Κωδικός Τεκμηρίου
0000007267
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ
ΜΑΙΝΑΛΟΝ
Χρονολογία Παραγωγής
2000
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
29/06/2001
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
Περίληψη
Περιήγηση στο όρος Μαίναλον και παρουσίαση των χωριών που βρίσκονται κτισμένα στις πλαγιές του.
Περιγραφή Περιεχομένου
Οδοιπορικό της σειράς “ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ” στο όρος Μαίναλον ή Πατερίτσα και στα ορεινά χωριά που το κοσμούν. Παρουσιάζονται το Λεβίδι, ο Ορχομενός-σημαντική πόλη των Μυκηναϊκών χρόνων-η αξεπέραστης ομορφιάς Βυτίνα, το χωριό Μαγούλιανα, το Βαλτεσινίκο σε υψόμετρο 1050 μέτρα, τα χωριά Λαγκάδια και Τρόπαια, το τεχνητό φράγμα του Λάδωνα, η Αλωνίσταινα και το Λιμποβίσι-χωριά που συνδέονται με τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Λόγος γίνεται ακόμα για τον ποταμό Λούσιο και το φαράγγι, με τα κτισμένα στις πλαγιές των βράχων μοναστήρια-με ιδιαίτερη αναφορά στη μονή της Παναγίας της Εμιαλούς, τη μονή Προδρόμου, την μονή Φιλοσόφου, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Γόρτυνας. Τέλος, παρουσιάζεται η πόλη της Δημητσάνας-η βιβλιοθήκη, το λαϊκό μουσείο και το μουσείο υδροκίνησης-και ο παραδοσιακός οικισμός της Στεμνίτσας-με τους ναούς, το κέντρο αργυροχρυσοχοΐας, το λαογραφικό μουσείο. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της Καρύταινας.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:05:00
Πλάνα με τοπία με δάση, βουνά, καταρράκτες, πουλιά, αγριολούλουδα, μοναστήρια, χωριά.
00:00:31:00
Ενώ βλέπουμε αρχαιολογικές ανασκαφές, μεσαιωνικά κάστρα, βυζαντινά μοναστήρια, παραδοσιακούς οικισμούς, ασφαλτοστρωμένους δρόμους μέσα από το δάσος, πρόβατα να βόσκουν, ποτάμια, ο αφηγητής μιλάει για τους αρχαίους χρόνους, την Αρκαδία και το όρος ΜΑΙΝΑΛΟΝ ή ΠΑΤΕΡΙΤΣΑ.
00:02:59:00
Η αφήγηση συνεχίζεται. Στο πλάνο ένας χάρτης που σχηματίζει τα όρια του όρους ΜΑΙΝΑΛΟΝ που ξεκινούν από τον περιφερειακό δρόμο ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ-ΛΕΒΙΔΙΟΥ-ΒΥΤΙΝΑΣ-ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ-ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ-ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ.
00:03:43:00
Ακούγοντας τον αφηγητή, πλάνο στο βουνό και στο δρόμο ανατολικά του ΜΑΙΝΑΛΟΥ, όπου σε υψόμετρο 860 μέτρων συναντάμε το ΛΕΒΙΔΙ, μια από τις ορεινές κωμοπόλεις, χτισμένη στο λόφο ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ. Πλάνα στο ΛΕΒΙΔΙ από μακριά.
00:04:09:00
Πλάνο στην κεντρική πλατεία του ΛΕΒΙΔΙΟΥ, κινείται σύντομα σε κεντρικό δρόμο του χωριού για να καταλήξει στο μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε αίθουσα του δημαρχείου. Ακούμε τον αφηγητή να μιλά για τον πολιτικό ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ο οποίος γεννήθηκε στο ΛΕΒΙΔΙ, βλέπουμε φωτογραφίες του, διάφορα χειρόγραφα, κειμήλια και άλλα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται μέσα στο μουσείο.
00:05:55:00
Το πλάνο κινείται εξωτερικά για να φτάσει στο άγαλμα του αγωνιστή και πολιτικού του 1821 ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑ. Ο αφηγητής αναφέρει ότι σκοτώθηκε σε μάχη που δόθηκε στο ΛΕΒΙΔΙ κατά των Τούρκων στις 14 Απριλίου του 1821. Πλάνο στο γραφικό εξωκκλήσι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Ακούγεται ο αφηγητής να μιλά για την αρχαιότητα όπου εκεί ήταν χτισμένος ο ναός της ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ.
