ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΖΕΒΖΕΚΙΑΣ
0000007705
Σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ σε σενάριο του καθηγητή θεατρολογίας ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗ, που παρουσιάζει την κοινωνία των αρχών του 20ου αι. μέσα από την αναδρομή στις παραστάσεις της εποχής και την αναπαράσταση θεατρικών σκηνών. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναφέρεται στην αποκριάτικη σάτιρα του 19ου αιώνα, στο θάνατο του Τρικούπη και στην ήττα του 1897.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007705
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΝΟΤΕΣ
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΖΕΒΖΕΚΙΑΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1983
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Είδος
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ / ΘΕΑΤΡΟ / ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ σε σενάριο του καθηγητή θεατρολογίας ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗ, που παρουσιάζει την κοινωνία των αρχών του 20ου αι. μέσα από την αναδρομή στις παραστάσεις της εποχής και την αναπαράσταση θεατρικών σκηνών. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναφέρεται στην αποκριάτικη σάτιρα του 19ου αιώνα, στο θάνατο του Τρικούπη και στην ήττα του 1897.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεκριμένο θεατρικοποιημένο ντοκιμαντέρ, στo πλαίσo της σειράς ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΝΟΤΕΣ, αναφέρεται στον τρόπο που γιορταζόταν η Aποκριά. Σατιρίζεται η πολιτική επικαιρότητα και η οικονομική κατάσταση του τόπου. Καυτηριάζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας και η σχέση της με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Γίνεται λόγος για τις λαϊκές κινητοποιήσεις, τις απεργίες, τους εργατικούς συλλόγους, τους συνδικαλιστές και την κινητοποίηση της αστικής τάξης. Επίσης, γίνεται αναφορά στη φαντασιοπληξία της ηγετικής τάξης, στο πνεύμα αρχαιολατρίας που επικρατούσε, στην πολεμική ατμόσφαιρα της εποχής καθώς και στην αναχώρηση αλλά και το θάνατο του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ.
Τίτλοι αρχής.
00:01:26:00
Ο αφηγητής αναφέρει πώς γιορταζόταν η αποκριά του περασμένου αιώνα. Πραγματοποιούνταν μαζικές-λαϊκές εκδηλώσεις. Παρουσιάζονταν σκετς που σχολίαζαν τα κοινωνικά φαινόμενα και τα πολιτικά γεγονότα των ημερών. Πλάνα με χορευτικά συγκροτήματα και μασκαράδες να χορεύουν και να τραγουδούν.
00:03:30:00
Πλάνο με ηθοποιούς-χορευτές να κάνουν ακροβατικά νούμερα. Ο ηθοποιός ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ απαγγέλλει στίχους σατιρίζοντας την πολιτική επικαιρότητα και την οικονομική κατάσταση του τόπου. Αναφέρεται σε πολιτικούς της εποχής: ΤΡΙΚΟΥΠΗ, ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ.
00:06:39:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι τα σατιρικά σκετς καταπιάνονταν και με την εξωτερική πολιτική της χώρας με αφορμή το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Κρήτης. Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΚΚΟΣ έγραψε αποκριάτικο σκετς καυτηριάζοντας την φιλοτουρκική πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων. Πλάνο με ακροβατικά νούμερα.
00:07:21:00
Πλάνο με μασκαράδες να χορεύουν και να τραγουδούν. Καυτηριάζουν και σατιρίζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη σχέση τους με τις Μεγάλες Δυνάμεις: Αγγλία, Ρωσία, Αυστροουγγαρία.
00:12:59:00
Πλάνα με χορευτές και ηθοποιούς να τραγουδούν. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τη δεκαετία του 1890 και την οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει. Αναφέρεται στις διαδηλώσεις και στις λαϊκές κινητοποιήσεις, στις εργατικές απεργίες και στους σοσιαλιστές, στους εργατικούς συλλόγους και στους συνδικαλιστές. Παράλληλα, παρακολουθούμε πλάνα με πρωτοσέλιδα στους σοσιαλιστές.
00:14:40:00
Πλάνα με ηθοποιούς και χορευτές να χορεύουν και να τραγουδούν, αναφερόμενοι στο φαινόμενο της απεργίας. Ο αφηγητής αναφέρει ότι οι κωμειδυλλιογράφοι και επιθεωρησιογράφοι σατίριζαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά η κατάσταση ήταν φαιδρή. Πλάνα με ηθοποιούς να υποδύονται τους διαδηλωτές και να διαμαρτύρονται για τις απεργίες. Ηθοποιοί τραγουδούν εγκωμιάζοντας την αξία της δουλειάς.
00:20:10:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για την κινητοποίηση της αστικής τάξης (1895) που έφερε τον οριστικό τερματισμό της σταδιοδρομίας του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ. Αναφέρεται στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που έγινε στην πλατεία Ομονοίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την επιβολή των νέων φόρων.
00:20:46:00
Πλάνα με ηθοποιούς να υποδύονται τους διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για τους φόρους. Διαδηλωτής διαβάζει το ψήφισμα της 5ης Ιανουαρίου 1895 που αναφέρεται στα οικονομικά του κράτους. Ο αφηγητής κάνει λόγο για το αντικυβερνητικό συλλαλητήριο και την εμφάνιση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, για την παραίτηση του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ και την αναχώρησή του από την Ελλάδα. Πλάνα με πρωτοσέλιδα εφημερίδων που ανακοινώνουν την αναχώρηση και το θάνατο του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ.
