Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ
0000007663
Σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ σε σενάριο του καθηγητή θεατρολογίας ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗ, που παρουσιάζει την κοινωνία των αρχών του 20ου αι. μέσα από την αναδρομή στις παραστάσεις της εποχής και την αναπαράσταση θεατρικών σκηνών. Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρακολουθεί τα πολιτικά γεγονότα των ετών 1910-1911, την επιστροφή του διαδόχου και την επιστράτευση των Ελλήνων την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007663
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΝΟΤΕΣ
Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1983
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Είδος
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ / ΘΕΑΤΡΟ / ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ σε σενάριο του καθηγητή θεατρολογίας ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗ, που παρουσιάζει την κοινωνία των αρχών του 20ου αι. μέσα από την αναδρομή στις παραστάσεις της εποχής και την αναπαράσταση θεατρικών σκηνών. Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρακολουθεί τα πολιτικά γεγονότα των ετών 1910-1911, την επιστροφή του διαδόχου και την επιστράτευση των Ελλήνων την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.
Περιγραφή Περιεχομένου
Παρουσίαση από την εκπομπή ΙΣΤΟΡΙA ΓΡΑΜΜΕNH ΜΕ ΝΟΤΕΣ των πολιτικών γεγονότων από την αποχώρηση του διαδόχου μέχρι την επιστροφή του και την επιστράτευση των Ελλήνων την περίοδο των ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ, μέσα από αναδρομή στις παραστάσεις της εποχής και την αναπαράσταση θεατρικών σκηνών. Γίνεται αναφορά στη νίκη του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στις εκλογές, στο σχηματισμό κυβέρνησης, στην ανασυγκρότηση του στρατού, στις στρατιωτικές επαφές με την ΕΥΡΩΠΗ και στην επιρροή της Δύσης στα ερωτικά ήθη των νέων της εποχής. Στη συνέχεια, μνημονεύεται η έναρξη των ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ το 1912 και το τέλος της κοσμοπολίτικης ζωής.
Τίτλοι έναρξης.
00:02:08:00
Στο πλάνο δύο ηθοποιοί, μία γυναίκα κι ένας άνδρας, στο ρόλο των πλανόδιων εφημεριδοπωλών με πίσω φόντο φύλλα παλαιών εφημερίδων, τα οποία εναλλάσσονται. Οι δύο ηθοποιοί εξιστορούν την πολιτική ιστορία της Ελλάδας από το στρατιωτικό κίνημα και την αποχώρηση του διαδόχου μέχρι τη νίκη του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης.
00:05:11:00
Στο πλάνο μας φύλλα παλιών εφημερίδων, τα οποία εναλλάσσονται με φωτογραφίες και σκίτσα της εποχής. Παράλληλα ακούμε τον αφηγητή να κάνει ιστορική αναδρομή στα γεγονότα από το στρατιωτικό κίνημα του 1909, τη νίκη του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ έως την προκήρυξη νέων εκλογών, την εκ νέου νίκη του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και την είσοδο στη Βουλή των «νέων ανδρών», που ως σκοπό είχαν να δώσουν σάρκα και οστά στο ανορθωτικό όραμα του 1909.
00:07:37:00
Στο πλάνο σε φόντο φωτογραφία μέσα από τη Βουλή εκείνης της εποχής. Εμφανίζεται ο ηθοποιός σε ρόλο νέου βουλευτή, ο οποίος τραγουδώντας περιγράφει το όραμα και το ρόλο του.
00:09:11:00
Στο πλάνο μας κάδρο με τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ. Ακούμε τον αφηγητή να μιλά για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και των «νέων ανδρών του». Κύριο μέλημα ήταν η ανασυγκρότηση του στρατού και η προετοιμασία του για τους Βαλκανικούς πολέμους, οπότε και ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ είχε καλέσει ξένους εκπαιδευτές. Όσο ακούμε τον αφηγητή βλέπουμε στο πλάνο φωτογραφίες και γκραβούρες του ελληνικού στρατού, καθώς και φωτογραφία της γαλλικής αντιπροσωπείας στρατιωτικών εκπαιδευτών και του Άγγλου ναυάρχου ΝΤΟΦΛΕΡ.
00:11:15:00
Στο πλάνο μας φύλλο εφημερίδας εποχής, καθώς και αφίσες από τα νούμερα των ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΩΝ. Ο αφηγητής αναφέρεται στους επιθεωρησιογράφους της εποχής, στο ενδιαφέρον τους για τις ελληνοευρωπαϊκές στρατιωτικές επαφές και κυρίως τις ερωτικές προεκτάσεις.