00:06:36:00
Το πλάνο κινείται για να φτάσει σε πινακίδα που μας κατατοπίζει για τον ιερό ναό της ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ. Ο αφηγητής μιλά για το χωριό ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Παρουσιάζονται ερείπια και τμήματα που σώζονται από την αρχαία ΑΚΡΟΠΟΛΗ και αγορά του αρχαίου ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ, όπου ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις από τα μυκηναϊκά χρόνια. Ο αφηγητής δίνει στοιχεία από την αρχαιότητα.
00:07:41:00
Το πλάνο κινείται στο δάσος, φτάνει σε μια πεδιάδα όπου βλέπουμε μαργαρίτες, παπαρούνες και άλλα αγριολούλουδα για να καταλήξει στη ΒΥΤΙΝΑ, την οποία βλέπουμε από απόσταση και πανοραμικά. Παράλληλα, ακούγεται ο αφηγητής να εξηγεί ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων και να κάνει ιστορική αναδρομή πριν από το 1821, όπου η ΒΥΤΙΝΑ ήταν κέντρο παιδείας με κρυφό σχολειό και αργότερα με ελληνική σχολή που λειτουργούσε μέσα στο χωριό. Το πλάνο έχει μεταφερθεί μέσα στο χωριό για να καταλήξει στη Βιβλιοθήκη που λειτουργεί από το 1808, ύστερα από την αρχική δωρεά του ΑΝΘΙΜΟΥ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες από τη Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
00:09:53:00
Το πλάνο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της ΒΥΤΙΝΑΣ παρουσιάζοντας διάφορα κτήρια. Ο αφηγητής μιλά για τον αγώνα και τα επιτεύγματα τον κατοίκων της Βυτίνας το 1821, την τουριστική κίνηση της ΒΥΤΙΝΑΣ. Το πλάνο κινείται σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέσα στο δάσος.
00:10:42:00
Στο πλάνο μας από μακριά και πανοραμικά το χωριό ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ το οποίο βρίσκεται κοντά στη ΒΥΤΙΝΑ. Ενώ ακούμε τον αφηγητή το πλάνο βρίσκεται και μας δείχνει εικόνες μέσα στο χωριό, για να καταλήξει στην εκκλησία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, του 19ου αιώνα. Έχουμε πλάνα μέσα από την εκκλησία όπου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του Ηπειρώτη μάστορα ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Παρουσιάζονται λεπτομέρειες του έργου. Το πλάνο καθώς κινείται δείχνει εξωτερικά πανοραμικά την εκκλησιά, απομακρύνεται κι ενώ είναι σε κίνηση παρουσιάζονται εικόνες πυκνού δάσους, βουνών, λιβαδιού με ανθισμένα αγριολούλουδα.
00:12:58:00
Στο πανοραμικό πλάνο το χωριό ΒΑΛΤΕΤΣΙΝΙΚΟ και ακούγεται ο αφηγητής να λέει μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης σύντομο πλάνο σε πηγή μέσα στο χωριό.
00:13:33:00
Το πλάνο κινείται μέσα στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που διασχίζει το δάσος για να καταλήξει σε έναν ηλικιωμένο άντρα που φτιάχνει ξυλόγλυπτα αντικείμενα. Δηλώνει την ταυτότητά του, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, είναι 70 ετών και είναι κάτοικος του χωριού ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.
00:14:14:00
Στο πλάνο μας πανοραμικά το χωριό ΛΑΓΚΑΔΙΑ. Παράλληλα ο αφηγητής δίνει στοιχεία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Ενώ η αφήγηση συνεχίζεται το πλάνο βρίσκεται μέσα στο χωριό παρουσιάζοντας αρχοντόσπιτα, για να καταλήξει σε μαστόρους-χτίστες σε ώρα εργασίας. Ο αφηγητής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους Αρκάδες πρωτομάστορες, ΑΝΤΩΝΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟ που έχτισε το τζαμί του ΑΓΑ ΠΑΣΑ στο ΝΑΥΠΛΙΟ και ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟ που έχτισε τη γέφυρα ΒΑΛΑΒΑΝΙ κοντά στο χωριό ΒΛΑΧΟΡΑΠΤΗΣ. Ο αφηγητής μιλάει για τη μεγάλη φήμη, εφάμιλλη με εκείνη των αγωνιστών του 1821, των κτιστάδων εκείνης της εποχής. Παράλληλα, βλέπουμε οίκημα που κτίστηκε το 1808 και την προτομή του ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ.
00:15:26:00
Στο πλάνο μας πανοραμική άποψη του χωριού ΤΡΟΠΑΙΑ. Ο αφηγητής δίνει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία είναι κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για ένα θέρετρο που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες.
