ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ – ΔΙΔΑΚΤΩΡ Η ΕΛΠΙΣ
0000007713
Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου ΑΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. To επεισόδιο αυτό παρουσιάζει την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007713
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ – ΔΙΔΑΚΤΩΡ Η ΕΛΠΙΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1994
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου ΑΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. To επεισόδιο αυτό παρουσιάζει την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ» ο ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ συνομιλεί με τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ παρουσιάζοντας στοιχεία της ζωής και του έργου του συγγραφέα. Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ αναφέρεται στα παιδικά του βιώματα στην Αθήνα, στα σχολεία που φοίτησε, στα νεανικά του χρόνια και το ξεκίνημα της συγγραφικής του δράσης. Με την ευκαιρία, μιλά για τις προσωπικότητες που είχε την τύχη να γνωρίσει, όπως τον ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ. Εκθέτει τις θρησκευτικές του και πολιτικές του πεποιθήσεις ενώ παράλληλα με τα ιστορικο-πολιτικά γεγονότα του τόπου αφηγείται περιστατικά της ζωής του, όπως την αντιστασιακή του δράση και τη σύλληψή του κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Διατυπώνει σκέψεις και συναισθήματα για τη ζωή του, την πολιτική, την κοινωνία, για τους νέους και τα οράματά τους. Τέλος, γίνεται αναφορά στην κοινωνική του δράση, στο πρώτο του βιβλίο «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ», στο «ΛΑΘΟΣ», που έγινε ταινία, και στο γεγονός της ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρεμβάλλεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, όπως απόσπασμα ομιλίας του κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τίτλοι έναρξης.
00:00:45:00
Πλάνα με φωτογραφίες του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ. Εμφάνιση τίτλου: «ΔΙΔΑΚΤΩΡ Η ΕΛΠΙΣ».
00:00:51:00
Εμφάνιση τίτλου: «Αρκετά χρόνια πριν. . ». Πλάνο με παλιές οικογενειακές φωτογραφίες του Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗ.
00:01:07:00
Εμφάνιση τίτλου: «Μερικά χρόνια πριν. . ». Πλάνο σε καφενείο. Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ δίνει συνέντευξη. Εξηγεί τους λόγους που τον οδηγούν στη γραφή και αναπαράγει ρήσεις του ρώσου λογοτέχνη ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ.
00:01:53:00
Εμφάνιση τίτλου: «Λίγες μέρες πριν. . ».
00:01:57:00
Πλάνο στο σπίτι του Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗ. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ παρουσιάζει τον Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗ. Κάνει μικρή αναφορά στο παρελθόν του και τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Αναφέρεται στο βιβλίο του «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ», στην επικείμενη αναγόρευσή του ως Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Πλάνο στον Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗ να καλησπερίζει τους τηλεθεατές και να πιάνει το νήμα της συζήτησης από τους γονείς και τη μητέρα του. Πλάνο από παλιά φωτογραφία με τη μητέρα του και τον αδελφό του. Αναφέρεται στο σχολείο του «ΤΟ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ» στην Αχαρνών. Μιλάει για το χαρακτήρα του ως παιδί, το σχολείο του και τη γειτονιά του. Διηγείται περιστατικά.
00:07:04:00
Πλάνο από παλιά γειτονιά της Αθήνας και παιδιά να παίζουν στους δρόμους.
00:07:23:00
Πλάνο στο σπίτι του. Μιλάει για τη φτώχεια της εποχής και το «ΙΔΙΩΝΥΜΟ», νόμο του Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, με τον οποίο διωκόταν ο κόσμος για τις ιδέες του. Περιγράφει την εμπειρία του. Πλάνο από εξαθλιωμένους ανθρώπους σε Αφρικανικές χώρες. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ καταθέτει την ευαισθησία του γι’ αυτούς που υποφέρουν. Αναφέρεται στους φτωχούς γείτονές του, στην «αυλή των θαυμάτων», όπως την αποκαλεί. Καταθέτει τις απόψεις του για το «περιθώριο» προσπαθώντας να το ορίσει. Αναφέρεται στον ΤΕΡΖΑΚΗ και σε μια κοπέλα, στην ΑΛΙΚΗ. Εξηγεί την «προσωπική» του πίστη στο θεό.
00:13:04:00
Εναλλάσσονται φωτογραφίες του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ σε διάφορες εκδηλώσεις.
00:13:19:00
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ μιλάει για τα διάφορα σχολεία που φοιτούσε. Αναφέρεται στους δασκάλους του και στις συνεχείς αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος. Μιλάει για το ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ σχολείο όπου φοίτησε και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο χαρακτήρα του. Αναφέρεται στο συμμαθητή του ΑΡΓΥΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ και στην Αριστερή Οργάνωση που εντάχθηκε, την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», με επικεφαλή τον ΝΙΚΟ ΚΑΡΒΟΥΝΗ. Εκεί γνωρίστηκε με τον ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ. Επισημαίνει τους λόγους που θέλησε να απομακρυνθεί.
00:19:06:00
Πλάνα αρχείου με πολεμικά αεροπλάνα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και σκηνές από την Κατοχή.
00:19:23:00
Πλάνο στο σπίτι του. Μιλά για τη φοίτησή του στο ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ. Μιλάει για την ίδρυση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΝΔΥΛΗ και για τη σύλληψή του την περίοδο της Δικτατορίας. Αναφέρεται στα περιοδικά που συνεργάστηκε όταν ήταν παιδί, τον «ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΟΣΜΟ», τη «ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ» και στα φιλολογικά του ψευδώνυμα. Περιγράφει την απογοήτευση και την αποχώρησή του από το Κομμουνιστικό κόμμα, τη δίψα του για Κοινωνική Δικαιοσύνη και εξηγεί την τότε πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Αναφέρει την άνοδο του ΧΙΤΛΕΡ στην εξουσία και την Πέμπτη Φάλαγγα.
