Κωδικός Τεκμηρίου
0000007958
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
1) ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ 2) Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΣΥΝΘΕΤΟ-ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Ντοκιμαντέρ που χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ – Η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών του Μεσοπολέμου. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην Ορχήστρα των Χρωμάτων που ιδρύθηκε από το Μάνο Χατζιδάκι.
Περιγραφή Περιεχομένου
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α ΜΕΡΟΥΣ
Η εκπομπή «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» επισκέπτεται την έκθεση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ – Η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ», στο πλαίσιο του κύκλου Μουσική και Αυταρχισμός. Η ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, κριτικός τέχνης, αναλαμβάνει την ξενάγηση στους χώρους όπου διεξάγεται η έκθεση, περιγράφει έργα σημαντικών καλλιτεχνών του Μεσοπολέμου όπως του σκηνογράφου ΠΑΝΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ, των ζωγράφων ΓΚΕΟΡΓΚ ΓΚΡΟΣ και ΜΑΞ ΜΠΕΚΜΑΝ, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί το κλίμα της εποχής του Μεσοπολέμου. Με αφορμή την έκθεση, ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΟΣ, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, περιγράφει τα επακόλουθα του Α Παγκοσμίου Πολέμου και ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΗΣ, κριτικός κινηματογράφου, αναλύει το κίνημα του εξπρεσιονισμού στον κινηματογράφο ενώ παράλληλα προβάλλονται αποσπάσματα από αντιπροσωπευτικές ταινίες του κινήματος, όπως «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΟΚΤΩΡΑ ΚΑΛΙΓΚΑΡΙ» του ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΙΝΕ (1920), «ΓΚΟΛΕΜ» των ΠΑΟΥΛ ΒΕΓΚΕΝΕΡ, ΚΑΡΛ ΜΠΟΣΕ (1920), «ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ» του ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΜΟΥΡΝΑΟΥ (1922) και «Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ» του ΦΡΙΤΣ ΛΑΝΓΚ (1925).
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Β ΜΕΡΟΥΣ
Αφιέρωμα της εκπομπής «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» στην ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ που ίδρυσε ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ, μουσικός και συνεργάτης του, περιγράφει το όραμα του δημιουργού της Ορχήστρας και τους σκοπούς της συγκρότησής της. Αναφέρεται στην πορεία της μετά το θάνατο του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και την προσπάθεια να διασωθεί, κινούμενη στο πνεύμα που επιθυμούσε ο ιδρυτής της. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση μετά το θάνατο του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, αποκαλύπτει τους λόγους που τον προέτρεψαν να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και τους στόχους που έχει θέσει προκειμένου να την εδραιώσει, ενώ ο ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ, διευθυντής της Ορχήστρας, μιλάει για τη γνωριμία του με τον συνθέτη και την επίδραση που είχε στη σταδιοδρομία του και διατυπώνει την άποψή του για τη συνέχιση της ύπαρξης της Ορχήστρας. Σε όλη τη διάρκεια του αφιερώματος παρεμβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ σε ώρες δημιουργίας, καθώς και αποσπάσματα από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο καλλιτέχνης στο δημοσιογράφο ΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑΛΑ.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:05:00
Τίτλοι αρχής του 1ου μέρους «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ»
00:00:51:00
Πλάνα με πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικά που φιλοξενούνται στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, στην έκθεση «Ποτέ πια πόλεμος: Αντιπολεμική Τέχνη στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου», που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσική και Αυταρχισμός. Ο φακός εστιάζει στην αφίσα της έκθεσης που είναι αναρτημένη στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Παράλληλα ακούγεται το τραγούδι «Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ», σε στίχους και μουσική ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ και ερμηνεία ΜΑΡΙΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ.
00:01:56:00
Πλάνο στην ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, κριτικό τέχνης, που βρίσκεται σε έναν από τους χώρους του ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, όπου διεξάγεται η έκθεση. Παραθέτει πληροφορίες για το υλικό που εκτίθεται, τους χώρους που καταλαμβάνει η έκθεση και αναλύει το σκεπτικό με το οποίο έχει δομηθεί. Αναφέρεται στη στενή συνάφεια της έκθεσης με τη μουσική η οποία διαφαίνεται και στην παρουσίαση, στο πλαίσιο της έκθεσης, της όπερας του ΑΛΜΠΑΝ ΜΠΕΡΓΚ, «ΒΟΤΣΕΚ». Προβάλλεται απόσπασμα από την όπερα.
