ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ. ΕΝΑΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΘΥΜΑΤΑΙ…
0000007668
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΒΛΑΧΟ, ΠΡΕΣΒΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ. ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007668
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ. ΕΝΑΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΘΥΜΑΤΑΙ…
Χρονολογία Παραγωγής
1991
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΒΛΑΧΟ, ΠΡΕΣΒΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ. ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στη σειρά «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» ο δημοσιογράφος μάς γνωρίζει σημαντικούς ανθρώπους που με το έργο και τη δράση τους αντιπροσώπευσαν τη χώρα μας και την έκαναν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο επεισόδιο αυτό, ο ακαδημαϊκός και διπλωμάτης ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ παρουσιάζει την προσωπική του διαδρομή στα δημόσια πράγματα της ΕΛΛΑΔΑΣ. Μιλώντας για την πορεία του ως ανώτατου διπλωμάτη σε διάφορες χώρες, ξετυλίγει μνήμες που σχετίζονται με την πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο έως τη Δικτατορία των ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ του 1967 και την εισβολή των Τούρκων στην ΚΥΠΡΟ.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:15:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ να βρίσκεται καθισμένος στο γραφείο του διαβάζοντας. Διακρίνονται πολλά βιβλία και προσωπικά του αντικείμενα, τόσο πάνω στο γραφείο όσο και στη βιβλιοθήκη που είναι πίσω του. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται ο τίτλος του επεισοδίου: «ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ένας πρέσβυς θυμάται…».
00:01:26:00
Εξωτερικά πλάνα από το κτήριο και τους εξωτερικούς χώρους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ στην Αθήνα. Ο αφηγητής ξεκινά να περιγράφει τη σταδιοδρομία του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ στη διπλωματική κονίστρα της χώρας μας.
00:01:50:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ σε νεαρή ηλικία. Ο αφηγητής αναφέρει τις προσωπικότητες που ανέδειξε η οικογένεια ΒΛΑΧΟΥ.
00:01:59:00
Εναλλασσόμενα πλάνα που παρουσιάζονται τα βιβλία του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ.
00:02:19:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Διακρίνονται διάφορα αντικείμενα και βιβλία. Οι δύο άντρες συνομιλούν για αυτά που συνιστούν το καταστάλαγμα της πορείας του ΑΓΓ. ΒΛΑΧΟΥ στη διπλωματία. Αναφέρεται στην έννοια του «σημαντικού» μέσα από την εμπειρία του στο διπλωματικό χώρο.
00:03:47:00
Πλάνα που εναλλάσσονται και παρουσιάζουν εικόνες από την πόλη της ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται πλάνα από τις στιγμές της εισβολής της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ στην ΠΟΛΩΝΙΑ την 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1939. Φωτογραφίες από την ερειπωμένη ΒΑΡΣΟΒΙΑ.
00:04:27:00
Εξωτερικά πλάνα από το κτήριο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ στην Αθήνα. Ο αφηγητής αναφέρει πως τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ του 1939 ξεκίνησε η Διπλωματική σταδιοδρομία του καλεσμένου του.
00:04:35:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Διακρίνονται διάφορα αντικείμενα και βιβλία. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ θυμάται μια στιγμή από τις εξετάσεις για το διπλωματικό σώμα, περιγράφει την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνονταν και στην ΕΛΛΑΔΑ μετά την επίθεση των Ιταλών στην ΑΛΒΑΝΙΑ αλλά και τον πυρετό των εργασιών που πραγματοποιούνταν στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ των ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ.
00:05:52:00
Ασπρόμαυρα πλάνα με φωτογραφίες και στιγμιότυπα από φίλμ που παρουσιάζουν τη γερμανική προέλαση στη ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, την ΟΛΛΑΝΔΙΑ, το ΒΕΛΓΙΟ, τη ΓΑΛΛΙΑ και την ΑΓΓΛΙΑ.
00:06:21:00
Στο πλάνο παρουσιάζεται το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας που πληροφορεί με εικόνα και κείμενο για τον τορπιλισμό και τη βύθιση του καταδρομικού μας «ΕΛΛΗ». Γίνεται μια στιγμιαία παρουσίαση ενός έγχρωμου σκίτσου με το ίδιο θέμα. Από τον αφηγητή μεταφέρεται η αίσθηση που υπήρχε• η Ελλάδα ήταν θέμα χρόνου να εμπλακεί στον πόλεμο.