00:24:27:00
Πλάνα αρχείου με τον ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και τη Γερμανική Κατοχή. Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ περιγράφει τη δίωξή του από το Υπουργείο Εργασίας κατά τη Δικτατορία του ΜΕΤΑΞΑ και την επάνοδό του επί ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Πλάνο στο σπίτι του. Μιλάει για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση, τη φυλάκισή του και τις συνθήκες καταδίκης του από το ΕΑΣΑΔ (Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσεως), για τον Εμφύλιο Πόλεμο. Εξηγεί πώς εμπνεύστηκε το πρώτο του βιβλίο και γιατί του έδωσε τον τίτλο «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ». Ο δημοσιογράφος του επισημαίνει σχετικά με την ευαισθησία του για τα παιδιά και ο ίδιος απαριθμεί τα ταξίδια του στη ΣΕΝΕΓΑΛΗ, στη ΓΟΥΪΝΕΑ και ΑΙΘΙΟΠΙΑ.
00:33:25:00
Πλάνα με φωτογραφίες και βίντεο από τις περιοδείες του σε χώρες του Τρίτου κόσμου.
00:34:03:00
Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ μιλάει για τη μεταφορά στον κινηματογράφο του βιβλίου του «ΤΟ ΛΑΘΟΣ», σε σκηνοθεσία ΦΛΑΪΣΜΑΝ. Πλάνα από την ταινία. Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ αναφέρεται στα στοιχεία που αφορούν στην παραγωγή της.Εμφάνιση τίτλου της εκπομπής «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ».
00:35:08:00
Πλάνο στο σπίτι του. Επανέρχονται στην ιστορία με το Στρατοδικείο. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ρωτά αν τα βιώματά του έχουν μεταφερθεί στα βιβλία του. Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ εξηγεί πως τίποτα δεν υπάρχει ατόφιο και η συζήτηση περιστρέφεται στο τελευταίο βιβλίο του «ΜΟΚΟ ΡΕ». Εκφράζει τη γνώμη του για την εξουσία, τα οράματα των νέων, κάνοντας αναφορά στο ΝΙΚΟ ΚΑΡΟΥΖΟ και στη φράση του ΖΑΝ ΖΟΥΣΤ, εξηγώντας πόσο τον έχει επηρεάσει.
00:42:58:00
Πλάνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗ. Διακρίνεται ο ίδιος με τον ΚΑΡΟΛΟ ΚΟΥΝ, τον ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ, τη ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ και τη σύζυγό του.
00:43:15:00
Πλάνο των δύο συνομιλητών στο σπίτι του συγγραφέα. Ο Α. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ανακοινώνει ότι σε λίγες μέρες ο συγγραφέας ανακηρύσσεται Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και του ζητά να περιγράψει τον τρόπο που θα ήθελε να προσεγγίσει τους φοιτητές. Ο. Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ αναφέρει ότι θα το έκανε απαγγέλλοντας ποίημα του ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ «ΣΕΡΕΝΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ», το οποίο παρουσιάζει και αναλύει.
00:45:41:00
Εμφάνιση τίτλου: «Μερικές μέρες μετά…16/5/1994»
00:45:44:00
Πλάνο στην είσοδο της αίθουσας τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κόσμος προσέρχεται να παραστεί και να τιμήσει το συγγραφέα. Πλάνο και στον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ που προσέρχεται με τη σύζυγό του. Πλάνα στο εσωτερικό της αίθουσας τελετών με τον πρύτανη να ανακηρύσσει τον Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗ Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και στη συνέχεια πλάνα του Α. ΣΑΜΑΡΑΚΗ να μιλά στους παριστάμενους.
00:51:10:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ, βιογραφία, λογοτέχνες, πεζογραφία, λογοτεχνία
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Παρουσιαστής:
ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΓΙΟΥΛΑ ΔΑΡΜΗ
Βοηθός Παραγωγής:
ΖΕΤΑ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΙΔΟΥ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΑΛΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΟΧΩΡΗ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΟΥΛΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ
Δημοσιογραφική Επιμέλεια:
ΛΥΔΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ
Ηλεκτρονικοί Τίτλοι:
ΜΑΡΙΑ ΒΑΖΑΙΟΥ
Χρησιμοποιηθήκαν Πλάνα:
Από την σειρά ΕΠΙΛΟΓΗ ¨ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ¨ του Γ. ΕΜΙΡΖΑ
Συντονίστρια Σκηνής:
ΝΤΙΝΑ ΚΑΤΣΑΡΗ
Εικονολήπτες:
ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΜΑΡΜΑΡΕΛΗΣ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ
Ρύθμιση Ήχου:
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΑΚΟΣ
Μπούμαν:
ΠΩΛ ΤΣΟΓΚΑΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ
Ηλεκτρονικός:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
Εργατοτεχνίτες:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΔΑΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Μουσική Επιμέλεια:
ΕΛΕΝΑ ΔΙΑΚΟΥ
Μακιγιάζ:
ΝΑΤΑΣΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτιστής:
ΝΙΚΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ
Ευχαριστίες:
ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΚΑΚΗ ΚΑΙ
ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:52:06:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
28/07/2011