Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ
0000007356
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007356
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ, ΟΙ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1995
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στο ντοκιμαντέρ αυτό της σειράς ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ γίνεται αναφορά στη γεωγραφική θέση της ΕΛΛΑΔΑΣ και στη μορφολογία του εδάφους, στον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν τα ΜΕΤΕΩΡΑ, στην ΤΑΦΡΟ του ΙΟΝΙΟΥ, στη δράση των ηφαιστείων που συντέλεσαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του γεωλογικού χώρου, με έμφαση στο ηφαίστειο της ΘΗΡΑΣ. Στη συνέχεια, ο αφηγητής μιλάει για τη χλωρίδα και πανίδα της χώρας πριν από εκατομμύρια χρόνια, καθώς και για τα διάφορα βότανα που χρησιμοποιήθηκαν ως θεραπευτικά μέσα κατά την αρχαιότητα. Φτάνοντας στην εποχή μας, παρατηρεί ότι η ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση είναι πλέον ιδιαίτερα ευαίσθητη.
Ο αφηγητής προλογίζει το θέμα της εκπομπής, μιλώντας μεταξύ άλλων για τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, για τα μνημεία φυσικής ομορφιάς, που είναι μοναδικά στην Ευρώπη και που αποτελούν συστατικά του ελληνικού πολιτισμού. Παρουσιάζονται πανοραμικά πλάνα που εναλλάσσονται και βλέπουμε βουνά, καταρράκτες, ποτάμια, νησιά, αρχαιολογικούς χώρους, πουλιά, δάση κ. λ. π.
00:02:00:00
Τίτλοι έναρξης.
00:02:26:00
Στο πλάνο οι βράχοι των ΜΕΤΕΩΡΩΝ. Παράλληλα, ο αφηγητής αναφέρεται στη δημιουργία των βράχων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στα βόρεια των ΜΕΤΕΩΡΩΝ υπήρχε μια μεγάλη οροσειρά, από όπου ξεκινούσε ένας ποταμός που χυνόταν στη θάλασσα, στη θέση της Θεσσαλικής πεδιάδας. Τα βράχια των Μετεώρων είναι οι υποθαλάσσιες αποθέσεις αυτού του ποταμού.
00:04:11:00
Πλάνο στη θάλασσα. Ο αφηγητής καταθέτει ότι η ελληνική γη πριν από εκατοντάδες χρόνια ήταν σκεπασμένη με θάλασσα. Κάνει αναφορά στις αλλαγές της γεωλογικής μορφής της Ελλάδας (ΑΥΛΑΞ ΠΙΝΔΟΥ, ΙΟΝΙΟΣ ΑΥΛΑΞ). Η αφήγηση συνεχίζεται για το βυθό της θάλασσας. Το πλάνο δείχνει εικόνες μέσα στο βυθό, όπου βλέπουμε μια θαλάσσια χελώνα να κολυμπά. Παράλληλα, βλέπουμε διάφορα όστρακα.
00:05:40:00
Ενώ το πλάνο εναλλάσσεται με θάλασσα, στεριά και χιονισμένες βουνοκορφές ο αφηγητής αναφέρεται στην ΠΕΛΑΓΟΝΙΚΗ οροσειρά που περιλαμβάνει τη βορειότερη Μακεδονία, τον Όλυμπο, την ανατολική Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια. Μιλά για την οροσειρά της ΠΙΝΔΟΥ και την τάφρο του ΙΟΝΙΟΥ, οπότε και δημιουργήθηκε η Δυτική Ελλάδα, καθώς και για την ΑΙΓΗΙΔΑ που κάλυπτε όλη τη σημερινή Ελλάδα, τη δυτική Μικρά Ασία και το Αιγαίο.
00:07:26:00
Το πλάνο κινείται πάνω σε βράχια όπου βλέπουμε και θάλασσα.
