων που παριστάνουν θεότητες, οι οποίες φορούν πλούσια διακοσμημένο ποδήρες ένδυμα και πόλο στο κεφάλι, από την Τανάγρα της ΒΟΙΩΤΙΑΣ και εμβόλιμη προβολή κοσμημάτων.
00:07:25:00
Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, βρίσκεται σε αίθουσα του Μουσείου ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ όπου εκτίθενται ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες. Παραθέτει πληροφορίες για το αρχαίο ελληνικό ένδυμα και τη διακόσμησή του, από τα Ομηρικά έπη έως τα χρόνια του Μεγάλου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Στη συνέχεια, αναφέρεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τριών τύπων ενδυμάτων, Ιμάτιο, Ιωνικός χιτώνας και Πέπλος με τις υποδιαιρέσεις του, σχολιάζοντας τις τομές και διαφοροποιήσεις που ακολούθησαν με την πάροδο του χρόνου. Προσθέτει ότι το ένδυμα είναι ένα βασικό στοιχείο που μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε την εποχή που ανήκουν τα έργα τέχνης. Παράλληλα, διαδοχική προβολή μελανόμορφου αμφορέα με παραστάσεις γυναικείας και ανδρικής μορφής, κόρη υψηλόκορμη, με ιδιαίτερη επιτήδευση στην κόμμωση και την ενδυμασία, κόρη με ιμάτιο και μαρμάρινη επιτύμβια λήκυθος της νεκρής ΜΥΡΡΙΝΗΣ που παριστάνεται να οδηγείται στον Κάτω Κόσμο από τον ΕΡΜΗ Ψυχοπομπό, έκθεμα του Μουσείου ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ που βρέθηκε στην ΑΘΗΝΑ.
00:11:19:00
Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, μιλάει για τα βαρύτιμα υφάσματα, αυτά που στόλιζαν τα αγάλματα των θεών και αυτά φορούσαν σε βαριές καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, προβολή τμήματος του ιματίου της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ από το σύνταγμα της Λυκόσουρας πλούσια διακοσμημένο με ανάγλυφες παραστάσεις κλαδιών, αετών, θαλάσσιου θίασου, δαιμονικές και ανθρώπινες μορφές με προσωπεία και μια Νίκη με θυμιατήριο.
00:11:44:00
Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, αναφέρεται στη διαφοροποίηση του επαγγελματικού και του στρατιωτικού με τα καθημερινά κοστούμια και τη βασική αλλαγή στο αντρικό ρούχο που γίνεται τον 5ο αιώνα. Παράλληλα, διαδοχική προβολή πήλινου ειδωλίου ανδρικής μορφής, επιτύμβιας στήλης που αναπαριστά ιπποκόμο να φροντίζει άλογο, αμφορέα, επιτύμβια στήλη πολεμιστή που αποτελούσε σήμα του τάφου του ΑΡΙΣΤΙΩΝΟΣ, βρέθηκε στη ΒΕΛΑΝΙΔΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.
00:13:14:00
Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, αναφέρεται στους ποδήρεις χιτώνες, οι οποίοι διατηρήθηκαν μόνο για ορισμένους και στον 5ο αιώνα. Παράλληλα, προβολή αγαλμάτων που απεικονίζουν μορφές με μακρύ χιτώνα.
00:13:45:00
Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, αναφέρεται στη χρήση του ιματίου και στην ποιότητα του υφάσματος. Παράλληλα, διαδοχική προβολή σε Αττική λευκή λήκυθο, από την ΕΡΕΤΡΙΑ με παράσταση επίσκεψης στον τάφο, και αγαλμάτων στα οποία διακρίνεται η χρήση ιματίου.
00:15:34:00
Προβολή σε πήλινο ειδώλιο με ζωγραφισμένη ένδυση και επιτύμβια στήλη με παράσταση γυναικείας μορφής. Παράλληλα, η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, αναφέρεται στην ποιότητα και καλαισθησία των ενδυμάτων, η οποία χρησίμευε στην καλλιτεχνική δημιουργία και απόδοση των πτυχών και της μορφής.
00:16:43:00
Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, αναφέρεται στην υφαντική τέχνη της Αρχαϊκής εποχής και τη χρήση του αργαλειού. Προβολή αργαλειού αρχαϊκής εποχής και ξύλινος πίνακας από το σπήλαιο Πιτσά ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, με παράσταση πομπής για θυσία, αφιέρωμα στις Χάριτες, Αττική λευκή λήκυθος, από την ΕΡΕΤΡΙΑ με παράσταση γυναικών, ευρήματα που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Κόρη που ανασύρει τον χιτώνα με πρωτότυπο τρόπο, Μουσείο ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ.
