20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέρος:2
0000007161
Σειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στα 20 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο μέρος διατρέχει χρονολογικά τη δεύτερη δεκαετία (1971-1979).
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007161
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, Η
20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέρος:2
Χρονολογία Παραγωγής
1979
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
19/11/1979
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στα 20 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο μέρος διατρέχει χρονολογικά τη δεύτερη δεκαετία (1971-1979).
Περιγραφή Περιεχομένου
Η εκπομπή κάνει ιστορική αναδρομή στη λειτουργία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τη 12η διοργάνωση (1971) έως και την 20η (1979). Αναφέρονται αναλυτικά οι συμμετοχές κάθε έτους και οι βραβεύσεις ενώ παράλληλα προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες και φωτογραφικό υλικό. Επισημαίνονται σημαντικά γεγονότα σε σχέση με τη λειτουργία του θεσμού και την ελληνική κινηματογραφία που σημειώθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα, όπως η οριστική επικράτηση του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου και της ανεξάρτητης παραγωγής που σταδιακά εκτοπίζει το εμπορικό κύκλωμα, η λογοκρισία και οι απαγορεύσεις, η πτώση της δικτατορίας που όμως δεν έφερε αλλαγές στην κρατική πολιτική για τον κινηματογράφο με αποτέλεσμα την οργάνωση του Αντι-Φεστιβάλ το 1977 από τους κινηματογραφιστές παράλληλα με το επίσημο κ. α. Για τη λειτουργία του Φεστιβάλ μετά από είκοσι χρόνια διοργανώσεων, μιλούν κάνοντας κριτικό απολογισμό ο παραγωγός ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗΣ, οι σκηνοθέτες ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΣ και ο τότε πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΥΡΟΣ.
Τίτλοι αρχής.
00:02:08:00
Φωτογραφία από την αίθουσα προβολής του φεστιβάλ. Αναφορά στο θεσμό, στην οργάνωση και τους παραγωγούς στο ξεκίνημα της δεύτερης δεκαετίας του Φεστιβάλ.
00:04:12:00
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ μιλάει για το φεστιβάλ του 1971 και για τις ταινίες που πήραν μέρος. Πλάνα από τις ταινίες «Ευδοκία», «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» και πλάνα από ταινίες μικρού μήκους, εκ των οποίων αυτές που ήταν εκτός συναγωνισμού υπέστησαν έντονη λογοκρισία. Ακούγονται απόψεις σκηνοθετών για το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πού αποσκοπεί ο θεσμός.
00:09:38:00
Αναφορά του αφηγητή στο φεστιβάλ του 1972 και στη μείωση του αριθμού των εισιτηρίων που έκοψαν οι ταινίες. Πλάνα από τις ταινίες που συμμετείχαν.
00:12:56:00
Αναφορά του αφηγητή στο φεστιβάλ του 1973 και στις ταινίες που βραβεύτηκαν. Ο αφηγητής αναφέρεται στο φεστιβάλ του 1974 και στις επιπτώσεις που είχε στην παραγωγή ταινιών η πτώση της δικτατορίας. Πλάνο με σκηνοθέτη που συμμετείχε στο Φεστιβάλ. Εξηγεί γιατί πρέπει να καταργηθούν τα χρηματικά βραβεία. Πλάνα από τις ταινίες. Ο αφηγητής αναφέρεται στη νέα πραγματικότητα μετά την κατάρρευση της δικτατορίας.
00:17:27:00
Αναφορά του ΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑΛΑ στο Φεστιβάλ του 1975. Το παραλληλίζει με το 1965 εξαιτίας της πληθώρας ταινιών που συμμετείχαν. Πλάνα από ταινία.
00:19:21:00
Ο αφηγητής μιλάει για τις λίγες ταινίες του 1976 και για την ταινία «HAPPY DAY» του Π. ΒΟΥΛΓΑΡΗ που απέσπασε όλα τα βραβεία. Πλάνα από ταινίες. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη διάσπαση του θεσμού το 1977 και στην οργάνωση δύο Φεστιβάλ. Εξηγεί τους λόγους διάσπασης του Φεστιβάλ και κάνει μνεία στις ταινίες που πήραν μέρος εκείνη την χρονιά. Πλάνα από τις ταινίες. Πλάνο με σκηνοθέτη που αναφέρεται στο Φεστιβάλ και εκφράζει τον προβληματισμό του για την ανταπόκριση ή μη του κοινού στο νέο ύφος ταινιών.
00:23:45:00
Αναφορά του ΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑΛΑ στο φεστιβάλ του 1978 και στις ταινίες που συμμετείχαν. Πλάνα από τις ταινίες. Πλάνο με τον ΝΙΚΟ ΖΕΡΒΟ να μιλάει για το φεστιβάλ κινηματογράφου και ειδικότερα για το 20ό φεστιβάλ. Ο αφηγητής μιλάει για το 20ό φεστιβάλ του 1979, αλλά και για την εξέλιξη του κινηματογράφου γενικότερα.
00:27:46:00
Πλάνο με παράγοντα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να μιλάει για το 20ό φεστιβάλ κινηματογράφου. Ο αφηγητής κάνει αναδρομή στη δεύτερη δεκαετία του φεστιβάλ. Τέλος επεισοδίου.
00:31:33:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Θεματικοί Όροι
κινηματογράφος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, πολιτική, Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος
Αναφορές
ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗΣ, παραγωγός κινηματογράφου
ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ, σκηνοθέτης
ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΣ, σκηνοθέτης
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΥΡΟΣ, πρόεδρος ΔΕΘ
”ΕΥΔΟΚΙΑ”, ταινία
”ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑΝΑΣΗ”, ταινία
”ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ”, ταινία
”ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ”, ταινία
”ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ’36″, ταινία
”ΔΙ’ ΑΣΗΜΑΝΤΟΝ ΑΦΟΡΜΗΝ”, ταινία
”ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΡΙΔΟΣ”, ταινία
”Ο ΘΙΑΣΟΣ”, ταινία
”ΧΑΠΠΥ ΝΤΑΙΗ”, ταινία
”ΤΟ ΒΑΡΥ ΠΕΠΟΝΙ”, ταινία
”Η ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ”, ταινία
”ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ”, ταινία
”ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ”, ταινία
”1922″, ταινία
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, φορέας πολιτισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, εμπορική έκθεση
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΝΟΜΟΣ), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΠΟΛΗ)
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΡΥΩΝΑΣ
Διεύθυνση παραγωγής
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Μουσικός επιμελητής
ΑΙΜΙΛΙΑ ΡΟΔΗ
Μοντέρ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ηχολήπτης
ΤΑΣΗΣ ΠΑΛΑΤΣΙΩΛΗΣ
Φωτογραφία
ΣΥΡΑΚΟΣ ΔΑΝΑΛΗΣ
Βοηθός οπερατέρ
Γ. ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Μπούμαν
Γ. ΤΣΙΚΝΗΣ
Ηλεκτρολόγος
Σ. ΜΠΙΟΣ
Τρικέζα
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΤΑΣ
Επιμέλεια παραγωγής
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ρεπορτάζ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:31:55:10
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/10/2011