00:04:14:00
Πλάνο στο επίπεδο τέσσερα του Μεγάρου Μουσικής. Η ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, κριτικός τέχνης, πληροφορεί, ότι σε αυτόν το χώρο φιλοξενούνται τα εκθέματα που σχετίζονται με το έργο του ΓΚΕΟΡΓΚ ΜΠΥΧΝΕΡ «ΒΟΪΤΣΕΚ» και την όπερα του ΑΛΜΠΑΝ ΜΠΕΡΓΚ, «ΒΟΤΣΕΚ». Στη συνέχεια, παρουσιάζει ζωγραφικό έργο του ζωγράφου και γλύπτη ALFRED HRDLICKA που απεικονίζει σκηνή φόνου, από όπου εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης. Ο φακός εστιάζει σε σειρά έργων του ζωγράφου και σκηνογράφου ΠΑΝΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ, που απεικονίζουν τα σκηνικά που κατασκευάστηκαν για την παράσταση «ΒΟΤΣΕΚ» στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ εξαίρει τη σκηνογραφία του Π. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ και αναφέρεται στη φιλία του με τον ΑΛΜΠΑΝ ΜΠΕΡΓΚ ενώ παρεμβάλλονται πλάνα με το πρόγραμμα της όπερας στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ και φωτογραφία του έλληνα σκηνογράφου.
00:05:42:00
Η ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ περιγράφει ένα έργο του ΠΑΝΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ και επισημαίνει την επιρροή του στα έργα των ξένων καλλιτεχνών. Εναλλάσσονται πλάνα με σκηνικά του CASPAR NEHER για τον «WOZZECK».
00:06:22:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από πεδία μαχών και πολεμικές επιχειρήσεις. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΟΣ, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλάει για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και τις οδυνηρές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα. Επισημαίνει δε τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις που στέρησαν από την ΕΥΡΩΠΗ τον κυρίαρχο ρόλο και ενδυνάμωσαν τη θέση άλλων κρατών, εκτός Ευρώπης, που επηρέασαν αποφασιστικά τις μετέπειτα εξελίξεις.
00:08:12:00
Πλάνο σε απεικόνιση τμήματος του χάρτη όπου διακρίνεται η Γερμανία και τα κράτη με τα οποία συνορεύει. Πλάνα από πανηγυρισμούς μετά τη λήξη του πολέμου και από αντιπροσώπους κρατών, όπως ο ΖΩΡΖ ΚΛΕΜΑΝΣΩ και ο ΓΟΥΝΤΡΟΟΥ ΓΟΥΙΛΣΟΝ, που εισέρχονται στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις. Πλάνο σε ζωγραφικό πίνακα που απεικονίζει τη διάσκεψη στην «Αίθουσα των Καθρεφτών» στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΟΣ, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλύει τους όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών, τις συνέπειες από την ήττα της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, την ανάληψη της εξουσίας από τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και τη ρήξη που επήλθε στο εσωτερικό του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) μεταξύ των στελεχών του. Εναλλάσσονται πλάνα από την ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΝΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ, συγκεντρώσεις, πανηγυρισμούς και ασπρόμαυρες φωτογραφίες με γεγονότα της εποχής του μεσοπολέμου.
00:10:01:00
Πλάνο σε φωτογραφίες με πρόσωπα και γεγονότα της εποχής του μεσοπολέμου και χαρακτικά ενώ παράλληλα ακούγεται η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ να ερμηνεύει τραγούδι από τη συλλογή «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» σε στίχους του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΟΣ, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εκδηλώθηκε λαϊκή δυσαρέσκεια, γεγονός που αποτυπώνεται στα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής. Πλάνο σε αφίσα της έκθέσης, στο χώρο που τη φιλοξενεί και σε έργα γνωστών καλλιτεχνών. Η ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, κριτικός τέχνης, συγκρίνει την έκθεση με άλλες των ίδιων καλλιτεχνών που είχαν κατά καιρούς παρουσιαστεί στην ΑΘΗΝΑ και επισημαίνει την καινοτομία της συγκεκριμένης έκθεσης, αναφερόμενη στα εκθέματα και τα έργα που την αποτελούν. Παράλληλα παρουσιάζονται πλάνα από τα εκθέματα.
