ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ
0000008000
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ MASTER PLAN ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008000
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΤΟΠΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, Ο
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ
Χρονολογία Παραγωγής
2000
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ MASTER PLAN ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η ενημερωτική εκπομπή Ο ΤΟΠΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, παρουσιάζει την ιστορία της πόλης της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ μέσα από μια αναδρομή στο παρελθόν. Ξεκινά από την εποχή των ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ χρόνων, τότε που ήταν πρωτεύουσα της ΚΥΠΡΟΥ, το μέρος δηλαδή που, κατά τον ΣΕΦΕΡΗ, το θαύμα λειτουργεί ακόμα. Ο φακός μάς ταξιδεύει από τα ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ, τους κατακτητές και την εισβολή των Τούρκων μέχρι τη σύγχρονη ζωή στην ΚΥΠΡΟ πέρα από τα τείχη. Παρουσιάζεται η προσπάθεια να ξεπεραστούν τα πολεοδομικά προβλήματα που προκάλεσε ο πολιτικός διαχωρισμός μέσω των αναστηλώσεων, των ανακαινισμένων και αναπαλαιωμένων σπιτιών. Επίσης, προβάλλεται η διατήρηση της παράδοσης με τα καφενεία και τα εργαστήρια κούκλας και γυαλιού, που προσπαθούν να γλυκάνουν την πικρία που προκαλεί η φωνή του Χότζα μέσα από τα Κατεχόμενα.
Πλάνο με τοπία από θάλασσα και λιβάδι. Ακούμε τον αφηγητή να διαβάζει κάποιο απόσπασμα για την ΚΥΠΡΟ.
00:01:15:00
Τίτλοι έναρξης.
00:01:30:00
Πλάνο από χάρτη και παλιές γκραβούρες. Ακούμε τον αφηγητή να μιλάει για τη στρατηγική θέση του νησιού. Αναφέρεται η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ως πρωτεύουσα του νησιού από τα μέσα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.
00:02:00:00
Πλάνο από τα Ενετικά τείχη. Ο αφηγητής μιλάει για τους κατακτητές της και τη λειτουργία της παλιάς πόλης μέσα από τα τείχη.
00:02:20:00
Πλάνα με ταραχές στους δρόμους της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Ο αφηγητής κάνει μια ιστορική αναδρομή σε όλες τις ταραχές που έχουν συμβεί στην ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Έχουμε πλάνα από τα διάφορα γεγονότα μέχρι και την εισβολή των Τούρκων.
00:03:13:00
Πλάνο σ’ ένα από τα οδοφράγματα που χωρίζει τη ΛΕΥΚΩΣΙΑ στα δύο. Η ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΡΑ μας λέει ότι είναι το μόνο τείχος που απέμεινε μετά την κατάρρευση του ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, καθώς και ότι ομάδες ειδικών και από τις δύο πλευρές συντονίζουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία υποδομής μιας ενιαίας πόλης.
00:03:46:00
Πλάνο στο γραφείο του ΛΕΛΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, Δημάρχου ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, μαζί με τη ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΡΑ. Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ καταθέτει ότι η ΛΕΥΚΩΣΙΑ είναι μια πόλη μοιρασμένη κατά τρόπο βάρβαρο και παράλογο. Περιγράφει ότι το πρώτο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει είναι το αποχετευτικό. Περιγράφει σχετική με το πρόβλημα συνάντηση των ΚΛΗΡΙΔΗ, ΝΤΕΝΚΤΑΣ μέσω ΟΗΕ, τρία χρόνια μετά την εισβολή. Εμβόλιμα πλάνα με τον ΚΛΗΡΙΔΗ και τον ΝΤΕΝΚΤΑΣ, σχετική γελοιογραφία, αεροφωτογραφία της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.
00:05:47:00
Πλάνα από το τείχος και την πόλη του ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ. Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ λέει ότι δεν μπορούσαν να αφήσουν να πάθει η ΛΕΥΚΩΣΙΑ αυτό που έγινε στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εξηγεί.
00:06:16:00
Πλάνο στο γραφείο του ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ. Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ συνεχίζει να αναλύει τι έκαναν κάτω από την ομπρέλα των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ. Το λεγόμενο MASTER PLAN της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Εξηγεί τι είναι αυτό το σχέδιο.