00:06:31:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης-Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρεται στην αίσθηση που υπάρχει για την αντίδραση της ΕΛΛΑΔΑΣ στην περίπτωση που θα επιτεθούν οι ΙΤΑΛΟΙ. Περιγράφει και κάποιο περιστατικό που έζησε στην Ιταλική πρεσβεία.
00:07:40:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από φιλμ της εποχής που παρουσιάζουν τις πρώτες στιγμές της κήρυξης του πολέμου αλλά και τις στιγμές από την επιστράτευση.
00:08:03:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ περιγράφει την αντίδραση των ΕΛΛΗΝΩΝ το πρωί της κήρυξης του πολέμου, που συνιστά εξαιρετική στιγμή στην ιστορία της χώρας, και την εμπειρία του ως στρατιώτη στο μέτωπο. Ασπρόμαυρα πλάνα από το ελληνοαλβανικά σύνορα και τη διάρκεια του πολέμου.
00:11:15:00
Πλάνο που εμφανίζεται πρωτοσέλιδο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στις 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 1941. Σε αυτό φιλοξενείται άρθρο-ανοιχτή επιστολή του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ προς τον ΧΙΤΛΕΡ.
00:11:30:00
Ασπρόμαυρα πλάνα κατά την εισβολή των ΓΕΡΜΑΝΩΝ σε διάφορες περιοχές της ΕΛΛΑΔΑΣ.
00:11:47:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ. Μιλώντας περιγράφει την πεζοπορία του από το μέτωπο μέχρι την Αθήνα, που καταφθάνει μια εβδομάδα μετά την εισβολή των ΓΕΡΜΑΝΩΝ.
00:12:07:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ σε νεαρή ηλικία. Ο αφηγητής αναφέρεται στις προσπάθειές του να διαφύγει στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ και στη φυλάκισή του στις φυλακές ΑΒΕΡΩΦ από τους Ιταλούς, όταν την πρώτη φορά απέτυχε το εγχείρημά του.
00:12:30:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης-Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου και συνομιλούν για την παρουσία του στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, την παρουσία του ως διευθυντή στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία που του εμπιστεύτηκε ο ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ. Μιλά για τον ΤΣΟΥΔΕΡΟ και την προσωπικότητά του. Παρεμβάλλεται στιγμιαία και μια φωτογραφία του ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ.
00:13:14:00
Εναλλαγή φωτογραφιών και στιγμιότυπα φιλμ από τις στιγμές της απελευθέρωσης της ΕΛΛΑΔΑΣ. Φωτογραφία με τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας που έθεσε τέλος στον πόλεμο, στις 9 ΜΑΪΟΥ 1945.
00:13:44:00
Πλάνο με το διακριτικό του Ο. Η. Ε. Στη συνέχεια, εναλλαγή φωτογραφιών της ιδρυτικής της Συνόδου του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, του Υπουργού των Εξωτερικών ΙΩΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.
00:13:58:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Συνομιλούν και ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ περιγράφει τις στιγμές που έζησε στο SAN FRANCISCO το 1945 κατά τη διάρκεια της Συνόδου καθώς και το κλίμα ευφορίας που πλανιόταν.
00:15:28:00
Εξωτερικά πλάνα από το κτήριο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ στην Αθήνα. Εναλλαγή πλάνων ενός βιβλίου που κάποιος ξεφυλλίζει, μιας ασπρόμαυρης φωτογραφίας του νεαρού ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ με τη σύζυγό του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΓΟΥΡΔΑΙΟΥ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην τοποθέτηση του νεαρού διπλωμάτη ως Υποπρόξενου της Ελλάδας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
00:16:00:00
Πλάνα από ασπρόμαυρη λήψη εποχής που εικονίζεται η περιοχή του ΒΟΣΠΟΡΟΥ και κτίσματα της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ.
00:16:28:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Συνομιλούν και ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ μιλά για τις πρώτες υποθέσεις που διαχειρίστηκε ως νεαρός Υποπρόξενος, όπως η εκλογή του ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΑΞΙΜΟΥ.
00:18:08:00
Φωτογραφία του ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ που διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα ΜΑΞΙΜΟ. Ακολουθούν πλάνα από τους χώρους που περιβάλλουν την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, με το ναό να δεσπόζει σε αυτά. Ο αφηγητής μιλά για τη νέα αυτή εμπειρία του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ αλλά και για το παρασκήνιο της εκλογής του Πατριάρχη.