00:15:53:00
Το πλάνο απομακρύνεται, μας δείχνει βουνά για να καταλήξει στο τεχνητό φράγμα της λίμνης του ποταμού ΛΑΔΩΝΑ. Ο αφηγητής δίνει στοιχεία από την αρχαιότητα, το πλάνο πανοραμικά δείχνει εικόνες από τη λίμνη και το φράγμα.
00:16:53:00
Ενώ ακούμε τον αφηγητή το πλάνο μας δείχνει από μακριά το χωριό ΑΛΩΝΙΣΤΑΝΑ ή ΛΙΝΙΣΤΕΝΑ κατά τα χρόνια της φραγκοκρατίας. Το πλάνο κινείται μέσα στο χωριό, μια γυναίκα να μπαίνει σε εκκλησία, ο αφηγητής μιλά για την οικογένεια του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Βλέπουμε προτομή της μητέρας του, η οποία καταγόταν από την ΑΛΩΝΙΣΤΑΙΝΑ. Το πλάνο έχει μεταφερθεί στο ΛΙΜΠΟΒΙΤΣΙ, απ’ όπου καταγόταν ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ. Βλέπουμε το ανακαινισμένο σπίτι όπου γεννήθηκε ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, την προτομή του και το εσωτερικό του σπιτιού με αντικείμενα ιστορικής αξίας.
00:19:06:00
Το πλάνο μέσα σε ένα δάσος με έλατα. Ο αφηγητής δίνει στοιχεία από την αρχαιότητα.
00:20:01:00
Το πλάνο κινείται μέσα στο δάσος από έλατα για να καταλήξει στο χωριό ΕΛΑΤΗ όπου το βλέπουμε από μακριά, ακούγοντας παράλληλα τον αφηγητή να δίνει στοιχεία. Ενώ το πλάνο είναι σε κίνηση προβάλλεται το ερημωμένο από τις κατολισθήσεις χωριό ΠΥΡΓΑΚΙ, όπου διασώζονται μόνο το παλιό σχολείο και η εκκλησία.
00:20:45:00
Το πλάνο κινείται στο δρόμο προς ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΙ, οπότε ακούγεται ο αφηγητής να μιλάει για το χωριό ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ που θεωρείται ένα από τα πρώτα λημέρια τον Κολοκοτρωναίων. Ενώ ο αφηγητής εξακολουθεί να μιλάει, φαίνεται το ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΙ από μακριά. Σύμφωνα με τον αφηγητή το ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΙ βρίσκεται μέσα σε δάσος με έλατα σε υψόμετρο 1150 μέτρων όπου εκεί λειτουργεί πρότυπο πριονιστήριο.
00:21:13:00
Ενώ ακούγεται ο αφηγητής το πλάνο δείχνει τη χαράδρα του ΛΟΥΣΙΟΥ, που βρίσκεται νότια της ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ και δυτικά της ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ. Εκεί βρίσκονται κτισμένα διάφορα μοναστήρια, όπως του ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ και του ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ. Στο πλάνο τα μοναστήρια. Πανοραμική άποψη των κτισμάτων και των βουνών που σχίζει στα δύο ο ποταμός ΛΟΥΣΙΟΣ. Καθώς ο αφηγητής δίνει στοιχεία για τον ποταμό, το πλάνο κινείται στο ποτάμι. Η αφήγηση συνεχίζεται για τα ασκητήρια, που αποτέλεσαν τον πυρήνα δημιουργίας των μοναστηριών, οπότε και βλέπουμε στο πλάνο μας μοναστήρια κτισμένα πάνω και μέσα στις πλαγιές των βράχων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μονή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΕΜΙΑΛΟΥΣ, που ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αρχές του 17ου αιώνα κάτω από την κοιλότητα των βράχων, όπου εκεί προϋπήρχαν ο ναός της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ και κελιά. Στο πλάνο εικόνες από τη μονή, παράλληλα ακούμε τον αφηγητή να λέει ότι ο ναός της μονής είναι αφιερωμένος στη γέννηση της ΘΕΟΤΟΚΟΥ και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Η μονή είναι μονόκλιτη βασιλική σφηνωμένη μέσα στο βράχο με τοιχογραφίες του 1608, έργο του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΟΣΧΟΥ, αγιογράφων από το ΝΑΥΠΛΙΟ που ακολουθούν την τεχνοτροπία της Κρητικής σχολής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1632, καθώς και οι εικόνες που είναι εκεί.Το πλάνο κινείται έξω από τη μονή για να καταλήξει, σύμφωνα με τον αφηγητή, στο λινό, πατητήρι του μοναστηριού, πέτρινο κτίσμα και τόπος ηρωικής θυσίας των Κολοκοτρωναίων το 1806.