00:06:26:00
Πλάνα από τη σημερινή ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ακούμε τον αφηγητή να λέει ότι η Νέα Πόλη απλώθηκε έξω από τα τείχη.
00:07:52:00
Πλανά από παλιά ερειπωμένα σπίτια. Ο αφηγητής καταθέτει ότι η ιστορική καρδιά της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ μαράζωσε.
00:08:48:00
Πλάνο από δύο ηλικιωμένες κυρίες. Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και η ΠΟΠΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, κάτοικοι της ερειπωμένης μεριάς της πόλης, περιγράφουν τη ζωή τους μετά την εισβολή και την επιθυμία τους να επιστρέψουν στο σπίτι τους, πράγμα που κατάφεραν, λειτουργώντας ακόμα και την εκκλησία τη ενορίας τους. Πλάνα και από άλλους ηλικιωμένους της περιοχής.
00:10:25:00
Πλάνο στα σύνορα της παλιάς πόλης της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ στο ελεύθερο τμήμα, με τη νεκρή ζώνη να εκτείνεται πίσω. Η ΑΓΝΗ ΠΕΤΡΙΔΟΥ, αρχιτέκτονας, συντηρήτρια Master Plan Λευκωσίας, αναφέρει ότι η ΛΕΥΚΩΣΙΑ αντιμετωπίζει τα πολεοδομικά προβλήματα που προκάλεσε ο πολιτικός διαχωρισμός της εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ιστορικά κέντρα ευρωπαϊκών πόλεων, ότι το 1981 αποφασίστηκε από κοινού ότι το ιστορικό κομμάτι πρέπει να προφυλαχθεί. Πλάνα κτηρίων από το ιστορικό κέντρο της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.
00:11:22:00
Πλάνα κτηρίων από το ιστορικό κέντρο της πόλης της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ που αποδεικνύουν το πέρασμα διαφορετικών λαών στο πέρασμα του χρόνου. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τον «αρχιτεκτονικό πλούτο της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ».
00:12:02:00
Πλάνο στην ΑΓΝΗ ΠΕΤΡΙΔΟΥ, αρχιτέκτονα, συντηρήτρια Master Plan Λευκωσίας. Βρίσκεται στη ΧΡΥΣΑΛΙΝΙΩΤΙΣΣΑ, τη μία από της δύο περιοχές του κέντρου που επιλέχθηκαν για να διασωθούν.
00:12:24:00
Πλάνο της πιο παλιάς Βυζαντινής εκκλησίας της πόλης, της ΧΡΥΣΑΛΙΝΙΩΤΙΣΣΑΣ. Ο αφηγητής μάς μιλάει για την εκκλησία.
00:12:44:00
Πλάνα από ανακαινισμένα σπίτια στο ιστορικό κομμάτι. Ο αφηγητής αναφέρεται στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα των αναστηλώσεων, τόσο για την κλίμακα όσο και για την ποιότητα, δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημα του έργου.
00:13:56:00
Πλάνο από συνεργείο αναστηλώσεων. Ένας εργάτης μιλάει για το έργο που κάνουν. Πλάνα από αναπαλαιωμένα σπίτια. Ο αφηγητής αναφέρει την οικογένεια ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ που μένει εκεί και που αυλόγυρός τους είναι το τείχος της διαχωριστικής γραμμής.
00:15:35:00
Πλάνο με τη ΦΙΛΙΤΣΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Εξηγεί σχετικά με την επιλογή τους να μένουν εκεί. Πλάνα από την κατεχόμενη περιοχή και άλλα με παιδάκια της γειτονιάς που γυίζουν από το σχολείο.
00:16:21:00
Πλάνο με την Α. ΠΕΤΡΙΔΟΥ. Εξηγεί γιατί στις επιδοτήσεις δόθηκε προτεραιότητα στην οικιστική χρήση. Ο αφηγητής μας ακολουθώντας το πλάνο παρουσιάζει το κτήριο του Κέντρου Χειροτεχνίας και το καφενείο της κυρίας ΦΙΝΤΙΚΛΗ.
00:16:41:00
Πλάνο μέσα στο καφενείο. Η κυρία ΕΛΕΝΗ ΦΙΝΤΙΚΛΗ λέει ότι ζει εκεί εξήντα χρόνια και διηγείται τη ζωή της. Εμβόλιμα πλάνα με ταραχές στους δρόμους, μιας φωτογραφίας του άνδρα της και μια άλλη του αγνοούμενου γιου της.
