ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ
0000007100
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στη συγκεκριμένη εκπομπή αυτοπαρουσιάζεται ο ποιητής ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007100
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ
Χρονολογία Παραγωγής
1983
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
29/06/1982
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΡΩΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗ, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζει τον άνθρωπο και ποιητή ΝΙΚΟ ΚΑΡΟΥΖΟ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Η συγκεκριμένη εκπομπή “ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ” είναι αφιερωμένη στον ποιητή ΝΙΚΟ ΚΑΡΟΥΖΟ. Με τη βοήθεια του κινηματογραφικού φακού και την αφήγηση του ίδιου του ποιητή περιηγούμαστε στη γενέτειρά του, το Ναύπλιο. Η μητέρα του ποιητή κάνει αναφορά στα παιδικά του χρόνια, ενώ ο ίδιος μεταφέρει τις αναμνήσεις του από την πόλη όπως, τα χρόνια στο Γυμνάσιο ή τις συναντήσεις του με τον Άγγελο Τερζάκη. Κατόπιν, μιλάει για τις επιρροές που διαμόρφωσαν τον προσανατολισμό του στην ποίηση παραθέτοντας στοιχεία και της ιδιωτικής του ζωής. Κάνει, επίσης, λόγο για την αφετηρία του ποιητικού του έργου και αναφέρει τις πρώτες εκδόσεις του. Στη συνέχεια, υπογραμμίζει την ξεχωριστή λεπτότητα της τοπιογραφίας του Ναυπλίου, εκφράζει το ενδιαφέρον του για το βίωμα του απείρου που προσφέρουν τα μυκηναϊκά ερείπια, κάνει λόγο για τη σημερινή εικόνα του Ναυπλίου και σχολιάζει την εικονογραφία της σύγχρονης Αθήνας. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ αναφέρεται, επίσης, στη σημασία της μουσικής ενώ αλλού αναλύει την ουσία της ποίησης, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του τρόπου βίωσης της καθημερινότητας. Παράλληλα με την αφήγηση παρακολουθούμε πλάνα από το Ναύπλιο τις Μυκήνες και την Αθήνα. Στο ντοκιμαντέρ ο ίδιος ο ποιητής διαβάζει αποσπάσματα ποιημάτων από τις συλλογές του “Πενθήματα”, “Η έλαφος των άστρων” (1962) και “Υπνόσακκος” (1964). Προβάλλεται φωτογραφικό υλικό.
Δείτε, επίσης, την εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ αφιερωμένη στον ΝΙΚΟ ΚΑΡΟΥΖΟ [Προβολή]
Εμφάνιση σήματος εκπομπής. Πλάνο στο ΝΑΥΠΛΙΟ. Ακούγεται ο αφηγητής να απαγγέλλει απόσπασμα από το ποίημα του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ «Απολέλυσθαι της ασθενείας σου». Παράλληλα, εμφανίζονται οι τίτλοι αρχής.
00:01:53:00
Πλάνο στο πατρικό σπίτι του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ. Ακούμε τον ίδιο να αναφέρει πως εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ενώ παράλληλα εναλλάσσονται παιδικές φωτογραφίες του ιδίου. Πλάνο της μητέρας του, η οποία κάνει λόγο για την παιδική ηλικία του γιου της και αναφέρεται στην ιδιαίτερα στενή σχέση που είχε με τον παππού του.
00:04:05:00
Πλάνα στην περιοχή της Αρβανιτιάς στο ΝΑΥΠΛΙΟ. Ακούμε τον ποιητή να περιγράφει τη μορφή που είχε η περιοχή στα παιδικά του χρόνια, όταν σύχναζε εκεί με τον παππού του.
00:05:13:00
Πλάνο του ΚΑΡΟΥΖΟΥ έξω από το κτήριο όπου στεγαζόταν το 2ο Δημοτικό σχολείο καθώς τον ακούμε να θυμάται με συγκίνηση πως στο οίκημα αυτό παρακολούθησε μαθήματα, όταν ο πατέρας του ήταν διευθυντής. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες από τα μαθητικά του χρόνια.