00:23:44:00
Πλάνα με ηθοποιούς να τραγουδούν. Ο αφηγητής αναφέρεται στη φαντασιοπληξία της ηγετικής τάξης. Κάνει λόγο για το πνεύμα αρχαιολατρίας που επικρατεί και για τις αρχαιόγλωσσες παραστάσεις του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗ. Παράλληλα, παρακολουθούμε πλάνα με διάφορες φωτογραφίες και αναπαραστάσεις. Ο αφηγητής λέει ότι η είδηση του θανάτου του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητη. Πλάνο με πρωτοσέλιδο εφημερίδας όπου ανακοινώνεται ο θάνατος του ΤΡΙΚΟΥΠΗ.
00:28:16:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη μεγαλοπρέπεια του αρχαϊκού τους χαρακτήρα. Η είδηση του θανάτου του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ επισκίασε τη γενική χαρά και πλέκεται εγκώμιο προς το πρόσωπό του. Πλάνα με διάφορα σκίτσα των Ολυμπιακών Αγώνων, φωτογραφίες και προσωπογραφίες του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ.
00:29:35:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για την έκρυθμη πολιτική κατάσταση που επικρατούσε και για την εξόρμηση του ελληνικού στρατού.
00:30:25:00
Σατιρικό σκετς με τους ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΡΟΥΣΗ, υποδυόμενους το ζευγάρι. Κάνουν λόγο για την έναρξη του πολέμου και τα ρουσφέτια.
00:35:50:00
Πλάνο με ηθοποιούς, υποδυόμενους τους στρατιώτες να αναχωρούν για τον πόλεμο και οι συγγενείς τους να τους αποχαιρετούν. Χορός, τραγούδι.
00:38:15:00
Ο αφηγητής περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε μετά την ελληνική ήττα του 1897. Αναφέρεται στο διεθνή οικονομικό έλεγχο που καταργούσε την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Πλάνα με διάφορες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις της εποχής.
00:40:06:00
Πλάνα με φωτογραφίες από πολεμικές μάχες. Ακούγονται τραγούδια που αναφέρονται στον πόλεμο, ενώ διαβάζονται και αποσπάσματα από τα στρατιωτικά απομνημονεύματα του Ν. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
00:41:54:00
Σατιρικό σκετς με τους ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΡΟΥΣΗ. Χορός, τραγούδι.
00:47:52:00
Ο αφηγητής αναφέρει ότι μετά την ήττα του 1897 άρχισαν σιγά-σιγά οι χοροί και η κοσμική κίνηση. Περιγράφει την κατάσταση μετά την απόπειρα δολοφονίας του ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Πλάνο με την προσωπογραφία του.
00:48:33:00
Πλάνο με ηθοποιό να υποδύεται το φρουρό του παλατιού, ενώ στο παλάτι διασκεδάζουν όλοι οι κοσμικοί. Καυτηριάζει την κατάσταση. Πλάνα με ηθοποιούς και χορευτές να χορεύουν. Ο αφηγητής αναφέρεται στη συνάντηση που είχε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ με τον ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ σε έναν ανάλογο χορό παλαιότερα.
00:53:31:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
θέατρο, επιθεώρηση, Απόκριες, έθιμα και παραδόσεις, ιστορία
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. ΔΑΜΠΑΣΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ηθοποιοί:
ΔΩΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΟΣ
ΜΗΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΛΥΚΟΜΗΤΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΣΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΜΨΙΑΡΗΣ
ΝΤΕΖΗ ΣΕΜΠΕΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΝΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΗΣ
ΑΓΝΗ ΧΑΤΖΗΚΟΤΑΚΗ
Χορογράφος:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ
Αφήγηση:
Ν. ΚΟΥΡΟΣ
Γ. ΓΕΩΓΛΕΡΗΣ
Σχόλια – επιλογή και προσαρμογή κειμένων:
Θ. ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗΣ
Μουσική διεύθυνση:
ΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
Κοστούμια – σκηνικά:
ΛΙΛΗ ΝΑΖΙΡΟΓΛΟΥ
Κάμερες:
Π. ΠΟΥΛΟΣ
Α. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ
Δ. ΣΤΡΟΥΜΠΟΣ
Ρύθμιση εικόνας:
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ρύθμιση ήχου:
Ν. ΦΑΤΟΥΡΟΣ
Ντάμπιγκ:
Κ. ΣΚΟΡΔΑΡΑ
Τελεσινέ:
Μ. ΣΟΥΡΗ
Μακιγιάζ:
Γ. ΠΑΠΑΜΕΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Εκτέλεση σκηνικών:
Π. ΚΟΤΑΡΑΣ
Λ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Εκτελεστές ζωγράφοι:
Γ. ΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Α. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μαγνητοσκόπηση:
Π. ΠΑΔΟΥΒΑΣ
Α. ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ
Βίντεο μοντάζ:
Σ. ΤΖΕΡΑΝΗΣ
Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Φροντίστρια:
ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονικοί τίτλοι:
ΑΝΝΑ ΝΟΝΑ
Φωτογραφήσεις:
Ν. ΤΥΠΑΛΔΟΥ
Τα τραγούδια της εκπομπής ηχογραφήθηκαν από τον:
ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΦΥΛΛΗ στο STUDIO ACTION
Στην ομάδα παραγωγής συνεργάστηκαν:
ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗΣ
ΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
ΛΙΛΗ ΝΑΖΙΡΟΓΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΠΑΣΗΣ
Αποκριάτικα σκετς του:
ΔΗΜ. ΚΟΚΚΟΥ
Ποιήματα και σκετς του:
Γ. ΣΟΥΡΗ
Αποσπάσματα από:
την τύχη της Μαρούλας» του ΔΗΜ. ΚΟΡΟΜΗΛΑ
την Λύρα του Μπάρμπα Νικόλα» του ΔΗΜ. ΚΟΚΚΟΥ
τον «Μπάρμπα Λινάρδο» του ΔΗΜ. ΚΟΚΚΟΥ
Ευχαριστίες:
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:54:57:19
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009