00:13:04:00
Πλάνα από έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση. Η ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, κριτικός τέχνης, εξηγεί τους σκοπούς και τις ανάγκες που εξυπηρετούσε η δημιουργία αυτών των έργων. Παράλληλα, κάνει ιστορικές αναφορές στην περίοδο του μεσοπολέμου στο Βερολίνο, που αποτυπώνεται στα εκθέματα που προσφέρθηκαν από τα αρχεία του Βερολίνου. Πλάνο στον χώρο όπου εκτίθενται τα χαρακτικά του ΓΚΕΟΡΓΚ ΓΚΡΟΣ. Η ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ περιγράφει τη σειρά έργων «ΥΛΙΣΤΕΣ» και «Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ» ενώ παράλληλα προβάλλονται πλάνα από αμφότερες τις σειρές και αναφέρεται στο σατιρικό τρόπο που επιλέγει ο ΓΚΕΟΡΓΚ ΓΚΡΟΣ για να αποδώσει τη φρίκη του πολέμου.
00:16:41:00
Πλάνο στην ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, που βρίσκεται στο χώρο όπου εκτίθενται τα έργα του ΜΑΞ ΜΠΕΚΜΑΝ. Δίνει πληροφορίες για τη ζωή του καλλιτέχνη και αναλύει το έργο του, στο οποίο αποτυπώνεται η έντονη παρουσία του πολέμου στις πόλεις και περιγράφονται οι αντιδράσεις του πλήθους, η καθημερινότητα των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτές. Παρεμβάλλονται πλάνα από έργα του ΜΑΞ ΜΠΕΚΜΑΝ και φωτογραφίες από εξεγέρσεις σε πόλεις.
00:19:14:00
Εναλλάσσονται πλάνα από συλλήψεις πολιτών, τον ΑΔΟΛΦΟ ΧΙΤΛΕΡ, γελοιογραφίες που σατιρίζουν τα γεγονότα του ’33, παρελάσεις του γερμανικού στρατού, το σύμβολο της σβάστικας πάνω στο οποίο κείτεται νεκρό σώμα, γερμανό στρατιώτη να σχεδιάζει το εβραϊκό άστρο σε βιτρίνα καταστήματος. . Η ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, κριτικός τέχνης, περιγράφει τα γεγονότα του ’33. Στη συνέχεια, εξηγεί τη λογική στην οποία στηρίζεται η παρουσίαση των έργων σε αναλογία με τα φωτογραφικά και τα κινηματογραφικά ντοκουμέντα αλλά και τη μουσική της εποχής, προκειμένου ο επισκέπτης να αντιληφθεί ευρέως το κλίμα της εποχής. Πλάνο σε αίθουσα προβολής, όπου προβάλλεται κινηματογραφική ταινία.
00:20:56:00
Πλάνο από αποσπάσματα της ταινίας «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΟΚΤΩΡΑ ΚΑΛΙΓΚΑΡΙ» του ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΙΝΕ (1920). Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΗΣ, κριτικός κινηματογράφου, μιλάει για τις επιπτώσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην κοινωνία, την άνθηση του κινήματος του εξπρεσιονισμού στη ζωγραφική και τον κινηματογράφο. Αναφέρεται στην ταινία «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΟΚΤΩΡΑ ΚΑΛΙΓΚΑΡΙ» του ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΙΝΕ (1920), ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου. Διατυπώνει και αναλύει τις απόψεις που κυριάρχησαν για την ερμηνεία του εξπρεσιονισμού στον κινηματογράφο. Παράλληλα προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία «ΓΚΟΛΕΜ» των ΠΑΟΥΛ ΒΕΓΚΕΝΕΡ ΚΑΡΛ ΜΠΟΣΕ (1920) και «ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ» του ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΜΟΥΡΝΑΟΥ (1922).