00:18:27:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Συνομιλούν και αναφέρεται ο τρόπος εκλογής του ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ, η εμπλοκή των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ και η προσωπικότητα του ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ.
00:19:37:00
Πλάνο που παρουσιάζεται ένα από τα βιβλία του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ: «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ…».
00:19:46:00
Μακρινό πλάνο του ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ στη ΡΩΜΗ. Στη συνέχεια, εναλλασσόμενα ασπρόμαυρα πλάνα παρουσιάζουν γωνιές της «αιώνιας πόλης». Ο αφηγητής αναφέρεται στην παρουσία του διπλωμάτη ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ εκεί, ως Α Γραμματέα μετά τον πόλεμο, αρχές της δεκαετίας του 1950.
00:20:14:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος συνομιλούν ενώ βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ περιγράφει την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΞΗΝΤΑΡΗ, πρέσβη της ΕΛΛΑΔΑΣ στην ΙΤΑΛΙΑ, και εκφράζει το θαυμασμό του για τις ικανότητές του.
00:21:44:00
Εναλλαγή πλάνων από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην πόλη της ΡΩΜΗΣ. Στιγμιότυπο του PALLATSO BENETSA από τον εξώστη του οποίου ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ μιλούσε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πολιτική σκηνή της ΙΤΑΛΙΑΣ.
00:22:31:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, Πρέσβη και Ακαδημαϊκού. Εξηγεί την αίσθηση του τεράστιου λάθους που βίωναν ότι έκαναν οι Ιταλοί κηρύσσοντας τον πόλεμο στην ΕΛΛΑΔΑ και εξηγεί ότι για αυτό ευθύνεται ο ανταγωνισμός του ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ προς τον ΧΙΤΛΕΡ.
00:23:31:00
Εναλλαγή πλάνων από πασίγνωστα μέρη ή κτίσματα της ΡΩΜΗΣ με τους κατοίκους της αλλά και πολλούς επισκέπτες της να βιώνουν την ιστορία της. Ο αφηγητής περιγράφει τη μαγεία της ζωής στην «αιώνια πόλη» μετά τον πόλεμο και ανοίγει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την ΕΛΛΑΔΑ.
00:23:56:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, Πρέσβη και Ακαδημαϊκού. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα συμβαλλόμενα μέρη, ΕΛΛΑΔΑ και ΙΤΑΛΙΑ, συμφώνησαν να διευθετήσουν το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.
00:23:56:00
Πλάνα από τη ΛΕΥΚΩΣΙΑ της ΚΥΠΡΟΥ κατά το 1992 και στη συνέχεια ασπρόμαυρα πλάνα της ίδιας πόλης.
00:25:13:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη μετάθεση του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ στην ΚΥΠΡΟ κατά το 1956. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ περιγράφει τις συγκινητικές στιγμές που έζησε εκεί κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο που γνώρισε η Μεγαλόνησος.
00:26:35:00
Εναλλαγή πλάνων από τη σύγχρονη ζωή της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ αλλά και φωτογραφιών με τους ανθρώπους που πήραν μέρος στους αγώνες του 1950.
00:26:49:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, Πρέσβη και Ακαδημαϊκού. Εξηγεί το ρόλο της ελληνικής παρουσίας μέσω του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ στην ΚΥΠΡΟ κατά το 1950. Αναφέρεται στις σχέσεις της Ελληνικής Αντιπροσωπείας με τους ΑΓΓΛΟΥΣ διπλωμάτες που ήταν στο νησί.
00:27:54:00
Εναλλαγή έγχρωμων και ασπρόμαυρων πλάνων που παρουσιάζουν το κτήριο του ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ, τους χώρους που το περιβάλλουν. Ο φακός εστιάζει στο ανάγλυφο οικόσημο που βρίσκεται στο κέντρο της πρόσοψης του κτηρίου. Παρεμβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία με Άγγλους αξιωματούχους και ανάμεσά τους διακρίνεται ο κυβερνήτης σερ GEORGE HARDING.
00:28:28:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δίνει τη δική του εκδοχή για την προσωπικότητα του GEORGE HARDING και τον τρόπο με τον οποίο δρούσε. Αντικείμενο της αφήγησής του αυτής γίνεται και ένα περιστατικό με τον ίδιο και τον HARDING στη δεξίωση που παρέθεσε ο Άγγλος αξιωματικός για την αποχώρησή του από την ΚΥΠΡΟ.
