Μέρος:1
0000007268
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007268
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΚΥΠΡΟΣ, ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Μέρος:1
Χρονολογία Παραγωγής
1994
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Περιγραφή Περιεχομένου
Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει ως κύριο θέμα του την ΚΥΠΡΟ. Γίνεται λόγος για την ΚΥΡΗΝΕΙΑ, τη ΛΑΠΗΘΟ, το ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ, τη ΣΑΛΑΜΙΝΑ, την ΚΑΡΠΑΣΙΑ. Ο αφηγητής αναφέρεται στην ιστορία και τον πολιτισμό αυτών των περιοχών, μιλώντας για διάφορα μνημεία ιστορικής αξίας. Ειδική αναφορά κάνει στο γοτθικό μνημείο της Ανατολικής Μεσογείου, ΜΠΕΛΑ ΠΑΗΣ, και στο κάστρο του ΑΓΙΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ. Μιλά για το κάστρο της ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ, την εκκλησία του Αρχαγγέλου και για τις τρεις εκκλησίες της ΛΑΠΗΘΟΥ.
Τίτλοι αρχής. Παρακολουθούμε διάφορα πλάνα καθώς ο αφηγητής κάνει λόγο για το βόρειο τμήμα της ΚΥΠΡΟΥ και για την ΚΥΡΗΝΕΙΑ. Την αποκαλεί «ο δρόμος προς τη Δύση».
00:01:25:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στην ΚΥΡΗΝΕΙΑ. Κάνει λόγο για το κάστρο της που χτίστηκε τον 12ο και 16ο αιώνα. Πλάνα από το κάστρο με πυροβολεία και βυζαντινά εκκλησάκια.
00:02:07:00
Πλάνα από ένα πλοίο. Ο αφηγητής αναφέρει πως το συγκεκριμένο πλοίο ήταν φτιαγμένο από ξύλο πεύκου, το 300 π. Χ. Αναφέρει την ιστορία του και πως το 1969 το Πανεπιστήμιο της ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ ανέλαβε την ανέλκυσή του από το βυθό. Πλάνα με διάφορους αμφορείς.
00:03:34:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στην εκκλησία του ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, η οποία αποκαλείται «ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΟΝΩΝ». Τονίζει πως τα μέρη του ναού έχουν χάσει τη λειτουργική τους σημασία. Η κατάταξη των εικόνων έχει γίνει με θεματικά κριτήρια. Πλάνα από το εξωτερικό και εσωτερικό της εκκλησίας.
00:05:43:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για τους δρόμους της ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ που άνθιζαν από ζωντάνια, ενώ τώρα είναι άψυχοι – γεμάτοι επιγραφές και άδεια καταστήματα. Πλάνα από τους δρόμους της ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ.
00:06:19:00
Πλάνα από το λιμάνι της ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ. Παράλληλα, ακούγεται μουσική. Ο αφηγητής λέει: «αργά το απόγευμα, η γλύκα του φωτός της κυπριακής πέτρας και της θάλασσας στο λιμάνι της ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ μετατρέπεται σε συγκίνηση».
00:06:52:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για το ΜΠΕΛΑ ΠΑΗΣ. Πρόκειται για ένα γοτθικό μνημείο της ανατολικής Μεσογείου. Το όνομά του ήταν «ΛΕΥΚΟ ΑΒΑΕΙΟ» προς τιμήν των λευκοντυμένων μοναχών του 12ου αιώνα. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΣΠΡΟΦΟΡΟΥΣΑ έγινε μετά το 16ο αιώνα η εκκλησία του. Οι Άγγλοι είχαν πρόθεση να λειτουργήσουν το οικοδόμημα ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο ναός χαρακτηρίζεται από στοιχεία του καθολικισμού και της ορθοδοξίας. Πλάνα από το ΜΠΕΛΑ ΠΑΗΣ και από τον ιερό ναό.
00:09:30:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για το κάστρο του ΑΓΙΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ και εξηγεί από πού πήρε το όνομά του. Η ζωή στον ΑΓΙΟ ΙΛΑΡΙΩΝΑ σταμάτησε με την άφιξη των ΒΕΝΕΤΩΝ. Το τείχος του είναι βυζαντινό. Πλάνα από το κάστρο.