00:18:01:00
Πλάνο σ’ ένα εργαστήριο γυαλιού. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΦΤΕΡΟΣ δουλεύει και μιλάει για την τέχνη του και για την περιοχή που εργάζεται.
00:19:01:00
Πλάνο σ’ ένα εργαστήριο κούκλας της ΑΓΓΕΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ. Μιλάει για την ομορφιά των κτισμάτων της περιοχής, για τον τρόπο που συλλέγει τα υλικά της δουλειάς της.
00:21:52:00
Πλάνο με τη ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΥ, κοινωνιολόγο Master Plan Λευκωσίας. Βρίσκεται στη γειτονιά της ΧΡΥΣΑΛΙΝΙΩΤΙΣΣΑΣ, όπου συναντά κάποιες ηλικιωμένες κυρίες και μιλάνε. Εξηγεί ότι από την αρχή του το Master Plan είχε λάβει υπ’ όψη του τις ανάγκες των κάτοικων.
00:23:07:00
Πλάνο από κίνηση στους δρόμους της γειτονιάς. Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΥ καταθέτει τα κοινωνικά κριτήρια του Master Plan.
00:24:06:00
Πλάνο με τον ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΝΤΗ, τη γυναίκα του ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ και τα παιδιά τους. Είναι κάτοικοι της περιοχής. Μιλούν για τη ζωή τους στη συνοικία της ΧΡΥΣΑΛΙΝΙΩΤΙΣΣΑΣ και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην αρχή. Εμβόλιμα πλάνα από σπίτια και πλάνα από τα οικοδομήματα στη διαχωριστική γραμμή.
00:25:08:00
Πλάνο μιας τάξης σχολείου την ώρα που τα παιδιά κάνουν μάθημα. Οι μικροί μαθητές μιλάνε για τη συνοικία τους.
00:25:42:00
Πλάνο με τον Διευθυντή του Δημοτικού σχολείου ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ. Εξηγεί ότι το μητρικό σχολείο βρίσκεται πίσω από τη διαχωριστική γραμμή. Αναφέρει την ελπίδα όλων να εκλείψουν τα προβλήματα και να ζήσουν όλοι μαζί σε μια ενωμένη, κοινή πατρίδα. Εμβόλιμο πλάνο μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος.
00:26:40:00
Πλάνο με το παλιό ερειπωμένο σχολείο. Βλέπουμε παιδάκια με τους δασκάλους να μαζεύονται έξω από τα ερείπια, να αναρτούν την Ελληνική σημαία και να τραγουδούν. Ο αφηγητής μιλάει για τον πόθο που μένει στην καρδιά τους.
00:27:49:00
Πλάνα από ερειπωμένα σπίτια και δρόμους με το συρματόπλεγμα που χωρίζει την πόλη. Η ΑΓΓΕΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ μιλάει για τους δρόμους που δε βγάζουν πουθενά, που κλείνουν με το συρματόπλεγμα. Αναφέρεται στον ΧΟΤΖΑ που ακούγεται κάθε τόσο να υπενθυμίζει την παρουσία των Τουρκοκυπρίων δίπλα και να τους γεμίζει με ερωτηματικά.
00:29:01:00
Πλάνα με συρματοπλέγματα, φυλάκια με στρατιώτες. Ο αφηγητής λέει ότι μετά από πολλές προσπάθειες και παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών τούς επετράπη να κινηματογραφήσουν τη Βόρεια Τουρκοκρατούμενη πλευρά της πόλης. Αυτή η γειτονιά τώρα λέγεται ΑΡΑΜΠ ΑΧΜΕΤ. Πλάνα από την καθημερινή ζωή στην αγορά της συνοικίας.
00:31:03:00
Πλάνο με τον MUSTAFA AKINCI, Τουρκοκύπριο, πρώην εκπρόσωπο της Τουρκοκυπριακής Κοινότητος Λευκωσίας και πρώην πρωτεργάτη του Master Plan. Λέει την άποψή του για την πόλη της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, που την αντιμετώπισαν ως μέλλουσα πρωτεύουσα μιας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, και για το σχέδιο. Πλάνα από τη ζωή και την κίνηση στους δρόμους της πόλης.