00:06:12:00
Πλάνο στο Παλαμήδι και στη συνέχεια στην πλατεία Τριών Ναυάρχων (πρώην πλατεία Φιλελλήνων) στο ΝΑΥΠΛΙΟ, στο κτήριο του Γυμνασίου στο οποίο φοίτησε ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ. Ακούμε τον ίδιο να αναφέρει πως αποφοίτησε από το Γυμνάσιο το 1944, αλλά λόγω των γεγονότων της Απελευθέρωσης και των Δεκεμβριανών καθυστέρησε να ξεκινήσει τις σπουδές του. Παράλληλα, εναλλάσσονται φωτογραφίες από την περίοδο αυτή. Ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ αναφέρει πως σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα, ωστόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνειδητοποίησε πως ήθελε να αφιερωθεί στην ποίηση. Παράλληλα, παρακολουθούμε πλάνο του ποιητή στο Παλαμήδι και στη συνέχεια πλάνο από το Μπούρτζι.
00:08:15:00
Εναλλασσόμενα πλάνα σε ζωγραφικές απεικονίσεις του ΝΑΥΠΛΙΟΥ ενώ ακούμε τον ΚΑΡΟΥΖΟ να μιλά για το σημερινό ΝΑΥΠΛΙΟ, κάνοντας αναφορά στις νοσταλγικές συζητήσεις που είχε με τον ΑΓΓΕΛΟ ΤΕΡΖΑΚΗ για την παλιά φυσιογνωμία της πόλης. Παρεμβάλλεται φωτογραφία του ΤΕΡΖΑΚΗ. Παρακολουθούμε πανοραμικό πλάνο της πόλης του ΝΑΥΠΛΙΟΥ ενώ ακούμε τον ποιητή να επισημαίνει την ξεχωριστή φυσική λεπτότητα της τοπιογραφικής εικόνας του ΝΑΥΠΛΙΟΥ, η οποία άσκησε επιρροή και στη λυρική έκφρασή του. Στη συνέχεια, πλάνο του ίδιου του ΚΑΡΟΥΖΟΥ να αναφέρει πως σε κάθε επίσκεψή του στο ΝΑΥΠΛΙΟ νοσταλγεί αυτά τα πρώτα βιώματα της λεπτότητας του τοπίου, σχολιάζοντας συμπληρωματικά την αλλοίωση της εικόνας της πόλης, εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης.
00:11:08:00
Πλάνο του ποιητή να απαγγέλλει απόσπασμα από ποιήμά του. Κατά τη διάρκεια της απαγγελίας, πλάνο στη σύζυγό του Μαίρη. Στη συνέχεια, ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ μιλά για τη σύζυγό του, υπογραμμίζοντας την συμπαράσταση που του παρείχε και την αρετή της σοβαρότητας και του μέτρου που τη χαρακτηρίζει.
00:12:59:00
Πλάνο στον αρχαιολογικό χώρο των ΜΥΚΗΝΩΝ. Ακούγεται ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ να εκφράζει το ενδιαφέρον του για τα Μυκηναϊκά ερείπια, εξηγώντας πως είναι «τυφλά» και, αντίθετα με τα καλοδιατηρημένα ερείπια, προσφέρουν το βίωμα του απείρου. Στη συνέχεια, ακούγεται ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ να απαγγέλλει απόσπασμα από ποίημά του.
00:13:58:00
Πανοραμικό πλάνο της ΑΘΗΝΑΣ από ύψωμα. Ακούμε τον ΚΑΡΟΥΖΟ να μιλά για τη μουσική, επισημαίνοντας πως οντολογικά είναι η προεξάχουσα ροπή και υπογραμμίζει τη σημασία όλων των μουσικών ειδών. Συμπληρώνει ότι το ρεμπέτικο τραγούδι τον συγκινεί και πως είναι ο πρώτος Έλληνας ποιητής που χρησιμοποίησε στίχους του ρεμπέτικου στην ποίησή του. Ακούγεται το τραγούδι «ΣΑ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ» ενώ εναλλάσσονται φωτογραφίες από ρεμπέτικες κομπανίες και προβάλλεται πανοραμικό πλάνο της ΑΘΗΝΑΣ. Ενώ ακούγεται το τραγούδι, πλάνο του ΚΑΡΟΥΖΟΥ ο οποίος αναλύει πως όλες οι εικόνες-ακόμα και οι άσχημες-μπορούν να γίνουν ποίηση, χρειάζεται μόνο να λειτουργήσουν βιωματικά.
