20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέρος:1
0000007162
Σειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στα 20 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο μέρος διατρέχει χρονολογικά την πρώτη δεκαετία (1960-1970).
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007162
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, Η
20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέρος:1
Χρονολογία Παραγωγής
1979
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
26/11/1979
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στα 20 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο μέρος διατρέχει χρονολογικά την πρώτη δεκαετία (1960-1970).
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή κάνει ιστορική αναδρομή στη λειτουργία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από την Α Εβδομάδα κινηματογράφου (1960) έως και το 11ο Φεστιβάλ (1970). Αναφέρονται αναλυτικά οι συμμετοχές κάθε έτους και οι βραβεύσεις ενώ παράλληλα προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες και φωτογραφικό υλικό. Επισημαίνονται σημαντικά γεγονότα σε σχέση με τη λειτουργία του θεσμού και την ελληνική κινηματογραφία, που σημειώθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα, όπως η εμφάνιση νέων σκηνοθετών, η στροφή προς τις ταινίες μικρού μήκους, η αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της διοργάνωσης, η νέα προβληματική των ταινιών – σε αντίθεση με τη θεματολογία του εμπορικού κινηματογράφου-που ενέτεινε η επιβολή της δικτατορίας το 1967 κ. α. Για το καθεστώς λειτουργίας του Φεστιβάλ, τη φυσιογνωμία του, την εξέλιξή του αλλά και την πολεμική που δέχτηκε μιλούν οι κριτικοί κινηματογράφου ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ και ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ και οι σκηνοθέτες ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ.
Τίτλοι αρχής.
00:02:12:00
Φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με τον κινηματογράφο. Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ αναφέρεται στο ξεκίνημα του κινηματογράφου, στην ένταξή του στον ελληνικό χώρο και στην εξέλιξή του από χρόνο σε χρόνο. Επίσης, αναφέρεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και στη σπουδαιότητα του θεσμού.
00:04:01:00
Πλάνα από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ εξηγεί πώς «γεννήθηκε» ο θεσμός. Η πρώτη «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» – όπως βαφτίστηκε η εκδήλωση – πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ στην πλατεία Αριστοτέλους. Από τις επτά ταινίες που προβλήθηκαν προκρίθηκαν τέσσερεις, οι οποίες και βραβεύθηκαν. Αναφορά στην ταινία μικρού μήκους του ΤΑΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ».
00:05:28:00
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ μιλάει για τους οικονομικούς παράγοντες του νέου θεσμού και ερμηνεύει το γεγονός της εμπορευματοποίησης του θεσμού. Στη συνέχεια, εκφέρει την προσωπική του γνώμη για το σωστό τρόπο λειτουργίας του Φεστιβάλ. Παρεμβάλλονται εξωτερικά πλάνα από το χώρο που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ.
00:09:42:00
Αναφορά του ΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑΛΑ στις βραβεύσεις του 1960 και φωτογραφίες από τις βραβευθείσες ταινίες. Πλάνα από ταινία. Αναφορά του αφηγητή στο φεστιβάλ του 1961 και στις ταινίες που έλαβαν μέρος. Πλάνα από τις ταινίες.
00:13:14:00
Αναφορά του αφηγητή στο φεστιβάλ του 1962 και πλάνα από ταινίες της εποχής. Ο αφηγητής μιλάει για το φεστιβάλ του 1963 και αναφέρεται στις ταινίες μικρού μήκους. Πλάνα από τις ταινίες.
00:17:24:00
Αναφορά του ΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑΛΑ στις αλλαγές που υπέστη το φεστιβάλ το 1964 και σε κάποια περιστατικά που το επισκίασαν. Παρεμβάλλονται πλάνα από τις ταινίες. Περιγράφεται η πορεία του κινηματογραφικού θεσμού μέσα στο χρόνο.
00:20:14:00
Αναφορά του αφηγητή στο Φεστιβάλ του 1965 και στη «χρυσή χρονιά» του Φεστιβάλ το 1966. Παρουσιάζει αναλυτικά τις ταινίες που έλαβαν μέρος και τα βραβεία που απέσπασαν. Πλάνα από τις ταινίες του 1966.
00:22:26:00
Αναφορά του αφηγητή στο φεστιβάλ του 1967. Η Δικτατορία, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες ταινίες στο Φεστιβάλ, καθιερώνει Βραβείο παραγωγής. Αναφορά, επίσης, στο φεστιβάλ του 1968. Παρουσιάζει αναλυτικά τις ταινίες που έλαβαν μέρος και τα βραβεία που απέσπασαν. Πλάνα από τις ταινίες της εποχής.
00:24:58:00
Αναφορά του αφηγητή στο φεστιβάλ του 1969 και στη λογοκρισία που υφίστανται οι ταινίες. Φωτογραφικό υλικό από ταινίες της εποχής και πλάνα από ταινίες. Πλάνο με τον ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ να μιλάει για το φεστιβάλ κινηματογράφου και την πορεία του μέσα στο χρόνο.
00:29:03:00
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ αναφέρεται στην πορεία του κινηματογράφου στην πρώτη δεκαετία και στην ταινία του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»
00:30:02:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Θεματικοί Όροι
κινηματογράφος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, πολιτική, Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος
Αναφορές
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ, κριτικός κινηματογράφου
ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ, σκηνοθέτης
ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ, κριτικός κινηματογράφου
ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ, σκηνοθέτης
”ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ”, ταινία
”ΕΡΟΪΚΑ”, ταινία
”ΟΥΡΑΝΟΣ”, ταινία
”ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ”, ταινία
”ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ”, ταινία
”ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ”, ταινία
”ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ”, ταινία
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, φορέας πολιτισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, εμπορική έκθεση
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ “ΤΕΧΝΗ”, φορέας πολιτισμού
ΜΕΓΑΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, θέατρο
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΝΟΜΟΣ), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΠΟΛΗ)
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΡΥΩΝΑΣ
Διεύθυνση Παραγωγής
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Μουσικός επιμελητής
ΑΙΜΙΛΙΑ ΡΟΔΗ
Μοντέρ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ήχος
ΤΑΣΗΣ ΠΑΛΑΤΣΙΩΛΗΣ
Φωτογραφία
ΣΥΡΑΚΟΣ ΔΑΝΑΛΗΣ
Βοηθός οπερατέρ
Γ. ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Μπούμα
Γ. ΤΣΙΚΝΗΣ
Ηλεκτρολόγος
Σ. ΜΠΙΟΣ
Τρικέζα
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΤΑΣ
Επιμέλεια παραγωγής
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ρεπορτάζ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:21:16
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ
Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/10/2011