ΜΙΝΩΙΚΗ – ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ
0000008176
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008176
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
ΜΙΝΩΙΚΗ – ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1989
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Η σειρά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ» παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού ενδύματος. Μέσα από την πληθώρα των Μινωικών ευρημάτων της ΚΝΩΣΟΥ στην ΚΡΗΤΗ, του ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ στη ΘΗΡΑ η Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ Η. Π. Α. , ΝΑΝΟ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ παραθέτει πληροφορίες για τον Μινωικό πολιτισμό και το Μινωικό ένδυμα, τον καλλωπισμό των γυναικών, το κόσμημα και τη συμβολική σημασία του και τέλος την κόμμωση της συγκεκριμένης περιόδου. Μέσα από τα ευρήματα των ΜΥΚΗΝΩΝ και της ΤΙΡΥΝΘΑΣ η Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ παρουσιάζει την Μυκηναϊκή ενδυμασία, τα κοσμήματα κομμώσεις και εξαρτήματα της ενδυμασίας. Οι πλούσιες τοιχογραφίες των ανακτόρων, των ιερών και των πλουσίων κατοικιών, όπως και τα ειδώλια της ΜΙΝΩΙΚΗΣ και ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ περιόδου αποτέλεσαν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για τη συγκεκριμένη θεματολογία.
Τίτλοι αρχής.
00:01:26:00
Προβολή κάρτας, «ΜΙΝΩΙΚΗ – ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ» και παράλληλη προβολή του αρχαιολογικού χώρου της ΚΝΩΣΟΥ.
00:02:01:00
Η Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ Η. Π. Α. , ΝΑΝΟ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ, μιλάει για την Μινωική εποχή που καλύπτει την 3η και 2η χιλιετία π. Χ. , και διέπεται από την τέχνη της ανακτορικής περιόδου. Επίσης, αναφορά στα ανακτορικά προϊόντα της συγκεκριμένης περιόδου, όπως τοιχογραφίες, ειδώλια και άλλα κομμάτια τέχνης, που μαρτυρούν μια ανώτερη κοινωνική τάξη. Παράλληλα, διαδοχικά πλάνα παρουσιάζουν τον αρχαιολογικό χώρου της ΚΝΩΣΟΥ, την τοιχογραφία της Άνοιξης του προϊστορικού οικισμού του ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ, που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τοιχογραφία ταύρος και ελιά, που βρίσκεται στο ανάκτορο της ΚΝΩΣΟΥ, πήλινο ομοίωμα θρησκευτικού χορού και πήλινο ομοίωμα οικίσκου, ιερού από τον θολωτό τάφο Καμηλαρίου, με απεικόνιση προσφοράς σε τέσσερις καθιστές μορφές, εκθέματα νεοανακτορικής περιόδου, που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
00:02:48:00
Η Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ Η. Π. Α. , ΝΑΝΟ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ, σε μουσειακό χώρο όπου εκτίθενται οι τοιχογραφίες της ΘΗΡΑΣ, παρουσιάζει την ενότητα «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ», «ΝΕΑΡΟΣ ΨΑΡΑΣ» «ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΥΓΜΑΧΩΝ» και παραθέτει πληροφορίες για το Θηραϊκό ένδυμα, τον καλλωπισμό των γυναικών, το κόσμημα και τη συμβολική σημασία του και την κόμμωση της συγκεκριμένης περιόδου, περιγράφοντας τον τελετουργικό χαρακτήρα των παραστάσεων. Εμβόλιμα πλάνα παρουσιάζουν κοσμήματα Μινωικής περιόδου.