00:11:47:00
Στο πλάνο πάρκο σκηνικού, όπου υπάρχει κι ένα σιντριβάνι. Οι τρεις ηθοποιοί σε ρόλο ξένων στρατιωτών, καθώς και τρεις γυναίκες σε ρόλο καμαριέρας βρίσκονται στο πάρκο οπότε τραγουδούν και χορεύουν το ερωτικό τους ειδύλλιο. Σε δύο-τρία σύντομα πλάνα βλέπουμε σε ρόλο θεατή κάποιον να παρακολουθεί τα τρία ζευγάρια.
00:17:14:00
Ενώ εξακολουθούμε να βλέπουμε τα τρία ζευγάρια να χορεύουν ακούμε το σχόλιο του αφηγητή σχετικά με την επιρροή που δέχτηκαν από τους ξένους οι νέοι φοιτητές, κυρίως της επαρχίας, για την κοσμοπολίτικη ζωή, το φιλί και το φλέρτ. Όσο ακούμε τον αφηγητή, εμφανίζεται στο ίδιο σκηνικό όπου είναι τα τρία ζευγάρια και ο ηθοποιός που πριν ήταν σε ρόλο θεατή. Εμφανίζεται σε ρόλο επαρχιώτη φοιτητή όπου χορεύει και τραγουδά όσα παραπάνω ακούσαμε από τον αφηγητή.
00:22:00:00
Στο πλάνο ο ίδιος επαρχιώτης στο ίδιο πάρκο ντυμένος με κουστούμι να τραγουδά εξιστορώντας τα όσα έχει μάθει για το φλερτ και την κοσμοπολίτικη ζωή. Μαζί του και δύο από τις γυναίκες καμαριέρες.
00:23:21:00
Το πλάνο στο ίδιο πάρκο όπου εμφανίζονται κι άλλοι νέοι ντυμένοι καθώς πρέπει και μαζί τους και γυναίκες ντυμένες επίσης καθώς πρέπει. Χορεύουν και τραγουδούν για το φλερτ και το φιλί.
00:24:51:00
Το πλάνο μας δείχνει θεατρική αίθουσα όπου βλέπουμε δύο ηθοποιούς, την ορχήστρα και το κοινό. Ακούμε τον αφηγητή να μιλάει για την περιοχή της Αθήνας ως κέντρο που διευκόλυνε τις ελληνοευρωπαϊκές προσεγγίσεις, αλλά και για τις γύρω περιοχές όπου υπήρχαν τα νυχτερινά κέντρα, τα καμπαρέ κ. λ. π. Ο αφηγητής αναφέρεται στα χρόνια πριν τους βαλκανικούς πολέμους και στο ρόλο που έπαιξαν για τον εγχώριο πληθυσμό τόσο οι Γαλλίδες και οι Γερμανίδες όσο και οι Ιταλίδες χορεύτριες της ταραντέλας, καθώς και οι κάθε λογής ευρωπαίοι καλλιτέχνες. Όσο ακούμε τον αφηγητή βλέπουμε αφίσες της εποχής που μαρτυρούν τα παραπάνω. Βλέπουμε επίσης φωτογραφίες μέσα σε κέντρο διασκέδασης και ακούμε τον αφηγητή να μας λέει ότι εκεί συχνάζει ένας φοιτητής, ο Τάκης, ξένοι στρατιώτες, καθώς και οι βουλευτές της ανόρθωσης.
00:25:53:00
Το πλάνο μέσα στο κέντρο διασκέδασης όπου βλέπουμε όλους τους παραπάνω να διασκεδάζουν. Βλέπουμε σκίτσα που μαρτυρούν το πώς διασκέδαζαν και τι επεδίωκαν από τη ζωή που έκαναν. Βλέπουμε επίσης το βουλευτή της ανόρθωσης να τραγουδά μαζί με μία κύρια. Ο βουλευτής της αποκαλύπτει τον ερωτά του και αυτή τον αρνείται. Στο ίδιο πλάνο βλέπουμε και το φοιτητή ΤΑΚΗ να σηκώνεται και να φλερτάρει κι αυτός τη γυναίκα.
00:35:05:00
Μέσα στο ίδιο κέντρο βλέπουμε ένα χορευτικό από τρία ζευγάρια και τους θαμώνες. Ακούμε τον αφηγητή να μιλά για το τέλος της νυχτερινής ζωής, αφού το 1912 ήταν η έναρξη των Βαλκανικών πολέμων.
00:37:34:00
Στο πλάνο γκραβούρες ή πίνακες ζωγραφικής με Έλληνες όπου ακούμε τον αφηγητή να μιλά για τη σκληρή εκπαίδευσή τους από τους ξένους.