00:10:59:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στην ακτή του ΚΑΡΑΒΑ, λέγοντας πως εδώ το 1974 έγινε η εισβολή των Τούρκων στο νησί. Πλάνα από την ακτή του ΚΑΡΑΒΑ και το ογκώδες μνημείο που στήθηκε από τους Τούρκους με χαραγμένες μορφές, οπλισμένους πολεμιστές και περιστέρια.
00:12:26:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για το υπαίθριο μουσείο που βρίσκεται κοντά στην ακτή ΚΑΡΑΒΑ. Πλάνα με άρματα μάχης των Ελληνοκύπριων, που εκτίθενται στους επισκέπτες ως λάφυρα μάχης.
00:12:53:00
Ο αφηγητής αναφέρεται στη ΛΑΠΗΘΟ. Η ΛΑΠΗΘΟΣ ήταν ως το 1974 η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη. Κάνει λόγο για τις τρεις εκκλησίες της: την ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ, τον ΑΓΙΟ ΕΥΛΑΛΙΟ και τον ΑΓΙΟ ΕΥΛΑΜΠΙΟ. Διάφορα πλάνα από τη ΛΑΠΗΘΟ και τις τρεις εκκλησίες. Αναφέρεται, επίσης, στην ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, που επρόκειτο να την αξιοποιήσουν τουριστικά. Πλάνα από την εκκλησία και το 1ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ της ΚΥΠΡΟΥ.
00:15:13:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για την ΚΑΡΠΑΣΙΑ. Πλάνα από την εκκλησία της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ με πιστούς να τελούν μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών. Πλάνα από το νεκροταφείο με κατεστραμμένους τάφους και μνημεία.
00:17:55:00
Πλάνα από το ναό της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ με πιστούς να προσφέρουν ρόδια, αμύγδαλα, σουσάμι, σταφίδες και άρτο μετά το τέλος του μνημόσυνου.
00:19:48:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για το ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ, τον ΑΓΙΟ ΣΥΝΕΣΙΟ και το ΤΖΑΜΙ. Διάφορα πλάνα.
00:21:09:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για το ΑΚΡΟ, το έσχατο σημείο στο δάχτυλο της ΚΥΠΡΟΥ. Παρακολουθούμε διάφορα πλάνα, ενώ ακούγεται και μουσική. Αναφέρεται στη ΜΟΝΗ του ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ. Πλάνα από το εσωτερικό της εκκλησίας.
00:23:18:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για τη ΣΑΛΑΜΙΝΑ, την πρώτη πόλη της ΚΥΠΡΟΥ για 1700 χρόνια. Ιδρύθηκε από τους ΑΧΑΙΟΥΣ το 1075 π. Χ. Το 1959 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το θέατρό της, ένα από τα μεγαλύτερα της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Γίνονται οργανωμένες παραστάσεις από τον ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Παρακολουθούμε πλάνα από το θέατρο. Ο αφηγητής χαρακτηρίζει τη ΣΑΛΑΜΙΝΑ: αρχαϊκή νεκρόπολη. Διάφορα πλάνα με αγάλματα και τάφους βασιλέων. Ακούγεται και η φωνή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ.
00:25:27:00
Ο αφηγητής κάνει λόγο για τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΑΡΝΑΒΑ. Τρεις μοναχοί έφτιαξαν τις τοιχογραφίες του ναού. Σήμερα, η εκκλησία λειτουργεί ως μουσείο εικόνων. Πλάνα από το εξωτερικό και εσωτερικό του ναού.
00:26:47:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
Θεματικοί Όροι
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΝΗΣ
Συντελεστές
Σκηνοθέτης:
ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΝΗΣ
Σεναριογράφος – κείμενα:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΜΠΡΙΑ
Μουσικοί:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΛΑΠΑΚΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
Αφήγηση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ
Βοηθός παραγωγής:
ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Βοηθός οπερατέρ:
ΗΛΙΑΣ ΑΔΑΜΗΣ
Επιμέλεια παραγωγής:
ΜΙΚΑΕΛΑ ΜΟΥΣΓΟΠΟΥΛΟΥ
Πρωτότυπη μουσική:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
Ηχογράφηση μουσικής:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτογραφία:
ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ακούγεται η φωνή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ από το αρχείο της LYRA.
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:26:59:21
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009