00:09:16:00
Προβολή του αρχαιολογικού χώρου της ΚΝΩΣΟΥ και των ανακτόρων, η «ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ» θραύσμα τοιχογραφίας με γυναικεία μορφή, που φέρει στη ράχη της ιερό κόμβο, έκθεμα Ανακτορικής περιόδου που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
00:10:01:00
Σε εκθεσιακό χώρο όπου βρίσκεται η τοιχογραφία των «ΠΙΘΗΚΩΝ», σύνθεση με πιθήκους να σκαρφαλώνουν σε βράχους στις όχθες ενός ποταμού, η Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ Η. Π. Α. , ΝΑΝΟ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ παραθέτει πληροφορίες για τη Μινωική ενδυμασία, η οποία δεν διαφέρει πολύ από την Θηραϊκή. Ακολουθεί διαδοχική προβολή πλάνων με ειδώλια νεοανακτορικής περιόδου από φαγεντιανή της «ΘΕΑΣ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ», που παριστάνεται γυμνόστηθη με πλούσιο ένδυμα, με μακριά φούστα και κεντημένη ποδιά, ειδώλιο θεάς με υψωμένα χέρια, από ιερό στο Γάζι, με πτηνό συγκολλημένο στο κωνικό καπέλο, μετανακτορικής περιόδου, αναθηματική εσθήτα, από φαγεντιανή με διακόσμηση από άνθη κρόκου, που υποδηλώνει την ανάθεση πραγματικών ενδυμάτων στη θεότητα, νεοακτορική περίοδος, κεφαλή πήλινου ειδωλίου με περίτεχνη κόμμωση, η σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας, παράσταση νεκρολατρίας με προσφορά λέμβου και ζώων στον νεκρό, μετανακτορικής περιόδου.
00:12:53:00
Σε εκθεσιακό χώρο όπου βρίσκεται η τοιχογραφία των «ΠΙΘΗΚΩΝ», σύνθεση με πιθήκους να σκαρφαλώνουν σε βράχους στις όχθες ενός ποταμού, η Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ Η. Π. Α. , ΝΑΝΟ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ παραθέτει πληροφορίες για την ανδρική ενδυμασία της Μινωικής και τονίζει την τελετουργική και συμβολική σημασία του ενδύματος της Μινωικής περιόδου. Ακολουθεί διαδοχική προβολή ανδρικού ειδωλίου, το ωοειδές «ΡΥΤΟ ΤΩΝ ΘΕΡΙΣΤΩΝ» από στεατίτη, διακοσμημένο με ανάγλυφη παράσταση πομπής ανδρών, έπαυλη της Αγίας Τριάδας, νεανακτορικής περιόδου, κύπελλο με παραστάσεις ανδρών, η σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας, παράσταση νεκρολατρίας με προσφορά λέμβου και ζώων στον νεκρό, μετανακτορικής περιόδου και ειδώλιο ανδρικής μορφής.
00:14:23:00
Η Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ Η. Π. Α. , ΝΑΝΟ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ επισημαίνει τις διαφορές που υπάρχουν στην ενδυμασία μεταξύ της ανώτερης και κατώτερης τάξης και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ενδυμασίας της κατώτερης τάξης την αναπαράσταση της τοιχογραφίας των «ΠΛΟΙΩΝ» της ΘΗΡΑΣ, ακολουθεί πλάνο της συγκεκριμένης μικρογραφίας.
00:15:48:00
Αναφορά στον Μυκηναϊκό πολιτισμό από την Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ. ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Παράλληλα, προβολή του αρχαιολογικού χώρου των ΜΥΚΗΝΩΝ
00:16:52:00
Η Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ. ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, από μουσειακό χώρο των ΜΥΚΗΝΩΝ, παραθέτει πληροφορίες για τη Μυκηναϊκή εποχή και την ενδυμασία, που φορούσαν οι θεότητες, οι ιερές μορφές και οι γυναίκες της Μυκηναϊκής ανώτερης τάξης. Παράλληλα, διαδοχική προβολή πήλινων ειδωλίων γυναικείας μορφής, θεότητας και ιερειών.
00:18:53:00
Προβολή πήλινης λάρνακας που απεικονίζει πομπή θρηνουσών γυναικών, Μουσείο ΘΗΒΩΝ και ο περίφημος «ΚΡΑΤΗΡ ΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ» από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ευρήματα των ΜΥΚΗΝΩΝ. Παράλληλα, η Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ. ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ περιγράφει τη Μυκηναϊκή γυναικεία ενδυμασία και τη φορεσιά της καθημερινής της ζωής.
00:19:37:00
Αναφορά στα κοσμήματα και εξαρτήματα που συμπλήρωναν τη Μυκηναϊκή γυναικεία ενδυμασία, από την Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ. ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Παράλληλα, διαδοχικά πλάνα παρουσιάζουν ευρήματα των ΜΥΚΗΝΩΝ, όπως κοσμήματα και χρυσά δισκάρια, χάλκινες περόνες και πόρπες, κωνικά αντικείμενα, κοκάλινα κουμπιά διακοσμημένα.