00:18:19:00
Προβολή Κόρης, νψηλόκορμη με ιδιαίτερη επιτήδευση στην κόμμωση και την ενδυμασία. Παράλληλα, η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, αναφέρεται στην αστικοποίηση της κοινωνίας και στις πρώτες εμπορικές συναλλαγές του 5ου αιώνα π. Χ. και στην εισαγωγή των λινών υφασμάτων από την ΑΙΓΥΠΤΟ, το βαμβακερό Κάρπασος από τις ΙΝΔΙΕΣ και το μεταξωτό ΣΙΡΥΚΟΝ από την ΚΙΝΑ.
00:19:17:00
Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, παραθέτει πληροφορίες για το ανδρικό αρχαϊκό ένδυμα, από τα χρόνια του ΟΜΗΡΟΥ έως τα ελληνιστικά χρόνια, αναφέροντας τη χρήση του χιτώνα και τις διαφοροποιήσεις που υπέστη το συγκεκριμένο ένδυμα με το πέρασμα του χρόνου. Συνεχίζοντας, αναφέρεται στη χρήση του ιματίου και την παραλλαγή του που ονομάστηκε χλαμύδα. Παράλληλα, διαδοχική προβολή απεικόνισης ανδρικής μορφής με ιμάτιο πάνω απ’ το χιτώνα, Άγαλμα νέον που φορεί δύο χιτώνες και λοξό ιμάτιο από τον αριστερό ώμο και βρίσκεται στο Μουσείο ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ. Ανάγλυφες πλάκες από την επένδυση βάθρου ή βωμού, που βρέθηκαν στη ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ της ΑΡΚΑΔΙΑΣ, όπου παριστάνεται ο μουσικός αγώνας ανάμεσα στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ και τον ΜΑΡΣΥΑ, ανάγλυφη πλάκα ζωφόρου του Αρχαίου Ναού, με παράσταση θεϊκής μορφής, ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ή ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, που ανεβαίνει σε άρμα, η βόρεια ζωφόρος του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, επιτύμβια στήλη πολεμιστή, πήλινο ειδώλιο, ο Λατρευτής από την περιοχή του ΙΛΙΣΣΟΥ, που παριστάνει πιθανόν τον ΕΡΜΗ με κοντή χλαμύδα, Εράσμιο Αττικό έργο, Αττική ερυθρόμορφη πελίκη, επιτύμβια στήλη με ανθεμωτή επίστεψη που παριστάνει έναν νέο με χλαμύδα και πέτασο, ανάγλυφη παράσταση με έφιππους που φορούν κοντή χλαμύδα, τμήμα του ιματίου της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ από το σύνταγμα της Λυκόσουρας πλούσια διακοσμημένο με ανάγλυφες παραστάσεις κλαδιών, αετών, θαλάσσιου θίασου, δαιμονικές και ανθρώπινες μορφές με προσωπεία και μια Νίκη με θυμιατήριο και προτομές αγαλμάτων, επιτύμβια στήλη με γυναικεία μορφή και αττικό μελανόμορφο αγγείο με απεικόνιση ανδρικής μορφής.
00:23:45:00
Διαδοχική προβολή τριών έργων τέχνης: ο Μοσχοφόρος, ένα από τα σπουδαιότερα έργα πλαστικής του 6ου π. Χ αιώνα, ανάγλυφη παράσταση του ΕΡΜΗ έργο έργο που χρονολογείται γύρω στα 500 π. Χ. και ο Ιππέας. Η Αρχαιολόγος, Έφορος Γλυπτών Ε. Α. Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ, περιγράφει λεπτομερώς τα ενδύματα των συγκεκριμένων έργων, δίνοντας πληροφορίες για την κομψότητα και την αρχιτεκτονική δόμηση που διέπουν τα έργα της υστεροαρχαϊκής περιόδου. Ακολουθούν διαδοχικά πλάνα με ακέφαλο άγαλμα, ανάγλυφες παραστάσεις και προβολή του ιερού βράχου της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, ενώ ο φακός εστιάζει στον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, το Ναό της Απτέρου Νίκης και το ΕΡΕΧΘΕΙΟ.
00:28:04:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΗΡΑΚΛΗΣ TV
Συντελεστές
Επιστημονικοί Σύμβουλοι:
Λαογράφος – Ενδυματολόγος:
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αρχαιολόγος Δ/ντής Μουσείου Μπενάκη:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ.:
ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Φροντιστής:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κοπή Αρνητικού:
ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΓΟΥΡΟΥ
Βοηθός Οπερατέρ:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ
Εργαστήρια Εικόνας ΑΝ-ΜΑΡ:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εργαστήρια Ήχου:
ΕΚΡΑΝ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ
Φωνοληψία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΥΔΗΣ
Μοντάζ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΑΜΑΔΑΚΗΣ
Μουσική:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΙΔΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Σενάριο – Σκηνοθεσία:
ΜΑΡΙΟΣ ΡΕΤΣΙΛΑΣ
Παραγωγή:
ΗΡΑΚΛΗΣ T. V.
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. Γ. ΥΠΠΟ κ. ΚΩΣΤΑ ΑΛΑΒΑΝΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:28:39:15
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009