00:37:49:00
Το πλάνο σε σκηνικό στρατώνα. Βλέπουμε Έλληνες στρατιώτες, καθώς και το φοιτητή ΤΑΚΗ, στρατιώτη πια, να χορεύει και να τραγουδά για το τέλος της ζωής που έκανε και για τη ζωή του ως στρατιώτης. Βλέπουμε να συναντά στον ίδιο στρατώνα το γνωστό του ΜΑΘΙΟ. Χορεύουν και τραγουδούν και συνομιλούν. Στο ίδιο πλάνο εμφανίζονται ακόμα δύο στρατιώτες.
00:47:01:00
Το πλάνο στο ίδιο σκηνικό στρατώνα όπου βλέπουμε το στρατιώτη ΜΠΙΜΠΙΚΟ να βγαίνει από το αντίσκηνο, νοσταλγώντας τη ζωή που έκανε. Συνομιλεί με τον ΤΑΚΗ, τον ΜΑΘΙΟ κι έναν άλλο στρατιώτη. Βλέπουμε τον ίδιο στρατιώτη να χορεύει και να τραγουδά για όσα νιώθει μέσα στο στρατό.
00:51:13:00
Βλέπουμε φωτογραφίες με στρατιώτες και παιδιά σε κατασκηνώσεις εκείνης της εποχής. Ακούμε τον αφηγητή να μιλά για την προετοιμασία όλων των Ελλήνων ενόψει του πολέμου. Βλέπουμε σε σύντομο πλάνο και μία εφημερίδα της εποχής, οπότε ακούμε τον αφηγητή να μιλά μεταξύ άλλων για την επιστροφή του διαδόχου και την επιστράτευση των Ελλήνων.
00:52:16:00
Το πλάνο στο σκηνικό στρατώνα όπου βλέπουμε ομάδα μικρών παιδιών ντυμένα στρατιωτάκια να τραγουδούν κάνοντας επί τόπου βάδην, στο ίδιο πλάνο εμφανίζονται άντρες στρατιώτες, καθώς και μία ομάδα γερόντων στρατιωτών.
00:55:49:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
θέατρο, επιθεώρηση, τραγούδι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. ΔΑΜΠΑΣΗΣ
Χορογράφος:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ
Αφήγηση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΓΛΕΡΗΣ
Σχόλια, επιλογή και προσαρμογή κειμένων:
Θ. ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗΣ
Μουσική διεύθυνση:
ΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
Σκηνικά κοστούμια:
ΛΙΛΗ ΝΑΖΙΡΟΓΛΟΥ
Πρωταγωνιστούν κατά αλφαβητική σειρά:
ΑΝΘΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΓΛΕΡΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΙΔΟΥ
ΘΑΝΟΣ ΚΑΛΗΩΡΑΣ
ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΡΡΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΟΒΟΛΕΑΣ
ΤΣΕΣΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
Έκτακτη συμμετοχή:
Ο ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ ΛΑΜΑΡ
Τραγουδούν οι μαθητές:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΡΑΦΕΜΟΠΟΥΛΟΣ
Γ. ΡΟΥΣΑΝΟΣ
Κ. ΔΑΥΡΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ
Υπό τη διδιασκαλία του Μ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Διεύθυνση φωτισμού:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ
Κάμερες:
Κ. ΑΤΖΙΑΡΑΣ
Κ. ΙΝΤΖΕΣ
Π. ΚΑΜΕΝΙΔΗΣ
Ρύθμιση εικόνας:
Β. ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ
Ρύθμιση ήχου:
ΧΡ. ΒΡΑΤΟΛΗΣ
Ντάμπιγκ:
Ν. ΣΦΕΤΣΑΣ
Μπούμαν:
Μ. ΔΑΛΕΖΙΟΣ
Τελεσινέ:
ΧΡ. ΚΑΤΣΑΜΠΕΚΗ
Κ. ΒΕΝΝΗΣ
Ηκεκτρονικοί τίτλοι:
ΑΝΝΑ ΝΟΝΑ
Μακιγιάζ:
Ρ. ΔΑΡΖΕΝΤΑ
Εκτέλεση σκηνικών:
Π. ΚΟΤΑΡΑΣ
Π. ΙΩΑΝΝΟΥ
Εκτελεστές ζωγράφοι:
Β. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
Γ. ΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μαγνητοσκόπηση:
Κ. ΚΑΤΣΑΜΠΕΚΗΣ
Βίντεο-Μοντάζ:
Σ. ΤΣΙΓΓΟΥΝΗΣ
Π. ΣΟΥΡΗΣ
Περούκες:
ΜΗΤΙΑΣ
Επιμέλεια κουστουμιών:
ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
Φροντιστήριο:
ΜΠΙΚΟΣ
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ:
ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΦΥΛΛΗ ΣΤΟ STUDIO ACTION
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ:
Θ. ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗΣ
ΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
ΛΙΛΗ ΝΑΖΙΡΟΓΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΠΑΣΗΣ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:57:54:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009