00:24:37:00
Το πλάνο μας δείχνει βραχώδη πλαγιά μέχρι που φτάνει στη μονή ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, οπότε ακούγεται ο αφηγητής. Η μονή, σχεδόν μετέωρη πάνω σε βράχο, κρέμεται στη χαράδρα του ΛΟΥΣΙΟΥ. Η μονή στα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρξε κέντρο ανεφοδιασμού και νοσοκομείο. Όσο συνεχίζεται η αφήγηση το πλάνο κινείται στους χώρους της μονής, Ένας γέροντας μοναχός ανοίγει και μπαίνει από την πόρτα της κεντρικής εισόδου, όπου υπάρχουν τα σημάδια από την τουρκική επίθεση του 1779.Στο πλάνο μια γυναίκα να ανεβαίνει τη σκάλα που οδηγεί στην εσωτερική αυλή, εκεί όπου δεσπόζει ο βράχος και υπάρχει το μονόχωρο καθολικό της μονής, αφιερωμένο στον ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ τον ΠΡΟΔΡΟΜΟ. Η αφήγηση συνεχίζεται και το πλάνο δείχνει τις καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες και τη μονή εξωτερικά.
00:26:45:00
Το πλάνο εξωτερικό κινείται και παράλληλα ακούγεται τον αφηγητή να μας μιλά για την παλαιά μονή ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ από την οποία σώζεται μόνο το καθολικό, προβάλλονται αντίστοιχα πλάνα. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό και μετά εξελίχθηκε σε σημαντική σχολή που μεταφέρθηκε το 1764 στη ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ. Η παλαιά μονή ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ θεωρείται το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο κι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Το όνομα της μονής προέρχεται από τον Δημητσανίτη ιδρυτή της ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΜΠΑΡΔΟΠΟΥΛΟ, τον επονομαζόμενο φιλόσοφο, διανοούμενο και πρόσωπο της αυλής του αυτοκράτορα ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ. Στο πλάνο μας πανοραμικά η νέα μονή ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ. Ο αφηγητής, βλέποντας αντίστοιχα πλάνα, λέει ότι είναι τετρακιόνιος ναός με τρούλο που κτίστηκε το 1661. Στο εσωτερικό του ναού αξίζει η διάταξη της σταυρικής κάτοψης που είναι απόλυτα συμμετρική, οι τοιχογραφίες και το ξύλινο τέμπλο με την εξαιρετική διακόσμηση.
00:28:44:00
Το πλάνο βρίσκεται στο πέτρινο γεφύρι του ΚΟΚΟΡΗ, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, όπου βλέπουμε τα νερά του ΛΟΥΣΙΟΥ να περνούν από κάτω. Παράλληλα με την κίνηση του πλάνου όπου βλέπουμε τις αντίστοιχες εικόνες, ακούγεται ο αφηγητής να μας μιλά για το εκκλησάκι του ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑ και τα ερείπια της αρχαίας ΓΟΡΤΥΝΑΣ. Πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο.
00:30:35:00
Στο πλάνο το φαράγγι του ΛΟΥΣΙΟΥ και τα νερά του ποταμού. Ακούγεται ο αφηγητής, νέοι κάνουν ράφτινγκ και καγιάκ.
00:33:50:00
Στο πλάνο πανοραμικά η ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ. Αρχίζει η αφήγηση με ιστορικά στοιχεία. Παράλληλα, το πλάνο κινείται πάνω και μέσα στα σοκάκια της ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ. Ακόμα, πλάνα στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης, που υπάρχουν 20. 000 τόμοι βιβλίων, καθώς και σε μια από τις αίθουσες όπου φυλάσσεται μέσα σε ορειχάλκινη λάρνακα το λείψανο του ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Στο ελληνικό λαϊκό μουσείο βλέπουμε τα υφαντά, τους αργαλειούς, τα έργα μεταλλουργίας και πολλά άλλα δείγματα λαϊκής τέχνης.
00:36:51:00
Το πλάνο βρίσκεται στο υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης που βρίσκεται στο κεφαλάρι του ΑΪ-ΓΙΑΝΝΗ. Ο αφηγητής λέει ότι ιδρύθηκε από το πολιτιστικό – τεχνολογικό ίδρυμα της ΕΤΒΑ το 1997. Στο υδρολογικό μουσείο, αντίστοιχα πλάνα, υπάρχουν ένας αλευρόμυλος, μια νεροτριβή, ένα βυρσοδεψείο κι ένας μπαρουτόμυλος, όπου αποκαταστάθηκαν και λειτουργούν με παραδοσιακούς μηχανισμούς.
