ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΠΦΩ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΙΑΝΗ
0000007125
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη γυναικεία ποίηση, επιχειρώντας μια παρουσίαση των ποιητριών της αρχαιότητας-από την Σαπφώ, στις μεταγενέστερες λυρικές ποιήτριες μέχρι και την Κασσιανή.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007125
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΣΜΕΝ ΟΙΟΝ ΕΣΜΕΝ… ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΠΦΩ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΙΑΝΗ
Χρονολογία Παραγωγής
1990
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)
Περίληψη
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη γυναικεία ποίηση, επιχειρώντας μια παρουσίαση των ποιητριών της αρχαιότητας-από την Σαπφώ, στις μεταγενέστερες λυρικές ποιήτριες μέχρι και την Κασσιανή.
Περιγραφή Περιεχομένου
Στο επεισόδιο αυτό της σειράς ΕΣΜΕΝ ΟΙΟΝ ΕΣΜΕΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ επιχειρείται μια προσέγγιση των γυναικών – ποιητριών που έζησαν και δημιούργησαν στην αρχαία Ελλάδα. Γίνεται αναλυτική παρουσίαση των ποιημάτων της μεγάλης τεχνίτρας της ΛΥΡΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ, ΣΑΠΦΟΥ, Σ, καθώς και ποιημάτων μεταγενέστερων ποιητριών που θεωρούνταν διάδοχοί της, όπως της ΜΥΡΤΗΣ από τη ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ, της ΚΟΡΙΝΑΣ από την ΤΑΝΑΓΡΑ, της ΤΕΛΕΣΙΛΛΑΣ από το ΑΡΓΟΣ, της ΠΡΑΞΙΛΑΣ, της ΗΡΙΝΝΑΣ, της ΑΝΙΤΕΑΣ από την ΤΕΓΕΑ και της ΝΟΣΣΙΔΑΣ με την οποία κλείνει ο κύκλος των αρχαίων Ελληνίδων ποιητριών. Στο τέλος του ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε ηθοποιό να υποδύεται την ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ενώ παράλληλα ακούγονται εκκλησιαστικοί ύμνοι.
Τίτλοι αρχής.
00:01:02:00
Εναλλασσόμενο πλάνο όπου βλέπουμε θάλασσα και ουρανό από διάφορα σημεία.
00:01:59:00
Πλάνο που κινείται και βλέπουμε θάλασσα με βράχους, καθώς και διάφορα αρχαιολογικά αντικείμενα, όπως κεφάλι από αγαλματίδιο στην άμμο της θάλασσας. Όσο το πλάνο κινείται ακούμε γυναικεία φωνή να μιλάει για την αρχαία ποίηση και ειδικότερα για την ποίηση που δημιούργησαν γυναίκες.
00:03:41:00
Πλάνο εστιασμένο σε συννεφιασμένο ουρανό.
00:03:48:00
Πλάνο σε ύψωμα πλαγιάς όπου από κάτω βλέπουμε πανοραμικά θάλασσα. Το πλάνο εστιάζεται στον ΚΩΣΤΑ ΧΩΡΕΑΝΘΗ, ο οποίος μιλάει για τις ποιήτριες της αρχαιότητας. Όσο μιλάει, το πλάνο εναλλάσσεται και βλέπουμε διάφορες ανάγλυφες απεικονίσεις και ερυθρόμορφο αγγείο που απεικονίζει γυναίκα ποιήτρια.
00:06:13:00
Ενώ ακούμε μία γυναίκα να διαβάζει ποίημα της ΣΑΠΦΟΥΣ, έχουμε κινούμενο εναλλασσόμενο πλάνο όπου βλέπουμε θάλασσα με ουρανό, βράχια και αντικείμενα αρχαιολογικής σημασίας, μία γυναίκα να περπατά ξυπόλητη στην άμμο και το νερό να σβήνει τα ίχνη της.
00:08:11:00
Ακούμε έναν άντρα χωρίς να τον βλέπουμε να αναλύει την ποίηση της ΣΑΠΦΟΥΣ, αμέσως μετά ακούμε μία γυναίκα να διαβάζει ένα ποίημα της ΣΑΠΦΟΥΣ. Παράλληλα, βλέπουμε διάφορα πλάνα όπως αρχαιολογικό χώρο και μαντρότοιχο, αγριολούλουδα φυτρωμένα σε δύσβατες περιοχές και από κάτω θάλασσα, δέντρα, απέραντη θάλασσα κ. λπ.