00:30:04:00
Πλάνα από το κτήριο του ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ και στη συνέχεια μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του νέου ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ της Κύπρου, σερ HEW FOOT που έφτασε στο νησί στις 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1957, μια φωτογραφία του ίδιου με τον ΜΑΚΑΡΙΟ υπογράφοντας κάποια σημαντικά έγγραφα. Ταυτόχρονα, ακούγεται ο αφηγητής που περιγράφει στοιχεία της πολιτικής των Άγγλων που οδήγησαν στο διορισμό αυτό, αλλά και στοιχεία που συνιστούν την προσωπικότητα του FOOT.
00:30:28:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Συνομιλούν για τη νέα πολιτική του σερ HEW FOOT ως προς το ΚΥΠΡΙΑΚΟ και ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ περιγράφει μνήμες που τον συνδέουν με αυτόν το διπλωμάτη.
00:31:25:00
Πλάνο που παρουσιάζεται ένα από τα βιβλία του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ: «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ…». Στη συνέχεια, το πλάνο στο καθιστικό του σπιτιού με τον ΑΓΓΕΛΟ ΒΛΑΧΟ και το δημοσιογράφο να συνομιλούν. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ μιλά για την εμπειρία του στην ΕΛΒΕΤΙΑ και παραθέτει την άποψή του για τους ΕΛΒΕΤΟΥΣ και τη νοοτροπία τους.
00:32:25:00
Πλάνο από την ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και ιδιαίτερα από το ΜΝΗΜΕΙΟ του ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ με πολίτες που βρίσκονται εκεί και φόντο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. Ο φακός εστιάζει στο κτήριο και το «περιγράφει». Ο αφηγητής περιγράφει την πολιτική κατάσταση κατά το 1963 μετά την παραίτηση ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ διορίζεται ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ στην κυβέρνηση του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΙΠΙΝΕΛΗ.
00:32:54:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Εξηγεί τις συνθήκες που ίσχυαν και οδήγησαν στη σύγκρουση με τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΙΠΙΝΕΛΗ. Εστιάζει στη διαφωνία τους για την παρουσία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
00:33:57:00
Πλάνα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ενώ παράλληλα προβάλλονται φωτογραφίες των ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΙΠΙΝΕΛΗ. Ο αφηγητής εξιστορεί τα πολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα. Αναφέρεται ότι κατά τη δικτατορία του 1967 ο ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ διορίζεται ΥΠΟΥΡΓΟΣ των ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (1968) και μεταθέτει τον ΑΓΓΕΛΟ ΒΛΑΧΟ στη ΜΟΣΧΑ.
00:34:27:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, Πρέσβη και Ακαδημαϊκού. Εξηγεί ότι αντιμετώπισε αυτή τη μετάθεσή του στη ΜΟΣΧΑ ως τιμητική εξορία.
00:34:42:00
Εναλλαγή πλάνων από Μοσχοβίτες σε κάποια πλατεία, από διάφορα οικοδομήματα και αγάλματα της ΜΟΣΧΑΣ. Ο αφηγητής αναφέρεται σε γεγονότα που χαρακτήρισαν την ιστορία αυτής της χώρας.
00:35:37:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, Πρέσβη και Ακαδημαϊκού. Περιγράφει το αίσθημα της συνεχούς παρακολούθησης που είχε στην πόλη της ΜΟΣΧΑΣ και τις εσωτερικές ψυχολογικές διεργασίες που αυτό επέσυρε. Συνεχίζει περιγράφοντας τις συνθήκες ζωής διπλωματικών αποστολών και άλλων χωρών αλλά και τα χαρακτηριστικά της ζωής των γηγενών.
00:36:51:00
Πλάνο από το ΚΡΕΜΛΙΝΟ. Στη συνέχεια, ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου αναφέρεται στο αξίωμα που διέπει τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις του καθεστώτος της ΡΩΣΙΑΣ με την Ελληνική Χούντα.
00:37:36:00
Πλάνο στην είσοδο της ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ στη ΜΟΣΧΑ και στη συνέχεια πλάνο στην πρόσοψη του κτηρίου.