00:23:43:00
Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΗΣ, κριτικός κινηματογράφου, επισημαίνει το κλίμα και το συναίσθημα που απέπνεε ο γερμανικός εξπρεσιονιστικός κινηματογράφος. Κάνει αναφορά στις ταινίες «ΓΚΟΛΕΜ» των ΠΑΟΥΛ ΒΕΓΚΕΝΕΡ ΚΑΡΛ ΜΠΟΣΕ (1920), «ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ» του ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΜΟΥΡΝΑΟΥ (1922), «ΦΛΟΓΕΡΗ ΓΗ» του ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΜΟΥΡΝΑΟΥ (1922), «ΔΡ. ΜΑΜΠΟΥΣΕ» (1922) και η « Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ» του ΦΡΙΤΣ ΛΑΝΓΚ (1925) με κοινό τόπο την παντοδυναμία του φόβου. Πλάνα από την ταινία « Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ» του ΦΡΙΤΣ ΛΑΝΓΚ (1925). Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΗΣ δίνει πληροφορίες για την ταινία και ερμηνεύει τους συμβολισμούς της.
00:25:02:00
Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΗΣ, κριτικός κινηματογράφου, μιλάει για τη μεταστροφή της κινηματογραφικής θεματολογίας από το 1925 και την εξέλιξη του κινηματογράφου ως το 1930. Πλάνο από ομιλία του ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ. Γίνεται αναφορά στη φυγή των εκπροσώπων του εξπρεσιονισμού, εξαιτίας της ανόδου του φασισμού, με προορισμό το ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ και στη μοίρα που επιφύλασσε στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ το ναζιστικό καθεστώς.
00:26:58:00
Εναλλάσσονται πλάνα από το γερμανικό στρατό, έργα από την έκθεση ενώ ακούγεται γερμανικό αντιπολεμικό τραγούδι.
00:27:58:00
Τίτλοι αρχής του 2ου μέρους «Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ».
00:28:28:00
Πλάνο από το εξώφυλλο του βιβλίου της ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΔΟΥ, «ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ», εκδόσεις Καστανιώτη. Ο φακός εστιάζει σε τμήμα παρτιτούρας και τη μορφή του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ.
00:28:42:00
Εναλλάσσονται πλάνα με φωτογραφίες από αναλόγια στα οποία είναι τοποθετημένες παρτιτούρες, τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ πίσω από πιάνο, ορχήστρα να παίζει, τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ να μελετάει ενώ πίσω του διακρίνεται η φωτογραφία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.
00:29:18:00
Πλάνο στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΝΔΥΝΗ, μουσικό, στο σαλόνι του σπιτιού του. Μιλάει για τη συνεργασία του με τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ με αφετηρία την ταινία «ΑΜΕΡΙΚΑ ΑΜΕΡΙΚΑ». Αναφέρεται στο όνειρο του συνθέτη να δημιουργήσει ένα πρότυπο ορχήστρας, το οποίο τελικά υλοποίησε, ιδρύοντας το 1989 την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. Αναφέρεται, επίσης, στη σύνθεση της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και στα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των μουσικών. Παρεμβάλλονται πλάνα με φωτογραφίες του ομιλούντος και του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ.
00:30:42:00
Πλάνο στον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ σε στούντιο. Το απόσπασμα είναι από συνέντευξη στον ΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑΛΑ. Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ επισημαίνει ότι οι πράξεις του είναι συνεπείς με τις επιθυμίες του και αποποιείται το ρόλο του μαέστρου. Πλάνο σε εξώφυλλο προγράμματος της πρώτης συναυλίας της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. Διακρίνεται το έμβλημα της Ορχήστρας. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ, μουσικός, εξαίρει τη συνεργασία των μουσικών της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ με τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και μιλάει για την ιδιότητά του ως μαέστρος και την ικανότητά του να επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ αναφέρεται στο σκοπό που εξυπηρετούσε η δημιουργία της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. Εναλλάσσονται πλάνα με φωτογραφίες του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και των μελών της Ορχήστρας.