00:07:56:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στις γεωλογικές αναστατώσεις και στις μεταμορφώσεις στην ιστορία του ελληνικού γεωλογικού χώρου. Πλάνο με ένα γεωλογικό χάρτη. Η αφήγηση συνεχίζεται για τους σεισμούς και τη δράση των ηφαιστείων στα νησιά και ειδικότερα για το ηφαίστειο της ΘΗΡΑΣ. Παράλληλα, πλάνο με ηφαιστειογενή βουνά, κρατήρες και θάλασσα. Παρεμβάλλονται πανοραμικά πλάνα από τις ηφαιστειογενείς κορυφές και πλαγιές (καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει τεχνητή επέμβαση όπου κόκκινες μάζες παίζουν το ρόλο της λάβας).
00:09:11:00
Το πλάνο κινείται γρήγορα πάνω στη θάλασσα
00:09:26:00
Ο αφηγητής μιλά για την περίοδο που ονομάζεται ΜΕΙΟΚΑΙΝΟ, την αραιή βλάστηση που σκέπαζε την ΑΙΓΗΙΔΑ, τα απολιθώματα που βρέθηκαν στους λιγνίτες της Κύμης στην Εύβοια, τα κωνοφόρα και, κυρίως, τα πεύκα που επικρατούσαν στον ελλαδικό χώρο, το φυτικό κόσμο. Παρεμβάλλονται πλάνα με πυκνή και αραιή βλάστηση, ποτάμια, βουνά, κ. ο. κ.
00:10:57:00
Στο πλάνο ο χάρτης της Ελλάδας και πάνω σε κάθε περιοχή γιγάντια ζώα, όπως ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΕΣ, ΡΙΝΟΚΕΡΟΙ, ΛΕΟΝΤΕΣ, ΥΑΙΝΕΣ, ΠΙΘΗΚΟΙ κ. ο. κ. Παράλληλα, ο αφηγητής καταθέτει ότι έζησαν στον ελλαδικό χώρο πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια. Η αφήγηση συνεχίζεται για τις περιοχές όπου βρέθηκαν τα απολιθωμένα λείψανα αυτών των ζώων και προβάλλονται αντίστοιχα πλάνα με απολιθωμένα οστά, σπηλιές, φωτογραφίες από ανασκαφές κ. ο. κ.
00:13:10:00
Η αφήγηση συνεχίζεται για τις πρώτες προσπάθειες της καλλιτεχνικής απόδοσης της φύσης, που ξεκίνησαν στα παλαιολιθικά χρόνια. Προβάλλονται αντίστοιχα πλάνα με ζωγραφισμένα πήλινα αγγεία και τοιχογραφίες από τη ΘΗΡΑ (ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ).
00:14:16:00
Στο πλάνο ένα δελφίνι να κολυμπά.
00:14:26:00
Πλάνο ενός ερυθρόμορφου αγγείου στο οποίο εικονίζεται Άθλος του ΗΡΑΚΛΗ: η θανάτωση του λιονταριού της ΝΕΜΕΑΣ.
00:14:41:00
Το πλάνο κινείται σε πεδιάδα με λίμνη και βουνά και εναλλάσσεται σύντομα με πλάνα πουλιών που πετούν.
00:15:39:00
Στο πλάνο ένας καταρράκτης. Ο αφηγητής μιλάει για την έμπνευση της φύσης από τα χρόνια της αρχαιότητας, την ποικιλία της ελληνικής πανίδας και τα σπάνια φυτά που χρησιμοποιήθηκαν ως θεραπευτικά μέσα από την ομηρική εποχή έως τον ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ. Παρακολουθούμε αντίστοιχα πλάνα με σπάνια φυτά, πυκνά δάση κ. α. Η αφήγηση συνεχίζεται για τη ζωολογία, τη βοτανική και τη βιολογία, που έγιναν επιστήμες από τις μελέτες του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και την παράθεση μυθολογικών πληροφοριών που αφορούν στη ΧΛΩΡΙΔΑ (ΧΛΩΡΙΣ= θεά της βλάστησης). Παράλληλα με την αφήγηση, βλέπουμε πλάνα με σπάνια πουλιά, φυτά, έντομα πάνω σε λουλούδια, μια χελώνα, ένα σαλιγκάρι και δέντρα.