00:21:28:00
Η Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ. ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ παραθέτει πληροφορίες για την κόμμωση της Μυκηναίας γυναίκας. Παράλληλα, προβολή σε γυναικείο κεφάλι από ασβεστοκονίαμα που τα χρώματά του δηλώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου, εύρημα των ΜΥΚΗΝΩΝ.
00:21:48:00
Η Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ. ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ αναφέρεται στην επίσημη Μυκηναϊκή ενδυμασία και τα χαρακτηριστικά της. Στη συνέχεια, προβολή και περιγραφή της ενδυμασίας από την ελεφάντινη τριάδα, ειδώλιο με γυναικείες μορφές και βρέφος, του ελεφάντινου ανάγλυφου γυναικείας μορφής και της τοιχογραφίας της ΜΥΚΗΝΑΙΑΣ, ευρήματα των ΜΥΚΗΝΩΝ. Εμβόλιμη προβολή κοσμημάτων που συμπλήρωναν την Μυκηναϊκή ενδυμασία.Ακολουθούν πλάνα με ελεφάντινες περόνες, καθώς η Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής αναφέρεται στη χρήση τους.
00:24:42:00
Προβολή του αρχαιολογικού χώρου της ΤΙΡΥΝΘΑΣ και εμβόλιμη προβολή Μυκηναϊκών ευρημάτων, όπως πήλινα ειδώλια, κοσμήματα και τοιχογραφίες.
00:25:50:00
Η Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ. ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ από μουσειακό χώρο όπου εκτίθενται Μυκηναϊκά έργα, αναφέρεται στις πλούσιες τοιχογραφίες που κοσμούσαν τα ανάκτορα, τα ιερά και τις ιδιωτικές κατοικίες και αποτελούν πολύτιμη πηγή για την πληροφόρηση της ενδυμασίας κατά την Μυκηναϊκή εποχή. Στη συνέχεια, προβολή και περιγραφή της ενδυμασίας στις γυναικείες μορφές που παρουσιάζει η τοιχογραφία της ΤΙΡΥΝΘΑΣ.
00:26:39:00
H Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ. ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ παραθέτει πληροφορίες για την κόμμωση της μυκηναίας γυναίκας, ενώ προβάλλονται τοιχογραφίες που απεικονίζουν γυναικείες μορφές. Ακολουθούν κοσμήματα που συμπλήρωναν τη γυναικεία ενδυμασία.
00:27:22:00
Η Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ. ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ από μουσειακό χώρο όπου εκτίθενται Μυκηναϊκά έργα, παραθέτει πληροφορίες για την ανδρική Μυκηναϊκή ενδυμασία. Παράλληλα, προβάλλονται διαδοχικά μυκηναϊκές τοιχογραφίες με απεικόνιση ανδρών.
00:28:13:00
Διαδοχικά πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο των ΜΥΚΗΝΩΝ και τα Μυκηναϊκά ευρήματα, όπως οι τρεις χρυσές προσωπίδες.
00:29:00:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΗΡΑΚΛΗΣ TV
Συντελεστές
Επιστημονικοί Σύμβουλοι:
Λαογράφος – Ενδυματολόγος:
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αρχαιολόγος Δ/ντής Μουσείου Μπενάκη:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Ε. Α. Μ.:
ΚΑΙΤΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Φροντιστής:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κοπή Αρνητικού:
ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΓΟΥΡΟΥ
Βοηθός Οπερατέρ:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ
Εργαστήρια Εικόνας:
ΑΝ-ΜΑΡ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εργαστήρια Ήχου:
ΕΚΡΑΝ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ
Φωνοληψία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΥΔΗΣ
Μοντάζ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΑΜΑΔΑΚΗΣ
Μουσική:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΙΔΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Σενάριο – Σκηνοθεσία:
ΜΑΡΙΟΣ ΡΕΤΣΙΛΑΣ
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. Γ. ΥΠΠΟ κ. ΚΩΣΤΑ ΑΛΑΒΑΝΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:29:34:23
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
30/06/2009