00:18:19:00
Πλάνο του ΚΑΡΟΥΖΟΥ στο Μνημείο του ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ. Ακούγεται απόσπασμα από ποίημα και στη συνέχεια ακούγεται ο ίδιος ο ποιητής. Σχολιάζει τη διαφορά των Αρχαίων Ελλήνων με τους σύγχρονους Έλληνες, ως προς το σεβασμό του χώρου, συγκρίνοντας την εικόνα της Ακρόπολης με αυτήν της σύγχρονης πόλης της ΑΘΗΝΑΣ. Υπογραμμίζει πως δε θα εμφανιστεί ξανά παγκοσμίως ποίηση εφάμιλλη της αρχαίας ελληνικής ποίησης και επισημαίνει πως, μελετώντας τις εικαστικές απεικονίσεις της Αττικής, εντοπίζει ένα μυστηριακό στοιχείο, το οποίο δε θα μπορούσε να αποδοθεί με άλλες μορφές τέχνης παρά μόνο με τη ζωγραφική. Παρεμβάλλονται πανοραμικά πλάνα της Ακρόπολης και της πόλης της ΑΘΗΝΑΣ, καθώς και φωτογραφίες του ΚΑΡΟΥΖΟΥ σε νεανική ηλικία. Ο ποιητής μιλά για το έργο του και αναφέρεται στην έκδοση του 1961 με επιλεγμένα ποιήματα που είχε γράψει τη δεκαετία του 1950, ως την αφετηρία του εκδοτικού του έργου, το οποίο συνεχίστηκε με τη συλλογή «Η ΕΛΕΦΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ» το 1962 και τη συλλογή «ΥΠΝΟΣΑΚΟΣ» το 1964, έργα τα οποία και τοποθετεί στην πρώτη περίοδο της δημιουργίας του.
00:22:39:00
Εναλλασσόμενα πλάνα στο Μπούρτζι, στο Παλαμήδι και στην πόλη του ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ενώ παράλληλα ακούγεται ο ΚΑΡΟΥΖΟΣ να μιλά για την ουσία της ποίησης. Αποδίδει στον ποιητή το χαρακτηρισμό του «τυπικότερου εκπροσώπου μιας βιοτικής ρουτίνας» και σημειώνει πως η ποίηση «τρέχει στο δρόμο», καταγράφοντας κάποια ελάχιστα από την καθημερινότητα, αυτό που όμως έχει σημασία είναι η διαδικασία της βίωσης. Τέλος, εκφράζει τη νοσταλγία του για το παρελθόν και τα βιώματα με την οικογένειά του, ενώ παρεμβάλλονται πλάνα της μητέρας του, του ιδίου στο πατρικό του σπίτι και οικογενειακών φωτογραφιών. Κλείνει με μια ευχή για το μέλλον καθώς παρακολουθούμε πανοραμικό πλάνο στο Παλαμήδι και στον κόλπο του ΝΑΥΠΛΙΟΥ και τίτλους τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ, βιογραφία, λογοτεχνία, ποίηση, ποιητές
Αναφορές
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ, ποιητής
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ, συγγραφέας
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάζει ο:
ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΣΕΛΗΣ
Φωτογραφία:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχοληψία:
ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ
Βοηθός οπερατέρ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΝΑΝΟΣ
Γραμματεία Παραγωγής:
ΤΟΥΛΑ ΦΟΥΝΤΟΡΑΔΑΚΗ
Συντονιστής παραγωγής:
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
Σχετικά Θέματα
97855
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:25:56:22
Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
11/09/2018