00:32:55:00
Πλάνο στο καθιστικό του ΜΙΛΤΟΥ ΛΟΓΙΑΔΗ, διευθυντή ορχήστρας, ο οποίος παρακολουθεί στην τηλεόραση συναυλία του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ. Στη συνέχεια, πλάνο από την τελευταία συναυλία που διηύθυνε ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, το Φεβρουάριο του 1993, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Ο ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ μιλάει για τη γνωριμία του με τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και τη μεγάλη επιρροή που άσκησε στις επαγγελματικές επιλογές του και τις τελικές αποφάσεις του. Αναφέρεται στη συνέχεια της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, την οποία θεωρεί δεδομένη παρά την απώλεια του δημιουργού της, άποψη που είχε υποστηρίξει και ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει τη συμβολή σε αυτή την προσπάθεια του καλλιτεχνικού διευθυντή ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ-παρεμβάλλεται φωτογραφία από άρθρο σε εφημερίδα όπου αναγράφεται ο τίτλος «Ζωντανεύει» η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ.
00:34:38:00
Πλάνο από την τελευταία συναυλία που διηύθυνε ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, το Φεβρουάριο του 1993, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.
00:35:12:00
Πλάνο στην αφίσα της πρώτης συναυλίας της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. Πλάνο με το έμβλημα της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
00:36:26:00
Πλάνο στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΡΟΥΠΟ, συνθέτη, στο καθιστικό του σπιτιού του. Μιλάει για την ασθένεια του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και τη μετέπειτα πορεία της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. Εκφράζει την αμηχανία που αισθάνθηκε, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και τον προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα της ύπαρξής της. Απαριθμεί τους λόγους που τον ώθησαν να στηρίξει το εγχείρημα του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, εφόσον ήταν και επιθυμία του ίδιου του συνθέτη. Παρουσιάζονται το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ να διευθύνει την ΟΡΧΗΣΤΡΑ, το πρόγραμμα της έκτης συναυλίας της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, φωτογραφίες του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ να διευθύνει την ΟΡΧΗΣΤΡΑ, το πρόγραμμα της πέμπτης συναυλίας της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, το πρόγραμμα της ένατης συναυλίας της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ που είναι αφιερωμένη στον Ιταλό συνθέτη NINO ROTA. Πλάνο με το έμβλημα της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. Εναλλάσσονται πλάνα με φωτογραφίες του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και τα μουσικά όργανα της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ.
00:39:22:00
Πλάνο με τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΝΔΥΝΗ, μουσικό, στο καθιστικό του σπιτιού του. Μιλάει για την πορεία της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ μετά το θάνατο του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και την προσπάθεια των συντελεστών να διατηρήσουν αυτούσιο το πνεύμα που επιθυμούσε ο δημιουργός της, ειδάλλως η ΟΡΧΗΣΤΡΑ δεν είχε νόημα ύπαρξης. Στη συνέχεια, αναφέρεται στο σκεπτικό του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ σχετικά με τις αμοιβές των μουσικών της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ. Εκφράζει την πεποίθηση ότι οι νέοι μουσικοί που θα απαρτίσουν την ΟΡΧΗΣΤΡΑ θα συμβάλουν στην ανανέωση και ευόδωση της προσπάθειας σε συνεργασία με τους ήδη μυημένους. Πλάνα από την τελευταία συναυλία της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ με διευθυντή τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Εναλλασσόμενα πλάνα με φωτογραφίες του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ με τους μουσικούς της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ.
00:42:44:00
Πλάνο στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΡΟΥΠΟ, συνθέτη, στο καθιστικό του σπιτιού του. Αναλύει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΟΡΧΗΣΤΡΑ, τα οποία όμως δεν αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει. Εντούτοις, θεωρεί ότι μια μόνιμη βάση μουσικών στην ΟΡΧΗΣΤΡΑ θα αποδίδει καλύτερα, γεγονός που δικαιολογεί την προσπάθειά του να αυξήσει τον προϋπολογισμό που της αναλογεί.
00:44:50:00
Πλάνο στον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ σε στούντιο. Το απόσπασμα είναι από συνέντευξη στον ΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑΛΑ. Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ παρομοιάζει τη συμφωνική ορχήστρα με μουσειακό είδος και εξηγεί. Θεωρεί σημαντική την αποκατάσταση της σχέσης του ακροατή με τον μουσικό. Διατυπώνει την άποψή του για τον μουσικό που φέρει παράλληλα και την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.
00:45:55:00
Πλάνο στον ΜΙΛΤΟ ΛΟΓΙΑΔΗ, διευθυντή ορχήστρας, να ερμηνεύει στο πιάνο ένα θέμα από το κονσέρτο σε ντο ελάσσονα για έγχορδα του ANTONIO VIVALDI. Ο ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ διαβάζει απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα του συνθέτη για αυτό το μουσικό θέμα και κατόπιν το ερμηνεύει με τον τρόπο που το χρησιμοποίησε ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ στο έργο του «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ».