00:39:00:00
Στο πλάνο πανοραμικά η ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ. Παράλληλα ο αφηγητής λέει ότι βρίσκεται σε υψόμετρο1080 μέτρων και είναι ένα από τα ωραιότερα παραθεριστικά κέντρα της Πελοποννήσου. Η αφήγηση συνεχίζεται και το πλάνο κινείται μέσα στον οικισμό. Ο αφηγητής κάνει αναφορά στις περίφημες στεμνιτσιώτικες καμπάνες. Ένας ηλικιωμένος χτυπά την καμπάνα. Ακόμα μας μιλά για τις 18 εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερες είναι οι ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ (πλάνα στις τοιχογραφίες της), η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ, καθολικό του ομώνυμου μοναστηριού του 15ου αιώνα, το οποίο αποτέλεσε τον Μάιο και Ιούνιο του 1821 έδρα της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας, όταν η ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ έγινε για λίγες μέρες πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Άλλες σημαντικότερες εκκλησίες είναι η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΜΠΑΦΕΡΩ του 12ου αιώνα και ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.Ο αφηγητής μάς μιλά για την παράδοση της ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ στη χρυσοχοΐα και στην αργυροτεχνία, όπου λειτουργεί και αντίστοιχη σχολή. Πλάνα με νέους που φτιάχνουν κοσμήματα.
00:43:07:00
Ο αφηγητής μάς μιλά για το λαογραφικό μουσείο της ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ, που στεγάζεται στο αρχοντικό ΧΑΤΖΗ και ιδρύθηκε από τον ΓΙΑΝΝΗ και την ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ. Παράλληλα με την αφήγηση το πλάνο κινείται μέσα στο λαογραφικό μουσείο, όπου στον ισόγειο χώρο βλέπουμε να αναπαρασταίνονται τα εργαστήρια των παραδοσιακών τεχνιτών όπως του χρυσικού, του κηροπλάστη, του καμπανά, του γανωματή και του μπαλωματή. Στο μεσοπάτωμα βλέπουμε τη διαμόρφωση του εσωτερικού του στεμνιτσιώτικου σπιτιού με τη σάλα, το χειμωνιάτικο, την κάμαρη και τον αργαλειό.
00:44:13:00
Το πλάνο κινείται πανοραμικά σε λόφο, βλέπουμε από μακριά την ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ, Ακούγεται ο αφηγητής. Ο φακός εστιάζει στο κάστρο και κατόπιν προβάλλονται εικόνες μέσα στο χωριό. Ο αφηγητής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του κάστρου, όπου το 1320 εξαγοράστηκε από τον ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ και την ίδια περίοδο στο εσωτερικό του κάστρου χτίστηκαν εκκλησίες και μοναστήρια.Πλάνο στο φράγκικο γεφύρι με τις καμάρες, το βάθρο και το μικρό εκκλησάκι.
00:45:53:00
Τίτλοι τέλους
Θεματική Κατηγορία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
Μαίναλο, Λούσιος, ποτάμι, βουνό, μνημεία, αρχαιολογικός χώρος, ναός, μοναστήρι, αρχιτεκτονική, παραδοσιακός οικισμός, μουσείο
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΒΥΤΙΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΑΛΩΝΙΣΤΑΙΝΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΛΕΒΙΔΙ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΜΑΧΗ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΗ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΠΟΚΑΚΗ
Μουσικός επιμελητής:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΟΥΡΗΣ
Μοντέρ:
ΜΑΓΔΑ ΔΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΕΝΤΟΣ
Ηχολήπτης:
ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΑΤΑΝΑΚΗΣ
Ηχοληψία-σπικάζ:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αφήγηση:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δημοσιογραφική Επιμέλεια:
ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδικός Συνεργάτης:
ΠΑΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ
Computer Graphics:
ΟΜΗΡΟΣ ΑΚΙΑΝΙΔΗΣ
Επιμέλεια Τίτλων:
ΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΝΕΤ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΛΑΜΠΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Οδηγός:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΣΑΡΑΠΗΣ
Ευχαριστίες:
5η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΤΒΑ,
ΣΧΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ
ΔΗΜΟ ΛΕΒΙΔΙΟΥ
ΔΗΜΟ ΦΑΛΑΝΘΟΥ
ALPIN CLUB
ΘΗΡΕΣΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
Παραγωγή
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
& ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
© 2000-2001
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:46:49:19
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
13/11/2009