00:32:21:00
Πλάνο με την GULSEN OZEN, Πολεοδόμο της Λευκωσίας στο Master Plan. Ενώ παρακολουθούμε πλάνα από τις γειτονιές της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, η GULSEN OZEN μιλάει για τη συνεργασία στο πλαίσιο του Master Plan και για τους στόχους τους.
00:33:06:00
Πλάνο από διάφορα κτήρια της πόλης που κρίνεται αναγκαίο να διατηρηθούν, καθώς ανήκουν στην ανθρωπότητα. Εμφανίζονται πλάνα με τον MUSTAFA AKINCI να υποστηρίζει τα παραπάνω.
00:34:26:00
Πλάνο με την GUL ORZEK, αρχιτέκτονα Master Plan. Αναφέρεται στους λόγους που διάλεξαν τη γειτονιά ΑΡΑΜΠ ΑΧΜΕΤ.
00:34:39:00
Πλάνα από τη γειτονιά ΑΡΑΜΠ ΑΧΜΕΤ. Ο αφηγητής της λέει ότι το ΑΡΑΜΠ ΑΧΜΕΤ ήταν μικτή γειτονιά Μουσουλμάνων και Χριστιανών και ανάμεσά τους οικογένειες ΑΡΜΕΝΙΩΝ. Αναφέρεται ότι ο SEM BORA, νέος εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, υποστηρίζει το πρόγραμμα.
00:35:44:00
Πλάνο με τον SEM BORA. Μιλάει για το Master Plan και την επιδίωξή του να το επεκτείνει.
00:36:07:00
Πλάνα στη γειτονιά με εργάτες να δουλεύουν. Εργάτες μιλάνε για τη δουλειά τους, τα χρόνια της συνύπαρξης και εκφράζουν την επιθυμία να δουν την προσπάθεια των απέναντι, ώστε να βελτιώσουν την τακτική τους, αν αυτό είναι αναγκαίο.
00:37:45:00
Πλάνα στην αγορά των Τουρκοκυπρίων. Ο MUSTAFA ακούγεται να υποστηρίζει ότι και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν ειρηνική συνύπαρξη.
00:38:19:00
Πλάνο με τον MUSTAFA AKINCI. Αναλύει τις απόψεις του σχετικά με τη σχέση της Τουρκοκυπριακής πλευράς με την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως θέλουν να συμμετέχουν ισότιμα σε μια Ομόσπονδη Δημοκρατία.
00:38:32:00
Πλάνα από τις γειτονιές στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο αφηγητής λέει ότι εδώ τα έργα συνεχίζονται μεθοδικά. Περιγράφει ενέργειες ανάδειξης στο ιστορικό κέντρο: πεζοδρομήσεις, ιστορικά σχολεία, αρχοντικά όπως του ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΚΑΚΗ. Πλάνο στην Πύλη ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ που λειτουργεί ως πολυσύχναστο πολιτιστικό κέντρο και στο κτήριο της ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ που στεγάζει το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ. Πλάνο στην πλακέτα που παρουσιάζει το ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Ο αφηγητής αναφέρεται στον ΣΕΦΕΡΗ, που διατύπωσε την άποψη ότι «Η ΚΥΠΡΟΣ είναι τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη». Ακούμε τον SEM BORA να λέει για τα εμπόδια που υπάρχουν.
00:41:32:00
Πλάνο με την ΑΓΓΕΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ. Αν και φοβάται πως θα χαρακτηριστεί ρομαντική, εκφράζει το όνειρό της να συνυπάρξουν κάποτε ειρηνικά.
00:41:57:00
Πλάνο από ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα και ακούμε ένα τραγούδι.
00:42:26:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΡΟΖΑΚΗ
Κείμενα-Σκηνοθεσία:
ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΡΑ
Βοηθός Σκηνοθέτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ
Αφήγηση:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ηχολήπτης:
ΧΑΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
Εικονολήπτης:
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
Μοντάζ:
ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΛΚΑΣ
Μουσική Σύνθεση:
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ:
τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
τον εκπρόσωπο του στην ΚΥΠΡΟ κ. GUSTAV FEISSEL
το ΡΙΚ για τη βοήθεια και συνεργασία του
τον κ. MUSTAFA AKINCI για την βοήθεια του
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:44:28:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009