00:47:19:00
Πλάνο σε πιάνο, όπου στο αναλόγιο είναι τοποθετημένο το εξώφυλλο του δίσκου «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ» ενώ ακούγεται το εισαγωγικό κομμάτι που τιτλοφορείται «ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ». Ο ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ, διευθυντής ορχήστρας, μιλάει για την πρώτη συναυλία της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ μετά το θάνατο του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Αναφέρει τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να παρουσιαστεί το έργο «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ» και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Παρεμβάλλεται πλάνο με απόκομμα εφημερίδας που αναφέρεται σε αυτή τη συναυλία.
00:48:50:00
Πλάνα με παρτιτούρες των μουσικών μερών του έργου «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ». Παράλληλα ακούγονται αποσπάσματα από τα μουσικά μέρη. Πλάνα με φωτογραφίες του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ να διευθύνει.
00:49:13:00
Πλάνο στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΡΟΥΠΟ, συνθέτη, στο καθιστικό του σπιτιού του. Διατυπώνει την άποψη ότι η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάδειξη της ελληνικής μουσικής, ερμηνεύοντας έργα ελλήνων συνθετών που θεωρούνταν είτε ανάξια λόγου είτε εξαιρετικά δύσκολα και επισημαίνει τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος, προκειμένου να διεκδικήσει η Ελλάδα τη θέση που της αρμόζει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο της μουσικής. Παρεμβάλλονται πλάνα με φωτογραφίες του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και πλάνα με παρτιτούρες.
00:50:56:00
Πλάνο στον ΜΙΛΤΟ ΛΟΓΙΑΔΗ, διευθυντή ορχήστρας, να ερμηνεύει στο πιάνο το τραγούδι του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ «ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ» ενώ τον πλησιάζουν οι ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ, συνθέτης, και ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ, μουσικός.
00:51:23:00
Εναλλάσσονται πλάνα με φωτογραφίες του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ σε ώρες δημιουργίας και περισυλλογής σε χώρο θεάτρου ενώ παράλληλα ακούγονται χειροκροτήματα.
00:51:47:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ & ΤΑΡΑΧΕΣ
Θεματικοί Όροι
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έκθεση, Ορχήστρα των Χρωμάτων, εικαστικές τέχνες, οπτικοακουστικές τέχνες, παραστασιακές τέχνες, κινηματογράφος, μουσική, μουσεία, χώροι τέχνης, Μεσοπόλεμος, αντιπολεμικό κίνημα, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική
Αναφορές
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΟΣ, καθηγητής ιστορίας
ΕΦΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, κριτικός τέχνης
ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΗΣ, κριτικός κινηματογράφου
ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ, δημοσιογράφος
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, συνθέτης
ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ, διευθυντής ορχήστρας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ, συνθέτης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ, μουσικός
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΔΟΥ, συγγραφέας
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ – Η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ, έκθεση
«ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ», τραγούδι
«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ», μουσικό έργο
«ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ», τραγούδι
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, μουσικό σύνολο
«ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ», βιβλίο
«ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΟΚΤΩΡΑ ΚΑΛΙΓΚΑΡΙ», ταινία
«ΓΚΟΛΕΜ», ταινία
«ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ», ταινία
«ΦΛΟΓΕΡΗ ΓΗ», ταινία
«ΔΡ. ΜΑΜΠΟΥΣΕ», ταινία
«Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ», ταινία
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΑΘΗΝΑ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Συντελεστές
Έρευνα – σκηνοθεσία:
ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Οπερατέρ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΚΑΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Ηλεκτρολόγος:
ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
Ηχολήπτης:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντέρ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευχαριστούμε για τη βοήθεια:
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΔΟΥ
ΠΕΡΣΑ ΖΕΡΗ
ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΘΟΔΩΡΟ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ
Επίσης ευχαριστούμε για τα υλικά που μας παραχώρησαν:
Μέγαρο Μουσικής
Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Ορχήστρα των Χρωμάτων
Εργαστήρια VIDEO
CINETIC
COPYRIGHT 1995 για την ΕΤ!
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:52:19:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
08/10/2011