00:09:29:00
Πλάνο σε αρχαιολογικό χώρο το οποίο ανοίγει και βλέπουμε τον ΚΩΣΤΑ ΧΩΡΕΑΝΘΗ. Μιλάει για τη θέση της γυναίκας στη ΛΕΣΒΟ, η οποία ήταν διαφορετική από άλλες περιοχές, ενώ δεν ξέρουν με ακρίβεια ποια η θέση των γυναικών ποιητριών σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Βοιωτία. Αναφέρεται στη ΜΥΡΤΗ – ποιήτρια από τη Βόρεια ΕΥΒΟΙΑ, καθώς και στην ΚΟΡΙΝΑ που διασώζονται και αρκετά ποιήματά της. Στο πλάνο βλέπουμε και αρχαιολογικά ανάγλυφα. Ακούμε γυναικεία φωνή και μετά βλέπουμε τη γυναίκα μέσα σε αρχαιολογικό χώρο να κάθεται και να διαβάζει απόσπασμα ποιήματος.
00:11:15:00
Πλάνο πάλι στον ΚΩΣΤΑ ΧΩΡΕΑΝΘΗ. Αναφέρεται στις δύο ποιήτριες και στον ΠΙΝΔΑΡΟ, λέγοντας ότι υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ τους.
00:11:44:00
Πλάνο που κινείται σε αρχαιολογικό χώρο, βλέπουμε διάφορα γλυπτά και ανάγλυφα. Παράλληλα ακούμε τον ΚΩΣΤΑ ΧΩΡΕΑΝΘΗ να μιλά ειδικότερα για την ποίηση της ΚΟΡΙΝΑΣ. Ακούμε μία γυναικεία φωνή να διαβάζει απόσπασμα ποιήματος της ΚΟΡΙΝΑΣ.
00:13:47:00
Ενώ το πλάνο κινείται σε αρχαιολογικό χώρο ακούμε τον ομιλητή να μιλά για μια άλλη ποιήτρια, την ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ, η οποία έζησε στο ΑΡΓΟΣ. Ακούμε από τη γυναικεία φωνή και κατόπιν τη βλέπουμε στον αρχαιολογικό χώρο να διαβάζει απόσπασμα ποιήματός της.
00:15:17:00
Το πλάνο κινείται στον αρχαιολογικό χώρο, ακούμε τον ΚΩΣΤΑ ΧΩΡΕΑΝΘΗ να αναφέρεται στην ποιήτρια ΠΡΑΞΙΛΑ και στον αγαλματοποιό ΛΥΣΙΠΠΟ, ο οποίος είχε φτιάξει τον ανδριάντα της ΠΡΑΞΙΛΑΣ. Βλέπουμε αντίστοιχα πλάνα ενώ ακούμε απόσπασμα ποιήματός της.
00:17:39:00
Το πλάνο αποκαλύπτει τον ανδριάντα της ΗΡΙΝΝΑΣ. Ακούμε τη σχετική αναφορά στην ποιήτρια, το πλάνο κινείται σε αρχαιολογικό χώρο, βλέπουμε τάφους, πυλώνες κ. λπ. ενώ ακούμε από τη γυναικεία φωνή απόσπασμα ποιήματος.
00:19:50:00
Πλάνο σε γλυπτά που απεικονίζουν την ποιήτρια ΑΝΙΤΕΑ από την ΤΕΓΕΑ. Ακούμε σχετικές πληροφορίες, κατόπιν ακούμε αποσπάσματα. Το πλάνο κινείται και βλέπουμε διάφορα αρχαιολογικά αντικείμενα, θάλασσα, τη γυναίκα να διαβάζει απόσπασμα ενώ κάθεται σε βράχια δίπλα στη θάλασσα.