00:18:16:00
Ο αφηγητής μιλά για τους πρώτους κατοίκους στον ελλαδικό χώρο, την επέκταση των οικισμών με το κάψιμο των δασών και τις καταστροφές των βοσκοτόπων. Παράλληλα, προβάλλεται πανοραμικό πλάνο με πυκνά δάση, πεδιάδες, γιδοπρόβατα σε βοσκή και βοσκούς να τα αρμέγουν.
00:19:27:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στην καταστροφή των δασών κατά την αρχαιότητα λόγω ανάγκης σε ξυλεία και τις συνέπειές της. Πλάνα με κομμένα δέντρα και πυκνά δάση.
00:20:16:00
Στα πλάνα ελαιόδεντρα, αμπέλια, τρεχούμενο νερό σε ρυάκι παπαρούνες κ. α. , οπότε ακούμε τον αφηγητή να μιλά για το λάδι, το κρασί και τα φρούτα.
00:21:01:00
Η αφήγηση συνεχίζεται για την αξία του ξύλου και την αξιοποίησή του κατά την αρχαιότητα, όπως σε οικοδομικές εργασίες, θέρμανση, παραγωγή ξυλοκάρβουνων, πίσσας, ρετσίνας, στην οικοτεχνία, για τις ανάγκες των μεταλλείων και στη ναυπηγική. Παρεμβάλλονται πλάνα από κοπή δέντρων, κατασκευή ξύλινων πλοίων με ταυτόχρονη αναλυτική περιγραφή, παραγωγή κάρβουνου στα καρβουνοκάμινα. Ακόμα, παρουσιάζονται πλάνα με εγκαταλελειμμένα καμίνια, γαλαρίες μεταλλείων όπου έχουν ξύλινες υποστυλώσεις και διάφορα κεραμικά αγγεία. Εκτενής αναφορά στα μεταλλεία ΛΑΥΡΙΟΥ.
00:24:57:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στην ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση στον ελλαδικό χώρο κατά το παρελθόν, χαρακτηρίζοντάς την ως ιστορική προσαρμογή του ανθρώπου και της φύσης. Όμως, σήμερα η αρμονία και η ποικιλία της φύσης υποβαθμίζονται από ανεξέλεγκτες επεμβάσεις. Παρεμβάλλονται πλάνα με ψαράδες σε βάρκα να μαζεύουν δίχτυα και άλλον να χτυπά ένα χταπόδι στα βράχια. Κατόπιν, το πλάνο γίνεται πανοραμικό και βλέπουμε πλάνα με σπίτια κοντά στη θάλασσα, θάλασσα και στεριά.
00:26:40:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
Σενάριο:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
Μουσικός επιμελητής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
RODIN BACHER
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΙΝΙΩΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Αφήγηση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΣ
Συνεργάτης Σκηνοθέτης:
ΒΥΡΩΝ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σύμβουλος Παραγωγής:
ΜΑΙΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ
Φωτογραφία:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
Οργάνωση Παραγωγής:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΠΙΡΗΣ
Τίτλοι-Εφφέ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΣΙΝΙΩΤΗΣ
Βοηθοί Παραγωγής:
ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΚΗΣ ΣΙΝΙΩΡΗΣ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΖΗ
Οικονομικοί Σύμβουλοι:
ΚΩΣΤΗΣ ΜΗΤΣΟΥ
ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΛΑ
Post Production:
DELTA FILMS
Τεχνική Υποστήριξη:
TREKKING HELLAS
Telecine:
CINEMAGIC L. C
Υλικό Αρχείου:
DELTA FILMS
Τεχνικός Εξοπλισμός:
ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ
Ευχαριστίες:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
WWF ΕΛΛΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
TREKKING HELLAS
Εκτέλεση Παραγωγής:
ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:28:22:17
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
21/09/2009