00:37:47:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Εξηγεί τις διπλωματικές σχέσεις που ανέπτυξαν οι ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ με το καθεστώς της Χούντας στην ΕΛΛΑΔΑ, παρόλο που ιδεολογικά υπήρχε τεράστια απόκλιση. Το εμπόριο όμως ξεπερνούσε τα όποια προβλήματα. Συνεχίζει μιλώντας για τον τρόπο ζωής των Ρώσων και της συναίσθησης που είχαν για ό, τι συνέβαινε στις χώρες της Δύσης.
00:40:23:00
Εναλλαγή πλάνων από καταστήματα Αμερικανικών συμφερόντων που λειτουργούν στη ΜΟΣΧΑ. Ο αφηγητής περιγράφει τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν ο δυτικός τρόπος ζωής από τους Μοσχοβίτες κατά το 1968, όταν βρισκόταν εκεί ως διπλωμάτης ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.
00:40:54:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, Πρέσβη και Ακαδημαϊκού. Περιγράφει στιγμές από την καθημερινότητα των Μοσχοβιτών, που εμφανίζει στοιχεία διάβρωσης προς το καθεστώς. Εξηγεί τη γενικότερη πολιτισμική κατάσταση που διαπίστωσε από τη ζωή του εκεί.
00:41:52:00
Πλάνα Μοσχοβιτών που στέκονται σε πολυπληθείς σειρές προτεραιότητας.
00:42:10:00
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Πρέσβης και Ακαδημαϊκός, και ο δημοσιογράφος βρίσκονται καθισμένοι στο καθιστικό του σπιτιού του πρώτου. Ο δημοσιογράφος περιγράφει εμπειρίες του από πρόσφατο ταξίδι του στη ΜΟΣΧΑ και ζητά από το συνομιλητή του ένα συσχετισμό του τότε και του τώρα. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ παραθέτει τα σχετικά στοιχεία.
00:43:31:00
Ασπρόμαυρο πλάνο της πρόσοψης του κτηρίου του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ των ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ της ΑΘΗΝΑΣ. Ο αφηγητής παραθέτει στοιχεία της βιογραφίας του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ κατά το 1973.
00:43:51:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, Πρέσβη και Ακαδημαϊκού. Μιλά για τα προβλήματα που είχε διαβλέψει ανάμεσα στον ΙΩΑΝΝΙΔΗ και τον ΜΑΚΑΡΙΟ της ΚΥΠΡΟΥ και αναφέρεται στην αποτυχημένη προσπάθεια του ίδιου αλλά και των συνεργατών του να αποτρέψουν το αιματηρό επεισόδιο. Αυτή η αποτυχία οδήγησε στην παραίτησή του.
00:44:30:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από την εισβολή των ΤΟΥΡΚΩΝ στην ΚΥΠΡΟ.
00:44:55:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, Πρέσβη και Ακαδημαϊκού. Περιγράφει τις σκηνές του χάους που επικράτησαν στην ελληνική κυβέρνηση με την εισβολή στην ΚΥΠΡΟ. Αναφέρει τις πρωτοβουλίες του ίδιου αλλά και του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΙΤΣΙΟΥ, προκειμένου να προκαλέσουν ευνοϊκή παρέμβαση των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.
00:47:04:00
Εναλλαγή πλάνων που παρουσιάζουν είτε το βιβλίο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ είτε τον ίδιο να διαβάζει καθισμένος στο γραφείο του είτε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του τη μέρα της αναγόρευσής του ως Ακαδημαϊκού. Ο αφηγητής παραθέτει πληροφορίες από τις ενέργειες με τις οποίες έκλεισε την πολυετή του καριέρα ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.
00:47:43:00
Πλάνο του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, Πρέσβη και Ακαδημαϊκού. Κάνει έναν απολογισμό του έργου του διατυπώνοντας σκέψεις σχετικές με το διπλωματικό χώρο και δηλώνει την αδυναμία του να εκφράσει κρίση για αυτό.
00:49:44:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Post Production:
Μ. ΜΟΔΙΑΝΟΣ ΕΠΕ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΤΖΟΑΝΝΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Σενάριο:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
Γενικός συντονιστής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΑΣ
Ιστορικός σύμβουλος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ
Αφήγηση:
ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ
Ρεπορτάζ:
ΝΑΝΣΥ ΚΟΤΡΟΤΣΟΥ
Φωτογραφία:
Λ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ηχοληψία:
Χ. ΡΟΥΣΣΟΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:49:57:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009