00:22:03:00
Στο πλάνο ένα ακέφαλο αγαλματίδιο. Ακούμε την αναφορά στην ποιήτρια ΜΥΡΩ. Το πλάνο κινείται σε αρχαιολογικό χώρο και ακούμε απόσπασμα ποιήματος. Άλλη αναφορά γίνεται στην ποιήτρια ΝΟΣΣΙΔΑ. Ακούμε απόσπασμα ποιήματος ενώ το πλάνο έχει εστιάσει σε αντρικό άγαλμα που έχει κομμένα χέρια, κατόπιν κινείται και βλέπουμε αρχαιολογικά αντικείμενα στην ακτή της θάλασσας. Ακούμε τον αφηγητή να λέει ότι με τη ΝΟΣΣΙΔΑ κλείνει ο κύκλος τον αρχαίων Ελληνίδων ποιητριών.
00:24:22:00
Το πλάνο κινείται σε αρχαιολογικό χώρο και ακούμε μία γυναίκα να μιλά για αρχαίες Ελληνίδες ποιήτριες. Όσο ακούμε τη γυναίκα βλέπουμε μία καλόγρια να περπατά σε προαύλιο χώρο και να μπαίνει σε μοναστήρι όπου ανάβει κερί και παρακολουθεί ψαλμωδία και να προσεύχεται. Στο πλάνο βλέπουμε τις τοιχογραφίες και ακούμε πάλι τη γυναίκα να διαβάζει απόσπασμα αρχαίου κειμένου.
00:29:18:00
Τίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ποίηση, αρχαία ελληνική γραμματεία, λυρική ποίηση, Βυζάντιο, ύμνος, ποιήτριες
Αναφορές
ΚΩΣΤΑΣ ΧΩΡΕΑΝΘΗΣ, συγγραφέας
ΣΑΠΦΩ, λυρική ποιήτρια
ΜΥΡΤΙΣ, λυρική ποιήτρια
ΚΟΡΙΝΝΑ, λυρική ποιήτρια
ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ, λυρική ποιήτρια
ΠΡΑΞΙΛΛΑ, λυρική ποιήτρια
ΗΡΙΝΝΑ, λυρική ποιήτρια
ΑΝΥΤΗ, λυρική ποιήτρια
ΝΟΣΣΙΔΑ, λυρική ποιήτρια
ΚΑΣΣΙΑΝΗ, υμνογράφος
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Παρουσιάστριες:
ΑΝΝΑ ΜΑΣΧΑ
ΙΣΙΔΩΡΑ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΙΟΣ
Βοηθός παραγωγής:
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:
ΧΡΟΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Σενάριο-σκηνοθεσία:
ΚΛΕΩΝΗ ΦΛΕΣΣΑ
Σεναριογράφος – κείμενα-έρευνα:
ΠΟΠΗ ΜΟΥΠΑΓΙΑΤΖΗ
Μουσική:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
Κουστούμια:
«ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ»
Διευθυντής Φωτογραφίας:
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ
Βοηθός Δ/ντή Φωτογραφίας:
ΗΛΙΑΣ ΑΔΑΜΗΣ
Μονταζ:
ΝΩΝΤΑΣ ΣΑΡΛΗΣ
Ηχολήπτης:
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΜΑΡΑΣ
Μακετίστας:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Βοηθός μακετιστα:
ΣΠΥΡΟΣ ΡΗΓΑΚΗΣ
Μακιγιαζ:
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ
Κοπή αρνητικού:
ΑΝΝΑ ΒΙΧ
Τρυκεζα:
studio ΑΝΑΝΙΔΗΣ
Φωτοσύνθεση:
«ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ» ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΕ
Διαφάνειες: ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΑΡΔΗΣ
Επεξεργασία εικόνας – ήχου:
CINEMAGIC
Μεταγραφές:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Μιξάζ:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Επιστημονικοί σύμβουλοι:
ΚΩΣΤΑΣ ΧΩΡΕΑΝΘΗΣ
ΨΑΛΛΕΙ:
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΚΟΡΔΑ
ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ:
ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΟΠΗ ΜΟΥΠΑΓΙΑΤΖΗ
Τα ποιήματα που ακούστηκαν σε μετάφραση αποτελούν μέρος ανέκδοτης εργασίας του ΚΩΣΤΑ ΧΩΡΕΑΝΘΗ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:
ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥΠΑΓΙΑΤΖΗ
Κ. ΤΡΙΑΝΤΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
ΠΕΡΙΚΛΗ ΡΟΔΑΚΗ
ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΞΕΝΙΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙ»
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:30:20:00
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009